Policajti
Čo mám jednu skúsenosť , bolo tak 17:00 autobusová stanica ..
Policajti číhajú pred zastávkou ..
Babka vystúpi z autobusu s dvoma obrovskými batohmi, jej vnuk alebo čo je to bol , prišiel na na S120 , naložil babke veci, nastúpili do auta a odchádzajú ...
Policajti to sledujú všetko z auta .. a v tom okamžiku aj zastavujú vodiča s babkou a dávajú pokutu
btw - ja viem , že na autobusovú stanicu majú autá zákaz , ale keď tam bol jeden autobus , mladík naložil veci a odchádza je pre mňa osobne dosť svinské , čo spravili policajti ... Bolo to úbohé, sledovať to
Dal by som krk nato , keby ten mladík prišiel na BMW M6 , to auto by nezastavili
Policajti číhajú pred zastávkou ..
Babka vystúpi z autobusu s dvoma obrovskými batohmi, jej vnuk alebo čo je to bol , prišiel na na S120 , naložil babke veci, nastúpili do auta a odchádzajú ...
Policajti to sledujú všetko z auta .. a v tom okamžiku aj zastavujú vodiča s babkou a dávajú pokutu
btw - ja viem , že na autobusovú stanicu majú autá zákaz , ale keď tam bol jeden autobus , mladík naložil veci a odchádza je pre mňa osobne dosť svinské , čo spravili policajti ... Bolo to úbohé, sledovať to
Dal by som krk nato , keby ten mladík prišiel na BMW M6 , to auto by nezastavili
V tomto máš pravdu Veď môj otec ich volá výpalnícischw33k napísal:...
-> Raz mi vyprával jeden známy čo žije v GB, že dostal defekt na diaľnici. Tak si to odstaví na krajnici, a prichádzajú policajti. Už si myslel, že mu naparia pokutu ako by tomu bolo u nás, ale čo sa nestalo, policajt sa ho spýtal, či nepotrebuje pomoc s výmenou kolesa
-
pinacolada
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
ja som mal napriklad stastie na dobrzch policajtov.
kamarat sa ozral pod obraz bozi tak sme ho niesli domov na pleciach no a zastavila nas hliadka ze co mu je.my ze je asi opity a ze ho berieme domov.uz som cakal ze nas vsetkychh rozvezu na zachytku a skonci to v ko*ot ale policajt iba kukol na nas a povedla ze nech ho bereme rychlo domov bo ze je v srackach a mi ze dakujeme a oni nasadli a odisli.spravali sa dopbre,ako ludia normalne som to bol skokovany z ich pristupu ale zase byt nimi tak by sa mi tiez nechcelo srat s nejakym totalne ozratym zasranom no
kamarat sa ozral pod obraz bozi tak sme ho niesli domov na pleciach no a zastavila nas hliadka ze co mu je.my ze je asi opity a ze ho berieme domov.uz som cakal ze nas vsetkychh rozvezu na zachytku a skonci to v ko*ot ale policajt iba kukol na nas a povedla ze nech ho bereme rychlo domov bo ze je v srackach a mi ze dakujeme a oni nasadli a odisli.spravali sa dopbre,ako ludia normalne som to bol skokovany z ich pristupu ale zase byt nimi tak by sa mi tiez nechcelo srat s nejakym totalne ozratym zasranom no
-
peterkozel
Medium Professional
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
neni policajt ako policajt.dopravaci - nekomentujem, mestsky - to snad ani nieje policia ale vybercovia pokut a potom su este z kriminalky a tych respektujem. aj policajti su len ludia, cize su tam svine aj dobri. netreba sa tvarit dolezito(na to su tam oni) a nejako sa ta pokuta da okresat. ale ked maju od sefa prikaz aby vybrali tolko a tolko tak si nevyberes. naposledy som mal tu cest s letiskovymi policajtmi a nemozem povedat ze by boli svine. aj vodu nam doniesli, aj to zahrali do outu cely incident, takze ja som rad ze som rad.
-
misokgb
King
Tak idem ja...
Tiez tak asi 15 rocny, sme mali Trabanta, bez papierov s bratom
Roztlacali sme to a zrazu modry zigul kombi. A hned "chlapci kam tlacite to auto"... Tak sme to zatiahli do garaze a vyfucali gumy... Ked odislo hustilka pome go rulezZ
A potom uz len aferka s kriminalkou, ked dosli ku mne a vypytovali sa blbosti a musel som ist na vysluch do NZ (aspon som sa ulial zo skoly
), kvoli ukradnutemu telefonu...
Zalezi, na akeho fizla natrafis, napr. som viezol auto z BA domov (100km), auto ine, ine papiere, nesedela farba. Stopli nas dvaja mladi, nehovoriac o tom, ze jedneho sme skoro odpalili, lebo neboli odvzdusnene brzdy a druheho skoro zabila nasa puklica. ECV sme vzadu nemali nahodene... Ale tak boli v poho, za tie brzdy by nam inak oficialne mohli zobrat velky technicky a oni len "davajte si pozor, chodte pomaly". Iny fizel by nam to bez komentara zobral, alebo davaj do kapsy...
Napr. ti z kriminalky boli buzosi, si mysleli, haa 18 rocny srac, dostaneme ho recickami, ale videli, ze nezabera, tak sa zacali vyhrazat, ze co na mna vytiahnu... Fakt, tak ako vsade (v kazdom inom povolani napr.) mas aj biele, aj cierne ovce = aj dobrych, aj zlych
EDiT: hlasoval som za, robia svoju pracu... Predsa len nemozme ich hadzat do jedneho vreca a byt vami, nelakalo by to aj vas sem tam nejaku tu pjetistoFku do vacku len kvoli tomu, ze mate na sebe uniformu?
A potom uz len aferka s kriminalkou, ked dosli ku mne a vypytovali sa blbosti a musel som ist na vysluch do NZ (aspon som sa ulial zo skoly
Zalezi, na akeho fizla natrafis, napr. som viezol auto z BA domov (100km), auto ine, ine papiere, nesedela farba. Stopli nas dvaja mladi, nehovoriac o tom, ze jedneho sme skoro odpalili, lebo neboli odvzdusnene brzdy a druheho skoro zabila nasa puklica. ECV sme vzadu nemali nahodene... Ale tak boli v poho, za tie brzdy by nam inak oficialne mohli zobrat velky technicky a oni len "davajte si pozor, chodte pomaly". Iny fizel by nam to bez komentara zobral, alebo davaj do kapsy...
Napr. ti z kriminalky boli buzosi, si mysleli, haa 18 rocny srac, dostaneme ho recickami, ale videli, ze nezabera, tak sa zacali vyhrazat, ze co na mna vytiahnu... Fakt, tak ako vsade (v kazdom inom povolani napr.) mas aj biele, aj cierne ovce = aj dobrych, aj zlych
EDiT: hlasoval som za, robia svoju pracu... Predsa len nemozme ich hadzat do jedneho vreca a byt vami, nelakalo by to aj vas sem tam nejaku tu pjetistoFku do vacku len kvoli tomu, ze mate na sebe uniformu?
Ako 18 ročného ma chytili, keď som mal vypité a nasprejoval som svoj "tag" na jednu budovu, to bolo ale jediný krát, čo som mal vypité a som niekde sprejoval. Povedali mi, že buď ma zoberú na stanicu a spíšu zápisnicu a dajú mi pokutu 1000 sk, alebo im dám 500 sk a môžem ísť. Tak som teda išiel(domov za 500
). Viem bola to korupcia, a čo? chcel som si zachrániť kožu kvôli vlastnej hlúposti.
(Podrobnosti sú ináč také, že najprv som zdrhol do jedného baru, chytili kamoša a dali mu facku až mu šiltovka zletela na zem. Potom za mnou poslali toho kamoša, ktorý tvrdil, že ma nepozná, že dajú vypratať celý bar. No keďže to bol veľmi malý bar tak som sa posral a išiel von. chyba bola v tom, že ja som ich aj videl, ale nevedel som, že oni videli mňa, preto som neutiekol, čo už. Tak mi treba.)
Keď som mal 18, potom ma chytili ešte raz, tentokrát som robil jednu farebnú vec, nie veľkú na jeden škaredý obchoďák, na dosť frekventovanom mieste, ale bola noc, akurát, že vedľa bola nejaká poisťovňa alebo banka či čo a sedel tam taký SBS-kár. On nás musel natrieť. Každopádne chodili len taxíky, a ja som sa stále skrýval za roh, čo mi teda zabralo viac času ako som chcel, a teda SBS-kár už vytušil niečo a zavolal policajtov. Potom keď prišli, tak najprv som nechcel utiecť, lebo už som to nechcel prerušovať, ale keď mi kamoš ukazoval, že sú to "zelení" tak som išiel za roh, aj tak ma nevideli. Išiel som za roh, lenže všade bol tvrdý a hrubý ľad(bola zima), tak som nemohol utekať. Oni hneď jak ma zbadali, tak zahli za roh, potom sa ma vypytovali kam idem a čo tu robím, potom mi kázali vyprázdniť vrecká, samozrejme dva krásne spreje v nich boli. Tak nás zobrali na stanicu, pretože kamarát chcel pomaličky ujsť, ale oproti mu prišlo SBS hliadkovacie auto, tak si myslel, že to idú policajti aj po ňho, tak sa otočil, lenže to ho potom čapli tí čo mňa.
Tak sme sa odviezli na stanicu, zdrbali nás jak malé deti, samozrejme v obidvoch prípadoch som sa zahral na najväčšie neviniatko, že to bolo prvýkrát, že som to chcel vyskúšať atď. Akurát v tom druhom prípade nám nič nevedeli dokázať, iba to, že sme mali pri sebe spreje. Zapísali si nás a poslali domov. (pomohlo to, že som sa neposral, ale bránil som sa, ale nie agresívne, proste normálne a oni nevedeli nič dokázať.)
Predtým sa mi podobná situácia stala dvakrát, lenže vtedy som pohotovo zareagoval a keďže som lepší bežec ako nejaký policajt tak som im utiekol. Tak to malo byť aj v tých dvoch príbehoch, ale som nezareagoval pohotovo a už bolo neskoro. To sú moje skúsenosti s nimi. Ináč vždy hrá jeden dobrého, ten Vás pomasíruje aby z vás podobrom niečo vytiahol, snaží sa rôznymi fintami aby ste sa priznali, že to bude poľahčujúce,bla bla a druhý zlého, ten Vás potom zdrbe jak sirotu a povyhráža sa Vám aby ste sa posrali. K bitke som sa ja zatiaľ ešte nedostal ale vtedy v tom druhom prípade už nebolo ďaleko. Chceli nás každého zobrať do inej miestnosti a šéf nám hovorí, že priznajte sa, lebo tuto kolega sa o Vás postará. Ale celkove boli dosť hlúpi. (ešte viac ako ja)
K tým bitkám, no kamoši také bitky zažili, nič príjemné.
Každopádne je to minulosť, škoda, boli to pekné časy
(nie policajti, ale graffiti, ináč vždy som mal svoje zásady, ktoré som neporušil
)
(Podrobnosti sú ináč také, že najprv som zdrhol do jedného baru, chytili kamoša a dali mu facku až mu šiltovka zletela na zem. Potom za mnou poslali toho kamoša, ktorý tvrdil, že ma nepozná, že dajú vypratať celý bar. No keďže to bol veľmi malý bar tak som sa posral a išiel von. chyba bola v tom, že ja som ich aj videl, ale nevedel som, že oni videli mňa, preto som neutiekol, čo už. Tak mi treba.)
Keď som mal 18, potom ma chytili ešte raz, tentokrát som robil jednu farebnú vec, nie veľkú na jeden škaredý obchoďák, na dosť frekventovanom mieste, ale bola noc, akurát, že vedľa bola nejaká poisťovňa alebo banka či čo a sedel tam taký SBS-kár. On nás musel natrieť. Každopádne chodili len taxíky, a ja som sa stále skrýval za roh, čo mi teda zabralo viac času ako som chcel, a teda SBS-kár už vytušil niečo a zavolal policajtov. Potom keď prišli, tak najprv som nechcel utiecť, lebo už som to nechcel prerušovať, ale keď mi kamoš ukazoval, že sú to "zelení" tak som išiel za roh, aj tak ma nevideli. Išiel som za roh, lenže všade bol tvrdý a hrubý ľad(bola zima), tak som nemohol utekať. Oni hneď jak ma zbadali, tak zahli za roh, potom sa ma vypytovali kam idem a čo tu robím, potom mi kázali vyprázdniť vrecká, samozrejme dva krásne spreje v nich boli. Tak nás zobrali na stanicu, pretože kamarát chcel pomaličky ujsť, ale oproti mu prišlo SBS hliadkovacie auto, tak si myslel, že to idú policajti aj po ňho, tak sa otočil, lenže to ho potom čapli tí čo mňa.
Tak sme sa odviezli na stanicu, zdrbali nás jak malé deti, samozrejme v obidvoch prípadoch som sa zahral na najväčšie neviniatko, že to bolo prvýkrát, že som to chcel vyskúšať atď. Akurát v tom druhom prípade nám nič nevedeli dokázať, iba to, že sme mali pri sebe spreje. Zapísali si nás a poslali domov. (pomohlo to, že som sa neposral, ale bránil som sa, ale nie agresívne, proste normálne a oni nevedeli nič dokázať.)
Predtým sa mi podobná situácia stala dvakrát, lenže vtedy som pohotovo zareagoval a keďže som lepší bežec ako nejaký policajt tak som im utiekol. Tak to malo byť aj v tých dvoch príbehoch, ale som nezareagoval pohotovo a už bolo neskoro. To sú moje skúsenosti s nimi. Ináč vždy hrá jeden dobrého, ten Vás pomasíruje aby z vás podobrom niečo vytiahol, snaží sa rôznymi fintami aby ste sa priznali, že to bude poľahčujúce,bla bla a druhý zlého, ten Vás potom zdrbe jak sirotu a povyhráža sa Vám aby ste sa posrali. K bitke som sa ja zatiaľ ešte nedostal ale vtedy v tom druhom prípade už nebolo ďaleko. Chceli nás každého zobrať do inej miestnosti a šéf nám hovorí, že priznajte sa, lebo tuto kolega sa o Vás postará. Ale celkove boli dosť hlúpi. (ešte viac ako ja)
K tým bitkám, no kamoši také bitky zažili, nič príjemné.
Každopádne je to minulosť, škoda, boli to pekné časy
Na čo máte právo a čo všetko si môže polícia voči vám dovoliť
Aké povinnosti má policajt?
Policajt je povinný:
- vo svojej činnosti sa riadiť ústavou, ústavnými zákonmi, zákonmi a ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi a medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná. §1 (3)
- dbať na česť, vážnosť a dôstojnosť osoby
- nepripustiť, aby v súvislosti s jeho činnosťou vznikla osobe bezdôvodná ujma a aby prípadný zásah do jej práv a slobôd prekročil mieru nevyhnutnú na dosiahnutie účelu sledovaného jeho služobnou činnosťou. §8 (1) ZP
- pri vykonávaní služobnej činnosti spojenej so zásahom do práv alebo slobôd osoby túto osobu hneď, ako je to možné, poučiť o jej právach. §8 (2) ZP
- ak to povaha a okolnosti dovoľujú, použiť výzvu zodpovedajúcu zákroku. §12 (1) ZP
- pred služobným zákrokom preukázaťsvoju príslušnosť k Policajnému zboru, ak to povaha a okolnosti služobnéhozákroku dovoľujú.
Ako policajt preukazuje svoju príslušnosť k Policajnému zboru?
a) služobnou rovnošatou s identifikačným číslom a pri výkone služobnej činnosti aj s menovkou policajta, (menovku nemusí mať policajt v civile, kukláč, člen zásahovej jednotky)
b) služobným preukazom,
c) odznakom služby kriminálnej polície alebo
d) ústnym vyhlásením "Polícia" (takto však len vo výnimočných prípadoch, keď okolnosti služobného zákroku neumožňujú túto príslušnosť preukázať inak, hneď ako odpadnú dôvody na toto výnimočné preukázanie musí sa preukázať spôsobom a-c)
Policajt v civile povinne preukazuje príslušnosť k Policajnému zboru pred začatím služobného zákroku (to znamená, že aj bez vyzvania) ústnym vyhlásením a služobným preukazom alebo odznakom služby kriminálnej polície.
Iba ústne vyhlásenie "Polícia" použije ak:
a) zakročuje pod jednotným velením,
b) pri ochrane určených objektov alebo iných strážených objektov,
c) pri služobnom zákroku proti osobe zrejme podnapitej, pristihnutej pri páchaní trestného činu alebo priestupku, ozbrojenej zbraňou, osobe, ktorá ušla z výkonu trestu odňatia slobody alebo z väzby, osobe predvedenej, zaistenej, zadržanej alebo zatknutej, osobe, ktorá nedovolene prekročila štátnu hranicu.
Aké oprávnenia má policajt?
1.) Oprávnenie požadovať vysvetlenie, resp. informácie: §17 (1) a §17a ZP
- len od osoby, ktorá môže prispieť k objasneniu skutočností, ktoré sú dôležité
- a to pre odhalenie priestupku alebo správneho deliktu a na zistenie jeho páchateľa, ako aj na vypátranie hľadaných alebo nezvestných osôb a vecí,
- a na odhalenie trestného činu a na zistenie jeho páchateľa (t.j. len za týmto účelom)
- musí ísť o potrebné vysvetlenie (to znamená nemôže požadovať vysvetlenie, ktoré nesúvisí s daným účelom)
V prípade potreby je policajt oprávnený vyzvať osobu, aby sa ihneď alebo v určenom čase dostavila na útvar Policajného zboru na spísanie zápisnice o podaní vysvetlenia alebo, ak ide o objasňovanie priestupku, na spísanie zápisnice o výsledku objasňovania priestupku. §17 (1)
Ak osoba bez dostatočného ospravedlnenia alebo bez závažných dôvodov tejto výzve nevyhovie, môže ju policajt predviesť na útvar Policajného zboru za účelom podania vysvetlenia. O predvedení spíše policajt úradný záznam. §17 (2)
Na útvare Policajného zboru:
- zápisnicu o podaní vysvetlenia musí policajt spísať ihneď po dostavení sa na políciu, §17 (3)
- máte právo odmietnúť vysvetlenie (to môžete urobiť už na začiatku) §17 (4)
- policajt je povinný vás poučiť o možnosti odmietnuť vysvetlenie (a to ešte na začiatku) §17 (6)
- hneď po spísaní zápisnice vás musia buď odovzdať orgánom činným v trestnom konaní (napr. vás musia obviniť) alebo ak tak neurobia ihneď prepustiť. §17 (7)
2.) Oprávnenie na preukazovanie totožnosti: §18
Policajt je oprávnený vyzvať osobu, ak je to potrebné na plnenie úloh podľa tohto zákona, aby preukázala svoju totožnosť dokladom totožnosti.
Za doklad totožnosti sa považuje občiansky preukaz, iný preukaz (s výnimkou dopravných vecí) od vás nemá právo žiadať, takisto iné osobné údaje, ktoré nie sú uvedené v občianskom preukaze – napr. zamestanie, školu a pod...
Ak vyzvaná osoba odmietne preukázať svoju totožnosť §18 (3) alebo nemôže preukázať svoju totožnosť a ani po predchádzajúcom poskytnutí potrebnej súčinnosti nemôže hodnoverne preukázať svoje meno a priezvisko, dátum narodenia a adresu bydliska §18 (4) policajt je oprávnený takúto osobu predviesť na útvar Policajného zboru za účelom zistenia jej totožnosti.
Policajt je povinný odovzdať predvedenú osobu orgánom činným v trestnom konaní ak zistí, že sú dôvody na jej odovzdanie, inak osobu ihneď prepustí. §18 (5)
Ak policajt nezistí totožnosť osoby do 24 hodín od jej predvedenia, je povinný túto osobu prepustiť. §18 (7)
3.) Oprávnenie na predvedenie osoby §17b
Okrem vyššie menovaných dôvodov keď:
- bol vydaný príkaz na vaše zadržanie alebo zatknutie
- ste obvinený a nedostavíte sa po predvolaní na výsluch
- ste svedok a nedostavíte sa po predvolaní na výsluch
- v iných prípadoch, keď máte ako osoba vypovedať ohľadom priestupku, trestného činu a nedostavíte sa po predvolaní na výsluch
4.) Oprávnenie na zaistenie osoby §19
Policajt je oprávnený zaistiť osobu, §19 (1)
a) ktorá svojím konaním bezprostredne ohrozuje svoj život alebo svoje zdravie alebo život a zdravie iných osôb alebo majetok,
b) pristihnutú pri páchaní priestupku, ak je dôvodná obava, že v ňom bude pokračovať, alebo ak je to nevyhnutne potrebné na riadne zistenie alebo objasnenie veci,
c) ktorá sa pokúsila o útek pri predvedení a dôvodná obava z jej úteku trvá,
d) ktorá na útvare Policajného zboru uráža policajta alebo inú osobu alebo sa správa inak agresívne.
Útvar policajného zboru musí následne:
- bezodkladne vydá o zaistení osoby rozhodnutie, v ktorom uvedie dôvod, pre ktorý bola osoba zaistená, a bez zbytočných prieťahov ho odovzdá zaistenej osobe. Proti rozhodnutiu o zaistení osoby môže zaistená osoba podať odvolanie. §19 (2)
- odovzdať zaistenú osobu orgánom činným v trestnom konaní, ak po vykonaní úkonov zistí, že sú dôvody na jej odovzdanie, inak ju musí ihneď prepustiť. §19 (4)
Zaistenie nesmie trvať viac ako 24 hodín. §19 (5)
- umožniť bez zbytočného odkladu na jej požiadanie vyrozumieť o zaistení niektorú z blízkych osôb a požiadať advokáta o poskytnutie právnej pomoci. §19 (6)
5.) Oprávnenie na snímanie identifikačných znakov §20a
Policajt je oprávnený osobe: §20a (1)
- predvedenej za účelom zistenia totožnosti, ak na základe oznámených údajov ani v evidencii obyvateľov nemožno zistiť jej totožnosť,
- zaistenej
- zadržanej, zatknutej, obvinenej zo spáchania trestného činu,
odobrať daktyloskopické odtlačky, zisťovať telesné znaky, vykonať meranie tela, vyhotoviť obrazové, zvukové a obdobné záznamy a odobrať vzorky biologických materiálov.
Zisťovanie telesných znakov a meranie tela vykonáva osoba rovnakého pohlavia.
Odber krvi a odber vzoriek biologických materiálov z intímnych častí ľudského tela vykonáva na základe písomnej žiadosti policajta len odborne spôsobilý zdravotnícky pracovník. §20a (2)
6.) Oprávnenie zaistiť vec §21
Policajt je oprávnený zaistiť na vykonanie potrebných úkonov vec, ak má podozrenie, že tá súvisí so spáchaním trestného činu alebo priestupku a jej zaistenie je potrebné na zistenie skutkového stavu veci alebo na rozhodnutie orgánu činného v trestnom konaní, alebo na rozhodnutie orgánu v konaní o priestupku.
Policajt vydá osobe, ktorej bola vec zaistená, potvrdenie o zaistení veci s presným opisom veci, ktorý umožní zaistenú vec identifikovať.
Zaistenie veci môže trvať najviac 90 dní.
7.) Oprávnenie odňať zbraň §22
Policajt je oprávnený presvedčiť sa, či osoba, proti ktorej vykonáva služobný zákrok, nemá pri sebe zbraň, a ak ju má, odňať ju. (ide o bežné „prešacovanie“) §22 (1)
Odňatú zbraň je policajt povinný vrátiť po skončení služobného zákroku. §22 (3)
8.) Oprávnenie na zastavovanie a prehliadku dopravného prostriedku §23
Pri plnení úloh vyplývajúcich z tohto zákona je policajt oprávnený dávať pokyny na zastavenie dopravného prostriedku. §23 (1)
Policajt je oprávnený vykonať prehliadku dopravného prostriedku, §23 (2)
a) ak je podozrenie, že používaním dopravného prostriedku, na dopravnom prostriedku alebo v súvislosti s dopravným prostriedkom bol spáchaný trestný čin,
b) pri pátraní po hľadaných osobách, zbraniach, strelive, výbušninách, omamných psychotropných látkach a jedoch a veciach pochádzajúcich z trestnej činnosti alebo súvisiacich s trestnou činnosťou.
9.) Oprávnenie zakázať vstup na určené miesto alebo prikázať zotrvanie na určenom mieste §27
Ak je to nevyhnutné pre bezpečnosť štátu, udržanie verejného poriadku, ochranu zdravia alebo ochranu práv a slobôd iných osôb, policajt je oprávnený každému prikázať, aby
a) v nevyhnutne potrebnom čase nevstupoval na určené miesto, ani sa na ňom nezdržiaval,
b) na nevyhnutne potrebný čas zotrval na určenom mieste.
10.) Oprávnenie otvoriť byt §29
Policajt je oprávnený otvoriť byt, vstúpiť doň a vykonať opatrenia na odvrátenie hroziaceho nebezpečenstva:
- ak je odôvodnená obava, že je ohrozený život alebo vážne ohrozené zdravie osoby, alebo
- ak hrozí závažná škoda na majetku a vec neznesie odklad, alebo
- ak sa v byte zdržuje páchateľ úmyselného trestného činu a nerešpektuje výzvy polície na jeho opustenie alebo
- ak vznikne dôvodné podozrenie, že sa v byte nachádza zomretá osoba.
Inak len v prípade domovej prehliadky alebo predvádzania.
Cely policajného zaistenia (CPZ-tky)
1.) Do CPZ-tky môže policajt umiestniť osobu, ktorú zaistil, zadržal alebo zatkol. §42
2.) Pred umiestnením má právo odobrať iba také veci ktorými by mohla ohroziť vlastný život alebo zdravie alebo život a zdravie inej osoby. O odobratých veciach musí napísať úradný záznam. §43
3.) Do cely sa vždy umiestňujú oddelene osoby: §44
a) rôzneho pohlavia,
b) mladšie ako 18 rokov a dospelé,
c) zadržané alebo zatknuté u ktorých možno predpokladať, že sa proti nim bude viesť
spoločné trestné konanie alebo ich trestné činy spolu súvisia.
4.) Ak policajt zistí, že osoba, ktorá má byť umiestnená do cely, je zranená, alebo osoba upozorní na svoju závažnú chorobu alebo zranenie, policajt zariadi jej lekárske ošetrenie a vyžiada vyjadrenie lekára, či môže byť umiestnená v cele. §44
5.) Cela musí byť hygienicky nezávadná §45
6.) Osoba umiestnená v cele môže podávať návrhy, podnety a sťažnosti. Adresujú sa veliteľovi daného útvaru PZ, ústne musí spísať policajt, ktorý vykonáva ochranu cely a posunúť veliteľovi. § 49
Použitie donucovacích prostriedkov
1.) Pred použitím akéhokoľvek donucovacieho prostriedku musí policajt vyzvať osobu proti ktorej zakročuje, aby upustila od protiprávneho konania, s výstrahou, že bude použitý niektorý z donucovacích prostriedkov. Od výzvy a výstrahy môže upustiť iba v prípade, keď je sám napadnutý alebo je ohrozený život alebo zdravie inej osoby a vec neznesie odklad, alebo tomu bránia iné okolnosti. §50 (3)
2.) Policajt môže použiť len taký dunucovací prostriedok, ktorý je potrebný na dosiahnutie účelu sledovaného jeho služobným zákrokom. Jeho použitie a intenzita nesmie byť zjavne neprimeraná konkrétnej situácii. (teda žiadne kopance, keď už ležíte na zemi a nebránite sa) §50 (4)
3.) Pi zatýkani, zaisťovaní, zadržaní, predvedení, v prípade, že kladiete iba pasívny odpor môže použiť len hmaty a chvaty. Údery, kopy, obušok, či slzný plyn len ak kladiete aktívny odpor a tiež ak útočíte na majetok, zdravie alebo život policajta, či inej osoby alebo svojim hrubým správaním porušujete verejný poriadok alebo robíte výtržníctvo. §51
4.) Pri za zatýkani, zaisťovaní, zadržaní, predvedení vás môže policajt spútať, ale len ak kladiete aktívny odpor. §52
5.) Zbraň môže použiť len: §61
- v nutnej obrane
- ak nemožno inak prekonať odpor smerujúci k zmareniu jeho služobného zákroku (to znamená, že až keď vyčerpá iné prostriedky)
- proti nebezpečnému páchateľovi na úteku, ak ho nemožno zadržať inak
6.) Ak policajt zistí, že pri použití donucovacích prostriedkov došlo k zraneniu osoby, je povinný, ak to okolnosti dovolia, poskytnúť zranenej osobe prvú pomoc a zabezpečiť jej lekárske ošetrenie. §63
Kedy vás môže policajt zadržať? §85 TP
Ak je tu niektorý z dôvodov väzby a pre neodkladnosť veci nemožno rozhodnutie o väzbe vopred zadovážiť. Základnou podmienkou je, že ste podozrivý alebo obvinený z trestného činu. (teda nemožno vás zadržať kvôli priestupku, vtedy vás môžu len zaistiť a v iných vyššie menovaných prípadoch predviesť)
Dôvody sú nasledovné, ak je dôvodná obava, že:
- újdete alebo sa budete skrývať
- budete pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených alebo inak mariť vyšetrovanie.
- budete pokračovať v trestnej činnosti.
Na zadržanie treba predchádzajúci súhlas prokurátora. Bez takého súhlasu možno zadržanie vykonať, len ak vec nepripúšťa odklad a súhlas vopred nemožno dosiahnuť, najmä ak bola taká osoba pristihnutá pri trestnom čine alebo zastihnutá na úteku.
Zadržaná osoba musí byť bez meškania oboznámená s dôvodmi zadržania a vypočutá.
V prípade, že bude podozrenie rozptýlené alebo dôvody zadržania z inej príčiny odpadnú, prepustí ju ihneď na slobodu. Ak zadržanú osobu policajt neprepustí na slobodu, vznesie jej obvinenie a vypočuje ju.
Celé zadržanie nesmie trvať dlhšie ako 48 hodín. Len v prípade, že dá prokurátor návrh na vzatie do väzby môže trvať ďalších 48 hodín, dokiaľ súd nerozhodne.
Zadržaná osoba má právo zvoliť si obhajcu a radiť sa s ním už v priebehu zadržania bez prítomnosti tretej osoby; má právo požadovať, aby obhajca bol prítomný pri jej výsluchu, ibaže je v lehote 48 hodín od zadržania nedosiahnuteľný.
Domová prehliadka
Dôvodom môže byť len dôvodné podozrenie, že v byte alebo v inom priestore slúžiacom na bývanie alebo v priestoroch k nim patriacim: §99 (1)
- je vec dôležitá pre trestné konanie
- sa tam skrýva osoba podozrivá zo spáchania trestného činu
- je potrebné vykonať zaistenie hnuteľných vecí na uspokojenie nároku poškodeného na náhradu škody.
Možno ju vykonať len na základe písomného príkazu sudcu, ktorý musí byť odôvodnený. Doručuje sa pri prehliadke a len ak by nemohol byť doručený (boli by ste nezastihnuteľný) do 24 hodín po odpadnutí prekážky, ktorá bránila jeho doručeniu. §100 (1)
Vstup do obydlia, iných priestorov a na pozemok §103 (1)
Policajt môže vstúpiť do obydlia, iných priestorov alebo na pozemok len vtedy, ak vec neznesie odklad a vstup je nevyhnutný na:
- ochranu života alebo zdravia osôb alebo
- na ochranu štátu,
- udržanie verejného poriadku,
- ochranu majetku, alebo
- ochranu práv a slobôd
- v prípadoch, keď môže oprávnenie na otvorenie bytu
- v prípade vykonávania domovej prehliadky
Policajt je vám alebo inej osobe vo vašej domácnosti povinný umožniť účasť na prehliadke (to znamená, že ak u vás nikto nie je doma, prehliadka sa nemôže vykonať, to neplatí ak by ste sa všetci skrývali alebo boli nezvestní). §105 (1)
Pri prehliadke musí byť prítomná nezúčastnená osoba (spravidla zástupca mestského/obecného úradu). §105 (2)
Pred začatím vás (ak tomu nebránia závažné prekážky) musí policajt vyzvať, aby ste vydali hľadané veci, atď... §104 a tiež sa vám preukázať príkazom na domovú prehliadku. §105 (2)
Všetky veci, ktoré vám policajt odníme musí zapísať do zápisnice o prehliadke aj s ich presným opisom. §105 (4) a o výkone prehliadky vám musí dať potvrdenie (kópia zápisnice) §105 (5).
Osobná prehliadka
Policajt sa vždy, keď vykonáva služobný zákrok môže presvedčiť, či nemáte pri sebe zbraň (prešacovanie), podrobnú osobnú prehliadku môže vykonať len ak má dôvodné podozrenie, že máte pri sebe vec dôležitú pre trestné konanie (teda nemôže íst o priestupok). §99 (3)
Osobná prehliadka je ešte možná v prípade, že ste zadržaný, zatknutý alebo vás berú do väzby. §99 (4)
Osobnú prehliadku vykonáva vždy osoba rovnakého pohlavia. §102 (3)
Rady na záver:
1.) Zapíšte si alebo sa snažte zapamätať vždy menovku alebo aspoň identifikačné číslo policajta, ktorý voči vám vykonáva služobnú činnosť, či zákrok. Uľahčí to hľadanie konkrétneho vinníka, na ktorého budete prípadne podávať trestné oznámenie, či sťažnosť.
2.) Snažte sa zapamätať všetko (ako policajt koná, čo hovorí), čo by mohlo byť porušením zákona zo strany polície. Ideálne je, ak je to možné, nafilmovať si, či inak nahrať postup polície.
3.) Podľa možnosti nikdy nevypovedajte, nedávajte vysvetlenia a nepriznávajte sa.
4.) Trvajte na to, aby ste dostali všetky potrebné dokumenty, na ktoré máte právo (napr. zápisnicu o prehliadke).
5.) Policajta vždy upozornite na to, že porušuje zákon (ak ho porušuje) a vystavuje sa možnosti trestného stíhania.
6.) Domáhajte sa svojich práv a vyžadujte, aby si policajti plnili svoje povinnosti.
7.) Zachovajte chladnú hlavu, nenechajte sa znervózniť a každý krok a slovo sa snažte dobre premyslieť.
8.) Nebuďte zbytočne agresívny, či neslušný, nerozčulujte sa, snažte sa konať v medziach slušného správania.
9.) Dajte im pocítiť, že sa nebojíte, a na vašej strane je pravda i zákon.
10.) Prečítajte si zákon i tieto rady, príp. ich majte u seba, aby ste ich mohli okamžite použiť.
11.) Pozorne si prečítajte všetko čo vám dajú podpísať a v prípade ich nezákonného postupu s ktorým nesúhlasíte nič nepodpisujte.
12.) Pozorne si všímajte všetko, čo sa okolo vás deje.
13.) V prípade predvedenia, zaistenia, zadržania a pod. sa snažte dať, čím skôr vedieť ostatným o vašej situácii.
No to asi pred 3 rokmi ked som bol z kamosov parku ze si kupil pyrotechniku ja debil som isiel no a jeden fizel sa skryval za stromami a isiel potichu aby sme mu neusli ale dal som susedovu adresu a ten mal popi::::alebo ma nahanali na bicykli ale to som zdrhol.Najprv ma zastavily ze preco chodim po codniku/bol prazdny vazne/a ja ze prepacte a dovi a potom videli moju satku zozadu bolo tam FUCK POLICE HARLEY DAVIDSON a tak som slapal o stosest

-
okonenipica
Zablokovaný
S policajtami mam dobre skusenosti aj ked sme stvarali neplechu vsak kobalt..
a vzdy aj ked bol nejaky problem vzdy nas len zadrzali a nerobili nejake velke sceny(este sme si s nimi aj dobre pokecali
) ako niektory ktory si myslia ze ked maju hviezdu mozu vsetko.Po par hodinach na policajnej stanici,spisani zapisnice nas odviezli domov.Takze s policajnou brutalitou som sa este nestretol a ani nechcem.
-
H@luzak
Expert
Nam sa stalo take ze : Sme raz boli asi 4 kamarati a boli sme v Skate-Parku a ked sme uz isli domov tak tam sa da ist skratkou ze behame po Garazoch.No a tak sa nam nechcelo ist naokolo tak sme sli po tych Garazoch a Zrazu : "Uiu-Uiu-Uiu !!!" A my : "K***A".Zacali sme utekat ale jedneho nasho kamarata chytili ale my sme uz boli Kilometer daleko
. A potom sme si uvedomili ze na nas moze bonznut... Tak ako prisiel na nase Sidlisko tak sme prisli hned ku nemu a pytali sa ze co mu povedali no a ze : Ako sa vola,Kde byva ... bla bla bla... A na nas nepovedal
.Ale nakoniec z toho nemal ani on problem a preco ??? To neviem lebo ani neplatil pokutu a ani neprisli za nim Domov tak neviem co sa stalo . 
A hlasoval som za : "Neznášam ich !!!".
-
okonenipica
Zablokovaný
a preco ste vobec utekali ? sak ked ste isli iba po garazochH@luzak napísal:Nam sa stalo take ze : Sme raz boli asi 4 kamarati a boli sme v Skate-Parku a ked sme uz isli domov tak tam sa da ist skratkou ze behame po Garazoch.No a tak sa nam nechcelo ist naokolo tak sme sli po tych Garazoch a Zrazu : "Uiu-Uiu-Uiu !!!" A my : "K***A".Zacali sme utekat ale jedneho nasho kamarata chytili ale my sme uz boli Kilometer daleko. A potom sme si uvedomili ze na nas moze bonznut... Tak ako prisiel na nase Sidlisko tak sme prisli hned ku nemu a pytali sa ze co mu povedali no a ze : Ako sa vola,Kde byva ... bla bla bla... A na nas nepovedal
.Ale nakoniec z toho nemal ani on problem a preco ??? To neviem lebo ani neplatil pokutu a ani neprisli za nim Domov tak neviem co sa stalo .
Po nas raz isli mestsky lebo sme isli po golfom ihrisku na bicykloch ich zavolal spravca. Sa spraval ten spravca nenapadne jakoze nahodny okoloiduci a ked sme isli okolo neho jednemu kamosovi naje*al sme nevedeli co sa deje tak sme rychlo zdrhali ale nas dohanal tak jedneho co uz zozadu drzal za tricko tak mu dal peknu kopacku do brucha a zdrhali sme. A jak sme odchadzali tak okolo nas isli mestsky a robili sme sa ze nic a presli sme nenapadne okolo nich