Skratenie pracovnej doby na polovicu
Re: Skratenie pracovnej doby na polovicu
ono je to iba o inom pohlade na svet. ty povies ze pred 20 rokmi sme mali tlacitkove telefony tak nemozeme cakat autonomnych robotov o 20 rokov, ja si myslim uplne opak, prave kvoli tomu kde sme sa dokazali dostat za poslednych 20 rokov, za poslednych 5 rokov tak fakt nemozes teraz tusit kde budeme za 10-20 rokov.
jasne ze ziadna technologia nebude dokonala hned na zaciatku a nejake muchy bude treba vychytat. ale to predsa nie je dovod aby sme tu technologiu ignorovali.
dnes ti moze pri strihani ublizit omylom ludsky kadernik a nikto z toho nerobi senzaciu ze "nechodievajte k barberom, co ked vam ublizia", tak preco by mal byt problem ak by to spravil autonomny robot?
doplnit kvapalinu nemoze zvladnut robot? preco nie? ved uz dnes ked si nieco objednas tak ti to privezie dron alebo robot (dokonca aj na slovensku ma posta autonomneho robota), tak preco by si nemala vediet umela inteligencia objednat z internetu 10 litrov WD40 a ked ju jeden robot privezie tak druhy by ju nalial do nadrzky?
preco by roboticka ruka musela byt tak isto velka ako ludska?
preco laparoskopicku operaciu robi dnes clovek? lebo takych robotov este nemame, otazka znie skor preco si myslis ze by sme ich nemali mat o 20 rokov?
jasne ze ziadna technologia nebude dokonala hned na zaciatku a nejake muchy bude treba vychytat. ale to predsa nie je dovod aby sme tu technologiu ignorovali.
dnes ti moze pri strihani ublizit omylom ludsky kadernik a nikto z toho nerobi senzaciu ze "nechodievajte k barberom, co ked vam ublizia", tak preco by mal byt problem ak by to spravil autonomny robot?
doplnit kvapalinu nemoze zvladnut robot? preco nie? ved uz dnes ked si nieco objednas tak ti to privezie dron alebo robot (dokonca aj na slovensku ma posta autonomneho robota), tak preco by si nemala vediet umela inteligencia objednat z internetu 10 litrov WD40 a ked ju jeden robot privezie tak druhy by ju nalial do nadrzky?
preco by roboticka ruka musela byt tak isto velka ako ludska?
preco laparoskopicku operaciu robi dnes clovek? lebo takych robotov este nemame, otazka znie skor preco si myslis ze by sme ich nemali mat o 20 rokov?
napísal som "o pár rokov" lebo ty si ako prvý spomenul "o pár rokov" ...ja som nepísal o 20 nemôžme mať robotov, môžme kľudne mať ale nikdy robot nenahradí každého človeka v každej sfere, ak sa to stane, tak to sa už bavíme o dobách, ktoré pre ľudstvo nebudú veľmi ružové.aacid napísal: 19 mar 2026, 15:08 ono je to iba o inom pohlade na svet. ty povies ze pred 20 rokmi sme mali tlacitkove telefony tak nemozeme cakat autonomnych robotov o 20 rokov
technologia má byť v prvom rade nápomocná ľudom, nemá prešťať ľudíjasne ze ziadna technologia nebude dokonala hned na zaciatku a nejake muchy bude treba vychytat. ale to predsa nie je dovod aby sme tu technologiu ignorovali.
tá šanca ja minimálna, že by ti ublížil kaderník a keby aj, tak sa aspoň máš s kým súdiť a má za to kto niesť zodpovednosť...dúfam, že vo vašich predstavách neexstuje možnosť, žeby nejaké služby mala poskytovať AI/robot bez ľudského krytia.dnes ti moze pri strihani ublizit omylom ludsky kadernik a nikto z toho nerobi senzaciu ze "nechodievajte k barberom, co ked vam ublizia", tak preco by mal byt problem ak by to spravil autonomny robot?
tu zachádzaš už presne do toho scifi modu, ktorého sa úprimne dožiť nechcem, uvedomuješ si, že v tomto bode sa stáva ľudstvo pre AI/robotov nepotrebné...a ďalej si domysli...doplnit kvapalinu nemoze zvladnut robot? preco nie? ved uz dnes ked si nieco objednas tak ti to privezie dron alebo robot (dokonca aj na slovensku ma posta autonomneho robota), tak preco by si nemala vediet umela inteligencia objednat z internetu 10 litrov WD40 a ked ju jeden robot privezie tak druhy by ju nalial do nadrzky?
pokiaľ to má mať tá roboruka v zásobe "po ruke" tak sa pozri na veľkosti bitov a gola orechov, ktoré by mala mať okamžite po ruke na výmenu, bez toho aby sa vytiahla z pozície...celkovo toretizovať o tomto je holý nezmysel.preco by roboticka ruka musela byt tak isto velka ako ludska?
lebo si nemyslím, že AI/ či mozog robota bude niekedy schopná rozoznávať to čo roznáva človek, myslieť a používať rozum samostnatne tak, ako človek, ak sa do tohto štádia dostaneme, nechcem tu už byť.preco laparoskopicku operaciu robi dnes clovek? lebo takych robotov este nemame, otazka znie skor preco si myslis ze by sme ich nemali mat o 20 rokov?
Celkovo pri týchto vašich úvahách, ako vlastne všetko budú robiť roboti, čo vlastne bude robiť človek? Z čoho bude žiť? Ako bude žiť? Kde budú všetci tí ľudia? Celý život voľný čas? Skús sa porozprávať s dnešnými dôchodcami, aké je to ráno vstať a nerobiť nič 10 a viac rokov.
- ale tie zakladne dosky na tom páse su fixovane v jednej pozicii, zatial co ludska hlava sa prirodzene hýbe. Malokto vydrzi drzat hlavu povedzme 5minut bez pohnutia.ked sa dnes pozries na stroje ktore osadzuju SMD komponenty na zakladne dosky, akou rychlostou a s akou presnostou to dokazu, nemoze byt problem ostrihat ludsku hlavu.
Ale mozno ze v buducnost sa to nejako vyriesi.
neviem ci by som to riskovaltoto by si vedel jednoducho zakomponovat do robota na strihanie vlasov, ze v momente ked noznice/strojcek sa dotkne koze tak sa vypne.
-myslim ze nieco take cakat od robota v dohladnej dobe je prilis odvážne. Netvrdim ze by mozno nedokazal vykonat nejake jednoduchsie ukony co sa tykaju servisu auta ale komplexne nieco riesit asi este dlho nie.oprava auta by bola asi zlozitejsia ale ani to nie je uplne nerealistike
Ono ako uz tu bolo spomenute, ide aj o zodpovednost. Proste niekto musi niest nasledky toho keby ten robot nieco urobil nie spravne a pride napriklad k autonehode. Kto bude zodpovedny? Vyrobca robota? Majitel autoservisu? Nikto?
Autoeditácia príspevku po 5 min 18 sek:
pokiaľ to s tými operátormi je pravda, tak jedinú výhodu v tom vidím, že ľudia sú v bezpečí mimo strojov a žeriavov a nič sa im nemôže stať aj keby niečo prdlo na žeriave atď (teda okrem požiaru v miestnosti operátorov), inak je to pekná ukážka ako sa odrbáva tento svet
z toho videa som pochopil ze vsetky tie stroje funguju autonomne a ti operatori realne nič nevykonavaju okrem dozoru.mLuks napísal: 19 mar 2026, 19:04 pokiaľ to s tými operátormi je pravda, tak jedinú výhodu v tom vidím, že ľudia sú v bezpečí mimo strojov a žeriavov a nič sa im nemôže stať aj keby niečo prdlo na žeriave atď (teda okrem požiaru v miestnosti operátorov), inak je to pekná ukážka ako sa odrbáva tento svet
Tie joysticki maju len na to keby bolo treba prebrat stroje do manualneho režimu, ale normalne funguju sami automaticky.
minimálne traja hýbali joystickmi, dvaja hned na začiatku treti v tej druhej časti videa keď ukazujú tu miestnosť. ono tie joysticky nemusíš držať pevne v rukách. Na jemné operácie ti stačí aj pohyb/tlak prstami, máš v nich lepší cit ako v zápestí. Na bagri to mám rovnaké.
otázne je, či je to školiace stredisko alebo operátorská miestnosť
...ale teda celkovo je to nezmysel, keďže investuješ peniaze do autonomnych strojov ale súčasne musíš mať aj operátora v zálohe "keby niečo", teda si neušetril nič
otázne je, či je to školiace stredisko alebo operátorská miestnosť
mLuks
kedze tie stroje su plne ci ciastocne automnone, tak jeden operator dokaze dohliadat na viacero strojov. Preto maju viacero monitorov. Nemusi byt to nezmysel, Cinania su velmi pragmaticki. Ono casom ked zistia ze tie autonomne stroje funguju skutocne spolahlivo, tak mozno aj realtime dozor operatorov uplne zrusia..
kedze tie stroje su plne ci ciastocne automnone, tak jeden operator dokaze dohliadat na viacero strojov. Preto maju viacero monitorov. Nemusi byt to nezmysel, Cinania su velmi pragmaticki. Ono casom ked zistia ze tie autonomne stroje funguju skutocne spolahlivo, tak mozno aj realtime dozor operatorov uplne zrusia..
Preco prave v zime, je to len jedna z moznosti a nemusi to byt ani na tyzden, predsa ludia stanuju aj dnes.
Prave ak by bol kazdy druhy tyzden volny, bolo by vela priestorov volnych, mohli by si ludia prenajimat navzajom, napr. aj znami, rodina, ale tiez by mohli byt popularnejsie karavany, ktovie, zase ludia by necestovali neustale.Prave ze tie ubytovania su casto krat drahsie ako benzin/nafta.
Nie, nechcem, presa by sa ucili iba cast toho casu, ostane hodiny by mohli byt tiez mimoskolske, alebo by mohli mat hodiny niekde na prechadzke, ist do muzea a pod., ani by si neuvedomili, ze sa vzdelavaju.uved konkretny priklad materskej alebo zakladnej skoly, kde su deti v skole 10 hodin 5 dni za sebou, druzina uz nie je v principe vzdelavaci proces, v druzine sa deti hraju, robia ulohy, venuju sa nejakym aktivita v kolektive, nepotrebuju sa uz sustredit.
Ty chces aby male deti boli sustredene 10 hodin vkuse, co je nemozme a pre deti nerealne.
Nie, nemuseli by sa ucit tak vela, ako teraz, ani teraz nedokazu vstrebat vsetky informacie, casto ide len o memorovanie a velku cast potom zabudnu, ale to je na samostatnu temu.To ucivo, sa presunie z dvoch tyzdnov na 6 dni a 10 hodin denne, co je enormne mnozstvo informacii, ktore male deti ani nedokazu naraz zpracovat.
Pretože zima je jedno z období v roku, v ktorom ľudia veľa cestujú napr. ako som uviedol na lyžovačky.Dreamer napísal: 19 mar 2026, 23:05 Preco prave v zime, je to len jedna z moznosti a nemusi to byt ani na tyzden, predsa ludia stanuju aj dnes.
Mimochodom to ubytovanie v tatrách do 150€? Našiel si? Môžeš si vybrať či Lomnica, Štrbské pleso alebo Jasná.
Čo? Akých priestorov by bolo veľa voľných? Byty? Ty by si bežne svoj byt cudzím ľudom? Max, rodine a aj to by museli byť dohodnuté na ten istý čas dovolenky. Navyše prenájom je príjem, odvadzanie daní.Prave ak by bol kazdy druhy tyzden volny, bolo by vela priestorov volnych, mohli by si ludia prenajimat navzajom, napr. aj znami, rodina, ale tiez by mohli byt popularnejsie karavany, ktovie, zase ludia by necestovali neustale.
Ťahať za autom karavan zvyšuje spotrebu vozdila, teda predražuje cestovanie. Rovnako sa v kempoch platí poplatok za auto/osoby, resp. za vodu/elektrinu atď, Zalží od kempu.
Ak raz sa dieťa potrebuje naučiť nejaké informácie a má na to mesiac a ty vezmeš dva týždne, tak kedy sa to to dieťa naučí? A určite teda nie je učivo na dva týždne nepodstatné, žeby sme ho mohli vypusti z osnov. Teda prakticky z celého školského roka polovica učiva.Nie, nechcem, presa by sa ucili iba cast toho casu, ostane hodiny by mohli byt tiez mimoskolske, alebo by mohli mat hodiny niekde na prechadzke, ist do muzea a pod., ani by si neuvedomili, ze sa vzdelavaju.
Nie, nemuseli by sa ucit tak vela, ako teraz, ani teraz nedokazu vstrebat vsetky informacie, casto ide len o memorovanie a velku cast potom zabudnu, ale to je na samostatnu temu.
Ak by aj po prekopaní osnov, ostala len trištvrtina z terajšieho učiva, tak by sa teda musel natiahnuť vyučovácí proces v tie školské dni a nebolo by to ako teraz. Nap. deti na prvom stupni majú dnes 4-5 vyučovácích hodín denne, tak by museli mať minimálne 6-7 ak nie aj 8, čo už je v ich veku náklad.
Ďalej malé deti potrebujú režim, nevedia sa adaptovať tak ako dospelý človek. Opýtaj sa svojich kamarátov/rodiny ktorí majú malé deti v akom režime fungujú, ako chodia spať, škola/škôlka, aktivity, atď. týždeň školy, týždeň volna by detský režim totálne rozhádzal. Navyše ten týždeń aby aj tak akýkoľvek školáci nemali voľný ale dostávali by domáce úlohy na celý týždeň aby po týždni neprišli naspať do školy dutý, čiže opäť by museli časť toho kvazi voľného týždňa venovať škole, učeniu sa, memorovaniu, vzdelávaniu. A keď sa dostaneme na SŠ a VŠ, tak tam by to bolo ešte horšie, čo sa týka dlžky vyučovania.
Toto je proste obrovský zásah do vzdelávacieho procesu a sú na to ďaleko povolanejší ľudia, ktorí by o tom rozhodovali, ale tvoje predstavy sú na míle ďaleko od reality. Ignoruješ deti a vidíš len seba ako dospelého človeka, čo chce týždeň voľna.
A ten konkretny príklad MS/ZS kde sú dnes deti 10 hodín v škole? Tvrdíš, že aj dnes sú 10 hodín v škole a ja sa pýtam kde?
Dreamer
Stanovanie je problematicke nielen v zime ale aj velku cast jari a jesene. Zem je studená a nocne teploty klesaju hodne nizko. Castokrat aj prší. To je pre väcsinu ludi z hladiska komfortu neakceptovatelne. Rovnako hygiena je v takychto pripadoch problematicka. V dnesnej dobe ludia travia dovolenky bežne v hoteloch all inclusiv po celom svete, takze tazko budu spokojní so stanovačkou niekde na strednom Slovensko. Jasne, ak ma niekto 16rokov a ide s partiou pod stan tak ok.
K tym karavanom: neviem ci si videl kolko taky karavan stoji-je to draha kupa. Dalej, s karavanom nemozes stat hocikde. Za tretie, iba specificka cast ludi ma vztah k takejto forme dovolenkovania.
Stanovanie je problematicke nielen v zime ale aj velku cast jari a jesene. Zem je studená a nocne teploty klesaju hodne nizko. Castokrat aj prší. To je pre väcsinu ludi z hladiska komfortu neakceptovatelne. Rovnako hygiena je v takychto pripadoch problematicka. V dnesnej dobe ludia travia dovolenky bežne v hoteloch all inclusiv po celom svete, takze tazko budu spokojní so stanovačkou niekde na strednom Slovensko. Jasne, ak ma niekto 16rokov a ide s partiou pod stan tak ok.
jasne, väčšina ludi túži svoj vlastny byt prenajimat cudzim osobam.. /ironia/Prave ak by bol kazdy druhy tyzden volny, bolo by vela priestorov volnych, mohli by si ludia prenajimat navzajom
K tym karavanom: neviem ci si videl kolko taky karavan stoji-je to draha kupa. Dalej, s karavanom nemozes stat hocikde. Za tretie, iba specificka cast ludi ma vztah k takejto forme dovolenkovania.
uz sami nechce uplne reagovat na vsetko, technologicky sa da vyriesit vsetko, zatial vsetko nasvedcuje ze to speje k maximalnej automatizacii, co sa bude dat, to bude automatizovane.
k zodpovednosti, ked ti kadernik zabodne noznice do krku, nebudes sa pravdepodobne sudit s nim ale s majitelom kadernictva, a ten majitel tam bude furt, ci uz ta bude strihat clovek alebo robot. rovnako s autoservisom, niekto ten autoservis musi vlastnit a ten niekto je zodpovedny za cokolvek co sa udeje v autoservise presne tak ako teraz.
ludia maju prirodzeny strach z neznameho, existuje taky ten efekt "uncanny valley" ked ludske cinnosti nahradzaju neludia a ide z toho strach.
napises ze by si neriskoval strihanie robotickym kadernikom ale v lietadle sa nebojis sediet, napriek tomu ze keby zlyhala elektronika tak lietadlo padne a ten pilot s tym nespravi nic lebo bez elektroniky je lietadlo neovladatelne. ked ides do nemocnice na magneticku rezonanciu, tiez tomu veris, napriek tomu ze je to to stroj ktory by ta dokazal velmi jednoducho zabit keby sa nieco pokazilo. desiatky rokov ziju ludia len vdaka tomu ze ich nefunkcne srdce ovlada pristroj.
skratka technologie ludom pomahaju, vzdy to tak bolo a vzdy to tak bude a to ze budu inteligetnejsie je iba plus. ja osobne neverim tym konspiraciam ze AI nas ovladne, ze si povie ze sme nepotrebni alebo zastarali. to su len strasidelne sci-fi pribehy.
k zodpovednosti, ked ti kadernik zabodne noznice do krku, nebudes sa pravdepodobne sudit s nim ale s majitelom kadernictva, a ten majitel tam bude furt, ci uz ta bude strihat clovek alebo robot. rovnako s autoservisom, niekto ten autoservis musi vlastnit a ten niekto je zodpovedny za cokolvek co sa udeje v autoservise presne tak ako teraz.
ludia maju prirodzeny strach z neznameho, existuje taky ten efekt "uncanny valley" ked ludske cinnosti nahradzaju neludia a ide z toho strach.
napises ze by si neriskoval strihanie robotickym kadernikom ale v lietadle sa nebojis sediet, napriek tomu ze keby zlyhala elektronika tak lietadlo padne a ten pilot s tym nespravi nic lebo bez elektroniky je lietadlo neovladatelne. ked ides do nemocnice na magneticku rezonanciu, tiez tomu veris, napriek tomu ze je to to stroj ktory by ta dokazal velmi jednoducho zabit keby sa nieco pokazilo. desiatky rokov ziju ludia len vdaka tomu ze ich nefunkcne srdce ovlada pristroj.
skratka technologie ludom pomahaju, vzdy to tak bolo a vzdy to tak bude a to ze budu inteligetnejsie je iba plus. ja osobne neverim tym konspiraciam ze AI nas ovladne, ze si povie ze sme nepotrebni alebo zastarali. to su len strasidelne sci-fi pribehy.
Ale nie vsetko sa daaa, teda nie vsetko bude automatizovane a nie vsetko bude moct mat skrateny pracovny tyzden.
neviem akou analogiou si k tomuto dospel, ale nie majitel kadernictva by nebol zodpovedany za to, ze ti kadernik zabodne noznice do krku, sudeny by bol kadernik. Rovnako ako majitel firmy v ktorej pracujem nie je zodpovedny ak ja ako stojnik urobim nejaku skodu na majetku ci zdravi inej osobe pri praci so strojom, ani majitel autoservisu nie je zodpovedny, ze nejaky jeho zamestnanec nedotiahol skrutky a ty sa kvoli tomu vysypes.k zodpovednosti, ked ti kadernik zabodne noznice do krku, nebudes sa pravdepodobne sudit s nim ale s majitelom kadernictva, a ten majitel tam bude furt, ci uz ta bude strihat clovek alebo robot. rovnako s autoservisom, niekto ten autoservis musi vlastnit a ten niekto je zodpovedny za cokolvek co sa udeje v autoservise presne tak ako teraz.
To je prave na tomto clovecom systeme dobre, ze zodpovednost vies vyvodit voci konkretnej osobe.
rovnake scifi je ako vsetko raz budu robit roboti a ludia len valat sunky na gaucoch.to su len strasidelne sci-fi pribehy.
Nepovedal si, co by vlastne ludia s tolkym volnym casom robili a ako by to ovplivnilo ich zivoty.
to sa neda sa hovori dovtedy kym sa to zrazu da. 10 rokov dozadu "AI" malo problemy rozlisit ci je na fotke pes alebo macka. dnes s LLM je to malina. takze to sa neda zautomatizovat dnes sa mozno bude dat zajtra.mLuks napísal: 20 mar 2026, 9:55 Ale nie vsetko sa daaa, teda nie vsetko bude automatizovane a nie vsetko bude moct mat skrateny pracovny tyzden.
tak to neviem kde takto funguje ako pises. ja ked havarujem kvoli tomu ze mi v servise nedotiahli skutky na kolese tak nebudem zalovat konkretneho mechina, budem zalovat servis. servis sa bude so mnou sudit a ak vyhram tak servis mi zaplati skody. to co spravi servis s tym zamestnancom je uz jeho vec, nie moja.mLuks napísal: 20 mar 2026, 9:55neviem akou analogiou si k tomuto dospel, ale nie majitel kadernictva by nebol zodpovedany za to, ze ti kadernik zabodne noznice do krku, sudeny by bol kadernik. Rovnako ako majitel firmy v ktorej pracujem nie je zodpovedny ak ja ako stojnik urobim nejaku skodu na majetku ci zdravi inej osobe pri praci so strojom, ani majitel autoservisu nie je zodpovedny, ze nejaky jeho zamestnanec nedotiahol skrutky a ty sa kvoli tomu vysypes.
rovnako ked nejaky programator v korporate zavedie do kodu chybu a tisic zakaznikov ktoli tomu pride o data tak vsetky tie firmy budu sudit korporat, nie konkretneho programatora.
a presne rovnako to funguje s kadernikom. pokial teda kadernik nepracuje ako sukromna osoba, alebo nie je majitel firmy, vtedy samozrejme sudis priamo jeho.
ja skor neviem ako si to ty predstavujes, ze ten robot kadernik bude pracovat sam na seba? akoze uz uplne ozajsna umela inteligencia s vlastnym vedomim? lebo ja si to predstavujem ze tak ako dnes si zalozim podnikanie, nakupim automaty na predaj kokakoly dam ich niekde, tak ja dostavam tie peniaze co zarobia, ja som zodpovedny za ich chod a ja som zodpovedny za akukolvek skodu. tak isto si v buducnosti kupim robota kadernika, prenajmem priestory a vsetka zodpovednost je moja, nikoho ineho.
robili co by chceli, neviem ako ty ale mne jedine co v zivote chyba je volny cas. neustale mam co robit. knih je na svete viac nez clovek dokaze za zivot precitat, filmov a serialov tiez. mozes behat, bicyklovat, hravat futbal s kamaratmi, hrabkat si na zahrade. vseobecne sa tomu hovori hobby a vacsina ludi pracuje len tolko kolko potrebuje aby mohla co najviac casu venovat svojmu hobby.mLuks napísal: 20 mar 2026, 9:55Nepovedal si, co by vlastne ludia s tolkym volnym casom robili a ako by to ovplivnilo ich zivoty.
a samozrejme praca nejaka vzdy bude a ten kto si fakt nezvlada si vyplnit vlastny cas tak sa moze dalej venovat praci. ide o tu volbu, o to ze nikdo z nas neprisiel na tento svet s nejakym konkretnym cielom a kazdeho uloha by mala byt najst si ten svoj vlastny zmysel zivota. to ale ide tazko ked vacsinu zivota musis venovat praci aj ked nechces.
možno ...tak začni rozmýšľať ako zautomatizuješ profesistov na stavbe a môžeš byť miliardár ak sa ti to podarí.aacid napísal: 20 mar 2026, 13:55 to sa neda sa hovori dovtedy kym sa to zrazu da. 10 rokov dozadu "AI" malo problemy rozlisit ci je na fotke pes alebo macka. dnes s LLM je to malina. takze to sa neda zautomatizovat dnes sa mozno bude dat zajtra.
ak ti kaderník zapichne nožnice do krku (ako si pôvodne písal) a spôsobí ti ujmu na zdraví, jedná sa o trestný čin a keďže ten trestný čin bol spáchaný konkétnou osobou, tak OČTK obviní a obžaluje kaderníka, nie majiteľa kaderníctva. Sedieť pôjde kaderník, nie majiteľ kaderníctva. Rovnako ak sa chybou mechanika vysypeš a zabiješ alebo spôsobíš si ujmu na zdraví, tak opäť vyšetrovaním OČTK sa dospeje ku konkretnej osobe, ktorá to zavinila a tá bude obvinená a obžalovaná zo zabitia z nedbanlivosti/ublíženia na zdraví z nedbanlivosti. To sú trestné činy a za trestný čin, ktorý spácha zamestnanec, nemôže byť odsúdený zamestnávateľ.tak to neviem kde takto funguje ako pises.
A tebe ako poškodenému bude prísúdené odškodné buď už počas trestného konania, alebo neskôr podáš civilnú žalobu, ale ak ju podáš voči kaderníctvu/autoservisu tak jeho majiteľ sa môže brániť, že to nie on to spôsobil a trestné konanie dokázalo pochybenie konkrétnej osoby, takže je dosť možné, že nakoniec budeš musieť o odškodné v civilnom spore žalovať samotného kaderníka/mechanika, pretože on je tá konkrétna stotožnená osoba, ktorá ti zapríčinila tvoju ujmu.
nemýl si trestné konanie a z neho vyplývajúce veci a civilný spor.
Voľbu máš aj teraz, buď SZČO. Si sám sebe pánom, robíš vtedy keď chceš, keď za dva týždne zarobíš toľko aby si vyžil na mesiac, tak máš ďalšie dva týžnde voľno, pre seba, rodinu, svoje hobby ...aký problém?. ide o tu volbu, o to ze nikdo z nas neprisiel na tento svet s nejakym konkretnym cielom a kazdeho uloha by mala byt najst si ten svoj vlastny zmysel zivota. to ale ide tazko ked vacsinu zivota musis venovat praci aj ked nechces.
Môžeš byť dobrovoľne nezamestnaný a žiť jak osadníci, keď ti nebude vadiť taký život. Tam sú ľudia, ktorí celý život nevideli robotu a užívajú si to o čom tu vy dvaja básnite, nekonečné voľno.
všetko to čo píšeš je síce pekné, ale z čoho budeš ten svoj život financovať? budeš mať kopec voľného času a peniaze ti budú z oblohy padať? či štát ti bude dávať? Odkiaľ budú mať ľudia peniaze aby sa išli ku tomu robotvi ostrihať, keď oni sami nebudú chodiť do práce?
Ono to velmi vela zavisi od toho, ako daleko do buducnosti sa pozerame. Či 10,100, alebo 300rokov. Lebo v dalekej buducnosti ludia naozaj asi nebudu nič robit/v zmysle jobu/, resp ta ich cinnost nebude uplne to, co si pod tym slovom predstavujeme. AI a roboty budu lepšie uplne vo všetkom a nebude mat zmysel zamestnavat cloveka asi v nicom. Takze stroje budu generovat zisk a ten bude redistribuovany ludom. Ale stale bude existovat moznost ako si popri tom nieco zarobit. Urcite budu popularni napr komici a celkovo umelci. Piesen vytvorena a naspievana clovekom bude hodnotnejsia ako to iste vytvorene Ai a ludia si kvalitnu ludsku umelecku cinnost budu vážiť.
Asi tak, ale toho by som sa nechcel dožiť. Napr na fóre by snáď stále (ďalšie desiatky rokov) písali reálny ľudia, nie nejaké automaty.
Napríklad roboty ktoré pomáhajú zložkám ako sú hasiči budú dlhodobo ok. Ale boli by stále ovládané ľudmi a nemali by vlastnú inteligenciu.
Sú skrátka profesie, kde ten skrátený čas nebude pravdepodobne možný a nebude plne nahradený robotmi, droidmi a pod, či inou AI, asi aj nie.
A čo bude o 100 alebo 500+ rokov, v akom stave bude táto planéta ťažko povedať, možno sa ľudia opäť vrátia k tomu, že budú jazdiť na somároch.
Napríklad roboty ktoré pomáhajú zložkám ako sú hasiči budú dlhodobo ok. Ale boli by stále ovládané ľudmi a nemali by vlastnú inteligenciu.
Sú skrátka profesie, kde ten skrátený čas nebude pravdepodobne možný a nebude plne nahradený robotmi, droidmi a pod, či inou AI, asi aj nie.
A čo bude o 100 alebo 500+ rokov, v akom stave bude táto planéta ťažko povedať, možno sa ľudia opäť vrátia k tomu, že budú jazdiť na somároch.
V lete necestuju vela? Ved to bola len jedna z moznosti, aj dnes ludia stanuju.mLuks napísal: 20 mar 2026, 6:03Pretože zima je jedno z období v roku, v ktorom ľudia veľa cestujú napr. ako som uviedol na lyžovačky.
Ja nie, ale ved presne rodinu a znamych som uviedol ako priklad. Dane sa mozu zrusit, alebo spravit vynimky.Ty by si bežne svoj byt cudzím ľudom? Max, rodine a aj to by museli byť dohodnuté na ten istý čas dovolenky. Navyše prenájom je príjem, odvadzanie daní.
Ťahať za autom karavan zvyšuje spotrebu vozdila, teda predražuje cestovanie. Rovnako sa v kempoch platí poplatok za auto/osoby, resp. za vodu/elektrinu atď, Zalží od kempu.
To vsetko sa da riesit, uz dnes je to v niektorych castiach sveta velmi popularne. Potom su aj bezne auta na to urcene, pozri si napr. Fotr na tripu, prakticky bezne auto s malym privesom, ktore sa da roztiahnut, da sa tam spat a pod.
Podla mna by sa toho mohlo vypustit viac, resp. zmenit sposob vyucovania, co sa uz deje a skusa, napr. dejepis alebo ine predmety vonku, exkurzie, vylety, muze a pod., ako som hovoril, memorovanie si dlhodobo aj tak nezapamataju.Ak raz sa dieťa potrebuje naučiť nejaké informácie a má na to mesiac a ty vezmeš dva týždne, tak kedy sa to to dieťa naučí? A určite teda nie je učivo na dva týždne nepodstatné, žeby sme ho mohli vypusti z osnov. Teda prakticky z celého školského roka polovica učiva.
Za 2 tyzdne by namiesto 5+5 dni mali 6, takze viac ako polovicu.
Niektore deti vyucuju rodicia doma, dalsia moznost by mohla byt, ze by sa niektore veci ucili doma, resp. vo volnom case, mohli by si cestou na vylet precitat knihu a pod.
Niekedy bola 8-rocna skolska dochadzka, potom 8-rocna, teraz opat 9-rocna, takze bola skratena o cely rok, rovnako niekto chodi do skoly 10 rokov, niekto 13, niekto s vysokou 18, moze to byt aj 22, takze cast uciva by sa mohla presunut aj na strednu skolu.
Inak to, ze to memorovanie nefunguje najlepsie dokazuje aj internet, ked velka cast ludi nedokaze pisat spisovne, co je zaklad.
Neviem ako presne som to napisal, myslel som to tak, ze je to s druzinou a kruzkami, casto rodicia robia dlhsie a deti musia niekde byt. Ale nemam konkretne priklady, ani to nejdem hladat, takze to radsej beriem spat, ospravedlnujem sa, ak to tak nie je.A ten konkretny príklad MS/ZS kde sú dnes deti 10 hodín v škole? Tvrdíš, že aj dnes sú 10 hodín v škole a ja sa pýtam kde?
EDIT: Este k skolskej dochadzke, deti maju teraz vela prazdnin, zimne asi 2 tyzdne, jarne 1 tyzden, letne 2 mesiace, takze toto by sa mohlo skratit a znizilo by to ten rozdiel. 2 mesiace v lete by nepotrebovali, keby mali kazdy druhy tyzden "prazdniny", aj rodicom by to ulahcilo situaciu.
Takto si to myslel, v takomto systéme ? :
Na Zš keď majú nultú vyučovaciu hodinu od 7:00-7:45 a následne pokračovanie ďalších 7 vyučovacích hodín od 7:50 do 15:00.
Potom 1-2 hod krúžky v škole, normálka kým pre dieťa príde rodič. Takže nie je dôvod sa ospravedlňovať či ? Stále to je zaužívané či ?
Hoci teda obvykle deti sa učia 6 hodín v škole a potom na 1-2 hodiny sú v družine, krúžky. Toto sa ma našťastie po vyučovaní ani netýkalo.
Aktuálny prípad v Rakúsku - ženy najradšej robia polovičné úväzky, nevadí im že muži viac zarábajú. SR chce aby ženy robili len plné úväzky.
Na Zš keď majú nultú vyučovaciu hodinu od 7:00-7:45 a následne pokračovanie ďalších 7 vyučovacích hodín od 7:50 do 15:00.
Potom 1-2 hod krúžky v škole, normálka kým pre dieťa príde rodič. Takže nie je dôvod sa ospravedlňovať či ? Stále to je zaužívané či ?
Hoci teda obvykle deti sa učia 6 hodín v škole a potom na 1-2 hodiny sú v družine, krúžky. Toto sa ma našťastie po vyučovaní ani netýkalo.
Aktuálny prípad v Rakúsku - ženy najradšej robia polovičné úväzky, nevadí im že muži viac zarábajú. SR chce aby ženy robili len plné úväzky.
Vlastne mas pravdu, aj ked to mozno nie je kazdy den.Blastbit napísal: 21 mar 2026, 9:06Takto si to myslel, v takomto systéme ? :
Na Zš keď majú nultú vyučovaciu hodinu od 7:00-7:45 a následne pokračovanie ďalších 7 vyučovacích hodín od 7:50 do 15:00. Potom 1-2 hod krúžky v škole, normálka kým pre dieťa príde rodič.
Takže nie je dôvod sa ospravedlňovať či ?
Kazdopadne, za systemom "pracovny a volny tyzden" si stojim, ci uz by to bolo pondelok az sobota, alebo stvrtok az streda (medzitym volna nedela), ci uz by to bolo 10 hodin denne, alebo 8 ci 9, urcite by sa to dalo prisposobit, aby to fungovalo dobre.
Ludia su prilis zvyknuty na sucasny pracovny tyzden, dokonca este v sobotu vela ludi pracuje, doma, ten volny cas nie je mozne efektivne vyuzit, opat, je to tu vyse 100, resp. vyse 50 rokov.
Okrem toho, vela ludi ma aj fyzicky ci psychicky narocnu pracu, praca na zmeny, nocne, nadcasy, alebo aj dve prace, len aby dokazali byvat a vychovavat deti, pridam sem nieco od Zomri, ako ukazku:
tej zodpovednosti sa uz vyjadrovat nejdem. riesit sci-fi scenare ze nas zacnu zabijat roboti... bezne dnes pouzivame tolko strojov ktore dokazu ublizit (ktorekolvek elektronicke zariadenie v domacnosti ta dokaze zabit) a zvladli sme sa s tym vysporiadat, zvladneme aj robotov co budu strihat vlasy.
to je tym ze sme v takom prostredi vyrastali, o nic ine v zivote nejde len o pracu, o vykon, o uspech... 20 rokov si sa pripravoval v skole na to aby si mohol do konca zivota pracovat... teda nie do konca zivota, len pokial budes produktivny, ked uz budes moc stary alebo zniceny na to aby si makal tak sa ta zbavia.
universal basic income, to je to jedine riesenie. lebo ono sa nestaci opytat kto bude chodit sa strihat robotovi ked nebude mat pracu, lebo za tym nasleduje otazka z coho bude ten vlastnik robota (vseobecne vlastnici firiem, korporacii a fabrik) zit ked nebude mat komu predavat svoje sluzby.
takze bud ostaneme navzdy v tom zacarovanom kruhu kde ty pracujes pre vlastnika aby si mal peniaze za ktore si kupis tovar a sluzby od toho vlastnika a navzdy sa budu mat dobre len ti vlastnici a vacsina populacie bude musiet byt pracujucich alebo si mozme povedat ze uz sme sa technologicky vyvinuli natolko aby zakladne ludske potreby mali vsetci ludia, nie len ti co su ochotni pracovat pre niekoho (lebo ani SZCO nemozu byt vsetci, vzdy musi byt vacsina tych pracujucich, lebo kto by potom pracoval)...
takze vlastnici sice usetria obrovske mnozstvo nakladov tym ze nahradia ludi robotmi ale na oplatku budu viac zdanovane a tie peniaze ktore odovzdaju statu sa budu rozdeloval medzi obcanov aby boli vsetky zakladne potreby pokryte.
pokial niekto chce viac penazi (lebo na financne narocne hobby alebo chce cestovat alebo mu nestaci statny dom ale chce vacsi) tak bude mat stale moznost pracovat lebo ako pises, vzdy bude nieco co sa zautomatizovat neda. a hlavne budes pracovat len tolko kolko chces, nie tolko kolko musis aby si prezil.
a tu nejde len to ze som lenivy a nechce sa mi pracovat. jasne, to je pravda ale tyka sa to vsetkych ludi, lebo mlade rodiny si nemaju za co kupit byvanie lebo je take drahe ze jedina moznost je upisat sa na 30 rokov davat polku platu prec a aj v tom pripade je mozne ze hypoteku nedostanes lebo nezarabate dost... to nie je v poriadku. ked aj pracujes, aj tvoja zena a nebodaj vam dali aj tu hypoteku tak si cely zivot v strese lebo cokolvek sa udeje a niekto z vas pride o pracu tak ste zrazu v situacii ze nebudete zvladat splacat hypoteku a nebudete mat kde byvat. alebo ani nemusis prist o pracu, len ti banka oznami ze OD-TE-RAZ platis o 300 eur viac za hypoteku lebo trh. a zrazu nemas z coho kupit potraviny. to nie je v poriadku.
proste stat by sa mal postarat o to aby sme mali nejake istoty, nejake zachranne siete, nejaky standard.
treba verit ze AI a roboti nam k tomuto dopomozu lebo prave sposobia krizu a kolabs trhu a ten sa bude musiet prisposobit.
mame stastie ze aspon mlada generacia sa konecne zobudza, neustale z kazdej strany pocuvam ako sa genz nechce pracovat a flakaju sa a nemaju taky vykon ako starsi kolegovia.mLuks napísal: 20 mar 2026, 15:53Voľbu máš aj teraz, buď SZČO. Si sám sebe pánom, robíš vtedy keď chceš, keď za dva týždne zarobíš toľko aby si vyžil na mesiac, tak máš ďalšie dva týžnde voľno, pre seba, rodinu, svoje hobby ...aký problém?
Môžeš byť dobrovoľne nezamestnaný a žiť jak osadníci, keď ti nebude vadiť taký život. Tam sú ľudia, ktorí celý život nevideli robotu a užívajú si to o čom tu vy dvaja básnite, nekonečné voľno.
všetko to čo píšeš je síce pekné, ale z čoho budeš ten svoj život financovať? budeš mať kopec voľného času a peniaze ti budú z oblohy padať? či štát ti bude dávať? Odkiaľ budú mať ľudia peniaze aby sa išli ku tomu robotvi ostrihať, keď oni sami nebudú chodiť do práce?
to je tym ze sme v takom prostredi vyrastali, o nic ine v zivote nejde len o pracu, o vykon, o uspech... 20 rokov si sa pripravoval v skole na to aby si mohol do konca zivota pracovat... teda nie do konca zivota, len pokial budes produktivny, ked uz budes moc stary alebo zniceny na to aby si makal tak sa ta zbavia.
universal basic income, to je to jedine riesenie. lebo ono sa nestaci opytat kto bude chodit sa strihat robotovi ked nebude mat pracu, lebo za tym nasleduje otazka z coho bude ten vlastnik robota (vseobecne vlastnici firiem, korporacii a fabrik) zit ked nebude mat komu predavat svoje sluzby.
takze bud ostaneme navzdy v tom zacarovanom kruhu kde ty pracujes pre vlastnika aby si mal peniaze za ktore si kupis tovar a sluzby od toho vlastnika a navzdy sa budu mat dobre len ti vlastnici a vacsina populacie bude musiet byt pracujucich alebo si mozme povedat ze uz sme sa technologicky vyvinuli natolko aby zakladne ludske potreby mali vsetci ludia, nie len ti co su ochotni pracovat pre niekoho (lebo ani SZCO nemozu byt vsetci, vzdy musi byt vacsina tych pracujucich, lebo kto by potom pracoval)...
takze vlastnici sice usetria obrovske mnozstvo nakladov tym ze nahradia ludi robotmi ale na oplatku budu viac zdanovane a tie peniaze ktore odovzdaju statu sa budu rozdeloval medzi obcanov aby boli vsetky zakladne potreby pokryte.
pokial niekto chce viac penazi (lebo na financne narocne hobby alebo chce cestovat alebo mu nestaci statny dom ale chce vacsi) tak bude mat stale moznost pracovat lebo ako pises, vzdy bude nieco co sa zautomatizovat neda. a hlavne budes pracovat len tolko kolko chces, nie tolko kolko musis aby si prezil.
a tu nejde len to ze som lenivy a nechce sa mi pracovat. jasne, to je pravda ale tyka sa to vsetkych ludi, lebo mlade rodiny si nemaju za co kupit byvanie lebo je take drahe ze jedina moznost je upisat sa na 30 rokov davat polku platu prec a aj v tom pripade je mozne ze hypoteku nedostanes lebo nezarabate dost... to nie je v poriadku. ked aj pracujes, aj tvoja zena a nebodaj vam dali aj tu hypoteku tak si cely zivot v strese lebo cokolvek sa udeje a niekto z vas pride o pracu tak ste zrazu v situacii ze nebudete zvladat splacat hypoteku a nebudete mat kde byvat. alebo ani nemusis prist o pracu, len ti banka oznami ze OD-TE-RAZ platis o 300 eur viac za hypoteku lebo trh. a zrazu nemas z coho kupit potraviny. to nie je v poriadku.
proste stat by sa mal postarat o to aby sme mali nejake istoty, nejake zachranne siete, nejaky standard.
treba verit ze AI a roboti nam k tomuto dopomozu lebo prave sposobia krizu a kolabs trhu a ten sa bude musiet prisposobit.