Monitor k PC

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Ryan Giggs
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Monitor k PC

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

VA mali kedysi problem, ze tie krystali sa menili pomalsie ako tie na IPS. To je ale davno vyriesene. Uz tam je neviditelny rozdiel. No tento mytus nadalej prevlada.
Ak je niekde nejaky ghosting, tak to nesuvisi s typom panela ale s technologiou zobrazenia pohybu aku konkretny model monitora ma (BFI, sample and hold, frekvencia...).
Ak by malo mat IPS v tomto lepsie vlastnosti, tak by zakonite musel byt na tom kazdy jeden IPS monitor lepsi ako kazdy jeden VA. Co ale samozrejme v realite nie je pravda.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

wladas: Napisal som, ze hram Battlefield 6, cize BF Redsec. Skor by bol ten ghosting vidiet pri nejakom Counter-Strike, kde hraci pozaduju maximalne fps.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

ahojte, po 3 rokoch na celkom fajn ipsku MSI Optix MAG274QRF-QD zacinam poskulovat po OLEDe kedze im ceny klesli a za cca 400 az 600 eur su uz viacmenej totozne samasung qd oledy v roznych znackach, jedine coho sa obavam je text a hlavne to, ze v ramci HO pracujem normalne doma na 8h smenach, samozrejme vo volnom case prevazne na pc hram, je to velky problem s pohladu vypalovania ? ma niekto oled a pouziva ho aj na pracu dlhsie ako dajme tomu rok dva ?

dam len update, rozhodol som sa pre tento model
https://www.alza.sk/27-gigabyte-mo27q2a-d13059576.htm

budem ho pouzivat aj na home office a tym padom sledovat degradaciu panelu ak by mal niekto pripadne otazky zodpoviem
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

aacid napísal: 27 okt 2025, 15:28 ja som velmi spokojny ze som nakoniec vybral miniled miesto oledu. na "ziariace" okna vo windows som si uz zvykol, myslel som ze budem pravidelne prepinat medzi dynamickym a statickym podsvietenim podla toho co budem robit ale nakoniec to mam zapnute stale a proste to uz nevnimam.
a v tych hrach, hlavne niektorych, to je fakt citelny rozdiel, filmy na tom moc nepozeram, takze tam to neocenim.
zaroven nemusim mat neustale podvedomy strach o vypalovanie a riesit ci som monitor vypol alebo nie.
Aky si vlastne kupil? Ten Xiaomi? Lebo idem asi aj ja do mini LED. Neverim tym lowend OLEDom. Taky mackopes s obmedzeniami. Mozno nejaky 800€ OLED by uz bol OK ale to lakomy.
Zatial som si vyhliadol 27" AOC Q27G3XMN. Na RTING celkom v poho hodnotenie. Ma troska menej dimming zon ale pisu ze stale v pohode.
Akurat je to VA panel oproti Xiaomi IPS
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ved VA panelov je plna rit, ci tento je specificky v niecom?
wladas
Redeemer
Redeemer

mini LED
heker
Redeemer
Redeemer

Jaj, chapem. Zmiatlo ma to VA.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ano, ja mam ten xiaomi. ten AOC nevypada zle, odporucaju ho kade tade. je pravda ze tych zon ma podstatne menej. neviem aky rozdiel to spravi v realite, asi tam bude vyssia sanca ze si to podsvietenie vsimnes. obrazok hviezdy/planety/mesiacu na ciernom pozadi by mal asi vacsi blooming...
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

co je pre teba mackopes s obmedzeniami a lacny oled prosim ta ?
wladas
Redeemer
Redeemer

cORP. - stale citelne nevyhody ktore tu uz boli spomenute, hlavne bezna praca s win, aktivne chladenie, atd
Lacny oled znamena do 600€

...

Tak mam uz 27" AOC Q27G3XMN a spokojnost. Prvotne zapnutie onicom praca vo wine. HDR presaturovane farby a SDR divne farby, slaby kontrast.
Troska vrtania v nastaveni winu a monitora a uz je to v pohode.

Prekvapuje ma SDR obraz. Cierna je realne cierne (vypnuta) obrazovka ako u OLEDe.
A HDR bomba na filmy a hry. Vo wine je to uz trocha horsie. Na pouzivanie OK ale divna biela je. Nevyrazna, do seda.
Nastastie je pre Xbox Game Bar klavesova skratna win+alt+B na vypinanie a zapinanie HDR
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

osobne v Oled nevidim nejaku zasadnu vyhodu. Ano cierna je skutocne čierna. Ale doteraz som zil s Tv a monitormi ktore ciernu dokonalu nemali a nemám pocit ze by mi to zásadne vadilo. Zato vypalovanie u Oled je skutocne problem, bezne mam zapnuty monitor aj viac ako 12hodin denne a Oled proste rychlejsie starne, zacina stracat jas rychlejsie ako ine typy monitorov . Plus aktivne chladenie tiez je minus.
Ale rozumiem, ak je niekto filmovy maniak, alebo robi grafiku, alebo chce top obraz pri hrách, prenho Oled vyznam moze mat.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja som tiez tim miniled, oled je super, mne sa to ze cierna je cierna paci velmi, samozrejme to nie je nieco co by mi pokazilo zazitok z filmu ale z nejakeho dovodu sa mi velmi paci ked z absolutnej tmy zacne vyliezat nejaky obraz...
ako teraz ale vyberam/kupujem projektor tak zistujem ze je znacna skupina ludi co dava prednost "kino zazitku" pred absolutnou ciernou a povazuje projektor za lepsi filmovy zazitok.
wladas
Redeemer
Redeemer

Davnejsie som mal projektor spolu s plazmovou TV. Stacilo mi ale sekundu pricuchnut k oledu a mam jasno.
Projektor moze byt dobry ale treba nanho aj dobre podmienky. Tie neviem mat idealne.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

kazdeho volba samozrejme, miniled mame telku a obraz uplne v pohode, co sa tyka aktivneho chladenia tento argument je davno pase, minimalne ten moj oled je uz pasivne chladeny a rozhodne nieje jediny na trhu
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

Ja skusim trochu inu prosbu, momentalne rozmyslam nad kupou mobilneho displeja, lebo budem castejsie chodit na chalupu, odkial chcem aj pracovat a nechcem resp nemozem tahat so sebou riadny monitor. V podstate potrebujem to na programovanie ako dalsi displej k notebooku, nieco okolo 16 palcov mi staci, a rad by som sa vosiel do 250 eur.
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

Kúp si normálny monitor na chalupu
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

Dakujem za prispevok do diskusie.
heker
Redeemer
Redeemer

Vsak 22-palcove FullHD IPS najdes na Bazosi za 30 eur. To aj keby ti ukradli z chaty, tak ti za tym nebude luto.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ahojte, kupil si niekto v poslednej dobe Oled monitor? Aký presne typ? Ste spokojný, je to velky rozdiel oproti beznemu monitoru? Je aktivne chladeny ventilatorom?je ho pocut?/

Autoeditácia príspevku po 16 min 7 sek:
Vsade sa hovori, ze ked niekto skusi Oled, tak uz sa na stary Lcd ani nepozrie. Trochu rozmyslam nad tymto: https://www.alza.sk/31-5-aoc-agon-ag326ud-d12749516.htm
Hry v podstate nehram takze nizsia frekvencia 165Hz nijako nevadi.
heker
Redeemer
Redeemer

165Hz za nizsiu frekvenciu urcite nemozno povazovat. Ja mam OLED na notebooku a tie farby su neskutocne. Ked sa pozeram na displej pocitaca (IPS), tak je to take nemastne-neslane. Problemom je vsak stale vysoka cena.
Napísať odpoveď