Eutanázia. Ano,či nie?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Te-wei
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Te-wei »

miki690 napísal:no akoze myslim ze tymto:"a zatial do zoznamu ludskych prav nepatri pravo na smrt " som vyslovil celkom jednoznacne svoj nazor Wink ... Nemozme od nikoho ziadat, aby zabil nevinneho cloveka ... proste nieco take by nemalo byt uzakonene
Ono sa o tom ľahko píše keď sa nejedná o teba alebo nedaj bože o niektorého z tvojích známych. jo ja to berem a chápem, je krásne tvrdiť že človek má právo na život, nikto by mu ho nemal vziať, lebo je to neľudské a nemáme na to právo... jo jo ok, ale pak ak by si videľ ľudíktorý o tu eutanáziu žiadajú, ba priam prosia, tak by si sa možno na to pozeral inak. Eutanázia sa schvaluje len fakt vo veľmi ťažkých prípadoch kedy už prakticky nieje šanca že by sa to zlepšilo a tý ľudia sú už vlastne živými mrtvolami ktoré su neni schopne sa ani len najesť, isť na wc. Asi by si inak rozmýšlal ak by sa jednalo o niekoho koho poznáš, a ten dotyčný by žil neustále v bolestiach nadopovaný morfiom. jomčlovek má právo na život, ale tiež má právo na smrť, dôstojnú smrť a držať niekoho na prístrojoch a len preto, že sme na takej technickej úrovni, že dokážeme jeho hlavne funcie udržať vchode a tým pádom neumrie, neviem či je správne. pričom sa vnucuje otázka či smrť v takýchto prípadoch nie je pre dotyčných ľudí vykúpením, či smrť v takýchto prípadoch nie je humánnejšia ako "život".
Hi napísal:ANO,ale predtym povinne 15 sedeni u psychiatra,aby clovek fakt o tom porozmyslal !
Ty si radšej poriadne zisti čo to vlastne eutanázia je, lebo mám pocit, že ti to nieje moc jasné,ok?
barbie
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa barbie »

som za eutanaziu niekedy je to naozaj lepsie ako nechat cloveka trpiet ked ma napriklad sice liecitetlnu chorobu ale velmi bolestivu a uz to nezvlada alebo mu choroba zobrala vsetko alebo ked ta choroba nie je liecitelna
Te-wei
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

barbie napísal:som za eutanaziu niekedy je to naozaj lepsie ako nechat cloveka trpiet ked ma napriklad sice liecitetlnu chorobu ale velmi bolestivu a uz to nezvlada alebo mu choroba zobrala vsetko alebo ked ta choroba nie je liecitelna
Pokiaľ choroba liečitelná je sotva niekto schvali eutanáziu, to už pak bude vražda, samovražda. :wink:
kane
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa kane »

mas pravdu to co som napisal bol trochu odveci...ale ked je na vyber moznost ze clovek bude lezat dalsich 5 roov bez pohybu na posteli a bez zlepsenia tak vtomto pripade som za...
barbie
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Te-wei napísal:Pokiaľ choroba liečitelná je sotva niekto schvali eutanáziu, to už pak bude vražda, samovražda. :wink:
co ak je liecitelna len za cenu ze z neho zostane troska odrezu mu koncatiny alebo uz nikdy nebude plnohodnotny teda poskodi sa mu cast mozgu aj vtedy je to vrazda??????!!
Te-wei
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

barbie napísal:co ak je liecitelna len za cenu ze z neho zostane troska odrezu mu koncatiny alebo uz nikdy nebude plnohodnotny teda poskodi sa mu cast mozku aj vtedy je to vrazda??????!!
Amputácia neni dôvodom pre e. hovorila si o vyliečitelných chorobach a na to som aj reagoval a nemyslím, že poškodenie mozgu je liečitelné a tiež tu záleží o aké poškodenie ide.
barbie
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Te-wei napísal:Amputácia neni dôvodom pre e. hovorila si o vyliečitelných chorobach a na to som aj reagoval a nemyslím, že poškodenie mozgu je liečitelné a tiež tu záleží o aké poškodenie ide.
ale to som myslela ako nasledok neakej choroby :x co kebyze sa nemohol ovladat ???
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

barbie napísal:ale to som myslela ako nasledok neakej choroby :x co kebyze sa nemohol ovladat ???
... aj clovek ktory sa nemoze ovladat tak dobre ako by chcel, napr. ochrnuty moze mat este relativne dobry zivot ked najde nieco co ho naplna .. napr. ako ten ochrnuty americky vedec, nefim ako sa vola, ale isto si ho uz videla v TV .. ten clovek vymyslel velmi dobre veci a tiez sa moze navonok zdat ze kvalita jeho zivota je nulova alebo az v cervenych cislach :-( ... o eutanazii by sa dalo uvazovat keby bol v kome, napojeny na vsemoznych pristrojoch, jeho vnimanie resp. interakcia so svetom by bola dlho nulopva a pod. ....
barbie
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

nechapte ma zle ja som tym nemyslela ze ho treba bezpodmienecne zabyt ale kebyze ten zivot z duse nenavidi a fakt uz ho to nedokaze tak naplnat ako pred tou chorobou a uz nema preco zit nie je predsa len lepsia ta eutanazia ?????
Ked ho zivot bavi a vie sa s tym zmierit ze je iny ako ostatny {nepisem horsi} tak nech si zije.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

barbie napísal:... Ked ho zivot bavi a vie sa s tym zmierit ze je iny ako ostatny {nepisem horsi} tak nech si zije.
Prepac ale toto vyznelo asi tak drsne, ze ked ho uz nemozeme zabit, taq nech chudak dozije sam :-( ...
barbie
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

nordkapp_pb napísal:Prepac ale toto vyznelo asi tak drsne, ze ked ho uz nemozeme zabit, taq nech chudak dozije sam :-( ...
ale nebolo to tak myslene
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

Te-wei napísal:Ono sa o tom ľahko píše keď sa nejedná o teba alebo nedaj bože o niektorého z tvojích známych. jo ja to berem a chápem, je krásne tvrdiť že človek má právo na život, nikto by mu ho nemal vziať, lebo je to neľudské a nemáme na to právo... jo jo ok, ale pak ak by si videľ ľudíktorý o tu eutanáziu žiadajú, ba priam prosia, tak by si sa možno na to pozeral inak. Eutanázia sa schvaluje len fakt vo veľmi ťažkých prípadoch kedy už prakticky nieje šanca že by sa to zlepšilo a tý ľudia sú už vlastne živými mrtvolami ktoré su neni schopne sa ani len najesť, isť na wc. Asi by si inak rozmýšlal ak by sa jednalo o niekoho koho poznáš, a ten dotyčný by žil neustále v bolestiach nadopovaný morfiom. jomčlovek má právo na život, ale tiež má právo na smrť, dôstojnú smrť a držať niekoho na prístrojoch a len preto, že sme na takej technickej úrovni, že dokážeme jeho hlavne funcie udržať vchode a tým pádom neumrie, neviem či je správne. pričom sa vnucuje otázka či smrť v takýchto prípadoch nie je pre dotyčných ľudí vykúpením, či smrť v takýchto prípadoch nie je humánnejšia ako "život".
Beriem tvoje argumenty... rozumiem, preco si za eutanaziu a nejdem ta presviecat, ze tvoj nazor je nespravny, lebo je to pomerne logicke, ale moj nazor na eutanaziu to aj tak nezmenilo. Moja mama mala rakovinu hrubeho creva , lekari jej vraveli, ze jej davaju tak tyzden, velmi trpela, ale nakoniec to prezila, a zije dalej ... je sice na invalidnom dochodku, ale jej zivot skoro nestratil na kvlaite, okrem toho , ze nemoze pracovat. S tou eutanaziu pre starych bezvladnych ludi co su uz na pristrojoch ... Nie neuznavam to , aby stary ludia, cakajuci na smrt boli drzani dlho pri zivote na pristrojoch a trpeli, podla mna by mali mat moznost dozit v klude doma, kde by dostavali davku liekov na zmiernenie bolesti, kym by nevydychli ... moj dedko zomrel v nemocnici, a vsetci to lutovali ... starka zomrela doma v kruhu svojich blizkych a nie v kruhu neznamych doktorov ...
jamess
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jamess »

podla mna ma kazdy clovek pravo vziat si vlastny zivot...akurat by bol clovek somar ak by to spravil pokial by nebol fakt v zufalej situacii...
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

aj by som to schvalil ale bal by som sa zneuzitia. a preto budem stale proti. skor by som sa zasadzoval za zmiernenie utrpenia, budovanie hospicov atd aby clovek mohol umierat dostojne.
frederick123
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa frederick123 »

som za, pretoze ak niekto preziva take muky, ze si kazdy vecer praje neprebrat sa rano, tak mu to moze len a len pomoct
geoge046
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Re: Eutanázia. Ano,či nie?

Príspevok od používateľa geoge046 »

Te-wei napísal:Eutanáziou rozumieme konanie, ktorého úmyslom je spôsobiť alebo urýchliť smrť ťažko chorého človeka, ukončiť jeho utrpenie, a to na základe jeho žiadosti, alebo predpokladu, že by si to prial. Toto konanie môže byť buď aktívne, t. j. priame vedomé zabitie ťažko chorého človeka, najčastejšie smrtiacou injekciou, alebo pasívne, t. j. úmyselné neurobenie potrebných opatrení zdravotnej starostlivosti tam, kde existuje morálna povinnosť udržať život, napr. odoprieť potravu, vodu a ďalšiu zdravotnú starostlivosť.

Je eutanázia porušenie práva na život alebo naopak uplatnenie práva na život a samostatného rozhodovanie o ňom?

Len upozorním,že anketu som nedal zámerne. Budem rád, ak sa k téme vyjadríte vlastnými slovami.
Ja som inac proti eutanazii... Ale ked si to ten konkretny praje... Inac na smrt samu ani len nemyslym. Hned mi to nahana strach a pocit neistoty... :cry: :cry:
aquafresh1
Star
Star

Príspevok od používateľa aquafresh1 »

ak clovek nema sancu na uzdravenie a sam si to zela, tak preco nie, je to len jeho vykupenie...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

... inak som si vsimol ze sa tu viac krat obajvio nieco o zneuziti eutanazie ... ale som nedosil k ziadnemu prikladu ako by sa to dalo zneuzit ...
Totim
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Totim »

No, ja osobne som proti, ale ked som si pozeral napr. tému o tej dievčine čo 45 sekúnd horela pri autonehode, tak neviem, neviem :never:
pHysIQ
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pHysIQ »

Velmi zaujimava tema.
1. z nabozeneskeho hladiska som proti. Ludia casto zabudaju na to ze nie su vlastnikmi svojho zivota ale len spravcami. Boh ti ho dal a len on ho ma pravo ti ho vziat. Hypokratesova prisaha ktoru skladaju absolventi mediciny obsahuje aj: ,,Nezabi nevinneho aj keby o to ziadal."
2. Ale ked sa na to pozaram z tej logickej stranky som napochybach. Majme taku situaciu ze pacient nie je napojeny na pristrojoch a cim dalej je jeho stav vaznejsi. Lekar v snahe zachranit mu zivot ho na tie pristroje napiji. Ten paciet po niekolkych rokoch trapenia poziada o eutanaziu. Keby vtedy nebol napojeny na pristroje uz davno by bol na druhom svete a nemusel by sa trapit. A tak ho este satle nutia trpiet.
Napísať odpoveď