Energopomoc

Diskusie na politické témy...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Energopomoc

Príspevok od používateľa ephramko »

Hensym napísal: 27 aug 2026, 19:12 Na tých 40 € sa môžem vysrať, ale keď si predstavím, koľko ľudí (desiatky-stovky tisíc) žije v nájmoch, pričom v tých nájmoch majú trvalé pobyty (vo väčšine miest minimálne kvôli parkovaniu), ale v tých bytoch/domoch NIJAKO nefigurujú, tak mi príde absolútne choré že ten systém je nastavený tak, že tá pomoc chodí týmto random ľuďom, a nie majiteľom bytov a platiteľom energií.
Práveže tak by to malo byť. Je to energomoc, nie dotácia pre majiteľov nehnuteľností a prenajímateľov. Ak je niekto v nájme, tak si buď energie platí sám zvlášť alebo cenu energii zohľadnil prenajímateľ v cene nájmu. Čiže je správne, aby energopomoc dostal ten, kto tú nehnuteľnosť reálne užíva a spotrebúva energie - či už sa jedná o majiteľa alebo nájomcu.

Problém je v tom, že energopomoc nechodí každému jednotlivcovi, ale "domácnosti" a vyhodnocujú to na základe trvalého pobytu. Takže kopa dôchodcov nemá nárok na energopomoc, aj keď žijú sami, lebo ich deti majú TP u nich v nehnuteľnosti. Ale čo si zvolili, to majú. :D Prípadne niekto v nájme (s nahláseným TP), kto by tú energopomoc reálne potreboval, má smolu, lebo v tom prenajatom byte má majiteľ TP aj s celou svojou rodinou a spolu všetci majú príliš vysoký príjem, tak energopomoc nedostane nikto z danej domácnosti. Boli aj prípady, kedy si ľudia kúpili novú nehnuteľnosť a energopomoc nedostali, lebo nový majiteľ nezašiel z katastra na matriku a nedal vyškrtať TP predchádzajúcich majiteľov.

U nás je taká situácia, že prvá vlna došla mojej mame, druhá vlna pomoci došla mne...a otcovi, ktorý je reálne jediný napísaný na zmluve s SPP a elektrárňami, nedošlo nič. :D Rodičia žijú s bratom inde. V tej novej nehnuteľnosti má TP len môj brat, plat má nič moc, čiže on by na 100% mal mať nárok na energopomoc a nedostal nič.

Mne to už pripadá tak, že to bol úmysel. Fico evidentne nemá politickú vôlu robiť skrty a ide štýlom po nás potopa. Zároveň to nemohli spraviť ako Matovič, že sa cena pre ľudí zastropuje a rozdiel medzi zastropovanou cenou a reálnou cenou proste štát zaplatí elektrárňam (to zvládne spraviť 1 úradníčka). Fico povedal, že pripravia adresnú energopomoc, aby mohli zamestnať stovky nových ľudí, ktorí to akože budú riešiť. V skutočnosti tí noví ľudia budú rôzne kozmetičky, kaderníčky a nerobia nič. Do toho si určite ministerstvo zaplatilo nejaké analýzy a právne služby od tých "správnych" SMERáckych firiem a ľudí. A to, že je v tom totálny bordel nie je bug ale feature. Ako si povedal, kvôli pár eurám sa nebudeš hádať. Ja som síce pomoc dostal, ale nemám šancu si skontrolovať, či to vypočítali správne a nemal som dostať viac. Keď to všetko narátame spolu, tak sa možno jedná aj o stovky miliónov eur, ktoré mali byť vyplatené ľuďom, ale reálne niekde lietajú v lufte a SMER ich teda môže ukradnúť. A Fico môže stále tvrdiť, ako úžasne nám pomáha, zatiaľ čo tí hnusní liberáli budú len škrtať a brať.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Čo opísali prípady starysomar a Hensym tak je v energopomoci aj v základoch (údaje) bordel.
Takže členom rodiny príde okrem toho ktorý má zmluvy s SPP, elektrárňe, vidno administr. prieťahy.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

ephramko: Nesúhlasím, že by to tak malo byť. Nie je nijako štandardizované, kto, ako a kedy platí energie v prípade prenájmov. Sám so vo viacerých bol a to, či boli zahrnuté v zmluve, alebo účtované dodatočne, rovnako ako kto platil/dostával nedoplatky/preplatky je tiež úplne individuálne. Na konci dňa platí, že energie platí prenajímateľ - jemu príde faktúra, a on platí viac po zvýšení ceny energií. Žiadne ministerstvo, ani inštitúcia nemá odkiaľ vedieť, či prenajímateľ nájomcovi zvýšil, alebo nezvýšil cenu nájmu kvôli nárastu cien energií, a preto by mal energopomoc vždy dostať len majiteľ nehnuteľnosti (a to vravím ako človek, ktorý investičný byt nemá). Samozrejme majiteľ nehnuteľnosti, ktorý ju prenajíma, asi tú energopomoc potrebovať nebude (ale to je samostatná kapitola).

Apropo, ak by v tom nemali bordel, nemali by desiatky sťažností denne na každom okresnom úrade (info z prvej ruky, pracuje mi tam rodina) a neopravili by to v ďalšom kole (v mojom prípade). Je proste úplný nezmysel, aby energopomoc dostal človek, ktorý má v nehnuteľnosti len trvalý pobyt. Koniec koncov, ja mám tiež trvalý pobyt vo svojej nehnuteľnosti (a navyše som na LV a na všetkých energozmluvách iba ja), prečo som ju nedostal ja? :D Proste bananistan.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ale podla tvojej logiky potom kto dostane energopomoc? len vlastnici nehnutelnosti? ti co byvaju v prenajme nemaju narok? a ty co tie byty prenajimaju uz z toho dovodu asi nebudu na tom uplne financne najhorsie aby potrebovali nejaku energopomoc.
takze realne by energopomoc dostali len domacnosti ktore v nejakom momente mali dost penazi na kupu domu (alebo ho teda zdedili) ale teraz uz peniaze nemaju. co samozrejme nehovorim ze by nemali pomoc dostat ale je to len velmi mala mnozina domacnosti ktore tu energopomoc ozaj potrebuju.

ono zle je to vymyslene cele ale zrovna toto logiku ma mam pocit.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Sám som vyššie napísal, že majitelia investičných nehnuteľností takmer určite tú energopomoc potrebovať nebudú.

To, kto by ju mal dostať je asi na dlhšiu debatu a hlavne je to individuálne.
- ak ju dostane majiteľ bytu a nezvýši nájomné, všetko je OK (a toto sa asi bežne deje, väčšina ľudí nebude robiť dodatky k zmluve kvôli 15 eurám mesačne)
- ak ju dostane majiteľ bytu a zvýši nájomné, majiteľ je idiot bez chrbtovej kosti (a nepopieram, že sa takí nájdu)
- ak ju dostane osoba s TP, ale majiteľ nezvýšil nájomné, majiteľ tu reálne tratí a osoba s TP dostala cudzie peniaze
- ak ju dostane osoba s TP a majiteľ zvýši nájomné, všetko je OK

Čiže je to individuálne, stále ale tvrdím, že aktuálny systém je chorý a náhodný (a evidentne je, keďže to zmenili v druhom kole energopomoci).

Veď moja situáciáa (neviem aký priamejší príklad už dať):
- ja, majiteľ bytu (LV, hypotéka, poistka), trvalý pobyt
- cudzia osoba, nijako nefiguruje na LV, trvalý pobyt (energopomoc príde sem)

Celkom by ma zaujímala štatistika, koľko eur sa dostalo do nesprávnych rúk počas tejto energopomoci.

Asi som sa aj zbytočne rozpísal, veď predsa platí - nemal by energopomoc dostať človek, čo platí energie? Neviem či treba písať niečo viac k tejto vete...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja mam prave skusenosti ze energie si plati najomnik sam. takze pokial by energopomoc dostal vlastnik tak nejde tomu kto tu energiu mina.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Najomnik ich sice plati ale nie napriamo. Faktury chodia majitelovi.
Napísať odpoveď