Motoristi budú svietiť celý rok

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Reli.C
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Motoristi budú svietiť celý rok

Príspevok od používateľa Reli.C »

Národná rada SR v piatok schválila novelu zákona o premávke na pozemných komunikáciách, ktorú predložil poslanec SDKÚ-DS Martin Pado.

Motoristi budú musieť svietiť počas celého roka a okrem povinnosti svietiť sa tiež zvyšuje minimálna rýchlosť na diaľnici zo súčasných 50 km/h na 70 km/h.

Aký máte na to názor?! :?

Môj osobný názor: Prečo tie kurwy neschvália napr. zákaz fajčenia v baroch a reštauráciach, ale takú *censored*. :?
den333
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa den333 »

to nahodou neni p*covina pretoze velmi vela nehôd sa stava prave kvoli tomi ze ludia nemaju zapnute svetla...podla mna je dobre ze to chvalily
btw:inac stym fajcenim stebou uplne suhlasim to by mohli zakazat
zuzkazuzka
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zuzkazuzka »

Nesúhlasím s tvojim názorom. Ja som sa tejto správe dnes veľmi potešila. Osvetlené vozidlo je oveľa lepšie viditeľné ako neosvetlené. Robili sa rôzne testy bezpečnosti premávky a nehodovosti a osvetlené vozidlá vyšli oveľa lepšie. Okrem toho v zahraničí je to už niekoľko rokov uzákonené a tak je len prirodzené, že sa naši zákonodarci konečne v tejto otázke zhodli.
BTW Reli.c, si motorista?

PS: čo sa týka fajčenia v podnikoch, to je ďalšia vec, ktorá keď v parlamente prejde, tak sa len veľmi poteším :) Okrem toho, už sa o tom chystajú rokovať
Reli.C
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Reli.C »

zuzkazuzka napísal: BTW Reli.c, si motorista?
Som som :-). Fakt si myslíte že to nejak ovplyvní nehodovosť na pozemných komunikáciach?! Som zvedavý na porovnávacie štatistiky koncom roka. :?.

/už vidím ako to mojej baterke v aute dá zabrať :-(. Narážam na to, ako ju budem dennodenne nabíjať po tom, ako zabudnem v jeden krásny slnečný deň vypnúť svetlá. no to bude :-(

btw/príspevok č. 100 :wink:
:lol:

sundevil: no asi fakt budem musieť troška investovať. mne sa to naštastie nestalo ešte, ale brácho s tým už svoje skúsenosti má :lol:

btw2/a ku tej min. rýchlosti. to aby som si nové auto šiel kúpiť :oops:
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

zuzkazuzka : ano su staty - skandinavia, kde sa celorocne svieti uz velmi dlhu dobu, ale bolo to zavedene z troska ineho dovodu
okrem toho v tychto statoch su auta vybavene inymi svetlami, tj na denne svietenie su ine svetla ako na svietenie pri znizenej viditelnosti, to len tak na okraj
u nas je jedine mozne si dat dodatocne namontovat dalsie svetla - prave na svietenie cez den, tie sa umiestnuju asi na uroven hmloviek, a tak setria svetla hlavne

Reli.c : myslim ze mala investicia do hlasica zapnutych svetiel, by pre tych co radi zabudaju a nemaju to v seriovom vybaveni je uz druhu/tretiu zimu pomaly nutnost nutnost, a teraz k tomu pripadne nutnost automatickych svetiel
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa enter00 »

som za celodenne svietenie, investicia mala a moznost zabranit nehode velka.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

sundevil.. a nie sú na slovensku tieto svetlá na denné svietenie zakázané? :roll: ..a pravdupovediac ani neviem, ktoré svetlá Zákon presne definuje, že majú byť rozsvietené..

..inak dá sa aj pre zábudlivcov ľahko zohnať zariadenie, ktoré automaticky pri naštartovaní motora rozsvieti svetlá a pri vypnutí motora ich vypne.. ;) Myslím, že sa to robí už aj pre staré 120ky..

btw.. som za, konečne to schválili! :D ..aj keď ja by som možno navrhol jednu výnimku.. a to, že v obci v lete sa nemusí svietiť, iba mimo obce.. ;)
Armageddon
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Armageddon »

Moj osobny nazor je to dobre, malo by sa tym zabranit mnozstvu dopravnych nehod. si myslim :?
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

brm : neviem, ale v cechach su povolene, takze zrejme budu povelene aj u nas
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Reli.c tebe nefici altertator alebo co tu splietas o nabijani baterky ???
Ak mas nastartovany motor tak alternator dodava Napatie aj Elektronike aj nabija Baterku
Alebo mas Elektromobil?? :)
//Pardon nevsimol som si ... :oops:
No ale v kazdom pripade ... ja som za ...
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

myslite ze to je velky rozdiel, ked auto pocas letneho, slnecneho dna svieti alebo nie ??? podla mna to v tomto pripade osoh nema...

inak ok :wink:
schw33k
Guru
Guru

Príspevok od používateľa schw33k »

Shark NX
Reli.c napísal:/už vidím ako to mojej baterke v aute dá zabrať :-(. Narážam na to, ako ju budem dennodenne nabíjať po tom, ako zabudnem v jeden krásny slnečný deň vypnúť svetlá. no to bude :-(

btw/príspevok č. 100 :wink:
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

dawo napísal:myslite ze to je velky rozdiel, ked auto pocas letneho, slnecneho dna svieti alebo nie ??? podla mna to v tomto pripade osoh nema...
Podľa mňa áno.. na dlhých rovných cestách je aj slnečný deň nebezpečný.. o východe/západe slnka ani nehovorím..

//kto s týmto nesúhlasí, nech najskôr napíše, koľko km absolvoval mimo obec na dlhej rovnej ceste počas jasného slnečného dňa..
mishenko
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mishenko »

ja som uz dlho vravel, ze ak sa stane na slovensku daco dobre, tak to bude schvalenie celodenneho svietenia :)
dawo napísal:myslite ze to je velky rozdiel, ked auto pocas letneho, slnecneho dna svieti alebo nie ??? podla mna to v tomto pripade osoh nema...
samozrejme, ak ide dakto z tiena a tebe svieti slnko, tak si bud isty, ze ho neuvidis ani ked ma ruzove auto ...
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

Som všetkými 10timi za celoročné svietenie.
Celoročne som svietil vždy. To že mi to zožerie o 0,1 litra na 100 km viac je zanedbateľné. Čiže ten kto sa chce oháňať spotrebou, je trápny. Aj pri najlepšej viditeľnosti je veĺký rozdiel medzi osvetleným a neosvetleným vozidlom. A ja ako vodič mám radšej osvetlené autá.
Ak to má zachrániť čo i len jeden ľudský život, tak to bude stáť za to :!:
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Reli.c napísal:Som som :-). Fakt si myslíte že to nejak ovplyvní nehodovosť na pozemných komunikáciach?! Som zvedavý na porovnávacie štatistiky koncom roka. :?.

inak ok :wink:
Obom môžem povedať z vlastnej skúsenosti, že to má význam :!:
-Stalo sa to asi pred dvoma rokmi, keď sme si takto s našou bielou felíciou mierili do Košíc cez juh slovenska. Boli sme už pár kilometrov za soroškou, keď nás obiehalo akési osobné auto. V tom sa nečakane pred nami "zjavil" strieborný peugeot 206!!! Bola to viacmenej rovina, resp. mierny kopec a so zvdihnutou rukou môžem odprisahnuť, že som ho ja, ani moja mama (ktorá dosť stresuje v aute) ani otec za volantom a zrejme ani šofér predbiehajúceho nevidel. Doslova splynul s tou rozpálenou vozovkou. Našťastie sa to teda skončilo dobre, vozidlo, ktoré nás predbiehalo sa zaradilo (značku nepamatam, farba modrá) za nás a predbehlo neskor.
-Dovtedy som si myslel, že to je blbosť, však auto predsa vidíš, ale naozaj tie zapnuté svetlá robia svoje. Takže som za a také argumenty, že to zvyšuje spotrebu podľa mňa neobstoja, ušetriť sa dá napr. na dodržiavaní rýchlosti, včasnom preraďovaní a nie na bezpečnosti seba i okolia.
Totim
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Totim »

Podľa mňa je úplný nezmysel svietiť svetlami napr. v taký slnečný a nádherný deň ako bol dnes v Poprade. Všetko je to kvôli vodičom, keby boli všetci zodpovední a zasvietili za zníženej viditeľnosti, tak by sme takéto trápne nariadenie nemali... Cez slnečný den je to hlúposť, ale je zase pravda, že po našich cestách jazdia ch hlupáci, ktorí na to seru aj za šera, dažďa... Takže budeme svietiť, čo už :?
mishenko
King
King
Kontaktovať používateľa:

Totim napísal:Podľa mňa je úplný nezmysel svietiť svetlami napr. v taký slnečný a nádherný deň ako bol dnes v Poprade. Všetko je to kvôli vodičom, keby boli všetci zodpovední a zasvietili za zníženej viditeľnosti, tak by sme takéto trápne nariadenie nemali... Cez slnečný den je to hlúposť, ale je zase pravda, že po našich cestách jazdia ch hlupáci, ktorí na to seru aj za šera, dažďa... Takže budeme svietiť, čo už :?
Uz som pisal priklad, kedy je to cez slnecny den dolezite. A nebol som jediny. Raz snad prides na to, ze tu len tak netlachame do vetra.
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

Totim: Núka sa mi otázka. Si šofér? Len taká pripomienka. Ak niekto vlastní vodičšský preukaz, vôbec to neznamená že je aj šofér.
mishenko
King
King
Kontaktovať používateľa:

eritrocit napísal:Totim: Núka sa mi otázka. Si šofér? Len taká pripomienka. Ak niekto vlastní vodičšský preukaz, vôbec to neznamená že je aj šofér.
100 bodov. Pravdepodobne si trafil kliniec po hlavicke. Max. tak jeho rodicia nadavali, ze zase budu cele dni svietit ...
Neverim, ze toto napise vodic, ktory naozaj jazdi.
Napísať odpoveď