spotreba pri zahriati ?? alebo ako
-
Šu-Do
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
spotreba pri zahriati ?? alebo ako
ja len xcem vediet ze ci pocitac ma väcsiu alebo mensiu spotrebu ked su komponenty viacej alebo menej zahriate... mozno blba otazka... ale zaujima ma to 
Re: spotreba pri zahriati ?? alebo ako
Spotrebu ma rovnakú pri konštantnej zataži, ale teplo vznika spotrebovaním elektrickej energie, a preto je vždy príkon väčší ako výkon, rozdiel medzi príkonom a výkonom sú straty, a kedže vieme, že energia nezanika, iba sa meni na iný druh, tak v tomto prípade je to teplo. Je to nežiaduce pri procesoroch a žiaduce pri žehličkach. Ale zase spotrebu neznížiš kvalitným chladením, že budu ti v bedni budu cencule rasť. Výrobcom je dana účinnosť, takže napr. 70watov zožere, ale vo výkone pocitiš len tých 60 watow, 10 watow sú tepelne a ine straty.Opravte ma ak sa mýlim. 
-
canopus
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: spotreba pri zahriati ?? alebo ako
ak myslis elektricku a nie tepelnu tak ti to moze byt uplne jednoŠu-Do napísal:ja len xcem vediet ze ci pocitac ma väcsiu alebo mensiu spotrebu ked su komponenty viacej alebo menej zahriate... mozno blba otazka... ale zaujima ma to
-
uelektronik
Star
ked sa tranzistor zahreje tak jeho dynamicky odpor sa zmensi, cim narastie prud, ktory ho este viac zohreje, a tak dalej a tak dalej az sa nakoniec tranzistor znici. V pocitacoch sa pouzivaju specialne zapojenia ktore obsahuju spatnu vazbu v kazdom obvode tranzistora, ktora toto narastanie prudu obmedzi na pracovny bod. Teda ked zapnes pocitac jeho napajacii prud tranzistora je mensi ako ked po 2 minutach su uz vsetky komponenty zahriate. pri zapinani pocitaca by si vsak tento maly rozdiel v spotrebe nemal zaznamenat, pretoze akurat sa vtedy vsetko inicializuje a spotreba je najvacsia kvoli inicializacii pc.
-
uelektronik
Star
-
fikus-kukis
Guru wannabe
Toto všetko je pravda, no pokiaľ sa pozrieme na súčiastky menom rezistory, u nich sa zahrievaním nebadateľne zvyšuje odpor, čo má za následok nebadateľný pokles prúdu.balkymotor napísal:ked sa tranzistor zahreje tak jeho dynamicky odpor sa zmensi, cim narastie prud, ktory ho este viac zohreje, a tak dalej a tak dalej az sa nakoniec tranzistor znici. V pocitacoch sa pouzivaju specialne zapojenia ktore obsahuju spatnu vazbu v kazdom obvode tranzistora, ktora toto narastanie prudu obmedzi na pracovny bod. Teda ked zapnes pocitac jeho napajacii prud tranzistora je mensi ako ked po 2 minutach su uz vsetky komponenty zahriate. pri zapinani pocitaca by si vsak tento maly rozdiel v spotrebe nemal zaznamenat, pretoze akurat sa vtedy vsetko inicializuje a spotreba je najvacsia kvoli inicializacii pc.
-
uelektronik
Star
a prave tieto rezistory sa pouzivaju ako spatna vazba v emitoroch tranzistorov, na stabilizaciu kolektoroveho prudufikus-kukis napísal:Toto všetko je pravda, no pokiaľ sa pozrieme na súčiastky menom rezistory, u nich sa zahrievaním nebadateľne zvyšuje odpor, čo má za následok nebadateľný pokles prúdu.
-
fikus-kukis
Guru wannabe