to by bolo fajn ale je to bohuzial utopia... kedze je tu stale jedno konfliktne nabozenstvo ktore ma v naplni prace aj take veci ako svata vojna a jeho prislusnici veria ze ked zomru za boha pojdu do neba... a co je este horsie tak tito prislusnici ziju v tom ze nepriatelia ich boha su vsetci ktori neuznavaju ich vieru...eritrocit napísal:No vidíš, tak napr. to som nevedel. Podľa mňa, ak by sme sa tohoto držali všetci, tak by nikdy neboli náboženské konflikty a vojny.
Je to smutné...
Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
Vesper
Professional
- Kontaktovať používateľa:
-
pinacolada
Guru wannabe
ta kniha bola uplny bullshit.sam Brown priznal ze je to fikcia.a samozrejme teraz vsetky super mudre dievcinky veria ze ,cirkev si najima vrahov na zabitie kazdeho kto by chcel odhalit nejake huste tajomstvo o kristovi.to nemate stipku zdraveho rozumu?ANONYMKA17 napísal:tá kniha mi len potvrdila to, čo je na celej cirkvi pravda...môj názor
-
miki690
Medium Professional
Pozri sa viacero nabozenstiev by podla mna nedokazalo sopolupracovat ... Ano verime vsetci v toho isteho Boha, ale kazdy ho vyznava pre NEHO prijatelnou formou, resp. formou, ktoru mu ukazali ... cize viera nieje otazka ucenia, ale vyznanie z takych 80% urcite ... A naviac si neviempredstavit napriklad spolupracu Katolikov, Jehovistov, Pravoslavnych ... Ako sa zjednotia ... Kek ani 2 Katolicke cirkvi sa nedokazali spojit do jednej takze je to Utopia ako z ucebnice ...Vesper napísal:to by bolo fajn ale je to bohuzial utopia... kedze je tu stale jedno konfliktne nabozenstvo ktore ma v naplni prace aj take veci ako svata vojna a jeho prislusnici veria ze ked zomru za boha pojdu do neba... a co je este horsie tak tito prislusnici ziju v tom ze nepriatelia ich boha su vsetci ktori neuznavaju ich vieru...
No lol toto je typicky priklad cloveka co nema vlastny nazorANONYMKA17 napísal:tá kniha mi len potvrdila to, čo je na celej cirkvi pravda...môj názor
V prevaznej vecsine suhlasim s tvojimi nazormy. Nikto by nemal nikoho odsudzovat za jeho nazory, a ano ho zhadzovat, praveze najlepsie sa diskutuje s ludmi opacnych nazorov, ale iba ted ti ludia maju respekt voci tvojim nazoromVigor napísal:...Ak niekto veri, ja to respektujem, no pochybujem, ze niekto zacal verit kvoli tomu, ze mu to niekto povedal. Ak ano, pre mna to ani nie je prava viera. Ta musi vychadzat zo srdca a nie z mozgu, a ak nas niekto presvedci, ze by sme mali v daco verit, to podla mna vychadza prave z mozgu...
-
Vigor
King
S prvou castou suhlasim a uz sa mozno aj opakujem, no bez respektu nie je poriadna debata a bez nej bude clovek stale stat na jednom mieste
.
A ta druha cast, no za tym si stojim. Podla mna je viera nieco velmi ale velmi osobne a individualne, a ak dieta budu od narodenia vychovavat s tym, ze tomuto ver, podla mna to nie je ani tak viera toho dietata ale skor jeho okolia. Zazil som to, tlacili mi to do hlavy, no nikdy to prava viera nebola, to uz viem teraz naisto. Ano, tu suhlasim, ze dost to zavisi aj od toho, ako si clovek vysvetluje vznik sveta. Neviem, ak niekto zacal verit v Boha preto, ze si inak nevedel vysvetlit vznik sveta sa mne osobne zda trosku zvlastne. Samozrejme, mozno vela ludi prave takto zacalo verit. Ale to je zase tak, ze tam uz clovek rozmyslal sam za seba, ako asi ten svet mohol vzniknut? Celkovo som chcel vlastne skratene povedat, ze vieru musi clovek ziskat sam. Sam ju zacne citit, sam k nej rozumom pride, ako ty hovoris, ale sam.
Hadam sme sa pochopili
, v tom prvom prispevku som to asi vyjadril trosku inak...
A ta druha cast, no za tym si stojim. Podla mna je viera nieco velmi ale velmi osobne a individualne, a ak dieta budu od narodenia vychovavat s tym, ze tomuto ver, podla mna to nie je ani tak viera toho dietata ale skor jeho okolia. Zazil som to, tlacili mi to do hlavy, no nikdy to prava viera nebola, to uz viem teraz naisto. Ano, tu suhlasim, ze dost to zavisi aj od toho, ako si clovek vysvetluje vznik sveta. Neviem, ak niekto zacal verit v Boha preto, ze si inak nevedel vysvetlit vznik sveta sa mne osobne zda trosku zvlastne. Samozrejme, mozno vela ludi prave takto zacalo verit. Ale to je zase tak, ze tam uz clovek rozmyslal sam za seba, ako asi ten svet mohol vzniknut? Celkovo som chcel vlastne skratene povedat, ze vieru musi clovek ziskat sam. Sam ju zacne citit, sam k nej rozumom pride, ako ty hovoris, ale sam.
Hadam sme sa pochopili
-
Vesper
Professional
rovnako ako neexistuje kolektivne svedomie tak neexistuje ani kolektivna vina takze ak si ho ty zabil v sebe tak to este nemusi znamenat ze kazdy z nas ho v sebe zabil... dost to zavisi od toho ako to kto berie a ked si ty povies ze si ho zabil alebo ani nikdy v sebe nemal ale kto sa citi ze zije a kona podla Boha tak ten ho v sebe stale ma...safan napísal:ako povedal Nietsche:boh je mrtvy,zostane mrtvy a my sme ho zabili.
aj ked to neznamena ze by niekedy ako bytost existoval.zabili sme myslienku,ktora ho predstavovala.nic ako boh nikdy nebolo a nebude pretoze cely boh je len myslienka
-
pinacolada
Guru wannabe
zaujmalo by ma preco zastavas taky agresivny netolerantny postoj (to badat aj v dalsich tvojich prispevkoch)safan napísal:ako povedal Nietsche:boh je mrtvy,zostane mrtvy a my sme ho zabili.
aj ked to neznamena ze by niekedy ako bytost existoval.zabili sme myslienku,ktora ho predstavovala.nic ako boh nikdy nebolo a nebude pretoze cely boh je len myslienka
-
peterkozel
Medium Professional
ano uz som to pocul tiez ale v jednom srackovom filme s bruce willisom, aj tie tvoje keci su len myslienky a to som tiez neveriacisafan napísal:ako povedal Nietsche:boh je mrtvy,zostane mrtvy a my sme ho zabili.
ale nesnazim sa ich zhmotnovat do podoby bozstva.v tom je rozdiel.a myslim ze je trochu rozdiel medzi clovekom,ktory cital Nietscheho prace a tym,co to pocul v srackovom filme brucea willisapeterkozel napísal:ano uz som to pocul tiez ale v jednom srackovom filme s bruce willisom, aj tie tvoje keci su len myslienky a to som tiez neveriaci
-
peterkozel
Medium Professional
tomu zhmotnovaniu moc nechapem, star trek, trochu to vysvetli preco nenavidis bibliu,kostol a vsetky mozne nabozenstva lebo zatial len nadavas ale asi ani sam neviem preco na co a za cosafan napísal:ale nesnazim sa ich zhmotnovat do podoby bozstva.v tom je rozdiel.a myslim ze je trochu rozdiel medzi clovekom,ktory cital Nietscheho prace a tym,co to pocul v srackovom filme brucea willisa
pretoze vzdy vyuzivali nevedomost ludi na to aby ich mohli vyciciavat a ovladat.s uplne primitivnimy zamienkami a dovodmi vymyvaju ich mozgy tak preto.ked si nepochopil to zhmotnenie tazko pochopis totopeterkozel napísal:tomu zhmotnovaniu moc nechapem, star trek, trochu to vysvetli preco nenavidis bibliu,kostol a vsetky mozne nabozenstva lebo zatial len nadavas ale asi ani sam neviem preco na co a za co
-
peterkozel
Medium Professional
ano mas pravdu nechapem ani tomuto, prosim ta o akych zamienkach hovoris a to vyciciavanie?cooo??dik za pobaveniesafan napísal:pretoze vzdy vyuzivali nevedomost ludi na to aby ich mohli vyciciavat a ovladat.s uplne primitivnimy zamienkami a dovodmi vymyvaju ich mozgy tak preto.ked si nepochopil to zhmotnenie tazko pochopis toto
-
peterkozel
Medium Professional
-
mastermind
VIP
safan neviem na co sa tu hras. studiom biblie sa seriozne zaoberaju exegeti uz pekne dlho a napriek tomu sa neodvazili nabozenstvo ako take nazvat tak ako si ho nazval ty.
Slovo boh je nekonecne abstraktny pojem a kazdy clovek tento pojem chape inac. Niekomu sa v jeho vedomi vykrystalizuje tak, ze ho akceptuje a niekomu tak ze ho neakceptuje. Preto osobne povazujem vsetky diskusie o bohu za bezpredmentne.
Slovo boh je nekonecne abstraktny pojem a kazdy clovek tento pojem chape inac. Niekomu sa v jeho vedomi vykrystalizuje tak, ze ho akceptuje a niekomu tak ze ho neakceptuje. Preto osobne povazujem vsetky diskusie o bohu za bezpredmentne.