Tomasito napísal:Komercny = zacieleny na obchodny zisk na ukor filozofie, t.j. v HH slangu “produkt“... tlacenie sa do povedomia najpocetnejsej skupine ludi na trhu akymkolvek sposobom (mnohokrat smiesna poza, ktoru vsak deti zeru, modne prehliadky, firemne akcie, boj o pozicie v pop hitparadach etc.). Okrem inych crew na SVK HH scene svojho casu pojem “nekomercny rap“ casto citovala aj dnes znama ikona komercneho rapu- Patres (KF), drbat uz pomaly zacina aj chalanom z H16, na ktorych som donedavna vsadzal kartu (vid. plagaty- zlate zuby, drahe auta + paradoxy). Podobat sa silou mocou Amerike, ktora je na mile vzdialena nasej scene je fuckt dost funny (hold, zrejme dan subkultury). Avsak, jedna vec je komercia, druha ospevovanie konzumneho sposobu zivota ako nejakej modly (vid. “mame retaze, auta, zeny, drogy, sme slavni“, “shake the ass“ a toto vsade a dokola). Ked to porovnam s filozofiou ulice a najma jednotou HH takych 8 rokov dozadu, tak dnes je to casto o tucnom privitivizme a spominanom modleni sa ku konzumu, akciach, kde sa deti oblecu do drahych veci a idu ocumovat kto je viac in, aby mali svoje vzory a na dalsej akcii sa tymto vzorom este viac podobali + tie drsne vyrazy ktore idu cloveka mnohokrat roztrhat od smiechu etc. Hold, najpocetnejsia skupina na trhu- deti a pubertaci to vsak zeru a filozofiu dnesneho HH zacinaju tvorit dukaty, co je zrejme nezvratny vyvoj, kedze HH je “in“, na nasej scene diktuje pozer Patres a dukaty su tvrda droga. Chlapci musia zrejme vytriezvet z opice komercneho uspechu a potom sa mozno vratia k folozofii kritickych pohladov na spolocnost (cest vynimkam!).
BTW. Bavim sa, ked sa ma 20 rocny chlapec prostrednictvom svojich textov snazi oslovit “synak“ a spusti radobyohurujuce zazitky, ktore ma polovica ludi z BA za sebou od svojich 16tich... dalsi dokaz toho, ze sucasny HH je v prvom rade pre deti, ktore len zacinaju spoznavat svet okolo seba a pubertakov, ktori v HH nehladaju ziadnu filozofiu (o5 cest vynimkam!). Howg
S väčšinou čo si napísal s tebou súhlasím, ale nesúhlasím s tým, že súčasný hip-hop je pre deti. Nemôžeš predsa všetkých rapperov "hádzať do jedného vreca". Niektorí robia veci pre deti aby zarobili, iní nie a tých počúvam.