Planovane zastaravanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Planovane zastaravanie

Príspevok od používateľa hojko »

aacid: To je taka otazka ako keby si sa ma opytal preco chcem menit topanky, bicykel alebo nieco. Nie vsetko ma racionalne vysvetlenie. Mobil po 2-3 rokoch vymenim preto, lebo chcem lepsi vykon (procesor+RAM), lepsiu bateriu, mat aktualizacie, lepsi fotak a proste preto, ze chcem. Nepotrebujem obhajovat pred tebou alebo pred inymi, ze chcem novy telefon. To je to iste ako s pocitacom, ze chces po 8 rokoch novy pocitac. Tak si ho proste kupis. Alebo chces nove hodiny, nove topanky, nove oblecenie, nove auto, novy bicykel. Mozes to nazvat konzum alebo konzumerizmus, nemam s tym problem. Mne to urobi radost, ze mam po dvoch alebo troch rokoch novy telefon a hoci ho nosim s obalom, takze nejde az tak rozlisit aky je to telefon, tak to nemusis teda brat tak, ze chcem ist s dobou a chcem sa tym chvalit. A nie, necitim sa menejcenny, tak ako si doprajem topanky na behanie za 150 eur, pricom by som mohol behat aj v topankach za 40 eur, pripadne ako si doprajem sveter za 80 hodin, hoci podobny, ale bez loga by stal 15 eur, tak si doprajem aj telefon. Vobec to nepovazujem za konzum, ani sa necitim menejcenny, ale je to vec, ktora ma potesi.

Zariadenia nevyhadzujem, proste ten mobil predam na Bazosi dalej a viem, ze niekomu este dalsie dva roky moze posluzit, hoci na ukor uz slabsej baterie. Priznavam, vobec to v tomto pripade neberiem ako elektro odpad ani nic podobne, no na svoju obhajobu som uz napisal, ze som spokojny s tym, ze triedim poctivo odpad v domacnosti. Myslim, ze spravne triedenie odpadu na plasty, sklo, papier... je daleko viac prospesne nez to, ze si kupim novy mobil a ten stary predam.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja nesudim, ani urcite niekoho nepovazujem za menejcenneho. len sa pytam otazky. lebo toto je dnes bezne fungovanie ludi a snazim sa pochopit preco.
a aj od teda sa mi potvrdzuje ze je to skor zvyk, zotrvacnost. lebo novy telefon nebude mat lepsi vykon ani ten fotak dnes uz. to sme riesili tu. to su casy davno minule.
tipujem ze dalsie generacie uz na tom tak nebudu, lebo nase deti uz toto nepoznaju. hraju sa na tabletoch ktore maju 5+ rokov a nic im tam nechyba a nejaka tuzba po novom tam vobec nie je lebo nemaju ziadny dovod preco by mali chciet novy.
my sme mali to "stastie" ze sme vyrastali v dobe ked sa vsetko neustale menilo, oni budu vyrastat v technologickej stabilite.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

aacid napísal: 27 feb 2026, 9:39 ja nesudim, ani urcite niekoho nepovazujem za menejcenneho. len sa pytam otazky. lebo toto je dnes bezne fungovanie ludi a snazim sa pochopit preco.
a aj od teda sa mi potvrdzuje ze je to skor zvyk, zotrvacnost. lebo novy telefon nebude mat lepsi vykon ani ten fotak dnes uz. to sme riesili tu. to su casy davno minule.
tipujem ze dalsie generacie uz na tom tak nebudu, lebo nase deti uz toto nepoznaju. hraju sa na tabletoch ktore maju 5+ rokov a nic im tam nechyba a nejaka tuzba po novom tam vobec nie je lebo nemaju ziadny dovod preco by mali chciet novy.
my sme mali to "stastie" ze sme vyrastali v dobe ked sa vsetko neustale menilo, oni budu vyrastat v technologickej stabilite.
Realny priklad: mal som digitalny fotoaparat. Pouzival som ho málo, lebo v tej dobe uz zacali mat fotoaparaty v mobile slušnu kvalitu. Po mnohych rokoch som si nan spomenul lenze akumulator je už nefunkcny a novy takeho druhu sa uz nevyraba. A keby sa aj vyrabal, tak uz to riesit nebudem, lebo uz fotim minimalne a na to mi staci aj mobil.
Mobil je spotrebny tovar: akumulator starne, displeje sa poškodzuju, poškrabú, podpora OS je časovo obmedzena.
To že sme konzumna civilizacia vytvara vývoj. Aby vyrobcovia mohli priniest na trh nieco nove, lepsie, vykonnejsie, pokrocilejsie, tak najprv sa im musi zaplatit ten vyvoj, musia mat nejaky zisk. Bez zisku nerobi nik, ani "kura zadarmo nehrabe". Potom uz je na kazdom z nas, ci chceme spotrebice menit často, alebo nie. Ja osobne pravaze co poznam ludi z mojho okolia, tak znacna cast z nich sa sprava racionalne a napr mobily má aj viac ako 5-7rokov a nerobia to preto ze by na novy nemali financie..
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 27 feb 2026, 11:56Mobil je spotrebny tovar: akumulator starne, displeje sa poškodzuju, poškrabú, podpora OS je časovo obmedzena.
spotrebny tovar to je, tak ako vsetko je spotrebny tovar, nic si nekupujes navzdy. ide o to o com je cela tato tema ze vyrobcovia umelo zvysuju tu "spotrebnost" na ukor zakaznika. a samozrejme v dokonalej trhovej ekonomike by sa tento problem vyriesil sam, prisla by konkurencia ktora by ponukala zakaznikovi viac a ti by prirodzene premigrovali na trvacnejsie a kvalitnejsie produkty. lenze v realite tu mas par velkych korporacii ktore kontroluju trh. pomocou obrovskeho mnozstva penazi vrazenych do marketingu presvedcili zakaznika ze potrebuje novy telefon idealne kazdy rok a absolutne obmedzili zakaznikovi moznost vyberu lebo ked nedovolis zakaznikovi aby si vybral tak si nemusite navzajom konkurovat s ostatnymi.
bud si apple alebo si android. ked ides kupovat telefon tak v pripade applu je vyber nulovy, kupis si ten model co je prave na trhu. maximalne dobre variacie ako "pro" ci "mini". druhy najvacsi vyrobca je samsung a tam je to rovnake. pride novy rok, pride novy model, zalezi ci je lepsi od konkurencie? nezalezi lebo ved nebudes menit cely ekosystem kvoli tomu ze konkurencia ma momentalne lepsi produkt. vyrobca zdvihol cenu o 100 dolarov? zalezi na tom? nezalezi lebo "konkurencia" spravila presne to iste a keby aj nie tak "neprejdes na druhu stranu"...
gogo956 napísal: 27 feb 2026, 11:56To že sme konzumna civilizacia vytvara vývoj. Aby vyrobcovia mohli priniest na trh nieco nove, lepsie, vykonnejsie, pokrocilejsie, tak najprv sa im musi zaplatit ten vyvoj, musia mat nejaky zisk. Bez zisku nerobi nik, ani "kura zadarmo nehrabe".
urcite realne neveris tomu ze firma ako apple ktora ma za rok ZISK cez 100 miliard ma tak hranicne marze ze keby liata trochu viac penazi do vyvoja tak uz sa im to zrazu neoplati...
ked sme pri tom vyvoji. pozrime sa znova na ten fairphone ako vypadala prva generacia a kde je to teraz. pritom je to stale pomerne neznamy a maly vyrobca. predstavte si ako by vypadali dnesne vlajkove lode keby firmy ako apple a samsung prave vrazali peniaze do vyvoja modularnych a trvacnych telefonov miesto umeleho sa pretekanie o najostrejsi displej a najvykonnejsi procesor ci implementovania najnovsich AI trendov.
gogo956 napísal: 27 feb 2026, 11:56Potom uz je na kazdom z nas, ci chceme spotrebice menit často, alebo nie. Ja osobne pravaze co poznam ludi z mojho okolia, tak znacna cast z nich sa sprava racionalne a napr mobily má aj viac ako 5-7rokov a nerobia to preto ze by na novy nemali financie..
urcite taki su, poznam ich tiez a taki ludia by prave urcite ocenili keby tie mobily mohli mat aj viac ako 5-7 rokov, trebars 10 alebo 20 rokov...
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid
ludia sa rozhoduju čo si kupia podla vlastneho uvazenia. Ked si niekto chce kupovat novy Iphone kazde dva roky tak je to jeho sukromna vec a asi uznáš aj sám, že by nebolo správne takého človeka nútiť aby si kupil miesto toho raz za 10rokov Fairphone.
Zakaznici sami rozhoduju co maju vyrobcovia vyrabat-svojimi penazenkami. Ak by mali ludia masivny zaujem o modularne mobily tak uz davno je trh zaplavenymi takymito modelmi. Ale vidime ze mobily ako napr Fairphone su z hladiska predajnosti marginalne.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Co je na tom Fairphone modularne?
gogo956
Redeemer
Redeemer

heker napísal: 27 feb 2026, 17:22 Co je na tom Fairphone modularne?
modularne v zmysle ze väcsinu vnutornych suciastok vie jednoducho pomocou iba srobovaka vymenit aj laik /pri vyrobe nie je pouzity lep/
heker
Redeemer
Redeemer

Ja viem co znamena slovo modularny. A co viem u Fairphone okrem baterie a ktytu vymenit? Viem vymenit procesor, graficky cip, ram, datove ulozisko a displej?
gogo956
Redeemer
Redeemer

heker napísal: 27 feb 2026, 17:39 Ja viem co znamena slovo modularny. A co viem u Fairphone okrem baterie a ktytu vymenit? Viem vymenit procesor, graficky cip, ram, datove ulozisko a displej?
displej, kamery, bateriu aj dalsie komponenty. Čipy vymienat nema zmysel, pretoze tie sa nezvyknu kazit.
heker
Redeemer
Redeemer

A kamera sa zvykne kazit? Este som to nenazil. Samozrejme sa moze poskodit, ale rovnako tak sa moze poskodit aj na inom telefone. A displej? Radsej budem mat drahsi telefon, ktory je vodotesny a teda je lepeny, nez mat moznost to menit doma.

Autoeditácia príspevku po 3 hod 28 min 49 sek:
Nieco k opravam - https://ciernalabut.dennikn.sk/13960/za ... ch-tovaru/

Environmentálne tvrdenia budú musieť byť podložené dôkazmi a certifikátmi. Výrobcovia budú mať povinnosť opraviť elektrospotrebiče aj nad rozsah ich zákonnej povinnosti a oprava by mala byť bezplatná alebo za primeranú cenu a vopred uverejnená na webe opravovne. Tieto a ďalšie zmeny prináša Európska smernica na ochranu spotrebiteľa pred nekalými praktikami a smernica „právo na opravu”.
gogo956
Redeemer
Redeemer

heker
A kamera sa zvykne kazit?
-môže sa teoreticky oškreť, alebo puknut pri páde. Osobne tiez nie som nejaky extra fanusik modularnych mobilov, ale pokial su niektori ludia ochotni ich kupovat, tak ok. :)
Čo je ale za mna dobrý krok je, ze od buduceho roka musia mat v Eu vsetky mobily lahko vymenitelnu bateriu.
heker
Redeemer
Redeemer

Tak fajn. Nech si ludia kupuju Fairphone, ak sa boja o kameru ci sklicko. Pre nas ostatnych je tu siroky trh s roznorodym vyberom.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 27 feb 2026, 17:12 aacid
ludia sa rozhoduju čo si kupia podla vlastneho uvazenia. Ked si niekto chce kupovat novy Iphone kazde dva roky tak je to jeho sukromna vec a asi uznáš aj sám, že by nebolo správne takého človeka nútiť aby si kupil miesto toho raz za 10rokov Fairphone.
Zakaznici sami rozhoduju co maju vyrobcovia vyrabat-svojimi penazenkami. Ak by mali ludia masivny zaujem o modularne mobily tak uz davno je trh zaplavenymi takymito modelmi. Ale vidime ze mobily ako napr Fairphone su z hladiska predajnosti marginalne.
zakaznici sa sami rozhoduju svojimi penazenkami ale zaroven sa rozhoduju iba z toho co maju na vyber. a ked v beznom obchode fairphone nekupi, tak zakaznik sa pre neho svojou penazenkou rozhodnut nemoze.
proste penazenkou si nevyberas svoj idealny produkt ale produkt ktory ti najviac vyhovuje z ponuky.
to ako keby vyrabas iba telefony bielej farby a tvrdis ze inu nema zmysel vyrabat lebo 100% zakaznikov si kupuje bielu farbu tak to znamena ze zakaznici chcu iba bielu farbu.

lebo zabudas na jednu dolezitu vec, vyrobca sa nerozhoduje co bude vyrabat iba na zaklade toho co zakaznik chce lebo to nie je absolutne jedina vec ktora dokaze zvysit zisky. optimalizacia vyroby, vyvoj materialov, lacnejsia pracovna sila ci napriklad nasytenost trhu. preco by som mal vyrabat zariadenie ktore bude potrebovat zakaznik raz za 10 rokov ked mozem predavat zariadenie ktore bude CHCIET kazdy rok...
takze vacsina vyrobcov nikdy ani modularny telefon nevyrobilo aby si ich zakaznik mohol vybrat a tych par co sa o to pokusa proste nema sancu takym gigantom konkurovat. hlavne marketingom. mozno keby mal fairphone taky kapital ze ti cez vianoce pocas popolusky kazdych 15 minut bude nejake AI generovane stvorenie v telekom reklame kricat ze si ho mas kupit by sa zakaznici rozhodovali uplne inak svojimi penazenkami...

zial zijeme v dobe marketingu, fraza "zakaznik sa rozhoduje penazenkou" je mierne archaicka...
heker
Redeemer
Redeemer

...a najlepsie je, ze ty to nezmenis a nadalej budes musiet akceptovat to co trh ponuka ;)
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid
zial zijeme v dobe marketingu, fraza "zakaznik sa rozhoduje penazenkou" je mierne archaicka...
-kazdy si moze Fairphone objednat cez internet. A ludia ktori si ho kupia tak si samozrejme inu znacku nekupia. Tym by celkom prirodzene vznikol tlak na to aby aj ostatne firmy zacali predavat lahko opravitelne mobily. V trhovom hospodarstve volba penazenkou vzdy funguje, aj ked vysledok sa nemusi prejavit hned ale az s odstupom casu :)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

predstav si prierez slovenskou spolocnostou, ake percento myslis ze si spravi ten prieskum a objedna si fairphone s internetu vs ake percento kupuje telefon v style "skocim do telekomu v obchodnom centre a nieco si vyberiem"...
to je presne ten paradox ze vacsina spolocnosti vybera produkty na zaklade reklamy, ktora je kontrolovana vyrobcami produktov...a
gogo956 napísal: 28 feb 2026, 13:12V trhovom hospodarstve volba penazenkou vzdy funguje, aj ked vysledok sa nemusi prejavit hned ale az s odstupom casu :)
toto skratka nie je pravda. mas na to nejake konkretne pripady kedy "volba penazenkou funguje?" lebo ja tie viem dat hromadu prikladov kedy volba penazenkou stala zakaznika zivot. teraz som do temy o dokumentoch pridaval video o azbezte v amerike ked jednoznacne azbest penazenkou vyhraval ale teraz kvoli tomu trpi vacsina planety lebo korporacie vedome zatajovali zdravotne rizika.
cela tato tema o 23 stranach rozprava o praktikach korporacii ked cielene zvysuju svoje zisky na ukor komfortu, financii a niekedy zdravia svojich zakaznikov.
od vzniku velkych priemyselnych konglomeratov a nasledne korporacii nenajdes dlhsie obdobie keby nebol nejaky korporatny skandal ktory ukazal ze korporaciam na zakaznikovi nezalezi.
napriek tomu sa rozhodujes verit tomu ze ti dvaja, traja majoritni vyrobcovia mobilnych telefonov na celom svete sa 100% spoliehaju na volbu zakaznika a v ziadnom pripade sa z nich nesnazia vytiahnut ani trosku penazi naviac vdaka reklame a planovanemu zastaravaniu?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Nieco pre Dreamera, sice uz starsie
Apple was fined $27 million in France for slowing older iPhones. In any other country, they would have gotten away with it.
France became the first country to make planned obsolescence a criminal offense. Any manufacturer that deliberately shortens a product's lifespan faces up to two years in prison, a €300,000 fine, or up to 5% of annual revenue. The nonprofit HOP, founded by activist Laetitia Vasseur, pushed for years to make it happen.
In 2020, Apple was fined $27 million for intentionally slowing older iPhones and forced to post a public admission on its website for a month. France also introduced a mandatory Repairability Index: every smartphone, laptop, and appliance now carries a score from 1 to 10 showing how easy it is to fix. A national Repair Fund subsidizes repairs to make fixing cheaper than replacing.
No other country has gone this far, and the EU is now working on similar legislation.
heker
Redeemer
Redeemer

27 mil je celkom smiesna pokuta.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

https://motorolanews.com/motorola-three ... -mwc-2026/

Motorola vraj planuje do svojich telefonov (aspon niektorych) davat GrapheneOS.
toto by mohla byt velka vec lebo graphene os je stale android ale bez vsetkych moznych previazani s googlom. stale tam je play store, stale tam vies instalovat aplikacie ale tie bezia v izolovanych prostrediach a google na ne nema ziadny dosah.

https://www.ifixit.com/Device/Lenovo_ThinkPad_T14_Gen_7
a najnovsi thinkpad dostal od ifixit 10/10 indexu opravitelnosti. zda sa ze Lenovo (vlastnia aj Motorolu) ide celkom dobrym smerom.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

wladas - dik, ja som o tom pisal, tych kauz Apple je viacero, spomalovanie iPhonov, iTunes Music neprehratelna inde, iPod nevymenitelna bateria:

- Apple súhlasí so zaplatením odškodného do polmiliardy dolárov - Index SME
- Apple si vydýchol, obrovskú pokutu nedostane | pc.sk
- Apple keeps mum on iPod battery offer - techpartner.news

Stale sa nejak vyrovna, ak uz je pokuta privysoka, alebo drahi pravnici najdu nejaku slabinu obzaloby, dieru v zakone a pod.

Priklad, kupili by ste si stolny pocitac, ktory by nemal skrutky, ale CPU, GPU, SSD/HDD, RAM, zdroj by boli prilepene k doske, aj cela skrinka by bola zlepena alebo prizvarana? (Vlastne som si uvedomil, ze toto sa uz deje, pri autach uz je to realita, ale planovane zastaravanie vozidiel je na samostatnu temu)

Iny priklad, kupili by ste si lampu, kde by ste si nemohli vymenit ziarovku doma, ale by ste ju museli odniest do servisu, kde by ste zaplatili za ziarovku, pracu, este by vas to stalo cas?

Elektronika by dnes mohla vydrzat 5 aj 10 rokov, velke spotrebice aj 20, ak by boli vyrabane inak - a trvam na tom, aj pri rovnakej ci porovnatelnej cene vyroby, pri tv je to len o tom, ci daju 1 rovnaky kondenzator ku zdroju tepla, alebo dalej, len to by predlzilo zivotnost asi o 5 rokov (len hadam, nechce sa mi hladat presne cislo, specialna poznamka pre 1 citatela).

Stacilo by par veci, ktore stale opakujem, riesenia:
- predlzenie zarucnej doby (pre HW aj SW)
- standardizovane lahko vymenitelne baterie vo vsetkych zariadeniach
- standardizovane diely, suciastky, displeje
- zalohovana elektronika, diely, baterie

Podla mna, za toto planovane zastaravanie nas budu buduce generacie odsudzovat rovnako, alebo viac, ako za vojny.
Napísať odpoveď