Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

SRneC
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa SRneC »

Fall napísal:aj ked som to tu uz zrejme pisal napisem sem nazor este raz, nazory a konania normalne logicky zmyslajuceho cloveka su mnohokrat v sulade s vacsinou prikazani(s vynimkou tych ktore priamo hovoria o bohu, myslim, ze je to napr prve), cize to, ze niekto nechodi do kostola, neznamena, ze je hned vandal, alebo nejaky vytrznik.
Dawo: keby si neveril v boha, resp nevedel o bozich prikazaniach spraval by si sa inak ako sa teraz bezne kazdy den spravas? Lebo s tvojich prispevkov vypliva ze bozie prikazania by sa mali dodrziavat lebo su bozie a nie preto lebo v sebe nesu istu moralnu zasadu bezneho cloveka, co je si myslim uz na uvazenie
nie! prikazania su vlastne svedomie na "papieri" .. a vravel som nieco o prikazaniach :shock:

-veriaci by sa "mal" spravat podla prikazani a u neveriacich to je svedomie podla ktoreho zit ... uz to smeruje kam nema :(
Fall
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Fall »

P3Bo napísal:Vela ludi sa tvari ako zarytych katolikov a nedokazu dodrzat ani zakladnych desat bozich prikazani :( Takze ak povie ze neveri tak je to jeho nazor. Podla mna je viac odsudeniahodne ak niekto hovori ze je krestan a pritom porusuje prikazana jedno za druhym nez ten kto je ateista a je vnutorne dobry clovek. Btw pytal som sa farara este davno ze kto sa dostane do neba ci hresiaci krestan alebo spravodlivy budhista ? Odpovedal na to takto:" je na Bohu koho spasi " nepotrebuje dalej komentar .... :)
No nehnevaj sa, byt ateista je odsudenia hodne?!?! No ja len dufam, ze si to nemyslel tak ako si to napisal, diskusia sa niesla na relativne vysokej urovni a v modernom duchu a pohlade na nabozenstva, ale tvrdit, ze byt ateista je odsudenia hodne to by bolo na mna trochu prisilne kafe, cize by som bol rad aby si to uviedol na pravu mieru a vyviedol ma s mojho(dufam) omylu
jamess
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jamess »

miki24686 napísal:tak nevies googlit :lol:
http://www.posolstvo.sk/cont/clcont.htm
vdaka moc, aj som hento nasiel, ale som myslel ze to niekto len sarkasticky napisal lebo je to takym stylom pisane :)
Z.G. Desatoro Božích prikázaní

Z.G.1. Prikázanie prvé: Ja som Pán, tvoj Boh! Nebudeš mat iných bohov okrem mna!
Z.G.2. Prikázanie druhé: Nezneužiješ meno Pána, svojho Boha!
Z.G.3. Prikázanie tretie: Den sviatocný máš svätit!
Z.G.4. Prikázanie štvrté: Máš ctit otca i matku!
Z.G.5. Prikázanie piate: Nezabiješ!
Z.G.6. Prikázanie šieste: Nenarušíš manželstvo!
Z.G.7. Prikázanie siedme: Nebudeš kradnút!
Z.G.8. Prikázanie ôsme: Nevydáš krivého svedectva proti blížnemu svojmu!
Z.G.9. Prikázanie deviate: Nebudeš bažit po žene blížneho svojho!
Z.G.10. Prikázanie desiate: Nebudeš žiadostivý domu, dvora, dobytka svojho blížneho a všetkého, co je jeho!
Z.V. Otčenáš
proti prikazaniam co spominaju boha sa vyjadrovat nebudem, tie automaticky neakceptujem, ale sa chcem skor k tym nebozskym vyjadrit, lebo niekto tu tusim spominal ze tie kde sa nespomina boh su vseobecneho razu. Tak chcem tomu oponovat. Ked sa vezme trebars 4 prikazanie, uvediem priamy priklad, moj otec ma mamu ktora ho cely zivot nenavidela, robila naprieky a to aj mojej mame ked sa brali a este aj 20 rokov po svadbe, az sa nakoniec otec rozhodol sa s mamou navzdy rozlucit a vylucit ju z nasich zivotov. Uz len pre tento pripad sa mi zda 4 prikazanie ako blazonstvo, kedze kazda rodina je individualny pripad. Prikazanie sieste: nenarusis manzelstvo- podla mna dalsia hlupost, kedze v niektorych manzelstvach to nemusi proste fungovat z dovodov typu ze manzel neustale podvadza, manzellka nechce deti alebo podobne.

Takto by som sa mohol vyjadrit ku kazdemu prikazaniu. Takze podla mna su tieto prikazania hluposti, a rozhodne nie su vseobecneho razu zeby ich automaticky dodrziavali aj neveriaci.
Fall
Medium Star
Medium Star

dawo napísal:nie! prikazania su vlastne svedomie na "papieri" .. a vravel som nieco o prikazaniach :shock:

-veriaci by sa "mal" spravat podla prikazani a u neveriacich to je svedomie podla ktoreho zit ... uz to smeruje kam nema :(
no reagoval si na prispevok o tom, ze niekto neuznava cirkev, a povedal si, ze nerespektuje zakony ktore tu krestanom boh udajne nechal, tak ake ine zakony okrem 10 prikazani to mali byt zanechane? Nie som teolog ani vystudovany historik tak ked o niecom neviem velmi rad si rozsirim obzor.
SRneC
Addict
Addict

Fall napísal:no reagoval si na prispevok o tom, ze niekto neuznava cirkev, a povedal si, ze nerespektuje zakony ktore tu krestanom boh udajne nechal, tak ake ine zakony okrem 10 prikazani to mali byt zanechane? Nie som teolog ani vystudovany historik tak ked o niecom neviem velmi rad si rozsirim obzor.
no ved prikazania ...
co je na tom?? ja som reagoval na to ze chlapec "veri v boha" a konec ...to je vsetko .. ine mu nevyhovuje tak len veri v boha .. a konec
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

dawo napísal:keby niekto na svete dodrziaval vsetkych 10prikazani bol by to druhy boh... :roll:
Nemyslim staci ze si odopries niektore zlozvyky nenavidim ludi ktory povedia ze sa to neda. vsetko sa da len treba chciet. Kam by sa dostali spickovi atleti ked chcu prekonat svetove rekordy a prekonat ludske moznosti. Kam by sa dostali vedci ktory vyvyjaju nove veci ? Edisonovi 2000 krat nevyslo vynajst ziarovku ale potom mu to vyslo ( ze vraj ) Nechcem aby bol nieko svaty ked zhresis a lutujes to tak sa chod vyspovedat ale 10 bozich prikazani je nieco co je " zakladny spis ludskej moralky " ako to tu uz bolo napisane . ( nehovorim o niektorych prikazaniach ktore sa viazu na cirkev )
Fall
Medium Star
Medium Star

jamess napísal:proti prikazaniam co spominaju boha sa vyjadrovat nebudem, tie automaticky neakceptujem, ale sa chcem skor k tym nebozskym vyjadrit, lebo niekto tu tusim spominal ze tie kde sa nespomina boh su vseobecneho razu. Tak chcem tomu oponovat. Ked sa vezme trebars 4 prikazanie, uvediem priamy priklad, moj otec ma mamu ktora ho cely zivot nenavidela, robila naprieky a to aj mojej mame ked sa brali a este aj 20 rokov po svadbe, az sa nakoniec otec rozhodol sa s mamou navzdy rozlucit a vylucit ju z nasich zivotov. Uz len pre tento pripad sa mi zda 4 prikazanie ako blazonstvo, kedze kazda rodina je individualny pripad. Prikazanie sieste: nenarusis manzelstvo- podla mna dalsia hlupost, kedze v niektorych manzelstvach to nemusi proste fungovat z dovodov typu ze manzel neustale podvadza, manzellka nechce deti alebo podobne.

Takto by som sa mohol vyjadrit ku kazdemu prikazaniu. Takze podla mna su tieto prikazania hluposti, a rozhodne nie su vseobecneho razu zeby ich automaticky dodrziavali aj neveriaci.
no ja napisem ktomu co som pisal ja, uviedol som ze logicke konanie, je zvacsa v sulade s vacsinou prikazani, samozrejme, ze vsetko treba vyhodnotit individualne na zaklade najlepsieho vedomia a svedomia, NIKDY nic nenasledovat slepo a bez rozmyslu(ale tak zasa zabijat a okradat by sme sa medzi sebou vazne nemuseli)
k tvojim konkretnym prikladom: to s matkou vynecham, neviem o tom nic, nebol som tam, nepoznam vas, ale ked sa tak rozhodol, zrejme to bolo nutne
k podvadzaniu: myslim, ze je to myslene vtm zmysle, ze muzi cielene nezvadzaju vydate zeny a zeny nezvadzaju zenatych muzov, co je si myslim tiez vec dobrych mravov

dawo: ja som len zareagoval na tvoj dotaz kde si pisal o prikazaniach...
SRneC
Addict
Addict

P3Bo napísal:Nemyslim staci ze si odopries niektore zlozvyky nenavidim ludi ktory povedia ze sa to neda. vsetko sa da len treba chciet. Kam by sa dostali spickovi atleti ked chcu prekonat svetove rekordy a prekonat ludske moznosti. Kam by sa dostali vedci ktory vyvyjaju nove veci ? Edisonovi 2000 krat nevyslo vynajst ziarovku ale potom mu to vyslo ( ze vraj ) Nechcem aby bol nieko svaty ked zhresis a lutujes to tak sa chod vyspovedat ale 10 bozich prikazani je nieco co je " zakladny spis ludskej moralky " ako to tu uz bolo napisane . ( nehovorim o niektorych prikazaniach ktore sa viazu na cirkev )
no ale clovek aj ked sa bude neviem ako premahat vzdy zhresi ... nechapes ze sa to neda?? :shock:
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

Ja nehovorim ze chcem aby teraz kazdy bol dokonaly chcem len aby sa ludia snazili najst v sebe nieco lepsie. Proste ked mozes pomoct tak pomoz a nevyhovaraj sa na druhych ze ani oni nepomohli. Preco si hladat vzory v zivote ked ty sam mozes ist vzorom pre ostatnych ? Ked nieco spravis zle tak to lutuj a ked dobre tak sa tym nechval ale snaz sa pomahat dalej pretoze tym si ziskavas respekt. A iba vymlete mozgy ti budu hovorit ze nie si normalny ked robis nejake tie dobre skutky :)
jamess
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jamess »

Fall napísal:no ja napisem ktomu co som pisal ja, uviedol som ze logicke konanie, je zvacsa v sulade s vacsinou prikazani, samozrejme, ze vsetko treba vyhodnotit individualne na zaklade najlepsieho vedomia a svedomia, NIKDY nic nenasledovat slepo a bez rozmyslu(ale tak zasa zabijat a okradat by sme sa medzi sebou vazne nemuseli)
k tvojim konkretnym prikladom: to s matkou vynecham, neviem o tom nic, nebol som tam, nepoznam vas, ale ked sa tak rozhodol, zrejme to bolo nutne
k podvadzaniu: myslim, ze je to myslene vtm zmysle, ze muzi cielene nezvadzaju vydate zeny a zeny nezvadzaju zenatych muzov, co je si myslim tiez vec dobrych mravov

dawo: ja som len zareagoval na tvoj dotaz kde si pisal o prikazaniach...
podla toho ako si odpovedal sa mi skor zda ze sa prilanas k strane ze prikazania oporuju logickemu rozmyslaniu, kedze si sam napisal ze vsetko treba vyhodnotit individualne :)
k tomu podvazdaniu:hej uz som to pochopil spravne dik. inak cielene podvadzanie je proste taky pozostatok ked muzi hladali partnerky len na oplodnenie a koniec, a myslim ze by sa omnoho menej podvadzalo keby nemali nabozenstva taky striktny pristup k partnerskym vztahom kde mozu byt len dvaja ludia(nebol to nahodou boh co povedal milujte sa a mnozte sa?^^) ale to uz je asi o inom...
Key5ers0ze
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Key5ers0ze »

jamess napísal:...
njn je to nejak archaicky napisane :) btw.v tom co pises je kusisko pravdy.. :aasmile1:
safan
Star
Star

Príspevok od používateľa safan »

dawo napísal:jasne ze oslavuje ... len mu je z toho strasne zle a len tak tak to toleruje ... :roll:
neoslavujem.nemam co.neznasam ich ale musim to tolerovat pretoze byvam s rodinou.len tak to prespim alebo sedim za kompom ale skratka mi je to proti srsti.je to pre mna bezny den
peterkozel napísal:vies ty co?, asi nepochodim dobre za to co napisem ale nemozem to vydrzat, safan dufam ze deti budes mat az tak po 30.tke ked nazbieras trochu rozumu lebo zatial si len taky maly nakazeny slyzky super ober vol a si jediny clovek po ktorom ked si nieco precitam tak ma to uvadza do amoku a najradsej by som ti napraskal na tu tvoju prasinu je*lu ty zasran vygumovany, chod k cvokarovi alebo len tak si chod aj obes sa /sorry za to ulavenie v hlave to stoji/
ty si asi jeden z tych co trochu zagresivneju ked im niekto odporuje.taky maly despota co?hmm...mozem ti povedat iba tolko ze ma tesia tvoje nervy a vyzivam sa v tom.co ta sere?ze sa ti nedari natlacit mi do hlavy tvoju pravdu?alebo to ze tebou pohrdam?chudak si
zelovoc napísal:myslim ze safan je taky isty ako nejaky zapaleny bigotnik akurat ze je na opacnej strane. :roll:
asi tak nejako to je...
jamess napísal:proti prikazaniam co spominaju boha sa vyjadrovat nebudem, tie automaticky neakceptujem, ale sa chcem skor k tym nebozskym vyjadrit, lebo niekto tu tusim spominal ze tie kde sa nespomina boh su vseobecneho razu. Tak chcem tomu oponovat. Ked sa vezme trebars 4 prikazanie, uvediem priamy priklad, moj otec ma mamu ktora ho cely zivot nenavidela, robila naprieky a to aj mojej mame ked sa brali a este aj 20 rokov po svadbe, az sa nakoniec otec rozhodol sa s mamou navzdy rozlucit a vylucit ju z nasich zivotov. Uz len pre tento pripad sa mi zda 4 prikazanie ako blazonstvo, kedze kazda rodina je individualny pripad. Prikazanie sieste: nenarusis manzelstvo- podla mna dalsia hlupost, kedze v niektorych manzelstvach to nemusi proste fungovat z dovodov typu ze manzel neustale podvadza, manzellka nechce deti alebo podobne.

tak tak.tie prikazania su nepouzitelne a na prvych troch vidno cirkev,ktora chcela ovladnut ludi a navzdy si ich priputat k sebe.podla mna prikazania zo satanskej biblie su o dost pouzitelnejsie a hlavne REALNE a zdrave
lekoklatik
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lekoklatik »

dawo napísal:no a co som povedal ja?? veri v jeho existenjiu no "zakony" ktore tu pre nas boh nechal nedodrziava... :roll:
A kde si ty videl boha pisat "TIE" zakony. Kde si vydel boha pisat "TIE" prikazania. Verim v boha ale cirkev nenavisim. Kto si môže dovoliť deliť, alebo súdiť ľudí na dobrých - zlých , kresťanov - pohanov, alebo neviem ešte čo. Bol som vychovávaný v kresťanskej viere, ale až do vtedy, pokým som sa o kresťanstvo sám začal zaujímať. Ako som už raz napísal: Ak verím v boha verím len v neho a nie v kreťanské zákony. Skús sa nad tým PORIADNE PORIADNE PORIADNE zamyslieť. :? a keď sa tvoj názor nezmení tak to nič neznamená. Otvor oči kámo. Dnešná a ani minulá cirkev nieje o Bohu. Moc a sila vládne v srdciach sku****.O Vatikánu.
safan
Star
Star

aaaaaaaaano.tie prikazania vymyslela cirkev a zase tam vidno snahu o ovladnutie.maju taku tradiciu a podporu ludi ze to veriaci nevidia.su zaslepeny ich rozpravkami a nevidia co ta cirkev vlastne chce.ide ma roztrhnut od zlosti a hlavne pre to,ze som proti tomu bezmocny.krestania maju tak vymyte mozgy cirkvou,ze nevidia tieto veci.strasne ma to sere
lekoklatik
VIP
VIP

Fall napísal:cize to, ze niekto nechodi do kostola, neznamena, ze je hned vandal, alebo nejaky vytrznik.
nie vandal ani vytržnik. U kresťanov si pohan. Stala sa mi raz taká vec. v časoch keď som chodieval do kostola som prakticky stal pred nim a jednu nedelu šiel náš pomocný farár z domu kde vydel mňa a ďalších 10 ľudí ako stojíme pri kostole. V tú omšu som šiel na prímanie ale on my to prímanie nedal. Jednoducho som podišiel k nemu a on my povedal môžeš ísť. Cítil som sa blbo kvôli mame pretože len kvôli nej som na to prímanie chodil. Princíp je v tom: Predstavte si že by ste prišli z roboty a šli by ste do kostola aspoň na to prímanie. Samozrejme sa v strede pmši nebudete tlačiť do kostola. No ale on vás videl stáť vonku a jednoducho vám to prímanie nedá. Ako by ste k tomu prišli. Som preto pohan?
safan
Star
Star

a tu mate dodatok.9 prikazani trochu ineho razu.

1. Satan uznáva pôžitkárstvo namiesto odriekania.
2. Satan uznáva vitálnu existenciu namiesto duchovného života.
3. Satan uznáva nepoškvrnenú múdrosť namiesto pokryteckého sebaklamu.
4. Satan uznáva láskavosť k tým, ktorí si ju zasluhujú, namiesto plytvania láskou na nevďačníkov.
5. Satan uznáva pomstu namiesto nastavenia druhého líca.
6. Satan uznáva zodpovednosť k zodpovedným namiesto starosti o psychických upírov.
7. Satan uznáva človeka iba ako ďalšie zviera, niekedy lepšie, no častejšie horšie ako tie, čo chodia po štyroch, ktoré sa pod vplyvom "božsky duchovného a intelektuálneho vývoja" stalo najzákernejším zvieraťom zo všetkých.
8. Satan uznáva všetky takzvané hriechy, pretože vedú k telesnému, duševnému alebo citovému uspokojeniu.
9. Satan je najlepším priateľom cirkvi, akého kedy mala, pretože ju celé roky udržiava v činnosti.

a na porovnanie toto

Z.G.1. Prikázanie prvé: Ja som Pán, tvoj Boh! Nebudeš mat iných bohov okrem mna!
Z.G.2. Prikázanie druhé: Nezneužiješ meno Pána, svojho Boha!
Z.G.3. Prikázanie tretie: Den sviatocný máš svätit!
Z.G.4. Prikázanie štvrté: Máš ctit otca i matku!
Z.G.5. Prikázanie piate: Nezabiješ!
Z.G.6. Prikázanie šieste: Nenarušíš manželstvo!
Z.G.7. Prikázanie siedme: Nebudeš kradnút!
Z.G.8. Prikázanie ôsme: Nevydáš krivého svedectva proti blížnemu svojmu!
Z.G.9. Prikázanie deviate: Nebudeš bažit po žene blížneho svojho!
Z.G.10. Prikázanie desiate: Nebudeš žiadostivý domu, dvora, dobytka svojho blížneho a všetkého, co je jeho!

co sa vam paci viac?
lekoklatik
VIP
VIP

Safan nejde o to čo sa vám páči viac. Je to vec životného výberu. Ale je tam VEĽKÁ VEĽKÁ VEĽKÁ pravda.
9. Satan je najlepším priateľom cirkvi, akého kedy mala, pretože ju celé roky udržiava v činnosti. Áno keby nebolo satana tak cirkev nemá čo robiť. Kresťanské zákony sú prikázania ale satanské(nazvem ich tak) ti dávajú možnosť. Každého osobná vec. Ale len my ľudia sme satani. Trapkovci ktorí pridu večer na cintorinik a zabiju tam mačku, povedia ABRAKA DABRAKA si myslia ze sa im zjavý satan alebo nieco take. Tak tyto si myslia že sa riadia Satanskými zákonmi. Vec osobného názoru
safan
Star
Star

lekoklatik napísal:Safan nejde o to čo sa vám páči viac. Je to vec životného výberu. Ale je tam VEĽKÁ VEĽKÁ VEĽKÁ pravda.
9. Satan je najlepším priateľom cirkvi, akého kedy mala, pretože ju celé roky udržiava v činnosti. Áno keby nebolo satana tak cirkev nemá čo robiť. Kresťanské zákony sú prikázania ale satanské(nazvem ich tak) ti dávajú možnosť. Každého osobná vec. Ale len my ľudia sme satani. Trapkovci ktorí pridu večer na cintorinik a zabiju tam mačku, povedia ABRAKA DABRAKA si myslia ze sa im zjavý satan alebo nieco take. Tak tyto si myslia že sa riadia Satanskými zákonmi. Vec osobného názoru
nemyslia.oni v skutocnosti nevedia co to je.satan v modernom ponati nieje bytost.nieje naprotivok boha ani pekelny demon.je to symbol.symbol pozitku a slobody ludi.ziadne ritualy ani magia.toto je mylny pohlad na satana.preto maju satanisti taku zlu povest.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

koncim v tejto debate lebo uz nenormalne pcoviny sa tu rozoberaju. no more comments
lekoklatik
VIP
VIP

safan napísal:nemyslia.oni v skutocnosti nevedia co to je.satan v modernom ponati nieje bytost.nieje naprotivok boha ani pekelny demon.je to symbol.symbol pozitku a slobody ludi.ziadne ritualy ani magia.toto je mylny pohlad na satana.preto maju satanisti taku zlu povest.
Aj tak sa to da :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :twisted:
Napísať odpoveď