No pre mna je Kubrick jednou z najvecich reziserskych hviezd. Vo svojom smere je neprekonatelny. Vo svojich filmoch sa neopakuje, vzdy sa ocitame inde, ci uz v inej dobe alebo nahodil inu temu. Myslim, ze Milos Forman sa nechal inspirovat prave nim, pretoze mnoho znakov maju spolocnych (napr. ze v tom najlepsom filme oboch reziserov - Kubrickovo OSVIETENIE a Formanov PRELET NAD KUKUCIM HNIEZDOM - zaziaril Jack Nicholson).
LOLITA - tento film bol fakt nadherny. Vznikol podla najkontroverznejsieho romanu svojej doby. Dokonca kvoli hroziacej cenzure musel upravit par detailov - napr. v knihe mala hlavna akterka 12 rokov, v scenari musela mat 14 a hrala ju 16 rocna. Je to velmi dojimavy pribeh a nejedneho divaka chyti za srdce radost aj zial.
Dr. DIVNOLASKA ALEBO AKO SOM SA NAUCIL NEROBIT SI STAROSTI A MAT RAD BOMBU - opet putavy pribeh, hoci sa tam nic akcneho nedeje a je to cele viac menej na dialogoch, no velmi putavy film! No zaver nemal chybu. To som fakt necakal! Peter Sellers tu ukazal svoj talent, dokonca sa mi zdalo ze lespi vykon ako v Ruzovom panterovi. Velmi ma zaujala postava Dr. Divnolasku. Bola taka... divna
2001: VESMIRNA ODYSEA - doslova kultovy film, hoci tento pojem sa uz pouziva skoro na kazdy druhy film

Ja som mu akosi nevedel prist na chut - bol velmi roztahany. Ohromujuci na svoju dobu, no dnes prilis pomaly. TO bola asi taka jedina chyba. Inac bol super. Aj by som si ho niekedy znovu pozrel ale odradza ma ta dlzka filmu.
MECHANICKÝ POMARANČ - asi jeho najlepsi film Podarilo sa mu vytvorit akusi predstavu buducnosti plnu farieb, sexu, nasilia a zvlstnych veci. Kvoli svojej idey je tento film akousi filmovou hymnou PUNKovej filozofie. Osobne mam tento film rad asi zo vsetkych najviac.
BARRY LYNDON - z filmov, ktore som od Kubricka videl, sa mi tento pacil asi najmenej. Ide o akysi zivotopis Barryho Lyndona. NEvedel som mu vsak prist na chut. Neviem ci to bolo tym casovym obdobim, v ktorom sa to odohravalo. Tento film sa mi asociuje s dvoma Formanovymi filmami: AMADEUS (rovnake obdobia, oblecenia...) a MUZ NA MESIACI (oba filmy netredicnym sposobom opisuju zivot hlavnej postavy od urciteho okamihu)
OLOVENA VESTA - opet film, ktory vas prinuti divat sa. JE tazke sa odtrhnut od tohto filmu. Svojou poctatou je inovacny - ide o jeden pribeh, ale v polovici je akysi zlom, ktory deli film akokeby na dve casti - prva na cvicisku, druha vo Vietname. Tento film sa naozaj oplati vidiet!
Zatial som nemal tu cest vidiet OSVICENI ale dufam ze sa coskoro podari
Asi tolko k filmom Majstra Kubricka