Je vesmir nekonecny ?
-
Cicatrix
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
Je konečný, lebo (po Velkom tresku) bol velký ako orech, potom ako lopta a zväčšoval sa... Takže keď si predstavíš vesmír velký ako orech, povieš, že má koniec. aj keď za kocom existuje iba ničotné nič (ktoré sa v ničote zničí). Ale niekde som čítal, že z vesmíru sa odletieť nedá, čo suvísí s jeho zakrivením. Takže nikdy nezistíme, čo je za koncom (ktorý určite existuje).
-
pinacolada
Guru wannabe
podla mna neni nekonecny (zaujmalo by ma co je za nim),ale na jeho opustenie je potrebna taka rychlost,ze taku ludstvo niky so svojimi strojmi nedosiahne.ved pozrite si ake rychlosti treba na opustenie slnecnej sustavy a o galaxii ani nevravim
to Lord PROXI:preco by musel byt nekonecny len preto ze nevieme co je za nim?to je nad nase chapanie.
btw cital som ze najnovsie vyskumy dokazali ze vesmir sa uz nikdy neazcne zmrstvoat ale bude sa navzdy roztahovat.ale aj keby sa mylili tak sa nemusis bat.to uz tu nebudes
to Lord PROXI:preco by musel byt nekonecny len preto ze nevieme co je za nim?to je nad nase chapanie.
btw cital som ze najnovsie vyskumy dokazali ze vesmir sa uz nikdy neazcne zmrstvoat ale bude sa navzdy roztahovat.ale aj keby sa mylili tak sa nemusis bat.to uz tu nebudes
-
Te-wei
Medium Professional
nedal by sa považovať za nekonečný pokiaľ má konečné rozmery.Medzi konečnom a nekonečnom je podstatný rozdieľ.tuti napísal:Konecnost vesmiru? tazko povedat ale myslim si ze pri pohlade na vesmir z "nadhladu" tak by sme vesmir videli konecny. No pre nas je velkost vesmiru neprestavitelna a tak by sa to dalo povazovat za nekonecnost.
nekonečný a súčasne meniť svoje rozmery zmršťovaním či rozpínaním? To sa dá? neprotirečía si tieti teorie?Lord PROXI napísal:no ak nieje nekonecny, co je potom za tym?
biela plocha ?
alebo velka stena ?
Cize je nekonecny, prip. niekde som cital ze sa rozpina, ked dosiahne konecneho bodu zacne sa zmrstovat, a cas pojde dozadu, ked sa cely naprace do malej gulicky, zacne to iste![]()
Ak je to pravda, bohvie kolky krat toto pisem
Ale vlastne ako tak rozmýšla asi ani nie... Ono aj povrch gule je nekonečný, teda ak bereme ozaj len ten povrch, teda dva rozmery. Rôhne obsahy povrchov.
Ono by možno nebolo zlé najskôr si definovať pojem nekonečno, čo myslím neni zrovna jednoduchá vec.
btw: to či sa vesmír rozpína, teda či sa bude aj nadalej rozpínať, alebo sa časom začne zmršťovať je závislé od tzv: "kritickej hmotnosti vesmíru" alebo únikovej rýchlosti vesmíru? resp. rychlosti rozpínania? teraz som si neni úplne istý.
Trochu som sa nad tym zamyslel. Ked bol vesmir velky ako orech co ho podla teba obklopovalo? Lebo ked povies ze nic, tak pod tymto slovom si predstavim vakum. A ak povies ze nieco tak potom v tom okamihu nebol velky ako orech.Cicatrix napísal:Je konečný, lebo (po Velkom tresku) bol velký ako orech, potom ako lopta a zväčšoval sa... Takže keď si predstavíš vesmír velký ako orech, povieš, že má koniec. aj keď za kocom existuje iba ničotné nič (ktoré sa v ničote zničí). Ale niekde som čítal, že z vesmíru sa odletieť nedá, čo suvísí s jeho zakrivením. Takže nikdy nezistíme, čo je za koncom (ktorý určite existuje).
Edit: // Kto chce argumentovat nech tak urobi na zaklade molekulovej fyziky.
rozdiel to sice je ale pri vzdialenosti v sucasnosti odhadovaneho polomeru 1.4e+23 km (15 miliárd sv.rokov) si myslim ze sa to da povazovat za dostatocne velke cislo aby sa to dalo povazovat za nekonecno.Te-wei napísal: nedal by sa považovať za nekonečný pokiaľ má konečné rozmery.Medzi konečnom a nekonečnom je podstatný rozdieľ.
predstavi si taky dlhy natiahnuty kabel tak by sa ti javil ako nekonecny tak ako kazdemu inemu.
Hmmm tazko argumentovat na zaklade molekulovej fyziky ked v obdobi velkeho tresku neexistovali molekuly take ako ich pozname dnes, ziadne atomove jadra, obaly, silna alebo slaba jadrova sila.pHysIQ napísal:Kto chce argumentovat nech tak urobi na zaklade molekulovej fyziky.
// bavit sa o guly ako o priklade nekonecnosti je podla mna nespravne. Vieme vypocitat jej povrch a aj obsah. A je to realne cislo.
-
mastermind
VIP
samozrejme ze to vies vypocitat. ale jedine ze sa na nu pozeras z vonku. predstav si ze na nej lezis a nevies pozorovat nic z vonku gule. jej obsah, polomer, ani objem neziskastuti napísal:// bavit sa o guly ako o priklade nekonecnosti je podla mna nespravne. Vieme vypocitat jej povrch a aj obsah. A je to realne cislo.
-
mato.x
Zablokovaný
ja som cital ze vemir je ako velka gula - my sme na jeho povrchu a stred je pre nas nedostupny. takze ked budeme cestovat vesmirom po priamke, dostaneme sa tam kde sme startovali (kedze sa vesmir rozpina tak by sme tam samozrejme nikdy nedorazili). Preto je jasne ze vesmir nie je nekonecny ale vzhladom na te vzdialenosti mozeme pokojne hovorit o nekonecnosti.
Ak toto niekto predomnou spominal tak sorry, sa mi to nechcelo vsetko citat
Ak toto niekto predomnou spominal tak sorry, sa mi to nechcelo vsetko citat
no o tom to je. teoreticky ak je vesmir gula a my by sme zivi vo vnutri alebo na povrchu tak by sa to dalo spocitat ale prakticky je to nemozne (aspon zatial) takze ak je vesmir gulaty tak vzdy bude konecny. ide iba o to ze ta konecnost bude pre nas neznama. Neznama ktora sa nam bude do velkosti zdat nekonecne velka.mastermind napísal:samozrejme ze to vies vypocitat. ale jedine ze sa na nu pozeras z vonku. predstav si ze na nej lezis a nevies pozorovat nic z vonku gule. jej obsah, polomer, ani objem neziskas
-
Te-wei
Medium Professional
Zaujímavé, ale nejak mi to nesekne. si preto, že za hranice rozpinjúceho vesmíru, sa považuju hranice rozpínajúcej sa hmoty a vlastne rozpínajúca sa hmota, je rozpínajúci sa vesmír. vesmír je tvorený hmotou.mspeedo napísal:Vesmir je nekonecny a hmota v nom sa rozpina.. da sa to tak povedat
15 miliard; 100 miliard; ... aký je v tom rozdiel, stále je to radikalný rozdiel medzi konečnom a nekonečnom. pretože, akékoľvek konečno môže byť nekonečne malé voči nekonečnu.tuti napísal: rozdiel to sice je ale pri vzdialenosti v sucasnosti odhadovaneho polomeru 1.4e+23 km (15 miliárd sv.rokov) si myslim ze sa to da povazovat za dostatocne velke cislo aby sa to dalo povazovat za nekonecno.
predstavi si taky dlhy natiahnuty kabel tak by sa ti javil ako nekonecny tak ako kazdemu inemu.
// bavit sa o guly ako o priklade nekonecnosti je podla mna nespravne. Vieme vypocitat jej povrch a aj obsah. A je to realne cislo.
Ale ja som ti písal, že máš brať do úvahy len povrch gule (alebo Zeme) teda len dva rozmery, žiadne r-polomer. Chápeš? Ten príklad nekonečna som ti chcel uvieš v dvojrozmernom priestore a poukázať na zakrivenie takéhoto priestoru.
Aj priamku môžeš zakriviť tak že spojíš jej koniec s jej začiatkom a ak nebudeš brať do úvahy šírku a hrubku tejto priamky, tak to môžeš povačovať za príklad nekonečna v jednorozmernom priestore. vysvetliť to v trojrozmernom priestore je nad moje chápanie.
Mne to bolo jasne (nieco ako mravec na potrubi). Inak k dimenziam: Pocul si uz niekedy o teorii superstrun (snaha o teoriu vsetkeho) ? tak tam sa pocita myslim ze s desiatimi( alebo az dvanastimi?) dimenziami. volakedy si ludia mysleli ze slnko je placka a o dimenziach nemali ani predstavu.Te-wei napísal:Chápeš? Ten príklad nekonečna som ti chcel uvieš v dvojrozmernom priestore a poukázať na zakrivenie takéhoto priestoru.
chichi
Vy ste sa dostali celkom blizko, len to skuste domysliet.pHysIQ napísal:Trochu som sa nad tym zamyslel. Ked bol vesmir velky ako orech co ho podla teba obklopovalo? Lebo ked povies ze nic, tak pod tymto slovom si predstavim vakum. A ak povies ze nieco tak potom v tom okamihu nebol velky ako orech.
Edit: // Kto chce argumentovat nech tak urobi na zaklade molekulovej fyziky.
Podla mna nemoze byt vesmir ani konecny, ani nekonecny.
Ak by bol konecny, tak co by bolo za nim? NIC? Ak odpoviete ano, tak si uvedomte, co je to nic. Nic, je take nieco, kde neexistuje ani cas, ani priestor a ani to nic. Teraz si predstavte, ze nas vesmir obklopuje taketo Nic. Cize nas vesmir je v nic. A ako moze existovat nieco v nicom???To uz potom nie je nic, ale nieco,...
To znamena, ze aj za hranicami nasho vesmiru musi byt nieco.Ale ide to takto do nekonecna?
Asi nie, pretoze nas vesmir, a ani pripadne nieco za nim, nemoze byt nekonecne z matematickych dovodov.
Vysvetlim: Pre zjednodusenie povedzme, ze nas Vesmir ma v priemere milion kilometrov. Rozdelme ho teda na milion dielov. Teraz zoberme nejaku casticu, napr. foton. Vyberme si jeden diel a urcime aka je pravdepodobnost, ze nas foton bude prave v tomto dieli. Ak je nas Vesmir konecny, nie je problem. Je to 1:1 000 000. Ale ak je nekonecny, ako urcite pravdepodobnost vyskytu fotonu? 1:nekonecno??? To by neexistoval.
Rovnako si predstavte nikde nekonciaci vesmir. Urcite polohu nasej galaxie. V nekonecnom priestore sa poloha neda urcit. A aj ta gula, po ktorej chodia mravce stale dookola musi niekde byt
-
mastermind
VIP
V tejto uvahe je chyba. Nemozes povedat, ze "nic je take nieco...". Toto sa zacina dostavat viac do roviny filozofickej ako fyzikalnej.sliki napísal:Ak by bol konecny, tak co by bolo za nim? NIC? Ak odpoviete ano, tak si uvedomte, co je to nic. Nic, je take nieco, kde neexistuje ani cas, ani priestor a ani to nic. Teraz si predstavte, ze nas vesmir obklopuje taketo Nic.
Ak povazujeme za vesmir vsetko coho existenciu vieme objektivne urcit, je jasne, ze vesmir nekonecny je.
Pretoze ak je vesmir "v niecom", tak to "nieco" je sucastou vesmiru.
-
aquafresh1
Star
Toto je velmi tazka tema; tak pre odbornikov ako hlavne aj pre nas, laikov. Ja si predstavujem vesmir ako priestor v tvare viacmenej gule, ktora ma polomer cca 15 miliard svetelnych rokov. A co je za tymto priestorom si nedokazem ani s najväcsou fantaziou realne predstavit. Myslim, ze toto sa ludstvo nikdy nedozvie, mozno nejakymi teoriami, ktore sa ale nikdy prakticky nepotvrdia.