1. v tých komplexných číslach pán Gauss vymyslel i - povedal si: nech druhá odmocnina z -1 je i (inak bol to geniálny nápad )
2. podľa mňa aj v reálnych: tretia odmocnina z -8 je -2, lebo -2 na tretiu je -8
Toľko mi vravia moje chabé poznatky z matematiky .
Súhlasím s mastermindom, matematika je veda, ktorá je založená na axiomatickom systéme, takže vlastné názory si môžeš nechať naozaj na krčmové polemizovanie
Martin44 áno existuje. Tretia aj v reálnych, druhá len v komplexných.
heh ja nic nenamietam.......len celkom nechapem .....wiete este len stredna skola ale ma to zaujima cize 2i na druhu .........je -4 hej? ale co je potom i?? ci to sa enda vyjadrit?
no ak si na gymnaziu tak sa to uzi dakedy v stvrtom rocniku ak si na SPSE tak sa to ucis koli elektrike uz v druhom elbo komplex cisla treba na pocitanie striedavych prudov, napäti a kapacit, indukcnosti atd.
a k tvojej otazke "i" je imaginarna jednotka a 2i na druhu je -4
Harun napísal:no ak si na gymnaziu tak sa to uzi dakedy v stvrtom rocniku ak si na SPSE tak sa to ucis koli elektrike uz v druhom elbo komplex cisla treba na pocitanie striedavych prudov, napäti a kapacit, indukcnosti atd.
a k tvojej otazke "i" je imaginarna jednotka a 2i na druhu je -4
Edo Shinoda napísal:aha no uz chapem, a som v druhom na gymnaziu
a ja som tretiak na gymnaziu a viem ze i na prvu je i, i na druhu ze -1, i na tretiu je -i a i na stvrtu 1 a stale dookola ale uz fakt treba locknut lebo ine prispevky ako taketo OT tu uz zrejme nebudu
lol... 3 strany sa tu ludia hadaju, ked jedni tvrdia ze sa neda a druhi hovoria ze sa da, ale v komplex. cislach... fajn, hlavne ze doslo k suzneniu. Celkom fajn diskusia potom.
Ale ze to niekto o dva roky neskor vytiahne s tym ze to neni... tak to nechapem