Laster napísal: 17 mar 2026, 19:31Ale nie je AI dotovaná a reálne ceny by mali byť oveľa vyššie a z toho pohľadu už to nemusí byť také výhodné pre zamestnávateľov?
dotovane to urcite, taki cinania ponukaju svoj model online uplne zadarmo. vacsina poskytovatelov ma aspon lacnejsie modely zadarmo. na tom sa prave ucia. ale tak co dnes nie je dotovane? maily mame vsetci zadarmo len za to ze ich google moze citat, polovica obsahu na internete je "zadarmo", dotovane reklamami...
Laster napísal: 17 mar 2026, 19:31Nebude budúcnosť malé lokálne LLM, ktoré 90% ľuďom stačia a nebude stáť takmer nic a veľa z tychto firiem zanikne keďže nebudú mať zákazníkov? Ale zas nebudú také efektívne napríklad pri programovaní ako píšeš.
to by bolo krasne popravde ale doterajsie skusenosti tomu vobec nenasvedcuju. zvykli sme si ze vsetko je v cloude, nic nechces mat lokalne, o nic sa nechces starat. oni to maju plne pod kontrolou a subscription ti zarobi ovela viac ako jednorazovy predaj. ked bmw moze pytat mesacny poplatok za vyhrievane sedacky, preco by najsilnejsie korporacie aktualne vypustili svoje modely z cloudu na verejnost?
uz teraz existuju open source modely ktore vies rozbehat lokalne ale nie su tak premakane ako top modely. urcite bude existovat komunita ludi co budu fungovat na lokalnych llm ale ci sa to do dostane do mainstreamu, neviem...
Laster napísal: 17 mar 2026, 19:31Majú sa ešte kam posúvať LLM? Nie je problém už v recyklácii dat, kopa internetu už je iba AI obsah. Taktiez aj cena energií, vypoctova náročnosť.
Keďže si LLM nepamätajú, tak nie je problém, že neustale musia prechádzať tvoj kód a tým nie sú moc efektívne/menia v procese veci čo si ani nechcel meniť?
toto ale plati cisto o LLM, teda o samotnom modeli, lenze agenti su skor o rozsirovani schopnosti ako to zlepsovani modelu. da sa povedat ze aktualne sa nemas moc kam posunut, data mame asi vsetky co sme na svete dokazali ziskat a trenovat sa na tom istom dookola nema zmysel. moze na neho hadzat stale viac a viac pamate a vykonu ale tam je asi tiez nejaky realny limit zatial.
ja zo vsetkych tych skoleni co som uz presiel za posledne mesiace si cim dalej tym viac uvedomujem ze to samotne generovanie (textu, obrazu, zvuku) je skor taky fajnovy nastroj pre par konkretnych odvetvi. ta hlavna sila LLM je spracovanie informacii, nie ich generovanie.
napriklad tieto kodovacie ageny co aktualne pouzivam, kilocode. najprv si zanalyzuje cely projekt, povytvara si subory s poznamkami pre rozne "osobnosti" ktore ma ako koder, architekt, debuger. vdaka tomu ked mu zadas nieco spravit tak nemusi znova analyzovat cely kod, prejde si iba poznamky. spravi nejaku zmenu v kode, sam si spusti testy (ale sa opyta ci moze), testy ktore mimochodom sam vytvoril. precita si vysledok testov, ked tam su chyby tak opravi a znova testuje.
pokial chces byt este viac fancy tak ich vies navzajom orchestrovat, jeden, vykonnejsi, drahsi, reasoning model navrhne postup, dalsie lacnejsie ho potom uz implementuju a testuju.
Autoeditácia príspevku po 9 min 43 sek:
a toto sa da aplikovat na vela odvetvi. nepotrebujes super AI ktora dokaze vsetko na to aby ludia zacali prichadzat o pracu

ako internetovy obchod mas agenta na customer support, klasicky chatbot dole v rohu akurat teda pohanany LLM. ten nemusi vediet vela, len komunikovat so zakaznikom. das mu zoznam moznosti, skillov, ze ked ma uzivatel problem dodanim tak zavola trackovacieho agenta, ked technicky problem tak ineho agenta.
nepotrebujes jednu AI s obrovskou pamatou a miliardovym kontextovym oknom. technickemu agentovi staci naraz precitat zoznam prduktov a nasledne konkretny manual.