Je vesmir nekonecny ?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Je vesmir nekonecny ?

ANO
77
41%
NE
74
39%
Neviem
39
21%

Celkom hlasov: 190

YurY
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa YurY »

A takto teoria zakrivenia priestoru vam nic nehovori???
Ja si osobne myslim ze vesmir ma nekonecno rozmerov a najkratsia vzdialenost medzi bodom A a bodom B v priestore je predsa A=B t.j.deformaciou mnohorozmernosti resp.nekonecnorozmernosti..predstavte si ze mate 5 oci..tak v kolko rozmernom svete/vesmire existujete potom?
Apollo
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Re: Je vesmir nekonecny ?

Príspevok od používateľa Apollo »

lama2d napísal:Netrep kraviny, aj keby vesmir nekonecny nebol, co je zanim? A co je za zase zatym? Takto mozes nekonecne uvazovat. A vidis, tvoja teoria ze nic nieje nekonecne je milna. Su veci ktore si nevysvetlime. Napr. vznik vesmiru. Z coho vznikol? Z molekul? A tie z coho? Alebo vesmir stvoril Boh? A ten kedy vznikol? Su dve nepochpitelne teorie a pre jednu sa musis rozhodnut.
Keby si cital posty pred tym tak som tam pisal ze okolo vesmiru je pole ktore je koncom ... Idem najst CD encyklopedia vesmiru lebo to co hovoris o tych casticiach neni pravda najmensia castica exitstuje a zmerali aj jej hmotnost, to som nikde necital hovorila to fyzikarka v 2 rocniku.

PS: Ak niekto veri v teoriu velkeho tresku(ktora je tusim aj dokazana) tak to znamena ze vesmii nie je nekonecny a stale sa rozpyna.
lama2d
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lama2d »

Apollo napísal:Keby si cital posty pred tym tak som tam pisal ze okolo vesmiru je pole ktore je koncom ... Idem najst CD encyklopedia vesmiru lebo to co hovoris o tych casticiach neni pravda najmensia castica exitstuje a zmerali aj jej hmotnost, to som nikde necital hovorila to fyzikarka v 2 rocniku.

PS: Ak niekto veri v teoriu velkeho tresku(ktora je tusim aj dokazana) tak to znamena ze vesmii nie je nekonecny a stale sa rozpyna.
Ja mam zase milion kaziet, ktore vedecky vyvracaju teoriu velkeho tresku a podobne... Ked budem mat cas, tak je pre teba ripnem. Cela teoria bigbanu je zalozena na moc velkej nahode.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Apollo napísal:Nic nie je nekonecne nechapem preco o tom stale hovorite. Tak ako kazda vec sa z niecoho sklada tak ma njaku najmensiu casticu co je aj vedecky dokazane.
Priestor nie je vec a nesklada sa z castic
charon71
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa charon71 »

Apollo napísal:Keby si cital posty pred tym tak som tam pisal ze okolo vesmiru je pole ktore je koncom ... Idem najst CD encyklopedia vesmiru lebo to co hovoris o tych casticiach neni pravda najmensia castica exitstuje a zmerali aj jej hmotnost, to som nikde necital hovorila to fyzikarka v 2 rocniku.

No mozem ti s urcitostou povedat ze to vedecky dokazane nie je, vsetko su to len teorie a teoriami este velmi dlho zostanu. A ako mozes vediet ze ta najmensia castica sa nesklada z este niecoho mensieho co sucasne pristroje nezaznamenaju. Vela teorii o ktorych boli vedci na 100% presvedceni sa ukazala ako nepravdivych. A tiez by ma zaujimalo kde beries tu istotu ze nic nieje nekonecne. Povedzme si to otvorene o vesmire dokopy nic nevieme.
Frikso
Darca
Darca

pssst!
Jedným z dôsledkov Veľkého tresku je, že podmienky dnešného vesmíru sú odlišné od podmienok v minulosti alebo v budúcnosti. Na základe tohto modelu bol George Gamow v roku 1948 schopný predpovedať kozmické mikrovlnné reliktové žiarenie (alebo kozmické mikrovlnné reliktné žiarenie/základné žiarenie/žiarenie pozadia; po anglicky cosmic microwave background radiation, CMB), ktoré bolo v roku 1960 objavené a poslúžilo ako dôkaz potvrdzujúci správnosť teórie Veľkého tresku, vyvracajúc tak teóriu nemenného stavu (po anglicky steady state theory).
http://sk.wikipedia.org/wiki/Ve%C4%BEk%C3%BD_tresk
Apollo
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Apollo »

No je dokazane ze vesmir sa rozpina to znamena ze musi mat koniec, ako sa neco moze zvacsovat potom ked to nema koniec ?. Co je za tym koncom to uz neviem :)

Vid Frikso ...
charon71
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa charon71 »

Co předcházelo velkému třesku , povaha samotného big bangu a jevy bezprostředně po něm následující (t < ~ 10-43 s) současná fyzika není schopna postihnout. V singularitě "nefunguje" prostor a čas - nemá smysl vlevo a vpravo, nahoře a dole, dříve a později.
Hypotézu velkého třesku se singularitou sice zastává většina vědců, ale její pravdivost nemůžeme stoprocentně potvrdit. Existují pouze pozorování, která tuto teorii podporují.
Nikdy nie je nic na 100%, vela veci tomu nasvedcuje, ale aj velky tresk ma svoje diery, ktore nevedia vedci vysvetlit. Mas pravdu vesmir sa rozpina, ale su dve teorie moze sa zacat zmrstovat, alebo sa bude rozpinat stale. A keby aj zanikol to este stale neznamena ze nic nieje nekonecne, co ked je vesmir sucastou niecoho co je nekonecne. :wink:
Frikso
Darca
Darca

charon71 napísal: Nikdy nie je nic na 100%, vela veci tomu nasvedcuje, ale aj velky tresk ma svoje diery, ktore nevedia vedci vysvetlit. Mas pravdu vesmir sa rozpina, ale su dve teorie moze sa zacat zmrstovat, alebo sa bude rozpinat stale. A keby aj zanikol to este stale neznamena ze nic nieje nekonecne, co ked je vesmir sucastou niecoho co je nekonecne. :wink:
To je pravda a vzdy ked na tym uvazujem dospejem k zaveru, ze za hrnicou priestoru(vesmiru) je antipriestor - opak priestoru. Tak, ako je to so vsetkym vo fyzike.
Victor12
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Victor12 »

podla mna ano lebo neveme kde sa konci a kde sa zacina takze ....
Te-wei
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Te-wei »

dal som ANO, aj keď si nemyslím, že zaberá nekonečne veľký priestor.
Explo!D
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Explo!D »

podla mna je koniec vesmiru nieco jako koniec mapy v San andreas, prides na koniec a nepusti ta to dalej :) a napokon. vsetko ma svoj koniec, okrem blbosti pana Fica
pHysIQ
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pHysIQ »

Explo!D nesuhlasim s tebou. Podla mna je vesmir nekonecny. A nikdy neprides na jeho zaciatok/koniec. Proste sa to neda, lebo od ho nema.
Explo!D
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Explo!D »

pHysIQ napísal:Explo!D nesuhlasim s tebou. Podla mna je vesmir nekonecny. A nikdy neprides na jeho zaciatok/koniec. Proste sa to neda, lebo od ho nema.
nesuhlasit mozes, toto je ciste moj nazor. Ale aj mi nevyhovuje to slovo "nekonecny" zda sa mi nepredstavitelne, alebo je niekde vo vesmire integalakticky stupel, ktory po vytiahnuti vsetko vsiakne :lol:
Ravenman
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Ravenman »

tazko povedat , aj tazko sa nad tym rozmysla alebo predstavuje co by tam mohlo byt za vesmirom
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

Konecnost vesmiru? tazko povedat ale myslim si ze pri pohlade na vesmir z "nadhladu" tak by sme vesmir videli konecny. No pre nas je velkost vesmiru neprestavitelna a tak by sa to dalo povazovat za nekonecnost.

Co je za koncom vesmiru? To nikto nemoze s istotou povedat.No odprucil by som vam stranku CVUT

http://avc.sh.cvut.cz/archiv/index.php? ... 0%E8tvrtky

a najma clanok 06.11.2003 Fyzikální čtvrtky: Doc. RNDr. Petr Kulhánek, CSc, FEL ČVUT, Dodekahedron - žijeme v dvanáctistěnu?
Je tam aj mnozstvo inych zaujimavych clankov
safan
Star
Star

Príspevok od používateľa safan »

ja si aj tak myslim ze je konecny.a asi to aj dokazas Hawking ci ako sa vola.a ja neviem.ale myslim si ze ma koniec
Lord PROXI
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Lord PROXI »

no ak nieje nekonecny, co je potom za tym?
biela plocha ?
alebo velka stena ?
Cize je nekonecny, prip. niekde som cital ze sa rozpina, ked dosiahne konecneho bodu zacne sa zmrstovat, a cas pojde dozadu, ked sa cely naprace do malej gulicky, zacne to iste :cry:
Ak je to pravda, bohvie kolky krat toto pisem :)
Penguin
Star
Star

Príspevok od používateľa Penguin »

neviem ale podla mna všetko musi mat svoje medze :roll:
min01
Expert
Expert

Príspevok od používateľa min01 »

Podla mňa neni nekonečni