Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
cinges
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI

Príspevok od používateľa cinges »

- realnu cenu je momentalne velmi tazko odhadnut. Ale momentalne je to nasobne lacnejsie ako niekoho zamestnat a nasobne lacnejsie a lepsie, ako nejaky externista z indie.
- LLM sa maju kam posuvat, gpt 5.3 codex sa vyvinul sam. Priestoru na posun je hodne, ale s kazdym posunom je to dost vyrazne lepsie, co je pre nas horsie..
- Ludia si myslia, ze LLM vie len to, co sa nauci, a nic ine nevymysli. To nie je pravda, vie prist na riesenia dost komplexnych problemov, ktore nikdo doteraz neriesil. (inak by bolo llm nepouzitelne)
- LLM si pamataju, mas agenta vo vs studio a mozes s nim riesit mesiace roboty, co si spravil. Maju nejake pomocne files, kde si ukladaju zakladne veci - prehlad. A hlavne ti nepozera 100k riadkov kodu, vie presne kde sa pozriet.
- To by bola skvela buducnost, ale momentalne je to narocne. Dostupne lokalne LLM maju obmedzenu "vedomost" k tomu potrebujes sialene vela pamate, aby to mohlo vobec bezat.. Mozes si spravit doma nejaku lokalnu LLM, ale mometalne s tym urcite nenahradis claude opus 4.6 alebo codex 5.3 ani nahodou.. A neviem si predstavit toto zivit, terabajty RAM pri sucastnych cenach nam davaju ako taky cas.. :D
- Zatial je to vyrazne lacnejsie ako programator by som povedal..
- Pristup k privatnemu kodu nie je vobec pravda. My pouzivame najnovsie modely a s tymito firmami sa podpisala zmluva, kde ti AI bude len pomahat z toho co vie, a nikdy nic neodosle na ich servre k uceniu. Toto je bezna vec a nie je s tym ziaden problem. Nemozes si nieco vymysleit v banke a o mesiac ti to ina banka ukradne. Keby to tak bolo, tak to ziadne firmy nepouzivaju. (z toho dovodu ziadna firma nepouziva grok, lebo grok na taketo zmluvy kasle.. )

Vec je to, ze sa to extremne rychlo meni a nik nevie co bude zajtra.. O tyzden vela z toho co som napisal nemusi byt pravda.. uvidime.. Ale uz sa prepusta vo velmi velkom.. akoze strasne vela, uz teraz..
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Laster napísal: 17 mar 2026, 19:31Ale nie je AI dotovaná a reálne ceny by mali byť oveľa vyššie a z toho pohľadu už to nemusí byť také výhodné pre zamestnávateľov?
dotovane to urcite, taki cinania ponukaju svoj model online uplne zadarmo. vacsina poskytovatelov ma aspon lacnejsie modely zadarmo. na tom sa prave ucia. ale tak co dnes nie je dotovane? maily mame vsetci zadarmo len za to ze ich google moze citat, polovica obsahu na internete je "zadarmo", dotovane reklamami...
Laster napísal: 17 mar 2026, 19:31Nebude budúcnosť malé lokálne LLM, ktoré 90% ľuďom stačia a nebude stáť takmer nic a veľa z tychto firiem zanikne keďže nebudú mať zákazníkov? Ale zas nebudú také efektívne napríklad pri programovaní ako píšeš.
to by bolo krasne popravde ale doterajsie skusenosti tomu vobec nenasvedcuju. zvykli sme si ze vsetko je v cloude, nic nechces mat lokalne, o nic sa nechces starat. oni to maju plne pod kontrolou a subscription ti zarobi ovela viac ako jednorazovy predaj. ked bmw moze pytat mesacny poplatok za vyhrievane sedacky, preco by najsilnejsie korporacie aktualne vypustili svoje modely z cloudu na verejnost?
uz teraz existuju open source modely ktore vies rozbehat lokalne ale nie su tak premakane ako top modely. urcite bude existovat komunita ludi co budu fungovat na lokalnych llm ale ci sa to do dostane do mainstreamu, neviem...
Laster napísal: 17 mar 2026, 19:31Majú sa ešte kam posúvať LLM? Nie je problém už v recyklácii dat, kopa internetu už je iba AI obsah. Taktiez aj cena energií, vypoctova náročnosť.
Keďže si LLM nepamätajú, tak nie je problém, že neustale musia prechádzať tvoj kód a tým nie sú moc efektívne/menia v procese veci čo si ani nechcel meniť?
toto ale plati cisto o LLM, teda o samotnom modeli, lenze agenti su skor o rozsirovani schopnosti ako to zlepsovani modelu. da sa povedat ze aktualne sa nemas moc kam posunut, data mame asi vsetky co sme na svete dokazali ziskat a trenovat sa na tom istom dookola nema zmysel. moze na neho hadzat stale viac a viac pamate a vykonu ale tam je asi tiez nejaky realny limit zatial.
ja zo vsetkych tych skoleni co som uz presiel za posledne mesiace si cim dalej tym viac uvedomujem ze to samotne generovanie (textu, obrazu, zvuku) je skor taky fajnovy nastroj pre par konkretnych odvetvi. ta hlavna sila LLM je spracovanie informacii, nie ich generovanie.
napriklad tieto kodovacie ageny co aktualne pouzivam, kilocode. najprv si zanalyzuje cely projekt, povytvara si subory s poznamkami pre rozne "osobnosti" ktore ma ako koder, architekt, debuger. vdaka tomu ked mu zadas nieco spravit tak nemusi znova analyzovat cely kod, prejde si iba poznamky. spravi nejaku zmenu v kode, sam si spusti testy (ale sa opyta ci moze), testy ktore mimochodom sam vytvoril. precita si vysledok testov, ked tam su chyby tak opravi a znova testuje.
pokial chces byt este viac fancy tak ich vies navzajom orchestrovat, jeden, vykonnejsi, drahsi, reasoning model navrhne postup, dalsie lacnejsie ho potom uz implementuju a testuju.

Autoeditácia príspevku po 9 min 43 sek:
a toto sa da aplikovat na vela odvetvi. nepotrebujes super AI ktora dokaze vsetko na to aby ludia zacali prichadzat o pracu :D
ako internetovy obchod mas agenta na customer support, klasicky chatbot dole v rohu akurat teda pohanany LLM. ten nemusi vediet vela, len komunikovat so zakaznikom. das mu zoznam moznosti, skillov, ze ked ma uzivatel problem dodanim tak zavola trackovacieho agenta, ked technicky problem tak ineho agenta.
nepotrebujes jednu AI s obrovskou pamatou a miliardovym kontextovym oknom. technickemu agentovi staci naraz precitat zoznam prduktov a nasledne konkretny manual.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

cinges napísal: 17 mar 2026, 22:38 Pristup k privatnemu kodu nie je vobec pravda. My pouzivame najnovsie modely a s tymito firmami sa podpisala zmluva, kde ti AI bude len pomahat z toho co vie, a nikdy nic neodosle na ich servre k uceniu. Toto je bezna vec a nie je s tym ziaden problem. Nemozes si nieco vymysleit v banke a o mesiac ti to ina banka ukradne. Keby to tak bolo, tak to ziadne firmy nepouzivaju. (z toho dovodu ziadna firma nepouziva grok, lebo grok na taketo zmluvy kasle.. )
Ten pristup maju, len firma, ktora teraz zaraba vdaka tomu, ze ignorovala dusevne vlastnictvo inych, ti slibila, ze bude repektovat tvoje dusevne vlastnictvo. Ak to nejaka bude robit tak nie verejne, co ma aj desi tie moje data su pod inou jurisdikciou a Tramp si ich moze vypitat v zaujme narodnej bezpenosti. Proste ak kod opusti tvoju firmu, uz nemozes povedat, ze si ho videl len ty.

Nie len grok ale aj Alphabet.

Ja sa bojim aj opacnych veci. Ze ti bude AI zamerne zanasat do kodu bezpenostne chyby, to ani nemusi byt tou firmou, staci na internet viackrat zavseit specificky kod z danou chybou. A nieco podobne som skusal, na svojom githube mam projekt s asi 150 hvizdickami, tak nejaki ludia ho pouzivaju, je pomerne specificky a tak som ho dal porovnat cez GPT s konkurenciou, a GPT mi v podstate zhrnulo moje README s "marketingovym" opisom. Na jedenj strane to co tam mam napisane bola pravda, ale GPT si to nemal ako overit. Takze otravit kod pre cudzich akterov nie je take tazke.

Autoeditácia príspevku po 6 min 23 sek:
Este jedna dalsia moja obava. Ono sa to uz deje v hudbe aj vo videotvorbe (ale inac). Bojim sa, ze nove kniznice a frameworky sa nebudu snazit doniest novy pristup, alebo nove rienie problemov, ale budu pisane tak, aby ich vedela dobre pouzivat AI. Co moze doniest stagnaciu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

aacid
programatori skoncili. seriozne.
-keď pred dvoma mesiacmi CEO nejakej velkej It firmy napisal tweet ze do konca roka 2026 strati pracu značná cast hlavne juniornych programator, tak ludia na fórach sa vysmievali čo to píše za prehnané nezmysli..
Nie som programator, ale viem čo dokazali softwarove roboty uz pred rokmi ked ešte dnešné prokročilé jazykove modely pre verejnost neexistovali. A dnes je to už uplne iný "level".
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 napísal: 18 mar 2026, 7:40Ja sa bojim aj opacnych veci. Ze ti bude AI zamerne zanasat do kodu bezpenostne chyby, to ani nemusi byt tou firmou, staci na internet viackrat zavseit specificky kod z danou chybou. A nieco podobne som skusal, na svojom githube mam projekt s asi 150 hvizdickami, tak nejaki ludia ho pouzivaju, je pomerne specificky a tak som ho dal porovnat cez GPT s konkurenciou, a GPT mi v podstate zhrnulo moje README s "marketingovym" opisom. Na jedenj strane to co tam mam napisane bola pravda, ale GPT si to nemal ako overit. Takze otravit kod pre cudzich akterov nie je take tazke.
tak nastastie aj pri LLM mas slobodny trh. pokial sa ukaze ze nejaky model zamerne zanasa do kodu bezpecnostne chyby tak ho velmi pravdepodobne nebude nikto pouzivat. radsej si vyberies taky ktory take veci nebude robit.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja myslim, ze dana firma presmeruje poziadavky na dany model len konkrtenym zakaznikom, alebo len v konkretnom kontexte. Za mna to riziko stale je, lebo ty uz nie si ani autorom ani spravcom vlastneho kodu.

Ja to beriem podobne ako zo socialnymi sietami, ked zacal u nas FB bolo to skvele, uzitocne, nasiel som svojich kamosov, bol som s nimi v kontakte na nastenke som videl co maju nove. V dnesnej dobe FB sluzi na sirenie proruskych a alt-rigth narativov a cielene hekuje nase mozgy, no uz sme na nom tak zavisli, ze s tym nic nerobime. Obavam sa toho isteho v pripade AI.
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Ano ak budeš všetko generovať cez AI, postupne stratíš povedomie o systéme a doméne, a schopnosť code review-ovať kód od AI / od ľudí.
Seniori časom odídu ale noví už neprídu (ľudia sa stávajú seniormi písaním kódu a rozmýšlaním nad ním, jeho edge case-mi atď., to ale sa outsourcuje na AI). Stanete sa 100% závislí na AI.
Kto potom skontroluje, či tam AI náhodou nespravila nejaký backdoor? :hmm:
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

tak otazka znie preco by ta AI ten backdoor robila?

ale prakticky, to sa deje aj dnes, kod ktory vytvori AI, skontroluje ina AI. v tom pripade uz nie len ze by si musel mat jeden model ktory cielene bude vkladat do zdrojakov backdoory, musel by si mat druhy model ktory by cielene taketo backdoory ignoroval pri kontrole. a kedze AI je lacna a rychla oproti ludom ten kod mozes nechat kludne skontrolovat piatimi roznymi modelmi a to by uz potom musela byt fakt obrovska konspiracia keby 6 roznych modelov spolupracovalo na zavedeni backdooru do kodu.

a ked uz sa rozpravame o zavadzani backdoorov do kodu, co dnes brani cloveku to spravit? iba iny clovek ktory mu robi review? samozrejme ze nie. u nas mame nespocetne mnozstvo automatizovanych toolov ktore pravidelne robia staticku analyzu kodu, dymanicku analyzu beziaceho programu a robime pentestingy... akurat ze teraz vysledky vsetkych tychto analyz fixujeme rucne, o par rokov to bude robit AI.

Autoeditácia príspevku po 4 min 34 sek:
harrison314 napísal: 18 mar 2026, 16:58Ja to beriem podobne ako zo socialnymi sietami, ked zacal u nas FB bolo to skvele, uzitocne, nasiel som svojich kamosov, bol som s nimi v kontakte na nastenke som videl co maju nove. V dnesnej dobe FB sluzi na sirenie proruskych a alt-rigth narativov a cielene hekuje nase mozgy, no uz sme na nom tak zavisli, ze s tym nic nerobime. Obavam sa toho isteho v pripade AI.
to sa urcite moze stat ale tak ako pri socialnych sietach sa rozpravame o konkretnych pripadoch. mas tu socialne siete ktore su decentralizovane, moderovane a transparentne. akurat je samozrejme na tebe ci budes radsej pouzivat taku alebo pojdes s mainstreamom na facebook.
rovnako to bude urcite aj s AI, ostatne uz teraz to tak je, mozes platit korporaciam za ich premiove modely alebo pouzivat cinske modely zadarmo ale obom budes odovzdavat svoje data. miesto toho si mozes vybrat open source modely, ktore mozes prevadzkovat na vlastnom hardware a pokial na to mas kludne mozes ten model aj sam natrenovat a potom bude plne pod tvojou kontrolou co robi a ako sa sprava.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

aacid napísal: 19 mar 2026, 8:52 tak otazka znie preco by ta AI ten backdoor robila?
To je irelevatna otazka, AI to nebude robit vedome. A zda sa ti, ze mame malo akterov, co by take daco chceli?
aacid napísal: 19 mar 2026, 8:52 ale prakticky, to sa deje aj dnes, kod ktory vytvori AI, skontroluje ina AI. v tom pripade uz nie len ze by si musel mat jeden model ktory cielene bude vkladat do zdrojakov backdoory, musel by si mat druhy model ktory by cielene taketo backdoory ignoroval pri kontrole. a kedze AI je lacna a rychla oproti ludom ten kod mozes nechat kludne skontrolovat piatimi roznymi modelmi a to by uz potom musela byt fakt obrovska konspiracia keby 6 roznych modelov spolupracovalo na zavedeni backdooru do kodu.
To vobec nie je s agentovou AI tazke prekonat. Naprises promt, kde ma vytvorit backdoor a potom skontrolovat ci ho ine AI detekuju.

Navyse som niekde videl vyskum, kde na otravenie AI nepotrebujes nejake percento z dat co sa uci, staci konstatny pocet vzoriek. Tykalo sa to skor sirenie radikalnych nazorov a dvihania pravice, ale myslim, ze na backdoory to bude fungovat tiez.
aacid napísal: 19 mar 2026, 8:52 a ked uz sa rozpravame o zavadzani backdoorov do kodu, co dnes brani cloveku to spravit?
Toto je o dost komplikovanejsie, lebo toho cloveka musia priat do spravnej firmy a nasledne ho musia dat na spravnu poziciu vo firme. Navyse ked sa ten problem odhadli, tak pomocou gitu budu presne vediet, kto to bol.
aacid napísal: 19 mar 2026, 8:52 mas tu socialne siete ktore su decentralizovane, moderovane a transparentne
Mame akurat maju ten problem, ze na nich nik nie je a tak tam chyba to socialno.
aacid napísal: 19 mar 2026, 8:52 rovnako to bude urcite aj s AI, ostatne uz teraz to tak je, mozes platit korporaciam za ich premiove modely alebo pouzivat cinske modely zadarmo ale obom budes odovzdavat svoje data
Myslis, ze ti modely zadarmo su zadarmo? Viem co chces povedat, ale myslim, ze aj tak bude kazdy pouzivat velku firmu, lebo prevadzkovat model na svojom zeleze nie je lahke a treba sa o to starat, nebudes k tomu mat take featury. Aspon z toho co vidim som nezaznemnal nejake rozsirenie lokalnych modelov, a myslim, ze to sa najblizsie roky nezmeni.
aacid napísal: 19 mar 2026, 8:52 miesto toho si mozes vybrat open source modely,
Ja by som to nenzavyl open source model, ale skor freeware. Na to aby to bol open source tak by musel mat k sebe zdrojove data aj kompletne zdrojaky na trenovanie. Aspon podla toho co viem, tak mi tym firmam verime, ze v nich nie je nic zle (co si myslim, ze v sucasnosti je pravda).

To co chcem povedat, ze AI agent je dalsi zavazny vektor utoku. A na jeho otravenie staci, ked utocnik na githube zverejni dostatocny pocet zdrojakom s backdoorom.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

sorry ale to vobec nie je pravda. ved ked model natrenujes na nejakych datach, tak je uplne fuk ci potom niekto prida na github dostatocny pocet zdrojakov s backdoorom. lebo ten model je uz raz natrenovany a ak by si chcel do neho zakomponovat tie nove data tak ho musis natrenovat odznova.

neviem ci omylom alebo cielene stale vobec neberies do uvahy tie staticke analyzy kodu ktore sa bezne vykonavaju aj dnes a rovnako sa budu vykonavat aj na tom kode ktory bude generovat AI. ono dnes zaviest backdoor do zdrojoveho kodu vobec nie je jednoduche.

a teda znova, nic ti ako velkej firme nebrani natrenovat si vlastny model, na vlastnych datach a tym sa vyhnut vsetkym tymto problemom o ktorych pises.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

aacid napísal: 20 mar 2026, 9:29 sorry ale to vobec nie je pravda. ved ked model natrenujes na nejakych datach, tak je uplne fuk ci potom niekto prida na github dostatocny pocet zdrojakov s backdoorom. lebo ten model je uz raz natrenovany a ak by si chcel do neho zakomponovat tie nove data tak ho musis natrenovat odznova.
Chces mi povedat, ze modeli sa konstane nedotenovavaju? A nie su kazdeho pomaly pol roka vydavane nove a modernejsie? Alebo si to predstavujes tak, ze budes na 10 rokov starom modely?
aacid napísal: 20 mar 2026, 9:29 neviem ci omylom alebo cielene stale vobec neberies do uvahy tie staticke analyzy kodu ktore sa bezne vykonavaju aj dnes a rovnako sa budu vykonavat aj na tom kode ktory bude generovat AI. ono dnes zaviest backdoor do zdrojoveho kodu vobec nie je jednoduche.
Staticke analizy odhaluju len pomerne hlupe chyby. Pouzivaju sa aj teraz a stale mame kriticke chyby.
aacid napísal: 20 mar 2026, 9:29 a teda znova, nic ti ako velkej firme nebrani natrenovat si vlastny model, na vlastnych datach a tym sa vyhnut vsetkym tymto problemom o ktorych pises.
No napriklad Seznam to skusal, musli len kvoli trenovaniu nakoupvat obrovske mnozstvo hardveru. Mat vlastny model je dost nerentabilne.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 napísal: 20 mar 2026, 10:07Chces mi povedat, ze modeli sa konstane nedotenovavaju?
na trenovani je najnarocnejsie prave ziskavanie tych dat. nie len ziskavanie ale cistenie a formatovanie.
hlavne to ani nema moc vyznam dookola trenovat nove a nove modely. si predstav ake mnozstvo dat oni maju, cely internet, knihy, videa, casopisy, denniky...
kludne to obmedzme cisto na kodovanie, zober si ze mas komplet vsetok kod co existuje na githube, to su tisice a tisice projektov. teraz prejde pol rok a oni pojdu znova trenovat novy model a znova budu brat vsetko z githubu. aky to bude realny rozdiel? predtym mali 100 tisic projektov, teraz budu mat 101 tisic projektov, to na tom treningu nic nezmeni.
preto teraz vsetci vylepsuju agentov a nie modely. tie modely uz mas celkom dobre, natrenovane a co zlepsujes su agenti a ich schopnosti. je ovela jednoduchsie dat agentovi cez MCP pristup na web aby si precital konkretnu stranku ako znova pretrenovat cely model len preto aby is tam tu stranku pridal...

cim viac sa AI venujem tym viac si uvedomujem ze ona nie je az taky dobry generator informacii ale je velmi dobry spracovavac informacii. mozes mat model ktory je natrenovany na celom githube ale ked po nom budes chciet aby ti vygeneroval jednoduchu appku v jave tak raz za cas si vyhalucinuje nejaku kniznicu alebo funkciu. ked ale pouzijes agenta ktory ma pristup k javovemu MCP serveru cez ktory dokaze ziskat presne nazvy kniznic alebo funkcii a ich definiciu tak take chyby nebude robit.

LLM bol prvy krok, tam sa aktualne ukazuje ze sa neni moc kam hybat, halucinovaniu zabranit stale nevies, viac trenovacich dat ziskat nevies (pokial ti ich nezacne generovat zase LLM ale to asi nie je uplne cesta) a ta transformerova architektura tiez nie je tak zlozita aby tam bolo nejak extra co vylepsovat.
Reasoning je dalsi krok ked sa ten model viac menej rozprava sam so sebou predtym nez odpovie tebe.
a agenti to je aktualne posledny krok ktoremu sa vsetci venuju a to vlastne nema nic s LLM, to je skor taky framework okolo ktory tomu LLM umoznuje vyuzivat rozne skilly.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

aacid napísal: 20 mar 2026, 13:33 teraz prejde pol rok a oni pojdu znova trenovat novy model a znova budu brat vsetko z githubu. aky to bude realny rozdiel?
Napriklad taky, ze model bude vediet novy framework co vznikol.
Ale na tento vektor utoku ani nemusi byt nove trenovanie, agenti si su schopny vyhladat pouzitia na inetrnete, takze staci tam dat prompt injection.
aacid napísal: 20 mar 2026, 13:33 cim viac sa AI venujem tym viac si uvedomujem ze ona nie je az taky dobry generator informacii ale je velmi dobry spracovavac informacii. mozes mat model ktory je natrenovany na celom githube ale ked po nom budes chciet aby ti vygeneroval jednoduchu appku v jave tak raz za cas si vyhalucinuje nejaku kniznicu alebo funkciu. ked ale pouzijes agenta ktory ma pristup k javovemu MCP serveru cez ktory dokaze ziskat presne nazvy kniznic alebo funkcii a ich definiciu tak take chyby nebude robit.
Suhlasim.
aacid napísal: 20 mar 2026, 13:33 LLM bol prvy krok, tam sa aktualne ukazuje ze sa neni moc kam hybat, halucinovaniu zabranit stale nevies, viac trenovacich dat ziskat nevies (pokial ti ich nezacne generovat zase LLM ale to asi nie je uplne cesta) a ta transformerova architektura tiez nie je tak zlozita aby tam bolo nejak extra co vylepsovat.
Reasoning je dalsi krok ked sa ten model viac menej rozprava sam so sebou predtym nez odpovie tebe.
a agenti to je aktualne posledny krok ktoremu sa vsetci venuju a to vlastne nema nic s LLM, to je skor taky framework okolo ktory tomu LLM umoznuje vyuzivat rozne skilly.
To tiez viem, ale trvam na tom, ze kodovaci agenti su novy zavazny vektor utoku a na bezpenost sa dost kasle, repektive sa na nu nemysli. Momentalne su to len filtre na vykovanie CLI alebo model pekne porosis aby ti nerobil zle a on mozno posluchne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Autoeditácia príspevku po 1 min 40 sek:

Autoeditácia príspevku po 15 hod 44 min 15 sek:
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 napísal: 21 mar 2026, 7:25 Napriklad taky, ze model bude vediet novy framework co vznikol.
na to ale nepotrebujes nanovo trenovat model, na to ti staci fine tuning. niektore modely uz maju taky velky input content ze ani ten fine tuning nepotrebujes, proste mu podstrcis celu dokumentaciu.
o tom to prave je ze ty nepotrebujes kazdy komentar na reddite ci stackoverflow co niekedy spomenul novy framework. ty si tie komentare potreboval aby si LLM naucil programovat. teraz ked uz programovat vie tak na novy framework mu staci dokumentacia. podobne ako realnemu programatorovi.
harrison314 napísal: 21 mar 2026, 7:25To tiez viem, ale trvam na tom, ze kodovaci agenti su novy zavazny vektor utoku a na bezpenost sa dost kasle, repektive sa na nu nemysli. Momentalne su to len filtre na vykovanie CLI alebo model pekne porosis aby ti nerobil zle a on mozno posluchne.
novy vektor to jednoznacne je ale urcite sa na neho nekasle, bezpecnost tychto agentov je obrovska tema. ale v tomto pripade ja az taky velky problem nevidim, pretoze agent ma presne dane hranice co robit moze a co nemoze a ty ich mas plne pod kontrolou.
stale je to iba nastroj a je na tebe ci ho bude pouzivat bezpecne alebo nie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

som trochu rozcarovani z tych vsetkych Ai jazykovych modelov. To čo bol predtym problem /halucinovanie a vymýšlanie/ stale pretrvava aj u lahko overitelnych udajov. Cakal som ze po tych vsetkych apdejtoch to bude lepsie.
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Modely sú určite lepšie. Ich vlastníci ich zrejme limitujú, pretože každé overenie údaju ich stojí procesorový čas, a teda peniaze.
Alebo používaš nejaký zlý model.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

jazykový model nie je faktografická databáza a "učenie modelu" neznamená získavanie vedomostí. To je trochu nepochopenie technológie.

Cesta je skôr dať tomu modelu nástroje, kde tie fakty získať. Mne sa napríklad relatívne bežne stáva, že pri nejakej otázke začne prehľadávať web a "googliť". Odpoveď je potom na základe toho, čo zistí. Samozrejme jej "pravdivosť" je potom na tom ako relevantné zdroje našiel a nakoľko sa dajú považovať za správne. Ale tak to už nie je halucinovanie. Ale áno, toto čosi stojí, takže pri tých free to asi nie vždy a všade bude.
Fglx
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Fglx »

AI chatbots are becoming "sycophants" to drive engagement, a new study of 11 leading models finds. By constantly flattering users and validating bad behavior (affirming 49% more than humans do), AI is giving harmful advice that can damage real-world relationships and reinforce biases.
https://www.science.org/doi/10.1126/science.aec8352
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Presne tu treba povedat, ze sa nejdna o overovanie faktov, ale overovanie toho co najde na internete. A vieme, co najdeme na internete.
Napísať odpoveď