Mikroplasty

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Mikroplasty

Príspevok od používateľa Dreamer »

gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Záhadná súvislosť mikroplastov s mozgovou príhodou a infarktom – nové indície - Business Insider
https://www.businessinsider.com/micropl ... ack-2025-4
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

To je zrejme prvy naznak dokazu skodlivosti mikroplastov na ludsky organizmus.

TLDR od AI:
Nová štúdia zistila výrazne vyššie množstvo mikroplastov v aterosklerotickom plaku pacientov s mozgovou príhodou alebo stratou zraku (51-krát viac) v porovnaní so zdravými tepnami a aj s plakom u ľudí bez symptómov (16-krát viac). Taktiež zistili, že bunky v plaku s vysokým obsahom plastov vykazovali zmenenú génovú aktivitu, vrátane vypnutia génu spojeného s protizápalovou reakciou. Hoci presná úloha mikroplastov v tomto procese zostáva nejasná a štúdia ešte neprešla recenziou, naznačuje možnú súvislosť medzi mikroplastami a rizikom mŕtvice a infarktu. Vedci plánujú ďalší výskum na presnejšie určenie tejto spojitosti.
Opat sa potvrdzuje, ze nepit "plastovu" vodu bolo dobre rozhodnutie, aj ked som jej uz vypil dost.

Zaujimalo by ma tiez to, do akej miery su skodlive plasty v inych potravinach, resp. ako sa uvolnuju, napr. omacky, jedlo, mozno aj mrazene jedlo, ktore sa inak ako v plaste neda ani kupit. Prip. rozdiel v skodlivosti roznych plastovych obalov, tvrde, makke a pod.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer
cim je plast v teplejsom prostredi, tým viacej vylucuje skodlive latky do svojho okolia. To znamena ze mrazene a chladene plasty by mali byt relativne najmenej skodlive.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Ateroskleroticky plak? Tak potom je dobre znizit "chlasterol" a homocystein, ktory usadzovanie plaku sposobuje :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Konečně víme, jak se zbavit MIKRO A NANOPLASTŮ! Jaká jsou jejich zdravotní rizika? - YouTube

Autoeditácia príspevku po 20 hod 9 min 8 sek:
Žvýkačky plné plastů.
https://www.ekonews.cz/zvykacky-plne-pl ... d=83339409
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Vedci objavili šokujúce množstvo mikroplastov v syroch a mliečnych výrobkoch. Niektoré častice vidno voľným okom

Zrejúce syry, hlavne tie s dlhým zrením nad štyri mesiace, obsahovali až 1 857 plastových častíc na kilogram. Pre porovnanie – balená voda obsahuje priemerne 40 častíc na kilogram. Znamená to, že staré syry majú 45-krát viac mikroplastov.

Čerstvé syry boli na tom o niečo lepšie. Vedci v nich našli približne 1 280 častíc na kilogram. Aj to je však znepokojujúce číslo. Čerstvé mlieko obsahovalo najmenej mikroplastov – okolo 350 častíc na kilogram. Ale ani táto hodnota nie je malá.

Výskum dlhodobých účinkov mikroplastov na ľudské zdravie stále pokračuje. Vedci však už majú prvé znepokojujúce výsledky. Testy na zvieratách ukázali jedovaté a možno aj rakovinotvorné účinky.

Pokusy na hlodavcoch odhalili poškodenie viacerých orgánov. Vysoké dávky mikroplastov poškodzovali črievka, pečeň a pľúca. Zasiahnutý bol aj rozmnožovací systém. Zvieratá trpeli zápalom a narušenou činnosťou orgánov.

Mikroplasty môžu prenášať jedovaté chemikálie. Viažu na seba škodlivé látky z okolia a prenášajú ich do tela. Tam sa môžu hromadiť v tkanivách a orgánoch. Dlhodobé následky tohto hromadenia ešte nepoznáme.

Veľkosť častíc má kľúčový význam. Najmenšie mikroplasty môžu preniknúť cez črevnú stenu do krvi. Odtiaľ sa roznesú po celom tele. Väčšie častice zostávajú v tráviacom ústrojenstve, ale môžu mechanicky poškodiť orgány.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Nove vyskumy, ktore odhalili kontaminaciu pristrojov merajucich mikroplasty, hlavne to spochybnuje vyskumy o mikroplastoch v ludskych cievach a organoch.

- Microplastics Detection Methods Face Scientific Scrutiny
- Scientists question high-profile microplastics studies after contamination concerns
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Používa tu niekto sous-vide? Používam to už par rokov ale až teraz mi došlo, že sa to vlastne robí v plastovom sáčku. Je pri tomto spôsobe prípravy jedla tiež nejaké zdravotné riziko z plastov?
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Toto mi našlo z AI
"Varenie metódou sous-vide (vo vákuu pri nízkych teplotách) je pri použití správnych materiálov považované za bezpečné, no existujú určité zdravotné riziká spojené s uvoľňovaním chemikálií z plastov. Hlavným rizikom je uvoľňovanie látok ako BPA (bisfenol A) alebo ftaláty, ak sa použijú nevhodné vrecká"
"Zdravotné riziká z plastov pri Sous-Vide:
Migrácia chemikálií: Pri vyšších teplotách (hoci sous-vide využíva nízke, zvyčajne do 85°C) sa z nekvalitných plastov môžu uvoľňovať chemikálie, najmä ak je jedlo kyslé alebo obsahuje veľa tuku.
Mikroplasty: Štúdie naznačujú, že zahrievanie plastových vreciek môže viesť k uvoľňovaniu mikroplastov do jedla, pričom vyššie teploty (nad 65°C) zvyšujú degradáciu plastu.
Nebezpečné plasty: PVC fólie alebo bežné igelitové vrecká nie sú vhodné na varenie. Nebezpečné je najmä používanie tenkých plastových obalov, ktoré neobsahujú označenie "food grade" (potravinárska kvalita)."
"Vo všeobecnosti platí, že ak používate kvalitné, na to určené vákuovacie vrecká, riziko migrácie chemikálií je minimálne a varenie je bezpečné"
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

+- suhlasim s AI
Ja ale pouzivam najcastejsie 55st (steak), menej casto 65st (kuracie, morcacie) cize nepouzivam vysoke teploty.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Mám doma v kuchyni plastové dosky na krájanie. Chcem ich nahradiť drevenými, ale všetky čo som zatiaľ videl sú lepené. Či bambusové, alebo teraz som v Kauflande videl akáciové drevo, ale zase lepené z X kusov.
Nejak sa mi prieči to kúpiť, nahradím plast za lepidlo.
Keď som bol malý, mali sme doma dosky z jedného kusu dreva, máte tip kde také nájsť? IKEA či Tescoma? V Lidli a Kaufland som videl iba lepené.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Nebude viac bakterii prave v tych drevenych doskach? Len sa pytam, lebo z laickeho hladiska mi to tak pride.

Toto vyzera, ze nie je lepene - https://www.amadea.cz/sk/drevene-otocne ... vo--30-cm/

Inak myslim, ze aj stolar by ti vedel taku dosku spravit z buku alebo dubu.
baldorex
Addict
Addict

Čo som čítal tak paradoxne je vraj viac baktérií na plastovej doske, kde sa dokážu množiť aj po umytí. Drevo má pôsobiť antibakteriálne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

urcite je lepsie drevo- je to prirodny material. Pri rezani na plsatovej podlozke sa nechtiac odrezavaju aj mikroplasty ktore sa mozu dostat do jedla. My pouzivame drevenu dosku, neviem ci je lepena alebo nie. Na hornej ploche ziaden lep nevidim a to je csat ktora ako jedina prichadza do styku s jedlom takze za mna je to ok. Tu su napr dosky na krajanie z jedneho kusa dreva, ale zodpoveda tomu aj cena:
Spoiler
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Plastové som u nás zrušil (použil na niečo iné), jedine drevené. Bývalý kolega spomínal že žiadny mäsiar nepoužíva plastové, výlučne drevo.
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar napísal: 28 feb 2026, 8:42 Plastové som u nás zrušil (použil na niečo iné), jedine drevené. Bývalý kolega spomínal že žiadny mäsiar nepoužíva plastové, výlučne drevo.
mäsiary asi ani plastové kvôli hygienickym normam pouzivat nemozu. Taka dosta by nic nevydrzala, ked si uvedomime ze oproti domacnosti je zátaz na tu dosku neporovnatelne väčšia. To ze na nej mozu /drevenej/ zachytavat bakterie nie je zasadny problem ak sa nepouziva na krajenie nicoho ineho ako mäsa. Pri mäse to nevadi lebo je vzdy nasledne tepelne osetrene pred konzukaciou. Tatarak je samozrejme nieco ine a pri nom je celkovo hygiena problematickejsia.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

nemam to cim podlozit ale lepidlo na drevo je rokmi preverena technologia a nemyslim ze existuju akekolvek dokazy o jej skodlivosti.
lepidlo vseobecne ked zatvrdne tak je velmi stabilne a nereaguje skoro s nicim s cim by reagovat nemalo.
baldorex
Addict
Addict

Lepidlo nemusí byť toxické, len mne sa vnútorne prieči prejsť z plastovej dosky na drevenú s lepidlom, keď viem že existujú z čistého dreva.

Niečo som snáď vyberiem, diky za linky.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Vedci našli mikroplasty aj v detských výživách - Správy STVR
Nová štúdia prináša znepokojivé zistenia o detskej výžive v plastových kapsičkách. Vedci v nich našli tisíce mikroskopických plastových častíc. Zároveň varujú, že chemické látky z plastov sa môžu do ľudského tela dostávať častejšie, než si uvedomujeme.

Káva do ruky, obed v plastovej nádobe či nákup zabalený do fólie. Plasty sú dnes všade okolo nás. Vedci upozorňujú, že pri bežnom používaní sa z nich môžu uvoľňovať škodlivé látky aj mikroplasty.

Najväčší problém podľa vedcov vzniká pri kontakte plastov s jedlom a nápojmi. „Pri ftalátoch, keďže sa tam dodávajú vo väčšom množstve, môžu prechádzať z plastov do nášho organizmu,“ ozrejmil chemik Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave Michal Májek.

Mikroplasty vznikajú aj mechanickým opotrebovaním či zohrievaním plastov. Podľa odborníkov by sme mali byť opatrní najmä pri horúcich jedlách a nápojoch.

„Vždy, keď zvýšime teplotu, tak zvyšujeme šancu, že niečo prejde buď do nápoja, alebo cez našu kožu,“ uviedol Májek.

„Napríklad jednorazový pohár, aj papierový, ktorý je pokrytý, aby bol nepriepustný práve plastovou fóliou, a pri kontakte s vysokou teplotou nápoja od 85 stupňov Celzia vyššie sa ukázalo, že práve takýto mikroplast, lebo expozícia je vyššia,“ vysvetlila environmentalistka z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky Petra Csefalvayová.

Plastové kapsičky s detskou výživou

Nová štúdia upozornila aj na detské výživy v plastových kapsičkách. Vedci v nich našli tisíce mikroplastových častíc, pričom sa ukazuje, že táto oblasť nebola dostatočne testovaná.

„Do zaradenia podmienok bezpečnosti bude musieť byť zaradená aj táto podmienka, či uvoľňujú a za akých podmienok mikroplasty,“ povedala Csefalvayová.

Niektoré látky z plastov môžu podľa lekárov vplývať aj na hormóny. „Čiže veľmi často je to, povedzme, príčinou neplodnosti,“ doplnil prezident Slovenskej endokrinologickej spoločnosti Juraj Payer.

Európska únia postupne sprísňuje pravidlá pre mikroplasty a škodlivé látky obsiahnuté v plastoch. Vedci však upozorňujú, že úplne sa im dnes vyhnúť nedá, a preto odporúčajú obmedziť ich používanie.
Napísať odpoveď