Istý belgický lekár sa priznal, že pomohol dementnej pacientke dostať sa na druhý svet. Svojím priznaním zverejneným v odbornom časopise De Huisarts chce opäť rozprúdiť debatu o zákone o eutanázii v Belgicku. O prípade informujú dnešné vydania flámskych denníkov. V Belgicku je eutanázia v určitých prípadoch povolená, nie však v prípade dementných pacientov. Belgický parlament má už niekoľko návrhov na zmenu príslušných zákonných ustanovení.
Lekár z Gentu tvrdí, že 87-ročná žena ho požiadala, aby jej v prípade ochorenia sprevádzaného demenciou pomohol umrieť. Keď u nej túto chorobu diagnostikovali, pacientka svoje tvrdenie "vo svetlých chvíľkach" zopakovala. V jednom z takýchto okamihov pred tromi týždňami jej lekár pripravil liek, po požití ktorého zaspala a už sa viac nezobudila. "Splnil som len jej želanie," tvrdí lekár. Odporcovia eutanázie však už niekoľko rokov upozorňujú na možnosti zneužívania zákona, povoľujúceho "smrť na želanie".
Co si o tom myslite? Myslite si, ze by sa mala eutanazia v niektorych pripadoch povolit bez zbytocneho zdrzovania?
Myslim ze by sa mala povolit. Samozrejme nie pri nejakych banalitach (zlomena noha, chripka,...), ale je mnoho pripadov ked by to bolo pre pacienta vykupenim. Takze moj nazor - ANO povolit.
Zatial vnimam eutanaziu dost diskutabilne... existuje mnoho argumentov pre aj proti, no najvacsie nebezpecenstvo vidim v sirokych moznostiach zneuzitia.
Neviem... dal som nie, lebo je to vrazda tak ci tak... moze sa zneuzit a moze byt aj vykupenim pre beznadejnyx ludi trpiacich nevyliecitelnou xorobou, ktory su uz v takom stadiu, ze su absolutne paralizovany-nic nemozu robit(mozno v tomto pripade by som to videl este ako tak "spravne"....ale aj tak skor nie....
jednoznacne NIE, ako moze suhlasit s niecim takym?! ked je na tom clovek zle povie hocico aby sa mu ulavilo -ale to vsetko v agonii bolesti. Dalsia vec je ze by musela casto krat o tom rozhodnut rodina a to si myslim ze by ludstvo katapultovalo do etiky praveku...
zrovna nahodou, som na to pisal referat asi pred rokom (jannndo si mozno pamata na bibelku) a dospel som k nazoru, ze ano, eutanaziu by som povolil,...
Ťažko povedať. V agónii... Ono sú prípady, ktoré sú fakt neliečiteľné a je otázkou možno roka - dvoch, kým ten človek umrie. Ale nebude žiť plnohodnotný život, ale len prežívať utrpenie a muky. Ak sa nájde (a to sa nájde) niekto kto eutanáziu spraví, tak áno. Samozrejme aby sa to nezneužívalo a chcelo by to niaky psychologický rozbor, ja sa v tom moc nevyznám. Ale kto by to schválil, keď každý chce mať čisté ruky?
Fakt je to zapeklité...
rozhodovat o zivote druheho cloveka nieje lahke, aspon pre mna. Ak by som bol lekar, tak by som uvazoval nad tym, lebo v dnesnej dobe ide technologia velmi rychlo dopredu a co ked sa najde o rok, o dva nejaky liek na tu chorobu. To nikto nevie. Rodinny prislusnik by to bral horsie, ale ak by nebolo vychodiska, tak.... neviem je to tazke.
Traktorista napísal:zrovna nahodou, som na to pisal referat asi pred rokom (jannndo si mozno pamata na bibelku) a dospel som k nazoru, ze ano, eutanaziu by som povolil,...
pamatam,pamatam a potom som mal ja reakciu na ten referat ze nie, nie je to spravne
gwixt napísal:skor by otazka mala zniet ci sa chce niekto podielat na samovrazde ....
Mne to nepride, ako samovrazda. Chcel som skor poukazat na to, ak niekto je naozaj nevyliecitelne chory, ze ma bolesti a pod., jednoducho jeho zivot sa uz zivotom ani nazvat neda, lebo nic nedokaze spravit bez trapenia a s jeho zvolenim si praje opustit tento svet, preco mu v tomto branit? Ved vela krat sa hovorieva, keby dotycny radsej zomrel, ako sa takto trapil. Posledny pripad, co sa mi vynara z pamati, bol moj stary otec. Chudak zomrel na alzhajmra. Vsetci sme hovorievali, kiezby zomrel skor a netrapil sa.