Filozofia
-
uplink
VIP
- Kontaktovať používateľa:
keby sa ten "niekto" nezamyslal nad zmyslom zivota tak do teraz tahas kvadre ako otrok na stavbu pyramid faraona, abo daco podobne. Ono ked si to vsimnes tak filozofia a pokrok ludstva idu ruka k ruke. Neviem ci vobec poznate dejiny ludstva, ale ked si vsimnete tak je to vzdy boj filozofie [z toho naslednej bud viery, alebo politickeho systemu] doby a respektive viacerych filozofii doby a od nich sa odvija vsetko. Umenie, styl a sposob zitia a bytia celkovo, co si obliekate, co zeriete, cim sa umyvas. Chapes? Filozofia je vsetko co planujes...nejaka sablona podla ktorej zijes.mek napísal:krawina... nechapem ako sa moze v zivote uplatnit ten, kto ju pojde studovat... ved nikto ho nebude platit za to, ze rozjima nad zmyslom zivota apod... ale da sa to naucit, ja osobne som z nej mal vzdy jednotku (klop klop, musim si zaklopat aby som to nezakrikol)
Momentalne sa nachadzame v totalne odpadovej dobe, ked ludia pohrdaju myslenim a myslia si ze staci to co je vymyslene. Ved ano to aj staci pre OTROKOV!. To je jedine co zo seba robis ked nemyslis. Prahsprosteho otroka, sluhu, babku. Nemysliet znamena vyhlasit duchovny bankrot. Stane sa z Teba poslusny posluhovac niekoho, kto mysli, kto sa riadi filozofiou...a vyuzje Ta lebo Ty ziadnu nebudes mat...
toto pisem len pre pripad, ze si niekto mysli ze filozofia je len antika a tym to hasne...pre tych co nevidia filozofiu v dnesnom svete.
Ludia dnes otrocia prave preto, ze nemyslia, ale len poslusne posluchaju a konzumuju co im ponuka svet...preto zijeme v konzumnej dobe a svetom vladne filozofia konzumu = cim viac mas, tym sa mas lepsie. [tyka sa materialnych veci]. Ludia uz zabudli na veci ako cest, moralka, hrdost, idealy...vsetko to predali za materiu - prachy, majetky...
ok berem že zaklady filozofie by sa preberať mali. Ale je to totalna kravina ked od vas profak chce aby ste sa to biflovali a sedeli nad tim neviem kolko hodiny aby sme sa to doslova naučili.
ja osobne nemam k tomu dobry vztah a to z dôvodom predtim uvedenych ale inač je to celkom zaujmave počuvanie tie niektore dristy ako šip netrafi koritnačku lebo sa vlastne ani nepohne a achiles nedobehne do ciela lebo ked beži sa tiež ani nepohne z miesta 
evidentne si asi nepochopil o com to je...@ndrejko napísal:ok berem že zaklady filozofie by sa preberať mali. Ale je to totalna kravina ked od vas profak chce aby ste sa to biflovali a sedeli nad tim neviem kolko hodiny aby sme sa to doslova naučili.ja osobne nemam k tomu dobry vztah a to z dôvodom predtim uvedenych ale inač je to celkom zaujmave počuvanie tie niektore dristy ako šip netrafi koritnačku lebo sa vlastne ani nepohne a achiles nedobehne do ciela lebo ked beži sa tiež ani nepohne z miesta
zenonove aporie vychadzaju z matematiky...
to je presne ten priklad ako sa napr moze matematika a filozofia navzajom ovplyvnovat a doplnat...
ucelom jeho teorii nebolo ani tak dokazat nejaku sprostost ako skor otazkami zistit podstatu nejakej veci... napr na ake najmensie diely sa da delit cas? priestor? hmota? atd atd...
tito filozofovia pred tisickami rokov si polozili take otazky, na ktore napr veda hlada odpoved do dnes alebo ak ich zodpovedala, zistila ze za jednou odpovedou sa ovjavilo dalsich 10 otazok...
to je to ako ja vnimam "pomoc" filozofie tomuto svetu... a ti radoby filozofi co sa naucili par pouciek ale nenaucili sa klast otazky su skor podla mna demo verzie filozofov...
Rofl presne tak! Ale dobre. Ja som hlasoval za to, ze antikou hasla. Vazim si antickych filozofov, celu bandu klasikov a spol. Za to, ze sa pokusili svet chapat hlbsie a v mnohych pripadoch sa im to aj podarilo (napr. matematika, logika). Ale potom sa jaksi vyvoj na dobrych 1000 rokov viac menej zastavil (cest vynimkam-napr. Avicena). Shiiiit. A kde bola filozofia ted? S nastupom Galilea, De Brahe, Bruno sa zacal rozvijat vedecky sposob myslenia... A povedal by som, ze prave ten, vo velkej miere, viedol k sformovaniu sucasneho sveta ako ho my pozname.@ndrejko napísal:ok berem že zaklady filozofie by sa preberať mali. Ale je to totalna kravina ked od vas profak chce aby ste sa to biflovali a sedeli nad tim neviem kolko hodiny aby sme sa to doslova naučili.ja osobne nemam k tomu dobry vztah a to z dôvodom predtim uvedenych ale inač je to celkom zaujmave počuvanie tie niektore dristy ako šip netrafi koritnačku lebo sa vlastne ani nepohne a achiles nedobehne do ciela lebo ked beži sa tiež ani nepohne z miesta
-
uplink
VIP
Myslis ze novodoba filozofia je shit?
rofl...nebud smiesny. Co tak
T.G.Masaryk, Brunner, Heidegger, Jaspers...
Myslim si ze keby nebolo nich tak by sme zili v inom SVETE...moj nazor
. Veda dovedie ludi len k zahube [co uz to je nevyhnutnost blbych ludi co sa spoliehaju na vedu a navyse je to aj proroctvo
...takze smola
].
Vies ako...clovek dobehol prirodu vedou napr. tym ze vymyslel atb napr...ale pritom dobehla priroda jeho a vratila to niekolkonasobne
Keby zil v prirode v sulade s nou na zaklade citovej, existencialnej filozofie a nie vedeckej, materialistickej, pozitivistickej, racionalnej a technologickej nestalo by sa to tak, ale mame to v sebe...dobyvat, nicit, kazit a potom nachadzat efektivne cesty opravy...proste clovek
P.S.: Skoda ze je na vacsinu nasich dokonalych rieseni vzdy uz trosku neskoro, ze ano?
Myslim si ze keby nebolo nich tak by sme zili v inom SVETE...moj nazor
Vies ako...clovek dobehol prirodu vedou napr. tym ze vymyslel atb napr...ale pritom dobehla priroda jeho a vratila to niekolkonasobne
Keby zil v prirode v sulade s nou na zaklade citovej, existencialnej filozofie a nie vedeckej, materialistickej, pozitivistickej, racionalnej a technologickej nestalo by sa to tak, ale mame to v sebe...dobyvat, nicit, kazit a potom nachadzat efektivne cesty opravy...proste clovek
P.S.: Skoda ze je na vacsinu nasich dokonalych rieseni vzdy uz trosku neskoro, ze ano?
Masaryka si pametam ako statnika, zvysnych, priznam sa nepoznam a nejako mi to srdce netaha... zial zda sa, ze tento rok o nich este budem pocut, ale clovek nemoze mat dokonaly rozvrh. Ja naopak verim vo vedu a ak je nieco cim sa oplati na svete zaoberat, tak je to prave ona...uplink napísal:Myslis ze novodoba filozofia je shit?rofl...nebud smiesny. Co tak
Myslim si ze keby nebolo nich tak by sme zili v inom SVETE...moj nazor. Veda dovedie ludi len k zahube [co uz to je nevyhnutnost blbych ludi co sa spoliehaju na vedu a navyse je to aj proroctvo
...takze smola
].
Keby zil v prirode v sulade s nou na zaklade citovej filozofie a nie vedeckej, nestalo by sa to tak, ale mame to v sebe...dobyvat, nicit, kazit a potom nachadzat efektivne cesty opravy...proste clovek
-
uplink
VIP
ak si si to nevsimol tak veda priviedla ludstvo na okraj priepasti ktora sa vola zahuba...nemusim to tu snad menovat, alebo?kandler napísal:Masaryka si pametam ako statnika, zvysnych, priznam sa nepoznam a nejako mi to srdce netaha... zial zda sa, ze tento rok o nich este budem pocut, ale clovek nemoze mat dokonaly rozvrh. Ja naopak verim vo vedu a ak je nieco cim sa oplati na svete zaoberat, tak je to prave ona...
- preludnenie [lieky, neprirodzene udrizavanie zivota, extremne mnoznenie]
- vojny [veda veda veda veda a....veda]
- choroby [hmm filozofia?
- nahananie sa za materiou [ze by veda? nee....ale ano]
- civilizacne choroby... [hadaj]
- zniceny povrch zeme - globalne oteplovanie, znecistenie vzduchu, znecistovanie pitnej vody, vykacane pralesy [za to mozu deti na pieskoviskach, nie veda]
ja neviem viac sa mi nechce pisat snad staci...pan veda.
P.S.: To ze si Masaryka pamatas len ako statnika a nie ako filozofa to je nad mieru smutne. Lebo toto nie je filozofia ze?
T.G. Masaryk + MARXIZMUS – dielo: Otázka sociální –dvojzväzkové dielo – kritika marxizmu, najostrejší prejav voči marxizmu, či mám byť mravný, alebo nie
„Náboženstvo je život pod zorným uhlom večnosti“
- Masarykova mladosť = život chudobného študenta, viera v pokrok – rys jeho svetonázoru
dielo: SEBEVRAŽDA – analyzoval duchovné korene krízy moderného človeka a spoločnosti
SVETOVÁ REVOLUCE – Ježiš, nie Cézar
- Masarykov filozofický realizmus – zameraný na trvalé, nemenné hodnoty
- Masaryk odmieta historický a dialektický materializmus
- dialektický mat: hypotéza, ktorá si privlastňovala výsledky prírodných vied a vyvodzovala z nich ateizmus
- historický mat: Masaryk vidí v marxizme prejav komunizmu
- Masarykov náboženský humanizmus nepripúšta materializmus
- duch, sloboda, pravda – iluzia v materializme, ktorá dnes platí a zajtra nie
- etický relativizmus – neuznáva metafyzické pravdy a normy
- Masaryk neakceptoval marxov ateizmus, postrehol že Marx a Engels sa chceli zaobísť bez ETiKY, kritizuje učenie o NADHODNOTENí, schvaľoval PRiNCíP MEDZiNÁRODNOSTi
Vlastný Masarykov humanitný socializmus – smerujúci k lepšej organizácii. Spravodlivý poriadok – rešpektovať práva a slobodu človeka – chrániť sociálne slabých
„Men, not measures = ľudia, nie zriadenia
- Masaryk úznáva súkromný charakter vlastníctva, odmieta každú byrokratizáciu
atd atd atd...
prave pre toto ma hneva Tvoj nazor...a preto sa tak o nom vyjadrujem...prepac, ale inac nemozem.
tak s trochou nadhladu by sme to mohli povazovat aj za statnicke myslienky/postoje, ale to je uz skor vec interpretacie...uplink napísal:ak si si to nevsimol tak veda priviedla ludstvo na okraj priepasti ktora sa vola zahuba...nemusim to tu snad menovat, alebo?
- preludnenie [lieky, neprirodzene udrizavanie zivota, extremne mnoznenie]
- vojny [veda veda veda veda a....veda]
- choroby [hmm filozofia?nie! veda]
- nahananie sa za materiou [ze by veda? nee....ale ano]
- civilizacne choroby... [hadaj]
- zniceny povrch zeme - globalne oteplovanie, znecistenie vzduchu, znecistovanie pitnej vody, vykacane pralesy [za to mozu deti na pieskoviskach, nie veda]
ja neviem viac sa mi nechce pisat snad staci...pan veda.
k tym bodom->
1, vojny- vojny tu vzdy boli, su a mozno raz nebudu
2, pokial viem, vedou sa podarilo nadmieru uspesne porazat ochorenia...vtomto nevidim ziadne negativum
3, nahananie sa za materiou? a preco by to mala mat na rube veda? Veda je o tuzbe cloveka po poznani, nediktujeme nam zit materialisticky.
4 ,civilizacne choroby - tak napr. taka rakovina tu bola aj pred tym, akurat, ze sa tak nediagnostikovala a vacsina ludi sa ani nedozila veku, v ktorom zacina tato choroba znamenat problem
5, iste je to dan, ktoru prinasaju technologie a ich nerozumna masova aplikacia, ale bez tychto technologii by nas zivot nebol velmi odlisny od toho v 18. storoci
-
tomexx
King
1. K tomuto sa neviem vyjadrit.kandler napísal:tak s trochou nadhladu by sme to mohli povazovat aj za statnicke myslienky/postoje, ale to je uz skor vec interpretacie...
k tym bodom->
1, vojny- vojny tu vzdy boli, su a mozno raz nebudu, vojna ako fenomen urcite nie je plodom vedy a to, ze niektore vedecke poznatky boli pouzite k vyrobe sofistikovanych zbrani nerobi vedu zodpovednu za ich pouzitie
2, pokial viem, vedou sa podarilo nadmieru uspesne porazat ochorenia...vtomto nevidim ziadne negativum
3, nahananie sa za materiou? a preco by to mala mat na rube veda? Veda je o tuzbe cloveka po poznani, nediktujeme nam zit materialisticky.
4 ,civilizacne choroby - tak napr. taka rakovina tu bola aj pred tym, akurat, ze sa tak nediagnostikovala a vacsina ludi sa ani nedozila veku, v ktorom zacina tato choroba znamenat problem
5, iste je to dan, ktoru prinasaju technologie a ich nerozumna masova aplikacia, ale bez tychto technologii by nas zivot nebol velmi odlisny od toho v 18. storoci
2. Co bolo podla teba skorej ochorenie alebo liek? Nebyt choroby, nebolo by treba ani lieku. A za vznik choroby moze len a len veda...
3. Je to nielen veda ale aj hlupe smerovanie celeho ludstva (aspon "zaúadneho sveta")
4. Civilizacne choroby. Uz len ten nazov napoveda s cim a ako suvisa...
5. Ako vies, ze ludia v 18. storoci neboli stastnejsi ako my?
-
uplink
VIP
len sa snazis ospravedlnit dementnu stranku vedy. Nejako Ti to nevychadza. Defacto a de jure veda priniesla niekolko nasobne viac skody ako osohu...ked popries aj toto tak fakt nebolo o com. Ludska veda imanentna je na nic, vzdy skonci neuspechom vo finalnom bode...docasne mozno nieco nahradi a vyriesi, ale koniec koncov je to vzdy fiasko. Aplikaciu mas skoro na kazdom ludskom vynaleze...co ja viem atomove elektrarne, atb ako som uz spominal, kopa vynalezov bola zneuzita ako zbrane etc etc etc.kandler napísal:tak s trochou nadhladu by sme to mohli povazovat aj za statnicke myslienky/postoje, ale to je uz skor vec interpretacie...
k tym bodom->
1, vojny- vojny tu vzdy boli, su a mozno raz nebudu, vojna ako fenomen urcite nie je plodom vedy a to, ze niektore vedecke poznatky boli pouzite k vyrobe sofistikovanych zbrani nerobi vedu zodpovednu za ich pouzitie
Ok rakovina tu mohla byt, ale nie tak rozsirena. Ludia sa nie vzdy nahlili za materiou predstav si. Nie vzdy bolo ludstvo tak dementne jednoduche ako je v 20-21 storoci. Kedysi sa pohybovali vseobecne idealy vo vyssich sferach, ale o tom si uz cital nie? Alebo aspon pocul.
Vede sa podarilo zneskodnit nejake choroby?
2, uhm, takze bakterie a virusy su vyplodom vedy???tomexx napísal:1. K tomuto sa neviem vyjadrit.
2. Co bolo podla teba skorej ochorenie alebo liek? Nebyt choroby, nebolo by treba ani lieku. A za vznik choroby moze len a len veda...
3. Je to nielen veda ale aj hlupe smerovanie celeho ludstva (aspon "zaúadneho sveta")
4. Civilizacne choroby. Uz len ten nazov napoveda s cim a ako suvisa...
5. Ako vies, ze ludia v 18. storoci neboli stastnejsi ako my?
3, kazdy si dobrovolne zvoli svoje priority. Anyway, myslim, ze cela ta vec s komercionalizmom a materiou sa trocha hyperbolizuje
4, Diabetes, obezita - to vsetko je skor o zivotnom style ako o temnom posobeni vedy
5, neviem to... riadim sa podla seba. Ak by som sa hned teraz mohol rozhodnut, ci budem zit v 18. storoci, alebo v sucasnosti... hadaj co by som bral?
-
tomexx
King
5. Na ale to musis chapat tak, ze nevies co prinesie buducnost. Mozno ti ludkovia z 18. storocia by ani za nic nechceli zitv sucasnosti. Priklad: Pocitace a internet nepoznali a ani si to nevedeli predstavit. Tzn. ze im to ani nechybalo...kandler napísal:2, uhm, takze bakterie a virusy su vyplodom vedy???
3, kazdy si dobrovolne zvoli svoje priority. Anyway, myslim, ze cela ta vec s komercionalizmom a materiou sa trocha hyperbolizuje![]()
4, Diabetes, obezita - to vsetko je skor o zivotnom style ako o temnom posobeni vedy![]()
5, neviem to... riadim sa podla seba. Ak by som sa hned teraz mohol rozhodnut, ci budem zit v 18. storoci, alebo v sucasnosti... hadaj co by som bral?