D-Wanderer: no ako linuxu sa musíš prisposobiť.. ked to urobíš tak sa ti odvdačí a dostatočne neboj sa. ja keby teraz nemám linux tak by som sa cítil inak. lebo som zvyknutý mnohé veci robiť spôsobom, ktorý by som vo windowse neuplatnil a tento spôsob je podstatne lepší.
čo sa týka toho HW tak treba aj pri kupovaní trocha pohnúť rozumom a nekupovať hocičo. no ja osobne sa držím osvedčenej kombinácie: Intel-Nvidia-HP ked sa toho budeš držať tak ti tie najdôležitejšie veci pôjdu. také veci už ako foťáky a podobne s tým skúsenosti nemám. a napr zvukovka.. pokiaľ si nenecháš integrovanú tak by nemal by nejaký problém. úplne bežná zvukovka za napr 9kíl a ide sa.
a tie programy. je haluz ako si všetci windowsáci myslia že každý linux má také isté SW vybavenie. "Kde nájdem skicár?" "kde nájdem notepad?" "Ako sa ovlada moje ICQ?"
--- tieto otázky by mali byť formulované inak: "Poradte niečo ako skicár" "Ako sa volá program podobný notepadu?" "Ako sa ovláda Gaim 1.5.1 ?? neviem tam spraviť toto...." a podobné. pretože každý linux(distribúcia) má zväčša odlišný SW. toto nie je ako vo windowse že každý kto si ho nainštaluje tak má to isté

( s výnimkou programov potom doinštalovaných)
roman3x :
no grafické programy pod linuxom sú.. síce so strihom videa to tam nie je ktoviečo cinerrela by sa dala ale na adobe premier to nemá.. ale napr gimp je skvelý program.. je trocha odlišný ovládaním ale ked si na to človek zvykne tak je to cool. vážne je to mocný nástroj... photoshop už nepoužívam.. všetko dokáže aj gimp. ivem že photoshop má nejaké funkcie čo gimp nie.. ale tie mi netreba takže ostanem pri gimpe.. a navyše má script-fu a na nete je kopa skriptíkov takže tak...
napr 3DsMax tiež nejako nezastávam lebo napr blender je už na veľkej úrovni.. dá sa v nom robiť už strašne veľa vecí a preto má pre mna väčšiu perspektívu do budúcna ako 3Dsmax ktoré by som si musel kúpiť.... obzvlášť ked blender dokáže konvertovať aj do maxka.
a tak... s tou grafikou to nie je až také biedne.. ako vravím iba práca so zvukom(audacity nie je kto vie čo) a videom mi tam chýba.. ale inak je to dostatočné