Skratenie pracovnej doby na polovicu

Diskusie na politické témy...

Kolko hodin tyzdenne by mal clovek pracovat?

40+ - 5 dni po 8 hodin + nadcasy
2
6%
40 - 5 dni po 8 hodin bez nadcasov
2
6%
30 - 5 dni po 6 hodin
4
11%
32 - 4 dni po 8 hodin
16
46%
24 - 4 dni po 6 hodin
9
26%
16 - 4 dni po 4 hodiny
1
3%
15 a menej
1
3%
Neviem
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 35

Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Skratenie pracovnej doby na polovicu

Príspevok od používateľa Blastbit »

- nehádam sa môže byť horšie, ale sú aj menšie a zahraničné sú z bohatších krajín, ktoré majú aj oveľa dlhšiu tradíciu, kapitál, čiže aj značku.
- akosi zabúdaš alebo nevieš, že na SR nikto nebude čakať kedy dobehne napr AU, DE a pod. a tiež nestoja na mieste, ide aj o HDP obyvateľstva.
- nie je to žiadna blbosť, pretože ide aj o kultúrne pozadie - DE, AU, NED, UK a pod, so svojou históriou kolonializmu to sa nedá potlačiť po stovkách rokov a SR vždy bola len niekoho územie/provincia a tak k tomu aj pristupujú, lebo Slovania vždy boli tí čo nemali to, čo mali na Západe.
Však z citovaného áno, veď ako príklad som uviedol aj Poľsko, ale nedostávajú to naraz ale počas niekoľkých rokov. V iných platbách to je menej.
Nikto z EU krajín nestojí na mieste, veď aj Rumunsko už predbehlo SR v raste, takže ten rast v % je, ale bohaté štáty si to svoje ustrážia ak si to nepokazia čoraz viac tými najviac diskutovanými témami čo teda rezonujú a to aj ohľadom firiem/podnikania, zamestnávania/úväzky/príplatky.
mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa mLuks »

Blastbit napísal: 17 mar 2026, 21:22 Aj stým rozdeľovaním EU peňazí to nebýva vždy tak ružové že menšie dostanú vždy viac.
ešte raz a naposledy, toto čo si napísal je blbosť a klamstvo. v EU dostane chudobnejšia krajina vždy viac ako tá bohatšia, vždy z daného programového rámca, vždy. Je úplne jedno, že to nie je naraz, ale vždy je to tak, že chudobnejšia krajina je v EU plusová. Nikdy sa nestalo ani nestane to, že by chudobnejšia krajina do EU viac peňazí poslala ako od nej dostala, či už v danom programovom období, alebo za jej celkovú historiu EU.

howg, končím s tebou debatu.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Dostanú viac ale nie naraz platby a ostatní (bohaté štáty) nestoja na mieste a nečakajú na rast SR, majú viac obchodných väzieb vo svete než SR.
Nerozporujem, že SR dostane za 7 rokov 25 miliárd, 25:7 = 3,57mld ročne ale nie je terno. Len odliv zo ziskov EU firiem je pravdepodobne vyšší.
Príklad kedy nehrozí, aby sa v SR znižoval čas v práci sú nadčasy (pri vyhrážkach) v EU firmách, na úkor zdravia aj času - na pokoj, záľuby, atď.
Takže znovu, keď za rok niečo dostanú jednou rukou, ale druhou rukou SR za rok zoberú viac. Ďalší príklad - navýšenie obrany z min 2% na min 5%.
V neposlednom rade som uvádzal aj krajiny príjemcov a tie sú už lepšie na tom než SR čo je tiež príjemca. No dostáva sa im vyhrážok aj nevýhod.
Keby všetky štáty EU majú rovnakú úroveň tak EU firmy podnikajú len mimo EU. Ešte nerátam isté keci od EU poslancov aby SR nedostalo peniaze.
Ty si citoval časť mojej vety, hoci som tam písal o skrátení času. Dal som príklady čím EU firmy nerobia SR dobre a ty si bol ten čo začal o 25mld.
Som rád - téma je o skráteniu pracovnej doby, to som reagoval na Dreamera, len si mal opäť tú svoju potrebu písať o inom, čo o 25mld dlho viem.
* To je tak keď si z vety vyberáš len čo ti vyhovuje a nerozumieš vetám ktoré na seba v riadku nadväzujú. Jj za chvíľu by si sa sťažoval že ťa obťažujem a že som na tebe závislý, hoci si mi zase ty prvý písal a to mimo témy.
Prídeš stým a robíš tu zo mňa klamára, potom to prekrútiš že som lietadlo a ty si idiot, no presne "argumenty" k témam hodné teba, tak díky.
Škoda že si sa nedávno nehádzal o zem, keď ti jackb začal prekrúcať v inej téme tvoje názory, tam si ostal zase ticho, to je rovnaká úroveň fakt.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

mLuks napísal: 17 mar 2026, 21:21 ale to je chyba tých ľudí, nie chyba systému. Ak má niekto strach z nového kolektívu, či hľadania si novej práce a preto radšej zotrvá v práci, kde mu šéf toho veľa nakladá je jeho problém. To je v podstate to isté ako ostávať v nefungujúcom manželstve lebo by sa človek bál, že nového partnera si už nenájde. Rovnaký bullshit.
mas pravdu ze je to to iste ale nesuhlasim s tym ze si za to ti ludia mozu sami. urcite to z nich nikto nerobi preto lebo chce. niekedy sa proste nieco neda aj ked by si chcel alebo nevies ako. ludom v takej situacii by mala pomahat prave spolocnost a system. ale miesto toho vsade pocut ze treba makat, ze doba je zla, ze mozme byt radi ze mame co mame...
rovnako ako ked je tyrana zena na dedine cely zivot vychovavana v tom ze musi posluchat manzela, ze rozvod boh nedovoluje. vidi ze ina zena z vedlajsej dediny sa rozviedla a teraz zije sama a vsetci o nej hovoria ze je pobehlica a radodajka...
mLuks
Addict
Addict

aacid napísal: 17 mar 2026, 23:57 mas pravdu ze je to to iste ale nesuhlasim s tym ze si za to ti ludia mozu sami. urcite to z nich nikto nerobi preto lebo chce. niekedy sa proste nieco neda aj ked by si chcel alebo nevies ako. ludom v takej situacii by mala pomahat prave spolocnost a system.
system ti dava moznost opustit pracu v ktorej sa necitis komfortne, system ti dava moznost najst si lepsiu pracu, system ti dava moznost podnikat, vytvarat hodnoty, realizovat svoje napady/myslienky...system ta nenuti byt otrokom nejakeho zamestnavatela. Ze niekto nechce opustit svoju komfortnu zonu a zmenit pracu nemoze byt chyba systemu.
ale miesto toho vsade pocut ze treba makat, ze doba je zla, ze mozme byt radi ze mame co mame...
to je chyba spolocnosti, ludi, nie systemu
rovnako ako ked je tyrana zena na dedine cely zivot vychovavana v tom ze musi posluchat manzela, ze rozvod boh nedovoluje. vidi ze ina zena z vedlajsej dediny sa rozviedla a teraz zije sama a vsetci o nej hovoria ze je pobehlica a radodajka...
dalsia ukazka chyby spolocnosti, ludi, nie systemu. To ludia su zle nastavaveni, ludia zhadzuju vinu za svoj zpackany zivot na system, ale kolko ludi pre seba nieco robi?

System ti ponuka moznosti, volny pracovny trh, vzdelavanie, osobny rozvoj, podnikanie, szco, tpp, dobroveolne nezamestnany, mozes byt kym chces a co chces, nikto ta nenuti pracovat ani zotrvat v praci, ktora ta nebavi, v ktorej sa necitis komfortne, v ktorej mas toho vela. Vsetko je tvoja volba.

Blastbit - ty si zas doplietol vsetko mozne dokopy, ja o koze ty o voze a este sa tvaris, ze ty si lietadlo a ja idiot, skoda casu, placaj si tu dve na tri s niekym inym.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ok, to uz je len slovickarenie, pre mna spolocnost a system je jedno a to iste, spolocnost vytvorila system a system formuje spolocnost.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Dôsledky konfliktu na Blízkom východe výrazne pociťujú aj ázijské krajiny. Viaceré skracujú pracovný týždeň a obmedzujú tankovanie - Správy STVR

Tuto situaciu by mohlo pomoct zlepsit prave skratenie pracovneho casu - trvale, ale nie z 5 na 4 dni x 8 hodin, ale prave na 6 dni x 10 hodin a tyzden volna, pocet hodin by bol prakticky rovnaky, ale potreba cesty do prace by klesla za 2 tyzdne z 10 dni nie na 8 (pondelok-stvrtok), ale na 6 dni (pracovny a volny tyzden), znizil by sa dopyt po pohonnych latkach a to by pomohlo znizit ich ceny.
mLuks
Addict
Addict

Dreamer napísal: 18 mar 2026, 17:13 znizil by sa dopyt po pohonnych latkach a to by pomohlo znizit ich ceny.
to je znovu len teoretizovanie a nedomyslenie myšlienky, chceš mi povedať, že ak máš týždeň voľna tak budeš týždeň sedieť len doma na zadku a nikam nepôjdeš autom? ľudia chodia autom na výlety, nákupy, navšetvy, atď, ak viem, že mám týždeň voľna, tak predsa nebudem sedieť doma na prdeli ale všetky tieto aktivity vopchám do toho týžňa čo vôbec nezníži dopyt po pohonných látkach, práveže naopak ho zvýši.

ty si myslíš, že ľudia chodia autom len do práce?

Autoeditácia príspevku po 1 min 40 sek:
aacid napísal: 18 mar 2026, 15:30 ok, to uz je len slovickarenie, pre mna spolocnost a system je jedno a to iste, spolocnost vytvorila system a system formuje spolocnost.
spoločnosť vytvorila systém ale tá istá spoločnosť sa pre svoju pohodlnosť v tom systéme zasekla a obviňuje z toho systém.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

mLuks napísal: 18 mar 2026, 17:45to je znovu len teoretizovanie a nedomyslenie myšlienky, chceš mi povedať, že ak máš týždeň voľna tak budeš týždeň sedieť len doma na zadku a nikam nepôjdeš autom? ľudia chodia autom na výlety, nákupy, navšetvy, atď, ak viem, že mám týždeň voľna, tak predsa nebudem sedieť doma na prdeli ale všetky tieto aktivity vopchám do toho týžňa čo vôbec nezníži dopyt po pohonných látkach, práveže naopak ho zvýši.

ty si myslíš, že ľudia chodia autom len do práce?
Preco potom skratili ten pracovny cas prave kvoli vysokym cenam a dopytu po pohonnych latkach, oni to tiez nedomysleli?

Podla mna, ak by bol 1 tyzden pracovny a 1 volny, ludia by pouzivali auta menej, z viacerych dovodov:
- velke nakupy by vybavili 1 den, asi by necestovali cez pol mesta na nakupy 7x za tyzden
- mali by 8 dni volna kazdy druhy tyzden, takze by sa im asi nechcelo niekam jazdit kazdy den
- vodici z povolania by tiez asi nejazdili kazdy den pocas volna
- mohli by cestovat prvy den na vylet a posledny den spat, nie nutne kazdy den
- jazdili by menej v meste, viac mimo, takze by to odlahcilo premavku v mestach
- necestovali by v takej miere v spicke, to by tiez odlahcilo premavku
- mnohi by zostali doma, kde maju pocitac, telku...
- mohli by grilovat, pit, ist niekam na bicykli, pesi
- necestovali by v takej miere sami, ale v skupinach *

* Posledny bod je podstatny, do prace ludia cestuju vacsinou sami, na vylety by cestovali spolu, rodina, kamarati, to znamena menej aut na osobu.

Taka rodina s detmi, bezny pracovny den, otec odnesie 1. dieta do skolky, 2. dieta do skoly, potom ide do prace, matka ide do inej prace druhym autom, po praci povedzme matka pojde po 1. dieta do skolky, potom po 2. dieta do skoly, neskor odnesie dieta na nejaku aktivitu, kruzok, potom ho vyzdvihne.

Ak by bol 1 cely tyzden volny, tak moze ist rodina ci skupina kamaratov na vylet jednym autom, stravi tam aj tyzden a potom sa vratia, prave viac casu by umoznil cestovat dalej, co pri 2-dnovom vikende nie je mozne, alebo sa to nevyplati, pol dna cestovat a hned sa vracat spat.
mLuks
Addict
Addict

Dreamer napísal: 18 mar 2026, 18:42 Preco potom skratili ten pracovny cas prave kvoli vysokym cenam a dopytu po pohonnych latkach, oni to tiez nedomysleli?
"Skrátenie sa týka zamestnancov vo verejnej správe a štátnych vzdelávacích inštitúciách." ...no neviem či to nejako extremne pomôže, netýka sa to celej krajiny ani súkromných spoločností, reštaurácií atď.

nebudem to quotovať, predlžovalo by to post.
- velke nakupy by vybavili 1 den, asi by necestovali cez pol mesta na nakupy 7x za tyzden - ja som v obchode asi každý druhý deň, pečivo si na týždeň či dva nekúpiš.
- mali by 8 dni volna kazdy druhy tyzden, takze by sa im asi nechcelo niekam jazdit kazdy den - tvoja domienka
- vodici z povolania by tiez asi nejazdili kazdy den pocas volna - tvoja domnienka
- mohli by cestovat prvy den na vylet a posledny den spat, nie nutne kazdy den - ano lebo ubytovanie na hoteloch je "lacné" a môžeš si ho dovoliť každú chvíľu, mimochodom sám si aj odpovedaš nižšie na tento nezmysel. deti by v školách voľno nemali, takže by rodičia nemohli ísť na týždeň preč ale len pendlovať každý deň za svojími aktivitami.
- jazdili by menej v meste, viac mimo, takze by to odlahcilo premavku v mestach - nie deti treba odniesť do škôl tak či tak
- necestovali by v takej miere v spicke, to by tiez odlahcilo premavku[/i] - nie deti treba odniesť do škôl tak či tak
- mnohi by zostali doma, kde maju pocitac, telku... - to ťa nebude baviť každý deň a tak začneš hľadať aktivitu vonku
- mohli by grilovat, pit, ist niekam na bicykli, pesi - piť počas dňa? nie každý býva v doma aby mohol grilovať, nie každý bicykluje.
- ecestovali by v takej miere sami, ale v skupinach - znovu, deti

* Posledny bod je podstatny, do prace ludia cestuju vacsinou sami, na vylety by cestovali spolu, rodina, kamarati, to znamena menej aut na osobu.
nie všetci by mali volný týždeň v ten istý čas.
Taka rodina s detmi, bezny pracovny den, otec odnesie 1. dieta do skolky, 2. dieta do skoly, potom ide do prace, matka ide do inej prace druhym autom, po praci povedzme matka pojde po 1. dieta do skolky, potom po 2. dieta do skoly, neskor odnesie dieta na nejaku aktivitu, kruzok, potom ho vyzdvihne.

Ak by bol 1 cely tyzden volny, tak moze ist rodina ci skupina kamaratov na vylet jednym autom, stravi tam aj tyzden a potom sa vratia, prave viac casu by umoznil cestovat dalej, co pri 2-dnovom vikende nie je mozne, alebo sa to nevyplati, pol dna cestovat a hned sa vracat spat.
Školy by nemohli mať tento tvoj nezmyselný týždeň, ty by si reálne deti držal 6 x 10 hodín v škole? Deti? Aby učitelia mali tento skrátený pracovný čas? ...si uvedomuješ, čo by to bolo pre tie deti?

A presne na tomto padá celý tento tvoj snílkovský systém šetrenie času PHM atď. ...minimálne školy by fungovali normálne a teda by rodina nemohla chodiť na žiadne týždňové výlety, ale rodičia by aj napriek tomu, že by mali týždeň volna v práci museli každý deň absolvovať tú rutinu, ktorú si ty sám opísal v prvom odseku. Čiže cestovanie autom v ráno v špičkách, poobede v špičkách kvôli deťom škole a mimoškolských aktivitách. S tým rozdielom, že ten čas keď sú deti v škole by mali pre seba a mohli by ho využiť podľa seba.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

aacid napísal: 17 mar 2026, 18:29treba sa konecne zobudit a uvedomit si ze sen maloktoreho cloveka je 8 hodin denne vykonavat nieco co ho nebavi. od malicka nas spolocnost vychovava v presvedceni ze to co ta definuje, to co je tvoj zivot, ze tvoja praca. musis sa dobre ucit, inak si nenajdes dobru pracu, musis ist na vysoku inak nebudes dobre zarabat. potrebujes najnovsi telefon, najlepsie auto, najvacsi dom a vecere v najluxusnejsich restauraciach ale to dostanes iba ked bude riadne makat aby si na to zarobil.
K teme sa mi moc nechce prispievat kedze nie som ekonom aby som vedel co moze a nemoze fungovat.
Na tento tvoj odsek ale musim nieco napisat.

Od teba by som veruze necakal taku znozku sprostosti.
1. clovek pracuje od nepamati aby prezil. Pred 100 rokmi, pred 500 rokmi. Ja to dnes vidim prave ze lepsie ked si predstavim ze nie tak davno bolo bezne pracovat 12h 6 dni v tyzdni.
2. ja som sa velmi zle ucil. Z prvej strednej ma vyrazili. Na druhej boli sem tam aj 4rky. Vyska logicky bez sance. Napriek tomu som sa pracovne vypracoval a celkom dobre zarobim. Sice ziadny luxus ale neriesim kolko mozem minut na dovolenku.
3. z mojej 3. ci 4. vyplaty v prvej praci po skole som si kupil 600€ mobil, vlajkovu lod (na dnesne ceny 970€). Presne ako pises, predsa treba najlepsi mobil. Zarabal som 570€. Dnes som lakomy kupit drahsi mobil nez 350€ aj ked nemam problem kupit hociktoru vlajkovu lod.
4. po dvoch velmi starych aut som nemal ziadne asi 4r. Prislo mi to ako strasne plytvanie. Sice som chcel kupit zas nejaku starinu ale podmienka bola nieco po znamosti, aby som mal zakladnu predstavu kto to auto mal. Ale uvazoval som aj o moznosti kupi niecoho spolahliveho, 8 rocneho, max 9. Az som sa po tych 4r bez auta dokopal do Mazdy 3. Nelutujem aj ked nechutne peniaze to boli. Nepozeram sa totizto na to ci na to mam ale aky podiel je to k mojmu prijmu.
5. s domom to iste. Pri predstave platit giganticku hypo len aby som mal nieco super....nic pre mna. Moja hypo je menej nez 1/3 platu.
6. do luxusnych restik nechodim skoro vobec, ale na jedle si potrpim.

TLDL uvedomujem si ze moje zivotne nastavenie je velmi odlisne od toho bezneho, konzumneho. Ale ako si kto nastavi...Mna praca bavi a naplna.
Ale mozno skusim nejaky sabatikal. Mesiac, dva.

Autoeditácia príspevku po 14 min 48 sek:
aacid napísal: 17 mar 2026, 20:51chapem ze pokial nemas ziadne vzdelanie, ziadne zrucnosti ci skusenosti a robis nieco co dokaze kazdy takze pokial nebudes posluchat ta vyhodia a za 10 minut maju nahradu. ale to su ludia co maju vzdelanie, su sikovni, maju dlhorocne skusenosti a urcite by ich nebolo lahke nahradit. ale zaroven maju strach z neznameho, z novej prace, z hladania si prace, z noveho kolektivu ze si radsej povedia "ved by to mohlo byt aj horsie" a dalej drzia hubu a krok.
mozno keby vacsina ludi taka nebola tak su aj ine pracovne podmienky a mozno uz davno pracujeme menej.
Ked je clovek dlhsie v nejakej firme a ma naucenu rutinu tak je to tazsie. System v tom nemusi hrat rolu. Mne by sa tiez nechcelo menit. Zvykat si na novych kolegov, zakaznikov. Ale na druhu stranu ak by ma nieco na robote sralo, bol by problem s platom tak dovy, dopo. Pol roka-rok prezijem kludne bez roboty. Mam cas si hladat pracu.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

mLuks napísal: 18 mar 2026, 19:08ja som v obchode asi každý druhý deň, pečivo si na týždeň či dva nekúpiš
Pecivo sa da kupit v malych potravinach dostupnych aj pesi a existuje aj donaska, ktora by bola efektivnejsia.
ano lebo ubytovanie na hoteloch je "lacné" a môžeš si ho dovoliť každú chvíľu
Ani benzin nie je lacny, takze cestovat z domu na rozne miesta vzdy tam a spat sa tiez predrazi.
Ubytovat sa da aj u znamych, cez rozne aplikacie na zdielanie byvania, v stane a pod.
To, ze nic nie je lacne, podporuje prave "moje domnienky", ze by ludia necestovali autom niekam kazdy den volna.
mimochodom sám si aj odpovedaš nižšie na tento nezmysel. deti by v školách voľno nemali, takže by rodičia nemohli ísť na týždeň preč ale len pendlovať každý deň za svojími aktivitami.
nie deti treba odniesť do škôl tak či tak
Nie je to nezmysel, pokial by si cital celu tuto temu od zaciatku, vedel by si, ze sucastou mojho navrhu "pracovneho a volneho tyzdna" bola aj skolska dochadzka, samozrejme, deti by chodili do skoly rovnako, mali by "skolsky tyzden a volny tyzden", viac nizsie.
to (PC, TV) ťa nebude baviť každý deň a tak začneš hľadať aktivitu vonku
Jasne, ale ani cestovat a jazdit autom kazdy den volna by ma nebavilo vecne.
piť počas dňa? nie každý býva v doma aby mohol grilovať, nie každý bicykluje.
Ved ja som nikde nenapisal, ze by pili pocas dna, ani ze kazdy moze grilovat doma.
K tomu pitiu, pivo ci vino si da vela ludi aj pocas dna, k jedlu, prave ked vynechaju auto, tak si mozu aj vypit.
nie všetci by mali volný týždeň v ten istý čas.
Ano, ale to by sa dalo zladit tak, aby mohla mat rodina rovnaky volny tyzden, aj ked nie vzdy, stacilo by to obcas prehodit, taktiez nie kazdy ma rodinu.
Inak uz teraz existuje "kratky dlhy tyzden", ked 7 dni clovek pracuje a 7 dni ma volno, iba su tie dni usporiadane inak.
Školy by nemohli mať tento tvoj nezmyselný týždeň, ty by si reálne deti držal 6 x 10 hodín v škole? Deti? Aby učitelia mali tento skrátený pracovný čas? ...si uvedomuješ, čo by to bolo pre tie deti?
Ano, vysvetlim to ale strucne v bodoch:
- uz dnes su deti (niektore) v skole 10 a viac hodin, druzina, kruzky a pod.
- aj po navrate domov sa deti este ucia, robia si ulohy
- prave teraz su deti pretazovane, 5 dni, skola, druzina, kruzky, aktivity, domace ulohy
- ak by pracovny/skolsky tyzden zacinal vo stvrtok, boli by v skole len 3 dni, volna nedela a nasledne 3 dni
- nemuseli by sa ucit 10 hodin v kuse, mali by pauzy, aktivity, mohli by chodit castejsie von
- memorovanie dnes nie je tak potrebne, ked ma kazdy pri sebe pocitac s internetom a AI

Mojim navrhom tiez bolo, aby sa v ramci pracovneho a volneho tyzdna postupne skracoval aj cas v praci/skole, takze namiesto 10 hodin by to mohlo byt 8 hodin, vdaka automatizacii, strojom, humanoidnym robotom, AI, by to bolo mozne vo velmi blizkej dobe
mLuks napísal: 17 mar 2026, 20:43 v reštauracii ťa obslúži kto? Vlasy ti ostrihá kto? Nechty ženám namaľuje kto? Dom ti postaví kto? Auto opraví kto? Výpadok elektriny opraví kto? Technologia sa nedá napachať všade.
Na toto ti tiez odpoviem, aj ked to nebola reakcia na mna, dal by som sem aj videa, ale tie sa daju lahko najst, su aj na Hojku, v temach Humanoidne roboty, Technologicke inovacie, Umela inteligencia a dalsich:
- V restauracii ma obsluzi robot, dokonca namiesa drink, existuje dodavka, v ktorej stroje cestou navaria cerstve jedlo z pripravenych ingrediencii.
- Vlasy si mozem ostrihat sam, urcite to zvladnu aj roboty coskoro.
- Nechty namaluje a dokonca spravi manikuru robot.
- Domy, dokonca poschodove budovy uz dnes dokazu postavit roboty, humanoidne uz dokazu robit murarske prace, vymalovat a pod.
- Auta uz vo fabrikach robia humanoidi tiez, tak aj opravit ich casom zvladnu.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

wladas napísal: 18 mar 2026, 21:29Od teba by som veruze necakal taku znozku sprostosti.
a co za sprostosti som teda napisal? lebo si mi napisal ze su to sprostosti ale nijak si to neargumentoval, miesto toho si popisal ako zijes ty...
jedine co je reakcia na to co som pisal je bod 1 a tam mas uplnu pravdu pred 200 rokmi ludia pracovali 12 hodin denne 6 dni v tyzdni. odvtedy sa ale nasa spolocnost posunula milovymi krokmi. industrializacia, robotizacia, informatizacia. to nie su drobne vylepsenia ze firma si povie "mierne sme optimalizovali, mozme skratit pracovnu dobu", to je 100 az 1000 nasobne znizovanie nakladov. vytazit, vyrafinovat a spracovat napriklad taku ocel je 1000x jednoduchsie ako pred tymi 200 rokmi. ale zamestnanci nepracuju 1000x menej, nepracuju ani o polovicu menej. ani nezarabaju 1000x viac. dokonca by sa dalo povedat ze zarabaju stale menej a menej, lebo zatial co vtedy si byvanie mohol dovolit kazdy, dnes si to moze malokto.

skratka povedane technologicky neustale napredujeme a napredujeme ale k comu je to dobre? nemali by sme napredovat k tomu aby sme sa mali lepsie? a aby sme sa mali lepsie vsetci, nie len vybrana skupina ludi ktora vlastni vacsinu svetoveho bohatstva.

je super ako zijes, ja sa snazim zit podobne, mat dostatocne aby som zil pohodlne, nenahanat sa za mamonom. a pokial ide cisto o mna tak som spokojny. ked sa ale pozriem na spolocnost ako celok tak mi je zle. na jednej strane mas ludi co minaju miliony na luxusne auta, domy, dovolenky a na tej druhej mas ludi co ich na tych dovolenkach obsluhuju 12+ hodin denne za extremne mizerne peniaze z ktorych ledva uzivia rodinu.
a kedze s tym ja sam nespravim nic tak mam dve moznosti, bud to budem ignorovat a hovorit si "ved to neni moj problem" alebo o tom mozem aspon pisat a hovorit.
lebo tym smutnym faktom je ze keby sa vsetci miliardari vzdali polovice svojho majetku tak nikto na svete by nemusel zit v chudobe. a mozno by sme mali aj ten polovicny pracovny cas. a samozrejme oni by stale mali viac penazi nez by dokazali vo svojom zivote minut oni alebo ich deti...
mLuks
Addict
Addict

Dreamer napísal: 18 mar 2026, 23:21 Pecivo sa da kupit v malych potravinach dostupnych aj pesi a existuje aj donaska, ktora by bola efektivnejsia.
Kde? V meste? Skus ist na dedinu, tam je este aj chleba na objednavku v malych lokalnych dedinskych potravinach.
Ani benzin nie je lacny, takze cestovat z domu na rozne miesta vzdy tam a spat sa tiez predrazi.
Ubytovat sa da aj u znamych, cez rozne aplikacie na zdielanie byvania, v stane a pod.
To, ze nic nie je lacne, podporuje prave "moje domnienky", ze by ludia necestovali autom niekam kazdy den volna.
ty nas vzdy len teoreticke vedomosti ale nic prakticke, ty by si s celou rodinou sa supol niekde na tyzden ku znamim do trojizbaku napr., cize 3-4 clenna rodina pride na tyzden ku 3-4clennej rodine do bytu, komfort na nezaplatenie.

Zdielanie ubytovania na tyzden? Znovu ty by si tyzden spal v jednej izbe s rodinou ci ako? Arbnb je rovnako drahe ako hotely ked si porovnavan ceny za byt, ci ceny za hotel.

V stane v zime, jasneee.

Prave ze tie ubytovania su casto krat drahsie ako benzin/nafta. Skus si preratat tyzdenne uvytovanie v tatrach a porovanj to s tym, zeby si tyzden dochadzal do tatier kazdy den.

Odhadom ja pri lyzovacke na otocku KE - Tatry - KE, spalim benzin za cca 30€ za 5 dni by to bolo 150€, bud taky laskavy na najdi mi ubytovanie v tatrach v blizkosti zjazdoviek (napr. Lomnica) do 150€ na tyzden, tak aby som pri presune z ubytovania na zjazdovku nemusel pouzit auto.

Nie je to nezmysel, pokial by si cital celu tuto temu od zaciatku, vedel by si, ze sucastou mojho navrhu "pracovneho a volneho tyzdna" bola aj skolska dochadzka, samozrejme, deti by chodili do skoly rovnako, mali by "skolsky tyzden a volny tyzden", viac nizsie.
chod sa opytat ucitelov ake pridu deti do skoly nekoncentrovane a rozhodene po terajsich prazdninach a teraz si predstav, ze in toto budes robit kazdy druhy tyzden... absolutne rozbity system, najma pre male deti by to bola katastrofa

Jasne, ale ani cestovat a jazdit autom kazdy den volna by ma nebavilo vecne.
Nikto nehovori o vecnom cestovani kazdy den autom ale zaroven by to nebolo ani tak ako tvrdis ty, zeby ludia pocas toho tyzdna nepouzivali auto vobec.
Ano, ale to by sa dalo zladit tak, aby mohla mat rodina rovnaky volny tyzden, aj ked nie vzdy, stacilo by to obcas prehodit, taktiez nie kazdy ma rodinu.
teoretizovanie, nic podstatne
Inak uz teraz existuje "kratky dlhy tyzden", ked 7 dni clovek pracuje a 7 dni ma volno, iba su tie dni usporiadane inak.
ano robil som v nom, nic to nemeni na fakt, ze to nie je ziadny tyzden volna v kuse a vies co som robil pocas volnych dni cez tyden? Chodil po obchodoch a riesil si veci, ktote mi trebalo na uradoch, atd, atd. Plus mini vylety.

Nic som nesetril na cestovani
uved konkretny priklad materskej alebo zakladnej skoly, kde su deti v skole 10 hodin 5 dni za sebou, druzina uz nie je v principe vzdelavaci proces, v druzine sa deti hraju, robia ulohy, venuju sa nejakym aktivita v kolektive, nepotrebuju sa uz sustredit.

Ty chces aby male deti boli sustredene 10 hodin vkuse, co je nemozme a pre deti nerealne. Ak by mali mat tyzden vol
- aj po navrate domov sa deti este ucia, robia si ulohy
ale su doma, v domacom prostredi s rodicmi, inak to volyva na ich psychiku
- prave teraz su deti pretazovane, 5 dni, skola, druzina, kruzky, aktivity, domace ulohy
aha a drzat ich 10 hodin sustredne a este im aj dat fomace ulohy, ktore budu robit pocas toho kvazi volneho tyzdna to bude uplne super a nebudu pretazene.

To ucivo, sa presunie z dvoch tyzdnov na 6 dni a 10 hodin denne, co je enormne mnozstvo informacii, ktore male deti ani nedokazu naraz zpracovat.
- ak by pracovny/skolsky tyzden zacinal vo stvrtok, boli by v skole len 3 dni, volna nedela a nasledne 3 dni
ake 3 dni, ked tu tlcis do 6 dnoch? Nebude to sediet s pracovnym casom rodicov, nic sa neusetri.
- nemuseli by sa ucit 10 hodin v kuse, mali by pauzy, aktivity, mohli by chodit castejsie von
museli, lebo to ucivo potrebujes prebrat, cize to co dnes preberu za dva tyzdne, by museli prebrat za 6 dni, takze by nebol ziadny cas nazvys. ...prakticky vy si spomalil cele osnovy.
- memorovanie dnes nie je tak potrebne, ked ma kazdy pri sebe pocitac s internetom a AI
ked raz vypadne internet ci AI, tak budes hlupy jak vedro gitu, AI sa ma efektive vyuzivat, nie nahradzat vedomosti. Tymto systemom vytvoris dalsich respondentov do "nikto nie je dokonaly"
Mojim navrhom tiez bolo, aby sa v ramci pracovneho a volneho tyzdna postupne skracoval aj cas v praci/skole, takze namiesto 10 hodin by to mohlo byt 8 hodin, vdaka automatizacii, strojom, humanoidnym robotom, AI, by to bolo mozne vo velmi blizkej dobe
kym to realne bude mozne, ty uz zit nebudes
- V restauracii ma obsluzi robot, dokonca namiesa drink, existuje dodavka, v ktorej stroje cestou navaria cerstve jedlo z pripravenych ingrediencii.
znovu hudba dalekej buducnosti
hej aj ja som sa strihal istejo casu sam, ale nevyzeralo to tak ako od cloveka, ktory to robi kazdy den a vie co robi. Uz vidim ako sa nevesty na svadby strihaju same a nechaju si sravit uces robotom. Sko neprehanajme.
- Nechty namaluje a dokonca spravi manikuru
a sprvi ju rak dobre ako clovek s citom pre detail?
Domy, dokonca poschodove budovy uz dnes dokazu postavit roboty, humanoidne uz dokazu robit murarske prace, vymalovat a pod.
ano za x krat pomalejsi cas ako to urobi partia murarov. Dalej ten stroj co muruje sa sam nedovezie na stavbu ani sam nerozostavi, ani sam nenaprogramuje, na to vsetko treba ludi a ten stroj to robi aj pomalsie ako ti ludia. Profesistov na stavbe stroje nikdy nenahradia a uz vidim ako stroje riesia vzniknute problemy na stavbe. Som stavbar, takze s tymto na mna nechod, tu nepochodis so svojimi scifi napadmi.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

-neviem ci si videl uz videa ako humanoidny robot "zblbol", zacal rukami nekoordinovane máchat na vsetky strany a poškodil časť prevadzky. Toto asi nechceš zažiť, ked drží nožnice či iný inštrument tesne pri tvojej hlave alebo pri manikure.
-deti sa nedokazu tak dlho sustredit ako dospelí. Družina aj krúžky su uz volnocasove aktivity.
Auta uz vo fabrikach robia humanoidi tiez, tak aj opravit ich casom zvladnu.
-to sa nedá porovnávať. Pri vyrobe robi robot dopredu predefinovane ukony, ale oprava je nieco trochu iné, narocnejsie na analyzu aj riesenie.
mLuks
Addict
Addict

Dreamer napísal: 18 mar 2026, 23:21 - Auta uz vo fabrikach robia humanoidi tiez, tak aj opravit ich casom zvladnu.
jo k tomuto som zabudol, diagnostikovat mechanicky problem na aute ma niekedy problem aj samotny clovek, robot uz vobec. Navyse v tovarnach jeden robot vykonava jednu cinnost na ktoru je naprogramovany clovekom. Oprava auta si vyzaduje casto rozne ukony, chcem vidiet ako robot vymeni spojku na aute s manualom. Ked si aspon trochu praktik, tak si asi vies predstavit kde sa na aute nachadza spojka a co vsetko je potrebne demontovat na to aby si sa ku spojke dostal, vymenil ju a poslladal naspat.
Nehovoriac o elektrikarskych pracach na autach. Ako jeden robot demontuje napr. cast palubnej dosky aby sa dostal k nejakej kablovacke, ci suciastke ktore je poskodena, vymeni ju a vsetko namontuje naspat.

Snivat je dovolene, ale potomsa o tom rozpravajme ako o snoch a scifi ale nie o tom, ze by to mala byt realita.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 19 mar 2026, 11:56 -neviem ci si videl uz videa ako humanoidny robot "zblbol", zacal rukami nekoordinovane máchat na vsetky strany a poškodil časť prevadzky. Toto asi nechceš zažiť, ked drží nožnice či iný inštrument tesne pri tvojej hlave alebo pri manikure.
zrovna strihaci robot by nemusel byt humanoid, nemusi mat spicate noznice, stacilo by strojcek, oplastovany aby bolo co najtahsie ublizit. ja o robotovi na strihanie vlasom rozmyslam uz strasne dlho, lebo fakt nerad chodievam sa strihat a mi to pride ako velmi jednoducha cinnost. aspon teda u mna. nehovorim o zenskych strihoch s farbenim a trvalou a neviem ci vsetkym pristroj ktory si das na hlavu a automaticky skrati vlasy na pozadovanu dlzku, to nemoze byt fakt narocne.

ked sa dnes pozries na stroje ktore osadzuju SMD komponenty na zakladne dosky, akou rychlostou a s akou presnostou to dokazu, nemoze byt problem ostrihat ludsku hlavu.
minule som pozeral video o bezpecnostnych prvkoch na pasovych ci kotucovych pilach. sice sa ten kotuc toci tisice otacok za minutu, akonahle sa dotkne ludskeho tela tak sa zastavi behom par stotin sekund. pamatam ako to skusali na kuse parku a najvacsia skoda bol maly skrabanec.
toto by si vedel jednoducho zakomponovat do robota na strihanie vlasov, ze v momente ked noznice/strojcek sa dotkne koze tak sa vypne.

oprava auta by bola asi zlozitejsia ale ani to nie je uplne nerealistike, pokial to zvladne clovek na dedine na dvore si opravit auto tak preco by s tym mal mat problem stroj ktory bude mat miesto dvoch ruk 8 ruk, miesto dvoch oci 20 oci (kazde niekde ine)... co byva najtahsie na opravovani auta? identifikacia problemu, to zvlada uz dnes gemini (videl som video kde z kamery a mikrofonu dokazala urcit zavadu v motore), lebo to zvacsa o znalosti konkretneho auta (co bude vzdy vediet lepsie ta AI) a skusenosti.
potom vymontovat nieco byva problem ak je to na tazko dostupnom mieste, ludia budu navzdy obmedzeni tym ze maju ruky ktore sa dokazu ohnut len na par miestach a oci ktore su na hlave a teda neuvidia vzdy co robia ruky. to vies prave vyriesit robotom, moze mat ohybne koncatiny ako chce, moze mat tych koncatin kolko chce, kamery moze mat priamo v koncatine a tam popravde moze mat cokolvek, srobovaky, kluce, moze odtial priamo striekat wd40...
mLuks
Addict
Addict

aacid napísal: 19 mar 2026, 13:25 pristroj ktory si das na hlavu a automaticky skrati vlasy na pozadovanu dlzku, to nemoze byt fakt narocne.
Ak by sa vsetci strihali na jednu dlzku vlasov, tak dajme tomu ze hej. Ale akonahle chces mat iny strih ako v jednej dlzke, napr. dnesne brikolice, fade, skin fade, tak to je uz narocnejsie, navyse kazdemu cloveku rastu vlasy inak, barber, kadernik, holic (doplne si k tomu zensky rod) to vidia a vedia si tie vlasy upravit. Chodim k barberovi a striha ma asi 20min
ked sa dnes pozries na stroje ktore osadzuju SMD komponenty na zakladne dosky, akou rychlostou a s akou presnostou to dokazu, nemoze byt problem ostrihat ludsku hlavu.
zakladne dosky a smd komponenty su identicke, maju presne rozmery, ludska hlava je kazda ina a vkus cloveka rovnako
minule som pozeral video o bezpecnostnych prvkoch na pasovych ci kotucovych pilach. sice sa ten kotuc toci tisice otacok za minutu, akonahle sa dotkne ludskeho tela tak sa zastavi behom par stotin sekund. pamatam ako to skusali na kuse parku a najvacsia skoda bol maly skrabanec.
a o a ten kotuc potom nozes zahodit, resp. Asi aj cely ten mechanizmus a nahradit ho novym kusom.
toto by si vedel jednoducho zakomponovat do robota na strihanie vlasov, ze v momente ked noznice/strojcek sa dotkne koze tak sa vypne.
pocul si uz o strihoch skin fade, na jtory si pouziva shaver, resp ak sa ludia nechaju strihat do hola aj s holenim hlavy? Tam je nutnost aby si cepele dotykali koze, ale zaroven je potreny cit.
oprava auta by
zakladny problem je stabilita a mobilita robota, clovek ma nohy, rovnovahu, vie stat, sediet, cupiet, lahnut, klaknut pri praci. Robot ani zdaleka nie je takto obratny a stabilny. Navyse robot ktory by sadol do auta, nastartoval ho, presnunul sa s nim niekde? Na zdvihak a podobne? Wtf? Dalej pises, ze robot by bol obratny a dostal by sa aj tam kde ludska ruka nie, stiesnene priestory, ale zaroven to znegujes tym, ze by v tej jednej ruke mal kluce, srubovaky, trisku na wd atd. kur*a jak velka by musela byt ta ruka aby sa to tam voslo?...A ked mu to WD v tom zasobniku dojde, tak si ho co? Pojde sam robot kupit do Tesca, ci objedna z netu, iny robot kurier mu ho doruci a robot mechanik si sam doplni WD v nadrzke?

Chlapci aky mate matros?

Autoeditácia príspevku po 3 min 24 sek:
aacid napísal: 19 mar 2026, 13:25 oci ktore su na hlave a teda neuvidia vzdy co robia ruky.
clovek ma na to svoje zmysli, vola sa to cit, hmat a predstavivost
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

treba trochu otvorene rozmyslat, nelimitovat sa iba existujucou technologiou ale tym ako by ta technologia mohla vypadat o par rokov.
k tomu strihaniu sa mi to nechce riesit, nevidim dovod preco by robot nemohol strihat rozne casti hlavy na roznu dlzku ani preco by nemohol velmi jednoduchy dotykovy senzor ktory bude presne kopirovat tvar tvojej hlavy.

k robotovi mechanikovi, to mi pride ze sa hras uplne na nechapaveho. nebude robot zaveseny na na nejakej posuvnej platforme ovela stabilnejsi nez clovek? na co musi robot sadat do auta, startovat ho a presuvat? si nevidel nikdy automatizovany sklad v nejakom amazone? pride minirobot (alebo styria) pod auto, nadvihnu, odvezu.
srobovaky a kluce, si nikdy nemal taky ten bitovy srobovak kde mozes menit bity? ved ten bit je uplne malicky, nemusi mat vsetky namontovane na ruke, staci ked tam bude mat ten nastavec a bity od vymyslu sveta mozu byt niekde inde kde na ne dosiahne.
WD tiez logicky nebudes mat v zasobniku na konci ruky. ked si bol u zubara tak ti urcte vrtal zub miniaturnym vrtacikom z ktoreho aj striekala voda. tu vodu nemal v nadrzke na konci vrtacky ale pravdepodobne ani ziadnu nadrzku nema, napojeny priamo na vodovod a do vrtacky ide uz len tenucka hadicka.
videl si niekedy ako sa operuje laparoskopicky? ze ti spravia maly rez na stehne a cez cele telo potiahnu hadicku az do srdca, v tej hadicke mas vsetky potrebne nastroje na vykonanie operacie...
preco by mal byt problem presne take iste nieco mat akurat vacsie (teda este jednoduchsie na vyrobu) na opravy aut...

ono realne vsetky tieto technologie tu uz mame a keby niekto chcel urcite by dokazal vyrobit automaticku opravovnu aut. ale neni na to dovod lebo ludska praca je stale lacnejsia. lenze technologie idu stale dopredu, vyrobne naklady klesaju a je iba otazkou casu kym zacnu ludi nahradzat robotmi aj v mensich odvetviach, nie len obrovskych tovarnach...
mLuks
Addict
Addict

Otvorene rozmyslat budes, ked ti taky robot sposobi skodu na majetku/zdravi a budes ju vymahat od koho? Od robota? Ci od prevadzkovatela cloveka?

Ja som nepovedal ze tu nadrzku bude mat na ruke, aj keby ju mal niekde na stene, ide o to ze nie je bezodna a za jej doplnanie ti niekoho treba.

Roboticka ruka s bitmi by bola taka ista velka ako aj ludska, teda nevosla by sa vsade.

A skus si sam odpovedat preco tu laparoskopiu nerobi robot sam, ale lekar/clovek, ktory ovlada cely ten system.

Mne skor pride, ze ste az prilis uleteni obaja, pred dvadsiatimi rokmi sme mali tlacitkove telefony a vy uz dnes chcete aby o par rokov ludia vajca valali na gauci a vsetko robili roboti. Blbnu autonomne auta, autonomne donasky a podobne veci, len raz by zblbol kadernicky robot a ta oskalpovana hlava by sa zapisala do dejin robotiky.
Napísať odpoveď