Dovod preco Vas disk vydava zvuky ako "ťuk" | ťukanie disku

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
chronix
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chronix »

uplink napísal:hod znacku...moje wd tiez "pradie" jak macka :)...maxtory su tiche vacsinou ostatne e e :/
Praveže ja mam Maxtor!
minob
Star
Star

Príspevok od používateľa minob »

Jeden zaujimavy clanok o diskoch :)

Kód: Vybrať všetko

http://www.svethardware.cz/art_doc-3DDE0B7DAF994525C1256F600066CFCC.html
Hlavne ta druha cast o S.M.A.R.T. diagnostike...

Offtopic, UPLINK: Prosim ta, ake pismo si pouzil pri tvorbe obrazku?Vyzera ako to z userbarov... Vdaka

Kód: Vybrať všetko

http://www.hojko.com/viewtopic.php?p=185795#185795
Marko5211
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Marko5211 »

takze takto pani...disk tuka preto lebo tie citaie a zapisovacie hlavicky maju na druhom konci magneti...okolo nich su elektromagnety ktore pohybuju tymi magnetmi a kedze sa disk snazi co najrychlejsie dostat na to miesto kam ma tak sem tam tukne(hlavne tymi menej kvalitnymi a tymi diskami ktore niesu setrene na otrasy preto vzdy odporucam maxtor...) tym miestom kde ma magnet o bok ..je to kov...takze magnet+kov...to si uz domyslite ale hned zaucinkuju elektromagnety...mam to otestovane...presne neviem ci su to zle stabilizatory prudu na cievkach elektromagnetu alebo mechanicka chyba uchitenia hlaviciek ale tuka toto...a ako tu uz povedal jeden typek tie hlavicky sa vznasaju nad tym diskom...takze tie nepadaju na plochu disku...disk by bol okamzite v ....kedze tam je hustota zapisu az az..disk sa vlastne toci vzdy...minimalnou richlostou ktora zarucuje vznasanie sa tyh hlaviciek na plochou diskom...a ak by sa aj privod stavi vypol okamzite sa tie citacie hlavicky vratia na svoju nulovu poziciu...nikdy nie na udajovu plochu disku...
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Marko5211 napísal:lorem ipsum
moze byt, ale preco to prestane ked das nove napajanie? Ma to teda nieco s dodavanim el. prudu? Btw. hlava moze strajchnut ked restart ni? Ci sa vrati vzdy vzdy na parkovaciu stopu? Preco potom o tom pisu na nete? :/. Neviem niesom elektrotechik ani konstrukter diskov preto sa pytam. Navyse vzdialenost hlavy a povrchu disku je 0.3 micronmetra. Aj tam pise ze hned crash, ale preco su potom errory hardwaroveho povodu na disku ako chybne sektory, ktore nejdu vyliecit roznym softom len prepolarizovanim povrchu disku a vratenim do povodneho stavu? :/. No asi mam priliz otazok, mozno to viacej nagooglim ale nie cez orange na ktorom som teraz, ide to hrozne pomaly :D

Ono ide len o to ze setky blbe maxtory ktore som mal a umreli, [a mal som ich DOST] mali pricinu smrti hardwarove poskodenie povrchu, alebo teplota [aspon tak sa vynadril technik v ageme] a tym nasledok smrti. A vsetko to zacalo tuk tuk tuk....no ale moze byt ze to ide ruka k ruke...:D

2minob: mini, pixelex - proste kategoria pixelize v googli sa da toho najist na tony, Bohu zial som stratil ten font mini pri formate. :/
Marko5211
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Marko5211 »

huh trosku vela otazok takze odpovedam na tie ktore viem a mozem...takze pravdepodobne to prestane preto lebo tym ze vymenis napajanie pohnes s diskom...za dalsie mechanicke poskodenie je najcastejsie(skoro vzdy )pri nulovej stope...(zaciatocnej)a teda pri takej hustote zapisu je to zle...chapes...a maxtory neviem co proti nim mas ale ja mam s nimi len dobre skusenosti a vsetci z okolia tiez...disk neni hoco netreba s nim hadzat netreba s nim robit blbosti a treba ho chledit tak ako suciastku v PC!!!ak mas este nejake otazky napis...
ace41
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ace41 »

gwixt napísal:pekna teoria ale ma jednu VELKU trhlinu :lol: :lol:

citacia hlavicka sa nad platnou vznasa na zaklade aerodynamickeho efektu .... teda kym sa disk toci tak hlava nepadne ..... a teda ked aj vypadne prud na kratky okamih disk sa stale toci a teda ziadne padnutie hlaviky na platnu sa nekona ..... :wink:
Ale nie, ona nemusí padnuť na platňu, ale len má tendenciu sa vrátiť do pôvodnej polohy. Do ktorej ju priťahuje magnet, ak je bez štavy.
a_tommi
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa a_tommi »

c/z hlavicka sa "vznáša" na vzduchovom vankusiku( v HDD nieje vakuum ako si niektory mylne myslia) a pokial sa dobre pametam ked som mal pokazeny HDD a ten stale tukal a tukal ta to bolo tym ze sa ho stale snazilo zaparkovat do parkovacej pozice(pri strede platni). Tvoja teoria je v podstate aj pravdiva pretoze ked sa disk odpoji od napajania tak polohovacia cievka(az ju mozem tak nazvat:-) prestava byt magnetom a preto sa hlavicka vrati do parkovacej pozicie toť moja teoria :idea:

tento prispevok chcem venovat 20GB WestenDigita Caviaru ktorý nas opustil... česť jeho pamiatke :smt037

dakujem :cry:
Ravenman
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Ravenman »

ked niekdo nevie co robit uz tak asi rozobera a sklada pc a potom rozvyklava molexy
qwerty-xyz

Re: Dovod preco Vas disk vydava zvuky ako "tuk"...

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

uplink napísal:Ahojte :)

Uz dlhsiu dobu [niekolko mesiacov ak nie rok a viac] si lamem hlavu s tym preco mi tukaju a odchadzaju disky. Menil som dosky, zdroj[2x], bydlisko, znacky diskov. Takze som vylucil takmer vsetky faktory. Az teraz [dnes] mi doslo, koli comu sa to vlastne deje. Ked casto zapajate a odpajate disky/dvd/cd-ra/omky, zdrojove kabliky sa roztiahnu a vytvori sa labilny kontakt. Ono by to az tak nevadilo, keby zdrojovy kabel nedodal stavu pri starte, tam viete kde je problem. Lenze ked sa to deje chvilu po starte pc a v uplne nepravidelnych intervaloch, cloveka to moze doviest do sialenosti [az zurivosti :?]. No dovod je ten, ze ak ficite na airflow chladeni[chladenie vzduchom/vetracikmi], cely pocitac vibruje [ako telefon napriklad] a tieto kontakty sa mozu na milisekundu odpojit a zase vratit do povodneho stavu, v tom momente disk nema stavu, hlavica spadne a narazi o platnicku a vyda to to povestne "tuk". Cize je to len kratky vypadok elektrickeho prudu, ktory zavini zamrznutie celeho systemu. Dufam ze tento moj [mozno davno znamny] objav pomoze aspon niekomu. Povazoval som ho za dost dolezity, preto som ho sem napisal :)...

P.S.: Docasne riesenie je take, ze stlacite spoje na zdrojovych kablikoch.
P.S.2.: Nevyberajte moc casto veci z Vasho zdroja, hlavne ked je znackovy. Radsej zainvestujte do suflikov.
ja mam suflik!!! :wink:
cheopko
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cheopko »

ja som dnes kontakty dotalcil a dal som kontrolu disku cez ONTRACK soft a proste len TUK a hotovo. Mam maxtora 200gb a kua neviem co dalej, skusim este koncovku vymenit ked to nepomoze tak ho vydrbem von oknom a bude hotovo , inak dik za reakcie sa to pekne cita.

aky si mam kupit disk aby som bol spokojny??? alebo co urobit aby som tento co mam zachranil???
Klayy
Medium Expert
Medium Expert

Re: Dovod preco Vas disk vydava zvuky ako "tuk"...

Príspevok od používateľa Klayy »

A ja ze preco prestal ten moj ked som dal novy IDE kabel :D

uplink napísal:Ahojte :)

Uz dlhsiu dobu [niekolko mesiacov ak nie rok a viac] si lamem hlavu s tym preco mi tukaju a odchadzaju disky. Menil som dosky, zdroj[2x], bydlisko, znacky diskov. Takze som vylucil takmer vsetky faktory. Az teraz [dnes] mi doslo, koli comu sa to vlastne deje. Ked casto zapajate a odpajate disky/dvd/cd-ra/omky, zdrojove kabliky sa roztiahnu a vytvori sa labilny kontakt. Ono by to az tak nevadilo, keby zdrojovy kabel nedodal stavu pri starte, tam viete kde je problem. Lenze ked sa to deje chvilu po starte pc a v uplne nepravidelnych intervaloch, cloveka to moze doviest do sialenosti [az zurivosti :?]. No dovod je ten, ze ak ficite na airflow chladeni[chladenie vzduchom/vetracikmi], cely pocitac vibruje [ako telefon napriklad] a tieto kontakty sa mozu na milisekundu odpojit a zase vratit do povodneho stavu, v tom momente disk nema stavu, hlavica spadne a narazi o platnicku a vyda to to povestne "tuk". Cize je to len kratky vypadok elektrickeho prudu, ktory zavini zamrznutie celeho systemu. Dufam ze tento moj [mozno davno znamny] objav pomoze aspon niekomu. Povazoval som ho za dost dolezity, preto som ho sem napisal :)...

P.S.: Docasne riesenie je take, ze stlacite spoje na zdrojovych kablikoch.
P.S.2.: Nevyberajte moc casto veci z Vasho zdroja, hlavne ked je znackovy. Radsej zainvestujte do suflikov.
iceCream
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa iceCream »

cheopko: Maxtor bol niekedy dobry, ale odkedy zmenili dodavatela lozisk (aspon tak som pocul), tak to s ich diskami slo dole vodou. Osobne som za Western Digital.
marek63
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa marek63 »

Ahojte bol by niekto ochotny a napisal mi tu uuplne podrobný navod nato?? lebo tiež mi to začal robit disk zapnem a jakeby nečo v nom strelilo alebo čo :D:D:D a komp je zmrznuty.. len restart.. prosil by som uplne podrobne.. dik :D
marek63
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

nikdo mi nepomože??? :cry: :(
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

marek63 napísal:nikdo mi nepomože??? :cry: :(
cize ak Ti to ma pomoct, lebo vacsina ludi moju teoriu prakticky zhodila :), asi budu mat pravdu, ale who cares hlavne ze to funguje, bite stupid theory! :D

Zoberies si kabliky zo droja [cize tie 4 zilove] a pozries sa v akom stave je konektor [koncovka - netusim ako sa vola odborne :)] a pozries sa ci vypada tak ako na prvej strane tohto prispevku teda O O O O, alebo ci je nejaky rozhadzany C O C O napr. Ak bude v blbom stave tak ho malym zrobovacikom zuzis a napravis tak, aby nemohol vyletiet pocas jazdy ani trosku. Dufam ze to pomoze aj napriek tomu teoreticko-vedomostnemu odporu :)...

Good luck
marek63
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

noo uvidime....lebo fakt tomu disku ...hrabe vždy ked zapnem PC tak tuk a možem davat restart
marek63
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

hmm tak ani tie kabliky nič nepomohli ..robi to stale a prišiel som na to že ked mam disk v šupliku zašrobovany..normalne..vo vodorovnej polohe tak mu hento robi ale ked ho otočim zvyslo tak ide jak hodinky :D
marek63
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Fakt neviem už čo..som už aj vyskušal zapojiť na druhy ten konektor či jako sa tomu nadava.. tak sa pytam vyrieši to novy ZDROJ??
dallas96
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa dallas96 »

marek63 napísal:Fakt neviem už čo..som už aj vyskušal zapojiť na druhy ten konektor či jako sa tomu nadava.. tak sa pytam vyrieši to novy ZDROJ??
Neviriesi, teda mne to nevyriesil, na starom mi disk tukal, kupil som novy zdroj a tak mi tiez disk tuka. Ale mne disk iba tuka, neresetuje ani nic podobne.
marek63
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

nooo tak ale ty maš potom iny problem..tukat disk ti može..ale mne to robi to že mi normalne aj zamrzne..atd atd
Napísať odpoveď