Prečo TurboPascal????

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
programator
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa programator »

mastermind napísal:ked uz si skritizoval programovanie v php, ja poviem ze mne pripada divne "programovat" v niektorom v .NET jazyku. V kombinacii s Visual Studiom to nei je nic ine len klikacka... hruuuza
A este ked si nejaky taky ludia v delphi alebo .NET studiach hovoria ze "PROGRAMATORI", co si nejaku aplikaciu s GUI NAKLIKAJU :lol:
Ja si myslim ze programator je ten, ktory pise aplikacie napr. MS Visual C++ 6.0... Ze aj tu klasicku GUI aplikaciu treba poriadne napisat a odchytavat spravy windowsu a taq... ze to neni nejaka klikacka v delphi...
oborpeto
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa oborpeto »

programator napísal:A este ked si nejaky taky ludia v delphi alebo .NET studiach hovoria ze "PROGRAMATORI", co si nejaku aplikaciu s GUI NAKLIKAJU :lol:
Ja si myslim ze programator je ten, ktory pise aplikacie napr. MS Visual C++ 6.0... Ze aj tu klasicku GUI aplikaciu treba poriadne napisat a odchytavat spravy windowsu a taq... ze to neni nejaka klikacka v delphi...
delphi si do ust neber...:) by som sa urazil... :P ale mas trochu pravdu... mozno:)) a nahodou da sa tam kodit aj ze odchytavas spravy windowsu;)
ms visual moc nemusim borland je lepsi..:)) ale ked som sa pokusal na gymku spravit oknovu aplikaciu v pascale... hmm.. doteraz sa budim zo sna:))
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

mno moment. netreba to hnat do extremov. MVS je ozaj velmi napomocny nastroj pri pisani aplikacii s vyuzitim .NET frameworku. osobne sa mi len tazko presedlavalo z PHP na C#. V php si clovek musel napisat vsetko (nepocitam nejake snippets v ZEND Studiu). Teraz si clovek povie ze ide do win aplikacie a VS ma tolko wizardov ze clovek sa taazko dostane k programovaniu
Rixsus
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Rixsus »

hosi MSV nenapise za teba program to musis ty ...
a co sa tika tych co si myslia ze su to klikacky nech si skusia neco naprogramovat ...
tam naklikas formular za 5 minut a co zvysok???? kliknem na tlacitko a nic??? co tomu je??? a aaaa som zabudol napisat co to ma robit ....
ppt
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ppt »

Rixsus napísal:hosi MSV nenapise za teba program to musis ty ...
a co sa tika tych co si myslia ze su to klikacky nech si skusia neco naprogramovat ...
tam naklikas formular za 5 minut a co zvysok???? kliknem na tlacitko a nic??? co tomu je??? a aaaa som zabudol napisat co to ma robit ....
Hoci sa MSV nevenujem, ale je to zrejme trosku ine ako robit formular v php. (myslim, ze to mal Mastermind na mysli)
mastermind
VIP
VIP

program visual studio neurobi to netvrdim. ale priradit event nejakemu buttonu? pri win aplikaciach ok. No skusal si robit nejaku web aplikaciu v ASP.NET? mrsknes si prihlasovaci formular a mas hotovu registraciu a prihlasovanie. vseovsudy... 30 sekund.
pheo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pheo »

Debata o tom či je Visuálne programovanie dobré či nie je úplne zbytočné. Najdôležitejšie je aby zákazník bol spokojný s programom. Ten je spokojný vtedy keď program robí čo má a je stabilný.
Pri výrobe programu je dôležité vyrábať programy kvalitne a rýchlo. S toho dôvodu je až kontraproduktívne vyrábať si všetko odznova (vždy je tu možnosť že vás konkurencia predbehne). Otázkou je aj stabilita použitých komponentov. Keď si ich napíšeme sami nemáme úplnu istotu, či sa v neskorších fázach vývoja niečo stane (oprava si vyžaduje podrobnú analýzu a hlavne čas, ktorý má cenu zlata) . S tohto dôvodu je veľmi vhodné použiť už overené komponety vizuálneho štúdia.

Avšak keď je dostatok času, môžete si "všeto" naprogramovať (prináša to určité výhody).

Pre všetkých programátorov by malo byť najdôležitejšie jedno: Spokojný zákazník. Tomu je to (vo väčšine prípadov) jedno či to naprogramujete sami, alebo či použijete komponentu.
Rixsus
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

jj nejak tak :)
naco si pisat vsetko sam ked to uz nekto napisal :)
tak sa mozem sustredit na dolezitejsie veci ... :)
a ano skusal som asp.net a lepsie mat registraciu za 30s ako za 30min ... nevydis rozdiel>????
mastermind
VIP
VIP

vidim rozdie rozdiel je 29 minut a 30 sekund. a je lepsie mat prehlad vo svojom kode alebo len tak tipovat co robi. ked raz pouzijes ten .net login form aj tak musis studovat ako to vlastne uklada informacie o uzivateloch musis prejst cez milion wizardov a pomocnikov.
a to je na prd. v kazdom pripade nepopieram vyhody inteligentnych vyvojovych prostredi.
Rixsus
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

ee je tam jeden wizard a ten nastavi vsetko :)
potom staci iba prepisat na slovencinu a pohoda ... :)
necham to tak :)
programator
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Ale este je jedna vec... Ze napriklad Delphi vytvori form, ale ten je velmi univerzalny... Preto ma len prazdny formular v delphi zo 350kB a zabera viac pamate ako ked si to naklepate cez WinAPI (napr. v delphi)... zdrojak ma asi tak okolo 20kB a zabera malo pamate... A viete PRESNE co ten program robi (okrem Bug-ov :D ) a mate prehlad z akymi spravami pracuje atd... Kdezto pri standartnom delphi GUI neviem co ten program robi v nejakych nestandartnych situaciach a prechadzat tie milion riadkove zdrojaky sa mi nechce... takze radsej si to napisat cez WinAPI...sice casovo aj zlozitostou narocnejsie ale urcite je vyhoda... Ved si vezmite kolko programov a hier sa urobilo v MS Visual C++ 6.0 a kazdy tu aplikaciu (okennu) musel pracne napisat... Ale zasa na druhej strane tu mali viaceri pravdu - zakaznikovi (vacsinou) to je v podstate jedno v com a ako ale nech to funguje...

Iba by ma jedna vec zaujimala (napriste niektory svoj nazor) ze ci taky profi programator vedia napisat GIU z hlavy, alebo pouzivaju nejake podklady...
roman3x
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa roman3x »

mastermind napísal:mno moment. netreba to hnat do extremov. MVS je ozaj velmi napomocny nastroj pri pisani aplikacii s vyuzitim .NET frameworku. osobne sa mi len tazko presedlavalo z PHP na C#. V php si clovek musel napisat vsetko (nepocitam nejake snippets v ZEND Studiu). Teraz si clovek povie ze ide do win aplikacie a VS ma tolko wizardov ze clovek sa taazko dostane k programovaniu
ono aj k PHP existuju generatory kodu, avsak nemaju velke moznosti, a existuje kopa kniznic, na "hocico", pravda, tie nedoklikas do svojej aplikacie :P
najhorsie je, ze to nie je pokope
sombon1987
In memory
In memory
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa sombon1987 »

Aby som iba nekritizoval... Ja iba vítam, že ...

po 3. - funkčné
po 2. - užitočné
po 1. - STABILNÉ

... programy je možné vytvoriť aj bez znalosti registrov procesora a HLAVNE je to umožnené aj ľuďom, ktorí vedia vynikajúco abstraktne myslieť ale na nejaké triedy, dedičnosti a definície typov naozaj nemajú čas.

Keď si pozrieme názov tejto témy "Prečo TURBO PASCAL ?", myslím, že odpoveď je jasná: Tí, čo sú na ňom odkojení a dnes niečo tvoria, vedia že je to zrejme najvhodnejší jazyk na výuku tam, kde nie je veľa času. Myslím tým štvorročku s maturitou.

Ja netvrdím že moje skúsenosti so strojovým kódom sú nanič, ale pri tvorbe relačnej databázy ich nevyužijem (teraz klamem, na AMIGE som to robil). Ale dnes si naozaj databázu radšej urobím vo VisualFox-ke, kde mám návrhár formulárov, dotazov a zostáv, kde mám možnosť využiť prvky referenčnej integrity a kde mi je naozaj jedno, či moja aplikácia v RAM-ke zaberá 10 alebo 100MB.

Ale tvrdím, že PASCALom som sa niečo naučil a určite to nebolo programovanie, ale analýza problému s ohľadom na budúce riešenie (bez ohľadu na tym PJ)

Čo sa týka knižníc, za mojich "mladých" čias (1986) sme sa učili iba to ako ich používať syntakticky. Všetko, čo sme chceli od svojho programu sme museli "vypotiť" v rámci jazyka. Takže naozaj išlo o abstrakciu. Možno sa osnovy odvtedy zmenili, ale myslím že až tak veľmi nie.

Je jasné, že s PASCALom na nete toho veľa nepopíšem, ale na druhej strane - zmenili sa hádam iba prvky jazyka a metódy ostali. Je v podstate jedno, či píšem v PHP alebo "céčkovej" JAVE, ale ak si nedokážem z analýzy vyextrahovať všeobecné algoritmy, sú mi znalosti konkrétneho jazyka na dve veci.

Ale ak si spomeniem na svoje programátorské začiatky, dokážem pochopiť kritikov - V PASCALe sa nedočkajú okamžitých výsledkov. A ja si veľmi dobre pamätám, ako som veľmi túžil poznať kód Zilog80 iba preto, lebo som chcel písať hry. A zistil som, že nejde ani tak o ten kód ale predovšetkým o architektúru systému a že v assemlery už len vypotiť vetu na 2 riadky vertikálne nie je žiadna sranda, a že na hry môžem pokojne zabudnúť.

A to je asi aj ten najzásadnejší aspekt kritiky PASCALu a akéhokoľvek vyššieho jazyka. Okamžitý efekt akosi neprichádza.

Týmto prípíjam na večnú slávu HiSoft Pascal-u na ZX Spectrum. Lepší som už nevidel...

Na tom LISPe trvám, milujem zátvorky :lol:
pheo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

programator:
Kdezto pri standartnom delphi GUI neviem co ten program robi v nejakych nestandartnych situaciach a prechadzat tie milion riadkove zdrojaky sa mi nechce"
Poviem ti iba jedno, kto si Delphi kúpi dostane aj komletnú dokumentáciu !! Takže tam by už nemal byť iný problém len si ju naštudovať.

Sombon1987:
Je jasné, že s PASCALom na nete toho veľa nepopíšem,
- pravda je však opakom. Existuje projekt a volá sa PSP (Pascal Server Pages) Ak ti niečo hovorí JSP (Java Server Pages) tak je to niečo podobné. netvrdím, že je to perfektné (obsahuje toho zatiaľ len dosť málo) ako JSP alebo PHP. Ale je to možné.

Keby mal nikto záujem tak je to na stránke:
programator
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

pheo napísal:programator: Poviem ti iba jedno, kto si Delphi kúpi dostane aj komletnú dokumentáciu !! Takže tam by už nemal byť iný problém len si ju naštudovať.
No to sice mas pravdu, ale chce sa ti ju studovat ? no to mne teda nie... :D
pheo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

programator napísal:No to sice mas pravdu, ale chce sa ti ju studovat ? no to mne teda nie... :D
Bavíme sa o tom keď programuješ profesionálne , povedzme v nejakej firme, ktorá zakúpila Delphi. Ako programátor Delphi si ju musíš jednoducho naštudovať, aby si sa mohol na post vývojového pracovníka dostať.
Ak chceš Delphi úplne rozumieť potom si musíš naštudovať dokumentáciu potrebných oblastí (už spomínané výnimky a pod.). Je už len na tebe či si to naštuduješ či nie.
Otázka však znie: Riskovala by firma (či ju konkurncia predbehne vo vývoji ) a prijala programátora, ktorý bude spomaľovať vývoj alebo príjme niekoho kto to vie.

Dnešný svet je taký: Vieš / nevieš = máš / nemáš

Ak programuješ sám(nie vo firme) je to na tebe, čo si vybereš.
Rixsus
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

taky vtip :

Kód: Vybrať všetko

V skole sa ucime same mrtve jazyky
latinu a turbo pascal :D:D
kachna
King
King

Príspevok od používateľa kachna »

nema niekto nejake programy v txt zapisane na vlastnu kompilaciu? :)
alebo nieco co ste sa ucili na matury z pascalu
Rixsus
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

ZHNiLa_KaCHNa napísal:nema niekto nejake programy v txt zapisane na vlastnu kompilaciu? :)
staci pohladat vsetko je na nete :)
inac nejake programy by sa mozno nasli :) ak ces poslem ti taku zbierku :)
pheo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

ZHNiLa_KaCHNa napísal:nema niekto nejake programy v txt zapisane na vlastnu kompilaciu? :)
Pozri sa na:
Napísať odpoveď