Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
miki690
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Ale ved ty na to aj tak neveris ... tak pre teba to je len nejake "blbe poliatie hlavy, blbou vodou" ak na to neveris tak ako ti to uskodilo ? co ti to akoze spravilo ?safan napísal:no podla mna je to svinstvo.aj ja som bol pokrsteny proti svojej voli ked som mal pol roka.
Hmm velmi smiesne a inteligentneCicatrix napísal:Ja som na krste zakričal "nelejte na mna tú špinavú vodu!!" a zdrhol som...
-
mastermind
VIP
co je na tom blbe? ved ked bude verit tak to bude jedno, ja nemam nic proti krstom, ale hovorim nech sa kazdy rozhodne sam, nie za neho rodicia, je mi jasne, ze ked su rodicia silne veriaci, dieta sa tomu nevyhne, lebo to pokladaju za spravne...ak to chcete silou mocou brat len ako cierne a biele, tak ok, pre ateistu je to obliatie vodou, pre veriaceho krestana je to ved duchovna, no je to aj vec principu, ked neverim nechcem sa dat krstit, ciastocne mi to pride ako take nahananie oveciek, velmi zvelicene povedane"kym si nemoze vybrat, dame ho pokrstit a potom uz obcas aj do kostola zajde a ked uz je pokrsteny preco by si nedal aj birmovku? a uz je ruka v rukave, mame dalsiu ovecku" ano, mozeet namietat ze nijak ho to neobmedzuje, ale zobralo mu to moznost slobodneho rozhodnutia tak ked uz nejde o nic ine ide o principdawo napísal:A preco by svoje dieta nemohli dat pokrstit ked ho chcu vychovat do krestana? Ak to decko nebude neskor verit v boha, stane sa ateistom existovat moze aj pokrsteny ... to je uz na nom .. ale ak by decko chcelo verit v Boha a museli by ho krstit v dospelosti to je blbe...
co sa tyka interupcii, myslim, ze tato diskusia nie je o tom, ak niekto bude citit potrebu o tom diskutovat nech vytvori temu, ale myslim, ze tak ako aj na niekolkych inych forach na ktorych som o tom diskutoval to nikam nepovedie, cize to radsej poncham bez komentara
no a nieje jedno ci sa clovek k otazke boha postavi pokrsteny alebo nie??? Aj pokrsteny a aj nepokrsteny moze verit v boha a tak isto aj pokrsteny aj nepokrsteny nemusi verit v boha ... neviem co je na tom zle ...Fall napísal:co je na tom blbe? ved ked bude verit tak to bude jedno, ja nemam nic proti krstom, ale hovorim nech sa kazdy rozhodne sam
netvrdim, ze je na tom nieco zle, ani som to nikdy netvrdil, len vravim, ze kazdy by sa mal rozhodnut sam ci sa chce nechat pokrstit, uz to tu pisem neviem kolky krat, ale asi sa furt nechapemedawo napísal:no a nieje jedno ci sa clovek k otazke boha postavi pokrsteny alebo nie??? Aj pokrsteny a aj nepokrsteny moze verit v boha a tak isto aj pokrsteny aj nepokrsteny nemusi verit v boha ... neviem co je na tom zle ...
ja tvrdim, ked sa chce niekto nechat pokrstit nech sa necha, ked nie nech sa nenecha nevidim nic zle ani na tom ani na tom, akurat, ze ja som s principu zato aby sa rozhodol kazdy sam slobodne aj ked ho to mozno nikdy v zivote nijak neovplivni, ale ide o princip, uz neviem ako to inak napisat
no, niekto mi poslal karmou spravu v ktorej sa pise
"rodicia za teba rozhodli ake budes mat meno, ze pojdes do skoly, ze budes chodit trebars na hudobnu a proti tomu sa neburis. nejde o nic ine, len o to, ze krst sa tyka nabozenstva...." kedze sa dotycny nepodpisal zareagujem touto cestou, hadam si odpoved najde, prip nech sa na mna obrati cez sukromnu spravu, diskusii som nakloneny, v pripade ze som prehliadol pravidlo ktore tvrdi, ze sa nemoze cez forum takto zareagovat, tak sa moderatorom a adminom ospravedlnujem, nech to zmazu ak to budu povazovat za potrebne
cize, to meno ponecham bokom kedze sa mi to zda trosku mimo misu
skola: pokial viem u nas je povinna skolska dochadzka, cize na nejaku skolu ma umiestnit museli, ak hovoris o strdnej skole, tak tu som si vyberal uplne sam a rodicia do toho nijak nezasahovali, akurat podpisali prihlasku, na hudobnu som 15 rokov nechodil a ked som chcel zacat chodit podporili ma, robil som aj mnoho roznych sportov a kopu inych aktivit no do ziadnej ma nikdy nenutili, mozno aj takyto demokraticky system u nas doma vyrazne ovplivnil moje nazory a postoje
ano pochopitelne, ze sa proti tomu burim preto lebo sa to tyka nabozenstva, kedze nabozenstvo NIE JE nic povinne, je to vec svetonazoru, nazoru na mnoho dalsich veci a hlavne viery, cize aj kazdy akt spojeny snim by mal podla mojho nazoru byt dobrovolny, teda by sa mal nechat na tom kto by mal byt pokrsteny(resp birmovany...)
"rodicia za teba rozhodli ake budes mat meno, ze pojdes do skoly, ze budes chodit trebars na hudobnu a proti tomu sa neburis. nejde o nic ine, len o to, ze krst sa tyka nabozenstva...." kedze sa dotycny nepodpisal zareagujem touto cestou, hadam si odpoved najde, prip nech sa na mna obrati cez sukromnu spravu, diskusii som nakloneny, v pripade ze som prehliadol pravidlo ktore tvrdi, ze sa nemoze cez forum takto zareagovat, tak sa moderatorom a adminom ospravedlnujem, nech to zmazu ak to budu povazovat za potrebne
cize, to meno ponecham bokom kedze sa mi to zda trosku mimo misu
skola: pokial viem u nas je povinna skolska dochadzka, cize na nejaku skolu ma umiestnit museli, ak hovoris o strdnej skole, tak tu som si vyberal uplne sam a rodicia do toho nijak nezasahovali, akurat podpisali prihlasku, na hudobnu som 15 rokov nechodil a ked som chcel zacat chodit podporili ma, robil som aj mnoho roznych sportov a kopu inych aktivit no do ziadnej ma nikdy nenutili, mozno aj takyto demokraticky system u nas doma vyrazne ovplivnil moje nazory a postoje
ano pochopitelne, ze sa proti tomu burim preto lebo sa to tyka nabozenstva, kedze nabozenstvo NIE JE nic povinne, je to vec svetonazoru, nazoru na mnoho dalsich veci a hlavne viery, cize aj kazdy akt spojeny snim by mal podla mojho nazoru byt dobrovolny, teda by sa mal nechat na tom kto by mal byt pokrsteny(resp birmovany...)
zle je na tom napriklad to ze mna pokrstili.chcel som si to ist vybavit na tu ich biskubsku vec ale ked som sa docital ake su s tym problemy nechal som to ZATIAL tak.kedze som pokrsteny cirkev ma berie ako svoju ovecku.ja ich ovca niesom a odmietam byt krsteny.preto svoje decko nedam pokrstit.exkomunikacia je zlozity proces a nikto nevie ako sa dieta rozhodne.treba to nechat na nomdawo napísal:no a nieje jedno ci sa clovek k otazke boha postavi pokrsteny alebo nie??? Aj pokrsteny a aj nepokrsteny moze verit v boha a tak isto aj pokrsteny aj nepokrsteny nemusi verit v boha ... neviem co je na tom zle ...
a vadi ti v tvojom zivote ze si pokrsteny?? Co ak na stare kolena ked ti zacne lepit zo smrti sa zmenis??? Ak ja vyhodia z cirkvi si v <> ale kedze si pokrsteny mas sancu ... Nehraj sa na hrdinusafan napísal:zle je na tom napriklad to ze mna pokrstili.chcel som si to ist vybavit na tu ich biskubsku vec ale ked som sa docital ake su s tym problemy nechal som to ZATIAL tak.kedze som pokrsteny cirkev ma berie ako svoju ovecku.ja ich ovca niesom a odmietam byt krsteny.preto svoje decko nedam pokrstit.exkomunikacia je zlozity proces a nikto nevie ako sa dieta rozhodne.treba to nechat na nom
-
peterkozel
Medium Professional
hmmm ale ale, preco ti to vlastne vadi to pokrstenie, ved tebe to moze byt jedno a ukradnute, snad sa nebojis svatokradeze vsak nie?, ved ty nemas rad veci spojovane s nabozenstvom a snad ani ludi co sa o to zaujmaju tak preco ta svrby to pokrstenie, heh ved chod a zver sa swo svojimi predstavami o nabozenstve nejakemu duchovnemu, ved uvidis ci ho rozculis alebo pobavissafan napísal:zle je na tom napriklad to ze mna pokrstili.chcel som si to ist vybavit na tu ich biskubsku vec ale ked som sa docital ake su s tym problemy nechal som to ZATIAL tak.kedze som pokrsteny cirkev ma berie ako svoju ovecku.ja ich ovca niesom a odmietam byt krsteny.preto svoje decko nedam pokrstit.exkomunikacia je zlozity proces a nikto nevie ako sa dieta rozhodne.treba to nechat na nom
Je to pekne ze nechas aby sa tvoje deti rozhodli ci sa daju pokrstit. Ale mal by si si uvedomit ze ak tvoje deti za cely svoj zivot nebudu nic pocut o Bohu a teba ani raz neuvdia v kostole, asi tazko sa rohodnu stat sa krestanmi. Podla mna tak ci tak rozhodnes za nich.safan napísal:zle je na tom napriklad to ze mna pokrstili.chcel som si to ist vybavit na tu ich biskubsku vec ale ked som sa docital ake su s tym problemy nechal som to ZATIAL tak.kedze som pokrsteny cirkev ma berie ako svoju ovecku.ja ich ovca niesom a odmietam byt krsteny.preto svoje decko nedam pokrstit.exkomunikacia je zlozity proces a nikto nevie ako sa dieta rozhodne.treba to nechat na nom
tak to si hadam robis srandu, kazdy rozumne zmyslajuci clovek si pri rozsirovani svojich obzorov musi vsimnut aj to, ze existuje nieco ako boh a nieco ako nabozenstva celkovo, okrem toho sa tu niekdo na minulych stranach ohanal nejakymi pomerne vysokymi statistikami o vierovyznani slovakov, tak pokial svoje dieta nezavries do velkej bubliny a nebudes ho izolovat od zbitku sveta coskoro si vytvori vlastny nazor samo...a este jedna otazka, keby tvoje sa tvoje dieta spravalo slusne, milo a srdecne vadilo by ti este ze nie je krestan?pHysIQ napísal:Je to pekne ze nechas aby sa tvoje deti rozhodli ci sa daju pokrstit. Ale mal by si si uvedomit ze ak tvoje deti za cely svoj zivot nebudu nic pocut o Bohu a teba ani raz neuvdia v kostole, asi tazko sa rohodnu stat sa krestanmi. Podla mna tak ci tak rozhodnes za nich.
NO lenze ak ma krestansku vychovu k Bohu sa moze dostat skor a o tom je to rozhodovanie rodicov ... ci ho budu vychovavat vo viere a laske k Bohu alebo nie ... a ako si povedal kedze nezije v bubline vytvori si nazor ci veri alebo to odpise ...Fall napísal:tak to si hadam robis srandu, kazdy rozumne zmyslajuci clovek si pri rozsirovani svojich obzorov musi vsimnut aj to, ze existuje nieco ako boh a nieco ako nabozenstva celkovo, okrem toho sa tu niekdo na minulych stranach ohanal nejakymi pomerne vysokymi statistikami o vierovyznani slovakov, tak pokial svoje dieta nezavries do velkej bubliny a nebudes ho izolovat od zbitku sveta coskoro si vytvori vlastny nazor samo...a este jedna otazka, keby tvoje sa tvoje dieta spravalo slusne, milo a srdecne vadilo by ti este ze nie je krestan?
-
mastermind
VIP
presne ako si napisal, dotycny clovek si musi vsimnut ze existuje nieco ako nabozenstvo. Ale to je tak vsetko. Moze si precitat nieco z biblie, ale kym mu to niekto kto tomu aspon trosku rozumie nevysvetli, stane sa z neho rovnaky zaslepeny ignorant ako mnozstvo inych ludi, ktori sa povazuju za naslovovzatych odbornikov na exegezu a pritom dokazu v diskusii polozit otazku "Ako mohol Boh stvorit svet za 7 dni, ked je uz dokazane ze vek vesmiru je 7 Mld rokov?"Fall napísal:tak to si hadam robis srandu, kazdy rozumne zmyslajuci clovek si pri rozsirovani svojich obzorov musi vsimnut aj to, ze existuje nieco ako boh a nieco ako nabozenstva celkovo, okrem toho sa tu niekdo na minulych stranach ohanal nejakymi pomerne vysokymi statistikami o vierovyznani slovakov, tak pokial svoje dieta nezavries do velkej bubliny a nebudes ho izolovat od zbitku sveta coskoro si vytvori vlastny nazor samo...a este jedna otazka, keby tvoje sa tvoje dieta spravalo slusne, milo a srdecne vadilo by ti este ze nie je krestan?
Ludia jednoducho sa s tym musite zmierit, rodicia su za vas do vasej 18ky zodpovedni a dokonca za vas rozhoduju. Verim, ze ked sa rozhodli dat vas pokrstit, tak to bolo len z toho dovodu, ze si mysleli, ze vam to moze trosku prospiet.
Myslim, ze aj mnoho tych co o sebe tvrdia, ze su veriaci sa nedaju povazovat za odbornikov na teologiu a historiu krestanstva(resp daneho nabozenstva)mastermind napísal:presne ako si napisal, dotycny clovek si musi vsimnut ze existuje nieco ako nabozenstvo. Ale to je tak vsetko. Moze si precitat nieco z biblie, ale kym mu to niekto kto tomu aspon trosku rozumie nevysvetli, stane sa z neho rovnaky zaslepeny ignorant ako mnozstvo inych ludi, ktori sa povazuju za naslovovzatych odbornikov na exegezu a pritom dokazu v diskusii polozit otazku "Ako mohol Boh stvorit svet za 7 dni, ked je uz dokazane ze vek vesmiru je 7 Mld rokov?"
Ludia jednoducho sa s tym musite zmierit, rodicia su za vas do vasej 18ky zodpovedni a dokonca za vas rozhoduju. Verim, ze ked sa rozhodli dat vas pokrstit, tak to bolo len z toho dovodu, ze si mysleli, ze vam to moze trosku prospiet.
Ano rodicia maju pravo rozhodovat o svojich detoch do dovrsenia plnoletosti, nikdy som netvrdil ze namaju, alebo, ze by nemali mat, len som zato aby im umoznili co najvacsiu slobodu rozhodovania sa(pochopitelne aby to neslo do ziadnych extremov to uz snad kazdy rodic usudi, co by mohlo jeho dietatu nejak vazne uskodit), tiez predpokladam, ze ked sa rodicia rozhodnu dat dieta pokrstit urcite to nemyslia v zlom
dawo: je pravda, ze som ateista, ale mam mnoho znamich ktori su veriaci a su aj dost zbehli v historickom ponimani krestanstva, bibliu maju nastudovanu od predu do zadu, aj som snimi mnoho raz viedol naozaj rozsiahle debaty na temu nabozenstva a celkovo svetonazoru(ktorymi sme sa po doslova hodinach diskusie nikam nedostali), ale doteraz som sa nestretol stym, ze by bola cesta k bohu pretekom, ako ty tvrdis "dostat sa k bohu skor" uz ked niekto veri v boha nemalo by to byt jedno, alebo ten kto veri dlhsie je lepsi? ak sa mylim budem len rad ak rozsiris moje obzory, velmi rad sa obohatim o novy poznatok
-
P3Bo
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Kazdy veri v nieco ja verim v Boha. Ale urcite nie v toho akeho ho vyhlasuje cirkev. Uz som sa viac krat vyjadril ze cirkev je len politicka organizacia ktora by bola najradsej keby jej ovecky boli slepe a hluche a aby ich mohla bezstrestne viest svetom. Verim v dušu nejaku vyzsiu energiu. U mna je Boh niekto kto riadi tuto energiu. Mam problemy s pochopenim vedy v niektorych veciach. Napr. vedci povedia ze teoria abiogenezy cize ze sa z nezivej hmoty vytvori zivot nespravna. Avsak ty isty vedcio hovoria ze zivot vznikol z nezivej hmoty konkretne z nejakych plynov a vody ???? Mno mam urcite prdstavy ale urcite sa nezhoduju ani z jednou ani s druhou ( neveriacou ) stranou. Asi si zalozim vlastne nabozenstvo

aj keby mi zacalo lepit neznizim sa k cirkvi.netusis aky mam ku krestanstvu odpor.toto mi nehrozi a ano,vadi mi ze som pokrsteny.presnejsie povedane NESMIERNE mi to vadi,pretoze ja niesom krestan a ani sucast cirkvidawo napísal:a vadi ti v tvojom zivote ze si pokrsteny?? Co ak na stare kolena ked ti zacne lepit zo smrti sa zmenis??? Ak ja vyhodia z cirkvi si v <> ale kedze si pokrsteny mas sancu ... Nehraj sa na hrdinu
neni mi to ukradnute pretoze skratka ja nemam byt co pokrsteny.krstom vstupis do cirkvi a ja odmietam byt jej sucastou.skratka chcem byt exkomunikovany.a prave preto ze nemam rad veci spojovane s nabozenstvompeterkozel napísal:hmmm ale ale, preco ti to vlastne vadi to pokrstenie, ved tebe to moze byt jedno a ukradnute, snad sa nebojis svatokradeze vsak nie?, ved ty nemas rad veci spojovane s nabozenstvom a snad ani ludi co sa o to zaujmaju tak preco ta svrby to pokrstenie, heh ved chod a zver sa swo svojimi predstavami o nabozenstve nejakemu duchovnemu, ved uvidis ci ho rozculis alebo pobavis
mas pravdu ,vlastne rozhodnem.rozhodnem podla svojho usudku a dufam ze moje deti nebudu verit v boha.je to tak.tak isto ako krestania vedu svoje deti k viere,ja ich budem viest proti cirkvi a nabozenstvupHysIQ napísal:Je to pekne ze nechas aby sa tvoje deti rozhodli ci sa daju pokrstit. Ale mal by si si uvedomit ze ak tvoje deti za cely svoj zivot nebudu nic pocut o Bohu a teba ani raz neuvdia v kostole, asi tazko sa rohodnu stat sa krestanmi. Podla mna tak ci tak rozhodnes za nich.
-
peterkozel
Medium Professional
safan - tak ale sprav si v tom poriadok lebo najprv si pisal ze nechas svoje deti aby sa same rozhodli ci uznavat nejake nabozenstvo a potom si napisal ze sa budes snazit ich vychovavat k tomu aby neznasali nabozenstvo, hmm takze im nakoniec nenechas moznost slobodneho rozhodnutia sa vsak?
- povedz co je zle na rodicovi ktory ma nejake presvedcenie a da svoje decko pokrstit a snazi sa ho viest k nejakemu nabozenstvu, ved aj tak to byva tak ze decko dospeje a az potom sa rozhoduje ako nalozi so svojim zivotom, tak ty asi nemozes prehltnut ani svojim rodicom ze ta dali pokrstit, hmm no nic safan ved preco nedas nieco vediet nejakemu duchovnemu nech vyriesia tvoj uniakatny problem hmm ale aj tak s tym uz nic nespravis pri krste s teba zmyli dedicny hriech takze v nedelu do kostola
- povedz co je zle na rodicovi ktory ma nejake presvedcenie a da svoje decko pokrstit a snazi sa ho viest k nejakemu nabozenstvu, ved aj tak to byva tak ze decko dospeje a az potom sa rozhoduje ako nalozi so svojim zivotom, tak ty asi nemozes prehltnut ani svojim rodicom ze ta dali pokrstit, hmm no nic safan ved preco nedas nieco vediet nejakemu duchovnemu nech vyriesia tvoj uniakatny problem hmm ale aj tak s tym uz nic nespravis pri krste s teba zmyli dedicny hriech takze v nedelu do kostola
aha..zmazali dedicny hriech...no...dobre ked myslis.a moj problem neni unikatny,ma ho viac ludi predstav si.pytal som sa ch*ja z kostola a povedal ze na tom ich hlavnom tom sa to da.skusim tam zajst mne je to jedno nech si to riesia aj vo vatikanepeterkozel napísal:safan - tak ale sprav si v tom poriadok lebo najprv si pisal ze nechas svoje deti aby sa same rozhodli ci uznavat nejake nabozenstvo a potom si napisal ze sa budes snazit ich vychovavat k tomu aby neznasali nabozenstvo, hmm takze im nakoniec nenechas moznost slobodneho rozhodnutia sa vsak?
-
mastermind
VIP
ked ti to tak vadi tak poziadaj o exkomunikaciu. ved cesty su... ako poznamenal peterkozel, vodu kazes a vino pijes... v kazdom pripade, deti si vychovavaj ako chces ale preco hned tak aby boli "proti cirkvi"? nestaci aby boli neutralne? veriaci tiez nevychovavaju svoje deti tak aby boli "proti neveriacim"
ozaj mam taky pocit ze tento tvoj postoj je viac menej vsugerovany a tvoja netolerancia je nejakym "principialnym" postojom
ozaj mam taky pocit ze tento tvoj postoj je viac menej vsugerovany a tvoja netolerancia je nejakym "principialnym" postojom