Vlastnícke právo

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Vlastnícke právo

Príspevok od používateľa mLuks »

kayko napísal: 23 máj 2026, 15:32 Podľa práva je možné požadovať vrátenie darovaného majetku napr. odvolaním daru pre hrubé porušenie dobrých mravov.
To je síce pravda, ale to hrubé porušenie dobrých mravov potrebuješ najprv na súde dokázať a ver, že súd bude skúmať celý kontext situácie a teda aj to, že mu to bolo darovené bez vecného bremena doživotného bývania/užívania nehnuteľnosti otcom, teda fakticky je to už jeho majetok a warham nemusí otcovi dovoliť nič ani tam mať veci, ani ho tam vpustiť. Bude skúmať aj to, že sa o tom rozprávali a warham vyjadril nesúhlas so zásahmi, no otec to nerešpektoval, rovanko aj dôvod prečo mu to otec daroval.

Jednoducho ak to hrubé porušenie dobrých mravov z warhamovej strany by bolo až potom, čo jeho otec nerešpektoval warhamove rozhodnutia a robil s majetkom ku ktorému už nemá právny vztah veci bez súhlasu, tak by jeho otec so žalobou na vrátenie daru neuspel.

Vravím to ako človek, ktorý má v rodine skúsenosť s podobným prípadom, teda darovaním nehnuteľosti a následnou žalobou o vrátení daru.
danodrevo
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa danodrevo »

kayko napísal: 23 máj 2026, 15:32 Hej s tebou a potom som pre istotu vymenil zámky na dome a zavolal fízlov.

Podľa práva je možné požadovať vrátenie darovaného majetku napr. odvolaním daru pre hrubé porušenie dobrých mravov.

Ale darmo niečo vysvetľovať niekomu kto darované považuje za to isté, ako kúpiť si za vlastné. Preto by som darom nehnuteľnosť nechcel a radšej by som trval na klasickej kúpnopredajnej zmluve za symbolickú sumu.

Takže len mu ďalej raďte tieto silácke primitívne spôsoby 👍🏻
nemyslím, že reálne by sa taký právny spor udial. Anyway, si to celkom vyeskaloval, tu podĺa mňa sa stačí normálne porozprávať. Vracať nehnuteľnosť v hodnote niekoľko stotisíc, čo vie teraz využiť extrémne efektívne len aby ju o xy rokov zdedil je kravina. A dostať nehnuteľnosť darom, nie je nič nezvyklé, deje sa to bežne v rodinách, kde rodičia disponujú viacerými nehnuteľnosťami, je to len o nastavení hraníc a pravidiel. V tomto prípade je to možno jedno poobedné pivo s otcom a nové zámky. To nie je žiadny silácky spôsob, veď je to v podstate jeho dom.
warham
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa warham »

pokračovanie je také že sa ma otec pýtal či mu na tej projekt prispejem peniaze lebo to bolo celkom drahé... takže môžem platiť za niečo čo som ani nechcel... človek si šetrí peniaze a potom toto.
danodrevo
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa danodrevo »

veď ale ty za nič platiť nemusíš. Nemáš s nikým zmluvu. A robošov môžeš poslať pekne na párky.
warham
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa warham »

Pred nejakým časom dal otec mne a ostatným súrodencom nejaké peniaze, ja som som ich odmietol lebo som vedel že to nebude len tak "zadarmo" ale skôr quid pro quo ako to väčšinou býva, no dosť na mňa tlačil nech si ich vezmem.
Zobral som ich, dal do skrinky a tam boli do včera kedy som mu ich vrátil.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

Tak si to zhrňme. Otec ti daroval nielen dom, ale aj nejakú hotovosť, ktorú si najprv odmietol, ale na nátlak otca si ju prijal. Mne to príde ako dokonalá ukážka manipulácie. A je to celkom bežný dôvod, prečo ti niekto daruje veľmi hodnotnú vec. Argumenty typu, veď je to otec neberiem, manipulácia je najčastejšia práve tam, kde je nejaký vzťah/puto. Často aj nevedome, za účelom väčšieho pripútania toho, koho obdaruješ a podvedome za to čakáš jeho lojalitu.

Otec ti daroval dom, teda musí si byť vedomí, že akýmikoľvek svojvoľnými prerábkami, už zasahuje do cudzieho majetku, no napriek tomu to robí. Tu pivo nepomôže. Treba otcovi nastaviť hranice. Ak ti bude vyhadzovať na oči darované, máš dve možnosti. Vrátiť dom, alebo predať a kúpiť si niečo iné, k čomu nebude mať tvoj otec vzťah ani dosah.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

kayko: Veru tak, plne s tebou suhlasim.
Napísať odpoveď