Eutanázia. Ano,či nie?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Te-wei
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Eutanázia. Ano,či nie?

Príspevok od používateľa Te-wei »

Eutanáziou rozumieme konanie, ktorého úmyslom je spôsobiť alebo urýchliť smrť ťažko chorého človeka, ukončiť jeho utrpenie, a to na základe jeho žiadosti, alebo predpokladu, že by si to prial. Toto konanie môže byť buď aktívne, t. j. priame vedomé zabitie ťažko chorého človeka, najčastejšie smrtiacou injekciou, alebo pasívne, t. j. úmyselné neurobenie potrebných opatrení zdravotnej starostlivosti tam, kde existuje morálna povinnosť udržať život, napr. odoprieť potravu, vodu a ďalšiu zdravotnú starostlivosť.

Je eutanázia porušenie práva na život alebo naopak uplatnenie práva na život a samostatného rozhodovanie o ňom?

Len upozorním,že anketu som nedal zámerne. Budem rád, ak sa k téme vyjadríte vlastnými slovami.
hondzo
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hondzo »

Ja osobne som proti eutanazii. Pravda vsak je ze som sa ja ani nikto moj znami este nikdy nedostal do situacie v ktorej by som sa musel rozhodnut ze ci ano alebo nie
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ked som videl toho typa z ITA co zaidal o povolenie eutanazie povedal som si ze by sa to urcite malo povolit pre nevyliecitelne chorych.
eutanazia ako bola "prevadzkovana" pocas WWII. sa mi velmi spravna nezda, aj ked cely zivot sa start o chore dieta asi nieje pre rodicov nic moc... :roll:
Smiling...
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Smiling... »

hmm pocula som o tom dost, a myslim, ze u nevyliecitelnych chorob by sa to mohlo povedat ako skratenie utrpenia, ti ludia vlastne neziju...myslim, ze v niektorych pripadoch by sa to mohlo spravne vyuzit.... ja osobne som este taketo nieco nikdy nezazila v mojej blizkosti...takze neviem...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

... isto som ZA ... ale iba pri pripadoch kedy je velmi vysoka pravdepodobnost ze sa chory uz nepreberie k zivotu, ked uz napr. dva-tri roky visí na dýchacích pristrojoch a vsetky jeho zivotne funkcie stimuluje stroj, ten clovek sa iba trapi, ak vobec citi nieco, alebo vnima ... je to podla mna dobra vec ... ked sa clovek sam rozhodne ( resp. ked za neho rozhodne jeho rodina jednohlasnym ano), tak nevidim problem ...
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Taká otázočka.. keď je človek napojený na prístroje.. napr. keď oni dýchajú za človeka.. a keď ich len vypnú.. aj to je eutanázia?

..ja som skôr za, aj keď naozaj sa to dá dosť zneužívať.. možno keby sa urobilo niečo také, že "žiadateľ" o eutanáziu by musel vyjadriť svoju žiadosť pred 5mi svedkami.. :) ..len otázne, čo s ľuďmi, ktorí by boli vyhlásení za nesvojprávnych.. :)

Som ZA.. len treba nájsť nejaký spôsob na jej vykonávanie.. :)
Lord_3D
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Lord_3D »

Eutanázia nie je v žiadnom prípade porušenie bráva na život... Každý rozhoduje o svojom živote sám, a každý ma právo na smrť tak ako na život... :idea:
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa enter00 »

podla mna by mal clovek zostat vzdy slobodny - a teda aj v okamziku, ked sa rozhoduje co dalej zo zivotom. takze eutanaziu ano.
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

U mna eutanazia nie ... ak je clovek SAM rozhodnuty, ze pre neho zivot nema zmysel tak nech spacha samovrazdu ... ale nemoze od nikoho ziadat, aby ho zabil... Je jedno z akeho dovodu cloveka zabijete, stale je to vrazda ... a zatial do zoznamu ludskych prav nepatri pravo na smrt ale pravo na zivot, cize ak niekto iny rozhodne o tom, ze mam zomriet tak je to porusenie mojho prava na zivot ... aj keby som bol 2 roky na pristrojoch s minimalnou sancou na vyliecenie ...
kane
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa kane »

boh dal zivot boh ho ma aj zobrat...toto uz davno neplati...ked boh chce vziat zivot nejakemu cloveku hned pride sanitka lekari a zachrania ho....cize zmenia volu boziu a ci ho potom zabiju alebo nie je to uz jedno...ten clovek mal zomriet vtedy kedy mu to bolo sudene...
okonenipica
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa okonenipica »

jednoznacne ano. co to je zivot v bolestiach, len v posteli lezat a cumet na bielu stenu ? to nie je zivot...

eutanazii ano... nech sa netrapia, ked im neni pomoci
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

kane napísal:boh dal zivot boh ho ma aj zobrat...toto uz davno neplati...ked boh chce vziat zivot nejakemu cloveku hned pride sanitka lekari a zachrania ho....cize zmenia volu boziu a ci ho potom zabiju alebo nie je to uz jedno...ten clovek mal zomriet vtedy kedy mu to bolo sudene...
No akoze teraz neviem ci sa mam smiat alebo plakat :?: Fakt si ma dorazil a neviem co si o tom mam mysliet ... Po prve neviem ci si veriaci so slabou vierov , malou inteligenciuo a nizkym vekom, alebo neveriaci s malou inteligenciou ... Akoze ako moze zmenit clovek boziu volu ? sak to je uplny trapas toto co si povedal teraz ... bud existuje a je vsemohuci a rozhoduje nad tvojim zivotom a smrtou, alebo neexistuje a kazdy ma svoj zivot vo svojich rukach ... proste taka moznost ako polomocny Boh neexistuje ... Boh nieje clovek... ak ma niekto podla neho zomriet tak zomrie a ak nema zomriet tak nezomrie ...
Te-wei
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Te-wei »

miki690 napísal:U mna eutanazia nie ... ak je clovek SAM rozhodnuty, ze pre neho zivot nema zmysel tak nech spacha samovrazdu ... ale nemoze od nikoho ziadat, aby ho zabil... Je jedno z akeho dovodu cloveka zabijete, stale je to vrazda ... a zatial do zoznamu ludskych prav nepatri pravo na smrt ale pravo na zivot, cize ak niekto iny rozhodne o tom, ze mam zomriet tak je to porusenie mojho prava na zivot ... aj keby som bol 2 roky na pristrojoch s minimalnou sancou na vyliecenie ...
A čo ak ten človek trpí celkovou svalovou dystrofiou napr. ... alebo je na prístrojoch v kome a neni šanca na to, že by sa vrátil do normálneho života? tažko spácha samovraždu a o eutanazii sa rozhoduje práve v takýchto prípadoch.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

to miki690: v Boha sice verim, ale podla mna nehovoris spravne, lebo potom by Boh konal v tychto pripadoch casto ciste iracionalne ... ved ako by si teda vysvetlil ze nejaky nadrbany sofer na silnom aute zramuje rodinne auto, kde je stastna rodinka s tromi malymi detmi ( to co sa povazuje za dielo bozie ) , jemu sa nic nestane a cela rodinka je na mieste mrtva ? ... zda sa ti racionalne aby boh konal proti svojej voli, ked ma absolutnu moc? ...
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Te-wei napísal:A čo ak ten človek trpí celkovou svalovou dystrofiou napr. ... alebo je na prístrojoch v kome a neni šanca na to, že by sa vrátil do normálneho života? tažko spácha samovraždu a o eutanazii sa rozhoduje práve v takýchto prípadoch.
no akoze myslim ze tymto:"a zatial do zoznamu ludskych prav nepatri pravo na smrt " som vyslovil celkom jednoznacne svoj nazor ;) ... Nemozme od nikoho ziadat, aby zabil nevinneho cloveka ... proste nieco take by nemalo byt uzakonene
nordkapp_pb napísal:to miki690: v Boha sice verim, ale podla mna nehovoris spravne, lebo potom by Boh konal v tychto pripadoch casto ciste iracionalne ... ved ako by si teda vysvetlil ze nejaky nadrbany sofer na silnom aute zramuje rodinne auto, kde je stastna rodinka s tromi malymi detmi ( to co sa povazuje za dielo bozie ) , jemu sa nic nestane a cela rodinka je na mieste mrtva ? ... zda sa ti racionalne aby boh konal proti svojej voli, ked ma absolutnu moc? ...
Pozri sa, nechcel som tu rozoberat co vsetko pre mna obnasa viera v boha, ale co uz taky cas ... Boh je spravodlivy sudca , dobrych odmenuje a zlych tresta ... a nemusi sa vsetko spajat s tymto svetom ... ak ti bolo na tomto svete nepravom ublizene, budes na druhom svete stastny, ak si nepravom ublizil , budes zatrateny. Cize ani take veci niesu pre mna iracionalne... Aj ked niekto moze kludne povedat ze viera v Boha je iracionalna cela ... trato tema o tom neje a ktomu som sa uz vyjadroval inde ...
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

NO som proti eutanazii...
zivot si nikto nedal tak nech si ho nebere :wink:

ale ked niekto potrebuje byt na pristrojoch, aby zil(tj. ze bez pristrojov neprezije) a chce aby ho odpojili to eutanazia nieje tak pozor...

(v 2. pripade som za :) )
Vesper
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vesper »

ja sa sice povazujem za krestana ale rozhodne som ZA eutanaziu (rovnako ako aj za interupcie)... niekedy totiz fakt nema zmysel natahovat nieco co sa nezlepsi a casto (skoro stale) to rodine sposobuje tazkosti... kazdy by mal o svojom osude v pripade ze sa mu nieco stane podla mna rozhodnut sam a nie cakat na osudovu chvilu a potom uz iba niekde lezat a takto robit neprijemnosti zvysku rodiny, ktory bud dufa ze sa este uzdravi alebo uz ani nedufa ale z moralneho hladiska sa o takehoto cloveka staraju...
pinacolada
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pinacolada »

Vesper napísal:ja sa sice povazujem za krestana ale rozhodne som ZA eutanaziu (rovnako ako aj za interupcie)... niekedy totiz fakt nema zmysel natahovat nieco co sa nezlepsi a casto (skoro stale) to rodine sposobuje tazkosti... kazdy by mal o svojom osude v pripade ze sa mu nieco stane podla mna rozhodnut sam a nie cakat na osudovu chvilu a potom uz iba niekde lezat a takto robit neprijemnosti zvysku rodiny, ktory bud dufa ze sa este uzdravi alebo uz ani nedufa ale z moralneho hladiska sa o takehoto cloveka staraju...
ja mam zhodny nazor
safan
Star
Star

Príspevok od používateľa safan »

jednoznacne ano.
Hi
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Hi »

ANO,ale predtym povinne 15 sedeni u psychiatra,aby clovek fakt o tom porozmyslal !
Napísať odpoveď