S tym stahovanim sa si to prehnal, lebo nikto nikde sa stahovat nebude. Je zaujimave, ze inteligetneho cloveka za akeho sa urcite povazujes (a ja opak netvrdim) hnevaju take veci, ako dvoj-jazycne oznacovanie miest a obci na juznom Slovensku. Toto je asi fenomen, ktory som si nikdy nevedel vysvetlit. Predsa kazda vyvynuta a kulturna krajina v Europe ma taketo dvoj-jazycne oznacenia.PiT napísal:K teme. Pokial by to boli normalni ludia, tak by mohli byt madari a trebars aj zeleni s antenkami na hlavach, snedi ako cigani alebo cierni ako uhol a nevadili by mi.
Les:
1) Ked niekto nadava na madarov, tak je automaticky rasista ? Chod si ujasnit dojmy a pojmy.
2) Nepaci sa mi, ze je na juznom Slovensku dvojite (slovensko-madarske) znacenie. Ked raz zijem v nejakej krajine, tak akceptujem pravidla tej krajiny a logicky sa naucim jazyk danej krajiny, aby som mohol komunikovat a nebudem sa naopak snazit zmenit zakony danej krajiny, aby som si tam presadil svoju rec. Ked sa mi nepaci, tak sa zdvihnem a odidem... (Myslim, ze obyvatelia statov zalozenych na euroamerickej kulture maju dost prostriedkov a schopnosti na to, aby sa zdvihli a prestahovali do inej krajiny.)
3) Co povies napr. na pripad, ked sa v Komarne (uzemie SR) moj otec (slovak) sudil s madarom o slovenske pozemky a musel si zhanat tlmocnika, pretoze sudca s nim (a jeho obhajcom) odmietol hovorit po slovensky![]()
To je to, co mi vadi, z coho sa mi vo vrecku noz otvara a z coho mi je bez prepacenia na grcanie
A ten pripad, ktory tu opisujes v tretom bode, tak nehnevaj sa ale neverim tomu a podla mna je to uplna hlupost, ktora sa stat nemohla, to jednoducho neexistuje, alebo to bolo za Rakusko-Uhorska... Taketo veci sa v SR jednoducho nestavaju. Este raz, nechcem nikoho urazit, ale ked si tuto "udalost" nevidel a nepocul na vlastne usi, tak tomu never ani ty.
Tak isto ty mne nemusis uverit nasledovnu prihodu, ktora sa stala mojmu kamaratovi. Stalo sa to v Nitre v roku 1995. Kedze sa vratil z Nemecka a isiel si zahlasit prechodne bydlisko v SR, tak musel vyplnit formular, ktory mu tam dali. Do kolonky narodnost (hoci ani neviem, ze preco tam bola) uviedol svoju narodnost- madarsku. Tento formular odovzdal pracovnicke v urade a kedze sa ho pytali aj na ine veci, tak ostal v tej miestnosti. Dalsia pracovnicka mu uz spracuvala tento doklad t.j. davala udaje do pocitaca. Naraz sa ho tato pracovnicka opytala, ze preco ma napisane ze je madarskej narodnosti. Bol sice zarazeny touto otazkou, ale odpovedal preto, ze je. Pracovnicka na tuto odpoved uz nepovedala nic a kedze nemali dalsie otazky, tak odisiel. Tato zvlastna udalost mu vsak nedala spavat, takze o 5-6 mesiacov poveril pracovnicku Mestskeho uradu, aby mu zistila, ze aku narodnost ma uvedenu (on sam) v pocitaci. Mozte hadat, ze aka tam bola- slovenska. Koncilo sa to tak, ze bol taky znechuteny s touto epizodou, ze na Mestsky urad uz nikdy nesiel a do dnesneho dna ma uvedenu narodnost slovensku.
Keby toto bolo malo, tak este z mojho detstva (1962-3) sme museli vyplnovat nejaky formular v ZDS ale uz presne sa nepamata, ze koli comu. Sedel som so ziakom, ktory bol miestny a mal narodnost madarsku. Ucitelka ho poslala zo skoly domov, aby sa opytal svojich rodicov, ze aku ma narodnost. Prisiel nazad a samozrejme povedal, ze madarsku. Ucitelka ho poslala este raz a kedze uz aj rodicia sa dovtipili, ze co je vo veci, tak sa mu naraz narodnost zmenila na slovensku. Ano, krivdy sa stavaju na obidvoch stranach, ale nikoho koli tomu tu nevyzyvaj k odchodu z vlasti t.j. krajiny, kde sa aj oni narodili. Pre toto je EU dobre, ze takychto hluposti cim dalej, tym bude menej. Pre takuto uplnu sprostost (dlhe vlasy) pred par dnami zabili v Petrzalke vysokoskolaka. Takze rozduchavanie vasni uz dufam, ze z tejto krajiny vymizne uplne.