Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
a preco by som si to tak nemal dovolit nazvat?a ja nehovorim o bliblii ak si si vsimol.hovorim celkovo o viere a nielen krestanskej.vseobecne zosobnovanie nasich tuzob a symbolov na boha je dost primitivne.prve staroveke nabozenstva vznikli pretoze si ludia nedokazali vysvetlit prirodne javy.tak si vymysleli morenu a podobne kraviny.ludia sa zaoberali myslienkou"ako vznikol svet"a tak si vymysleli boha a krestania boli na svete...zjednodusene a skratene...cele toto "nabozenstvo" je VELMI PRIMITIVNY prezitok davnych ciasmastermind napísal:safan neviem na co sa tu hras. studiom biblie sa seriozne zaoberaju exegeti uz pekne dlho a napriek tomu sa neodvazili nabozenstvo ako take nazvat tak ako si ho nazval ty.
-
peterkozel
Medium Professional
je pekne ze vies ako vznikali nabozenstva v staroveku ale co ma nejaky boh slnka spolocne so zakladnymi principmi napriklad katolikov?safan napísal:a preco by som si to tak nemal dovolit nazvat?a ja nehovorim o bliblii ak si si vsimol.hovorim celkovo o viere a nielen krestanskej.vseobecne zosobnovanie nasich tuzob a symbolov na boha je dost primitivne.prve staroveke nabozenstva vznikli pretoze si ludia nedokazali vysvetlit prirodne javy.tak si vymysleli morenu a podobne kraviny.ludia sa zaoberali myslienkou"ako vznikol svet"a tak si vymysleli boha a krestania boli na svete...zjednodusene a skratene...cele toto "nabozenstvo" je VELMI PRIMITIVNY prezitok davnych cias
-
mastermind
VIP
safan unikla ti podstata mojho prispevku. znova sa tvaris ako by si vedel, co si kazdy jeden clovek pod pojmom boh predstavuje. Ani to netusis, tak ako si mozes dovolit odsudit to. Len preto, ze ty si boha predstavujes trebars ako stareho dedka ktory sedi na oblaku a pripada ti to nerealne, neznamena to, ze si ho tak predstavuje kazdy.
niekto moze pojmu boh pripisat take veci o ktorych sa ti ani nesnivalo.
niekto moze pojmu boh pripisat take veci o ktorych sa ti ani nesnivalo.
Viac-menej s safanom súhlasím. Viera v Boha (akéhokoľvek) je, podľa môjho názoru, viera ako každá iná. Ľudia proste niečomu potrebujú veriť. Majú tak pocit "psychickej bezpečnosti".
Nechcem tu teraz niekoho znevažovať, ale viera je aj výhodná vec. Stalo sa niečo hrozné? Chce to tak Boh. Nevychádzajú mi veci tak, ako chcem? Chce to tak Boh. Trpím? Som šťastný? Každí ma nenávidí? Chce to tak Boh, preto len sklopím zrak a plaholčím sa ďalej.
Ja sa spolieham na seba. JA budem rozhodovať ČO urobím, AKO to urobím a KEDY to urobím. Mám vlastné svedomie, za svoje hriechy sa zodpovedám sám sebe.
Nechcem tu teraz niekoho znevažovať, ale viera je aj výhodná vec. Stalo sa niečo hrozné? Chce to tak Boh. Nevychádzajú mi veci tak, ako chcem? Chce to tak Boh. Trpím? Som šťastný? Každí ma nenávidí? Chce to tak Boh, preto len sklopím zrak a plaholčím sa ďalej.
Ja sa spolieham na seba. JA budem rozhodovať ČO urobím, AKO to urobím a KEDY to urobím. Mám vlastné svedomie, za svoje hriechy sa zodpovedám sám sebe.
Odkial mas ze veriaci takto zmyslaju???Mr.Henky napísal:Viac-menej s safanom súhlasím. Viera v Boha (akéhokoľvek) je, podľa môjho názoru, viera ako každá iná. Ľudia proste niečomu potrebujú veriť. Majú tak pocit "psychickej bezpečnosti".
Nehovorim ze stare babky co sa trikrat prezenaju ked pocuju : "do prdele" . Ale sucasni "moderní" veriaci.... toto nie!!
Ja som nikde nevrave, ze aki su ale aki niesu ...Mr.Henky napísal:Sorry no, nechcel som nikoho urážať. Tak mi aspoň povedz, aký sú "moderní" veriaci, nech si o vás poopravím názor.
Ked sa stane nieco zle tak sa s tym nikto nevyrovna len vdaka tomu ze si povie: "aaa bozia vola..."
Ako vsade aj tu plati ze vsetko zle je na nieco dobre...
A ovsem take ze pan bozko ta potrestal .. uplna pcvna ... nevem ci som ti to objasnil
-
pinacolada
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
jasne.ty vies vysvetlit vsetky javy v prirode a vies ako vznikol svet a vesmirsafan napísal:prve staroveke nabozenstva vznikli pretoze si ludia nedokazali vysvetlit prirodne javy.tak si vymysleli morenu a podobne kraviny.ludia sa zaoberali myslienkou"ako vznikol svet"a tak si vymysleli boha a krestania boli na svete..
ps:myslim ze jediny primitiv si ty.kydas tu na vieru a nabozenstvo pricom o nich vies tolko co ja o vietnamskej politike
-
miki690
Medium Professional
Hmm no hlavne ze ty si taky vyspely a neveris na nic ... Nemas ani tusenia o com vlastne viera je a potis tu taketo somariny. Nieje to to co bolo niekedy ze ked nepojdes do kostola a nezaplatis tak pojdes do pekla. Vysvetlovat si Boha ako podstatu sveta je zrazu primitivne. Verime v svoje 3GHz a 160GB ... nic hlbsie pre nas neexistuje. Toto je ta "vyspelost" ? Viazeme sa na povrchne materialne veci a pritom nam unika to podstatne. O tomto sa najcastejsie hovori v kostoloch. Lebo taka je doba moderna, ze rodicia nemaju pre karieru cas na svoje deti, ze vsetko sa deje strasne rychlo a ludia uz nehladaju pravu lasku a nerobia dobro, postupne sa vsetci stavaju egoistami... Keby si aspon trochu poznal vieru tak by si vedel, ze nabada ludi, aby zili v skromnosti, a aby robili len dobro, ale to je v dnesnej dobe podla teba PRIMITIVNE , tak ako chces ... Vies je mi v podstate jedno co si o tom myslis, ale pred chvylov som tu pisal o nejakej diskusii na urovni, ale ty si tu celu diskusiu na urovni potopil az na dno, tym ze priamo urazas druhu stranu.safan napísal:a preco by som si to tak nemal dovolit nazvat?a ja nehovorim o bliblii ak si si vsimol.hovorim celkovo o viere a nielen krestanskej.vseobecne zosobnovanie nasich tuzob a symbolov na boha je dost primitivne.prve staroveke nabozenstva vznikli pretoze si ludia nedokazali vysvetlit prirodne javy.tak si vymysleli morenu a podobne kraviny.ludia sa zaoberali myslienkou"ako vznikol svet"a tak si vymysleli boha a krestania boli na svete...zjednodusene a skratene...cele toto "nabozenstvo" je VELMI PRIMITIVNY prezitok davnych cias
Ľudia NIKDY nebudú konať LEN dobro. Viera má tu chybu krásy, že sa díva na svet cez ružové okuliare a počúvaj cez ružový filter. Má príliš idealistickú predstavu o svete. Nie je možné, aby sa všetci ľudia správali len dobre, to by bolo proti prírode. Narušila by sa tým rovnováha medzi "dobrom" a "zlom".miki690 napísal:Keby si aspon trochu poznal vieru tak by si vedel, ze nabada ludi, aby zili v skromnosti, a aby robili len dobro
chorej...no dobre,ked myslis.ved ty najlepsie vies aky som.to urcite.a traumu s detstva nemam.sam som sa rozhodol ist proti tomudawo napísal:Safan je skratka proti bohu, cirkvi a viere z nejakeho dovodu zaujaty (asi trauma z detstva)
je zbytocne tlst mu nieco do tej jeho chorej hlavy ...
ja si tiez o tebe nemyslim nic pekne ale to je teraz jedno...k teme:myslis ze je normalne a pripustne verit tomu ze zem stvoril boh za tych 7 dni? povedal budiz a bolo?potom sa s tebou nemam o com bavit.ja nevravim ze viem presne ako to vzniklo ale zdravy rozum povie kazdemu cloveku ze tato katolicka verzia je trapne naivna a kompletne j*bnutapinacolada napísal:jasne.ty vies vysvetlit vsetky javy v prirode a vies ako vznikol svet a vesmirpodel sa s nami o tieto vedomosti please...
ps:myslim ze jediny primitiv si ty.kydas tu na vieru a nabozenstvo pricom o nich vies tolko co ja o vietnamskej politike
ano.ked sa stane nieco zle odvolaju sa na boha.vsetko riadi on a ludia sa len tak vezu.robia to slaby ludia ktory sa bez svojho imaginarneho priatela boha ani nevyseru.chce boh aby som siel srat?hmm?spytam sa ho.a ked to bude riedke...no...malo to tak byt.to chcel boh.nieje to preto ze som zral ceresne s mliekom....nieeeeee.to preto lebo to boh chce.toto je ich zmyslanieMr.Henky napísal:Viac-menej s safanom súhlasím. Viera v Boha (akéhokoľvek) je, podľa môjho názoru, viera ako každá iná. Ľudia proste niečomu potrebujú veriť. Majú tak pocit "psychickej bezpečnosti".
ale ja verim.verim sam v seba.clovek je egoisticky od prirody,je to normalne.aj ty si egoista vo svojom vnutri.verim sam v seba pretoze len v sebe mam istotu ze sa nikdy nezradim a len ja mam moc nad svojim zivotom.nie boh.KAZDY Z NAS JE PAN SAM SEBE.a co je prava laska?zober si ze sa zamilujes do nejakej baby hej?...no...a myslis si ze je to na cely zivot,nakoniec to tak aj bude,zostarnete spolu a kazdy den jej vravis ako ju milujes.a keby sa nikdy nenarodila?alebo by zila niekde v Mozambiku?co by sa stalo?hovoril by si to inej moj.kazdy je nahraditelny a laska nieje prava ani lava.je proste len laska.nepopieram ju ale nieje taka osudova a tvoja milovana nebude zdaleka nikdy nenahraditelna.dufam ze to chapes.a este k tomu egoizmu.clovek mysli vzdy len na seba.aj ked mysli na inych,stale len v suvislosti so sebou.myslis ze na seba.mimochodom,nepoznas ma.ani netusis ake su moje idealy.miki690 napísal:Hmm no hlavne ze ty si taky vyspely a neveris na nic ... Nemas ani tusenia o com vlastne viera je a potis tu taketo somariny. Nieje to to co bolo niekedy ze ked nepojdes do kostola a nezaplatis tak pojdes do pekla. Vysvetlovat si Boha ako podstatu sveta je zrazu primitivne. Verime v svoje 3GHz a 160GB ... nic hlbsie pre nas neexistuje. Toto je ta "vyspelost" ? Viazeme sa na povrchne materialne veci a pritom nam unika to podstatne. O tomto sa najcastejsie hovori v kostoloch. Lebo taka je doba moderna, ze rodicia nemaju pre karieru cas na svoje deti, ze vsetko sa deje strasne rychlo a ludia uz nehladaju pravu lasku a nerobia dobro, postupne sa vsetci stavaju egoistami... Keby si aspon trochu poznal vieru tak by si vedel, ze nabada ludi, aby zili v skromnosti, a aby robili len dobro, ale to je v dnesnej dobe podla teba PRIMITIVNE , tak ako chces ... Vies je mi v podstate jedno co si o tom myslis, ale pred chvylov som tu pisal o nejakej diskusii na urovni, ale ty si tu celu diskusiu na urovni potopil az na dno, tym ze priamo urazas druhu stranu.
suhlasim.ale zase na druhej strane...co je dobro a co zlo?da sa to vobec rozlisit?existuje nieco zle a nieco dobre?Mr.Henky napísal:Ľudia NIKDY nebudú konať LEN dobro. Viera má tu chybu krásy, že sa díva na svet cez ružové okuliare a počúvaj cez ružový filter. Má príliš idealistickú predstavu o svete. Nie je možné, aby sa všetci ľudia správali len dobre, to by bolo proti prírode. Narušila by sa tým rovnováha medzi "dobrom" a "zlom".
-
pinacolada
Guru wannabe
jezis maria.cital si ty vobec nase posty ??si precitaj posledne strany este raz OMG.som sa tu snazil jak debil vysvetlit ze biblia je pisana obrazne.no ale ked niekto nechce pocut tak nepocuje 
"KAZDY JE PAN SAM SEBE"...mas pravdu.aj v biblii sa pise ze ked boh stvoril cloveka dal mu slobodnu volu ktoru on nemoze ovplyvnit.a ked sa niekto vyhhovara ze "boh to tak chcel" tak mas pravdu taky clovek je debil.
co je dobre a co zle?...myslim ze to by to mal kazdy vediet sam.ked to nevie tak ...som radsej ticho
"KAZDY JE PAN SAM SEBE"...mas pravdu.aj v biblii sa pise ze ked boh stvoril cloveka dal mu slobodnu volu ktoru on nemoze ovplyvnit.a ked sa niekto vyhhovara ze "boh to tak chcel" tak mas pravdu taky clovek je debil.
co je dobre a co zle?...myslim ze to by to mal kazdy vediet sam.ked to nevie tak ...som radsej ticho
"Dobro" a "zlo" sú relatívne pojmy. Pre niekoho je vraždenie poslaním od "Boha", čiže v jeho očiach koná dobro, zatiaľ čo pre zvyšok sveta je to hajzel. A to isté platí aj naopak. Všetko záleží od uhla pohľadu.pinacolada napísal:co je dobre a co zle?...myslim ze to by to mal kazdy vediet sam.ked to nevie tak ...som radsej ticho
-
pinacolada
Guru wannabe
musis chytat za slovicka?ved vsade sa vynimka najde.verim ze na fore taky "ludia" nie su tak som to povedal vseobecne.Mr.Henky napísal:"Dobro" a "zlo" sú relatívne pojmy. Pre niekoho je vraždenie poslaním od "Boha", čiže v jeho očiach koná dobro, zatiaľ čo pre zvyšok sveta je to hajzel. A to isté platí aj naopak. Všetko záleží od uhla pohľadu.