pc zdroj

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
mctomek
Novice
Novice
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

pc zdroj

Príspevok od používateľa mctomek »

zdravim...chcel by som sa opytat aky prud a napetie priblizne dodava pc zdroj do kompu...cca taky 300W...????dikes
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Napätia sú +3,3V, +5V, +12V, -12V (možno ešte nejaké) a prúdy si netrúfam ani tipnúť.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Prudy zavisia od kvality zdroja, +3.3, +5 maju okolo 30-35A, +12 ma tych 15-18A
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Je to podla Kvality zdroja ale moj stary mal 300W ... 4A 230V Vstup ...
+3.3V 20A , +5V 30A , +12V 15A , -5V 0.5A , -12V 0.8A , +5VSB 2A
Marko5211
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Marko5211 »

podla znacky...ale sak to mas na stitku....na zdroji...naco to potrebujes????
HENRICH1571993
Expert
Expert

kuk

Príspevok od používateľa HENRICH1571993 »

Kolko stojí jedna hodina na PC?
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

t0m4s3 napísal:Prudy zavisia od kvality zdroja, +3.3, +5 maju okolo 30-35A, +12 ma tych 15-18A
Nechcem vyryvat,ale ako moze prud zavisiet od kvality zdroja?(mozno troska vplyvom"tvrdosti"zdroja).Velkost prudu zavisy predsa od vykonu spotrebica.
Kolko stojí jedna hodina na PC?
Jedna kwh stoji asi 3.50(zavisy to od tarify).To znamena ze ak odoberas vykon 1000w pocas 1hod.zaplatis za to prave tuto sumu.Takze jednoducha rovnica.3,50X0,4(400Wzdroj)=1.40SK.Ale to je ak odoberas 400w a to by si musel ten zdroj vytazit na max.,takze zavisy to od toho co robis na PC.Ak by si to chcel objektivne tak si odmeraj prud ktory ti odobera PC zo siete,vynasob napätim(230) a dosad do tej rovnice.Ale viac ako ta 1,40sk za hod.to nebude :)
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

dudo02 napísal:Nechcem vyryvat,ale ako moze prud zavisiet od kvality zdroja?(mozno troska vplyvom"tvrdosti"zdroja).Velkost prudu zavisy predsa od vykonu spotrebica.
Kvalitou sa tym mysli, ze nie kazdy 400W zdroj ma iste hodnoty na napatiach. Sroty ako mercury, premier apod. sa pysnia nalepkou 400W skutocna maximalna zataz je vsak hlboko pod 300W a amperove zataze na vetvach porovnatelne s 300W verziami kvalitnejsich znaciek zdrojov.
dudo02
King
King

To fakt :shock:.Vsak potom tie zdroje musia vypalovat poistky zaradom.Neprehnal si to s tym"hlboko pod 300w"u 400w-oveho zdroja? :wink: .Neviem,nepoznam tuto problematiku resp. som este nemal cas do toho vniknut hlbsie,ale to ci si napisal-vsak to je potom fakticky ten zdroj nepouzitelny :roll:
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Nie neprehnal, niektore zdroje ktore sa vydavaju za napr. 400W, pri zatazi 300W zhoria.
dudo02
King
King

Tak to je sila...Ked uz sme pri tych zdrojoch,poprosim ta-napis mi tie kvalitne,osvedcene znacky-mozno to tu niekde je,ale by mi to trvalo...
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Mal som 400W KME a Prikon bol pri 230V 4A
A mam 465W Enermax a Prikon je pri 230V 4A
A ten zdroj je o 65W silnejsi papierovo ... a KME malo podla Suciastok okolo 350-360W Realny Vykon Cize o 100W Silnejsi a ma Rovnaky Prikon
//Cize vsetci co si chcu kupovat zdroje Nepozerajte na cenu ... A 1. Nechajte si poradit od ludi co sa tomu vyznaju a 2. Preferujte overene znacky ako Forton Enermax Seasonic Nexus Thermaltake Asus Silverstone ...
dudo02
King
King

Tak ako si povedal,co so vyznaju :wink:.Nic v zlom,ale si uplne vedla...Zdroj by si mohol mat aj 1000w a prikon bude stale rovnaky...Prikon totiz nezavisy od vykonu zdroja(nehovorim teraz o max.zatazitelnosti),ale(budem sa opakovat)- zavisy od vykonu spotrebica.A ak si to KME zavrhol len kvoli tomu co si napisal,tak nemozem povazovat tvoj zoznam kvalitnych zdrojov za spravne posudeny.Dufam,ze bez urazky :)
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

ehm Prikon sa rovna Spotrebe zdroja ...
A nechcem byt zly ale nemoze zrat realne 350W zdroj rovnako ako 470W
V tom pripade je su 2 moznosti 1. je bud ma 350W Zdroj katastrofalnu ucinnost a vytvara extremne mnozstva Stratovej energie(tepla) alebo 2. Moznost 470W zdroj ma napisanu pi... na Stitku ....
Ale neviem ci sa tomu venujes alebo vies menej ako ja ....ale pre istotu ti pastnem jeden clanocek ... ktory ti pomoze objasnit par veci

Kazdy pulzny zdroj obsahuje kapacitne aj indukcne pasivne zlozky a teda samotny zdroj ako celok neposobi ako ciste odporovy clen, ale ako LC clen. Ako dobre viete, pri striedavom prude neplati vztah P=I.U, ale nachadza sa v podiele I.U este ucinnik, ktoreho hodnota je od 0->1. Ucinnik nam hovori o tom, ze aky je fazovy posun prudu za alebo pred napatim (indukcny alebo kapacitny vplyv pri striedavom prude v obvode). Bezne zdroje maju ucinnik okolo 0.6-0.7. Zdroj bez PFC s takymto ucinnikom teda "zerie" viac aj ked "viac" nezerie. hned vysvetlim na konkretnej situacii.
Vezmime si komponeny s celkovou spotrebou 100w, shitny zdroj bez PFC a s ubohou (typickou pre shitny zdroj) ucinnostou 60-65 percent. Ucinnost nam hovori o tom, kolko percent z prikonu zdroj sam "pozerie" a premeni na teplo. AK ma zdroj ucinnost 60 percent a my chceme zneho dostat 100w na napajanie komponentov, potrebujeme zo siete zobrat celych 166.6w, pricom 66.6w zdroj premeni na teplo. To ale nie je este vsetko. zdroj sice bude odoberat tento patrcny prud zo siete, ale kedze ucinnik je 0.6 a faza prudu je pomerne dost posunuta, elektronicke pocitadlo odberu prudu bude pocitat spotrebu delenu tymto ucinnikom, teda zdroj sa bude voci vonkajsiemu prostrediu tvarit ako 166.6w/0.6 = 277.7W !!!
A teraz si spocitajte kolko hodin v priemere denne vam bezi PC a vypocitajte si kolko zbytocne elektriny sa vam zarata (aj ked ju realne nespotrebujete) za mesiac. PFC ma nastarosti tu fazu prudu posuvat v sulade s fazou napatia, pasivne je pevne nastavene a teda pri rozlicnych zatazach (tym padom aj indukciach...) sa ucinnik meni a dosahuje nejakych 0.8-0.9 realne, aktivne PFC je uz logicky obvod - aktivny, ktory ucinnik kompenzuje priamo podla zataze. Efektivita je skoro 100 percentna. Kvalitne zdroje maju ucinnik 0.99 a pod.
Prikon totiz nezavisy od vykonu zdroja(nehovorim teraz o max.zatazitelnosti),ale(budem sa opakovat)- zavisy od vykonu spotrebica
Nad tymto sa mozem len zasmiat ... Zdroj je podla teba co ... Vrtulnik ??? ... nie spotrebic ... ale 400W zdroj nemoze v ziadnom pripade zrat rovnako ako napr 600W nemyslis??
dudo02
King
King

Mas pravdu.Ja som bral zdroj ako transformator a ten ma ucinnost vybornu.Zle som pochopil,resp. som nepochopil,ze pises o ucinnosti-ospravedlnujem sa.Ale ze by ta ucinnost pri niektorych impulznych zdrojoch bola az taka nizka?-ak ano tak su to fakt sr... .Dnes sa mi uz nechce,ale zajtra trocha posurfujem .Tak este raz sorry a to co som napisal o tom zozname berem spät-vidim,ze sa vyznas a bude asi fakt ok :wink: .
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

nic ... v pohode :wink: ... ja len aby som objasnil ... lebo prudia famy ze 350W Mercury Zdroje su v pohode ...ze to je za Genialne prachy Genialny zdroj a potom mi zakaznici placu v predajni ze im zdroj zobral aj dosku aj Grafiku atd ... :wink: A keby som ti ukazal Napatove Priebehy u zdrojov tak by si dostal infarkt a cudoval sa jak je to mozne ze PC vobec na tom ide ... :)
dudo02
King
King

Ja sa do kvalityPC komponentov zatial velmi nevyznam...A co povies na ATX?-ten mam ja a sa mi zda,ze strasne huci,ale neviem to posudit(vela PC som sa nezaoberal),mozno to je normalne..
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

dudo02 napísal:A co povies na ATX?-ten mam ja a sa mi zda,ze strasne huci
Som rád, že Tvoj počítač je modernejšieho charakteru (ATX je generácia zdrojov, nástupca AT, ktorý živil počítače pred zhruba 8 - 10 romi).

Keď Ti hučí vrtuľa, skús ju namazať, vyčistiť. Možeš sa pokúsiť zdroj reklamovať (až je v záruke, hoci to nemusia uznať - že "Zvuky nie sú na závadu" - to povedali kamarátovi :? ). Prípadne si ju dať preletovať nejakému elektronikovi za novú, s nevydratým ložiskom.

Alebo nebodaj tam hučí niečo iné? :o
dudo02
King
King

To je v tom,ze to neviem posudit-ak by som mal moznost porovnat s inym zdrojom...Ale nechcem znamym liezt do pc-ciek a odpajat im chladenie CPU,VGA len aby som zistil,ako velmi im huci zdroj.Ten ventilator som menil,ale jednak to bol z dost stareho zdroja a jednak so nepostrehol rozdiel.Asi to tak hucat ma a huci tam"prietok vzduchu".Dost ma to stve,lebo nemam TV osobitne,ale pozeram cez PC. :? Ono sa to nezda,ale clovek si ten hukot uvedomi,az ked v noci vypne PC a nastane take ticho,ze to je normalne ulava pre usi...Som rozmyslal to vyregulovat,ale si myslim a mam aj take skusenosti,za cim nizsia teplota-tym vyssia zivotnost polovodicov...Uz som normalne koketoval s myslienkou vyrobit z nejakeho materialu co ma dobre zvukovo-izolacne vlastnosti,na cely case take puzdro a bolo by :) .Ale to by zase nebolo moc esteticke :roll: .No ak to nevyriesim inac,tak to prisahambohu spravim tak :D .
spider-wifi
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa spider-wifi »

Mas pravdu.Ja som bral zdroj ako transformator a ten ma ucinnost vybornu.Zle som pochopil,resp. som nepochopil,ze pises o ucinnosti-ospravedlnujem sa.Ale ze by ta ucinnost pri niektorych impulznych zdrojoch bola az taka nizka?-ak ano tak su to fakt sr... .Dnes sa mi uz nechce,ale zajtra trocha posurfujem .Tak este raz sorry a to co som napisal o tom zozname berem spät-vidim,ze sa vyznas a bude asi fakt ok .
Impulzny zdroj je nieco ako trafak lenze dokaze pri mensich rozmeroch dodat vacsy vykon funguje ne principe spinania preto su tam problemy z rusenim a treba kvalitnejsy zdroj a hlavne aby bol tvrdy. Praveze impulzny zdroj ma velku ucinost okolo 90% ale tie niekt shity to je strasne. Hlavne pri taktovani CPU, VGA je za nestabilitu zodpovedny zdroj a preto pri kvalitnom zdroji sa da aj lepsie taktovat
Napísať odpoveď