uplink napísal:jj moze na to sluzia prepatove ochrany v predlzovacke napr. Chrani to aj proti blesku, tak isto aj niektore UPS maju tuto vymozenost.
Ja som sa bavil z jednym chlapíkom čo sa rozumel do týchto vecí a povedal mi že prepeťovka čo je v type predžovačky nie je účinná, takže zbytočne vyhodené preniaze.
A paneláky by mali mať namontované až tri prepeťovky, jedna je pre celý barák potom je jedna pre vchod a ďalšia je priamo na byte.
Ale či to je aj v praxi zaužívano to neviem
Neviem ako je to s kablom k internetu ale s kablom k elektrickej sieti sa da urobit jednoducha finta - UZOL. Nozmalne spravite volny uzol na kabli a ten vyboj by sa mal nejako zneutralizovat...
Neviem co je na tom pravdy, ale to hovorili mame na protipoziarnom skoleni v robote
niektore zdroje maju tiez prepatovu ochranu takze si pozri aky mas a pozistuj
a odporucam investiciu do zasuvky s prepatovou ochranou pripadne zalozneho zdroja
he tak to je pekna blbost prepatova ochrana na zasuvkach a predlzovackach je typu D. Takze moze tak pomoct
mozno tak ked je pred nou B a C tak hej. Tato skor sluzi kvoli vykyvom napatia v sieti a nie proti blesku. Inak blezkozvod okolo seba vytvara cca 100m daznik takze by mal ochranit aj ostatne objekty. Len ide o to aby mal aj najmansi zemny odpor nie len najvacsiu vysku.
...este ked som bol dial-upper ... som surfil pocas burky, lebo som musel nieco najst na nete ... jak tak surfim sade sa blyska ..a zrazu ... hmmm mierny svetly kudol z modemu .... pozeram . dobre chlape dosurfil si .... a kto by to povedal .. den potom som sa v obchode stretol este s 3mi susedmi ....
nordkapp_pb napísal:...este ked som bol dial-upper ... som surfil pocas burky, lebo som musel nieco najst na nete ... jak tak surfim sade sa blyska ..a zrazu ... hmmm mierny svetly kudol z modemu .... pozeram . dobre chlape dosurfil si .... a kto by to povedal .. den potom som sa v obchode stretol este s 3mi susedmi ....
nordkapp_pb napísal:...este ked som bol dial-upper ... som surfil pocas burky, lebo som musel nieco najst na nete ... jak tak surfim sade sa blyska ..a zrazu ... hmmm mierny svetly kudol z modemu .... pozeram . dobre chlape dosurfil si .... a kto by to povedal .. den potom som sa v obchode stretol este s 3mi susedmi ....
nj bud sa treba dobre poistit alebo investovat do dobrej el. instalacie. Zvodice prepatia nie su lacna zalezitost ale existuju aj na telefonnu linku aj na pocitacove siete.
milujem burky... ale bojim bojim aby mi netreslo do kompu, co by bola vazne skoda... poistene to tu mame leda bleskozvodom, ale ktovie ci vobec funguje kazdopadne tu fintu s uzlom som pocul aj ja a mam vzorne zauzlene privodne kable ku kompu