Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
pinacolada
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
-
Stoporko
VIP
len tak pre zaujimavost si pozri par veci o evolucii a zamysli sa nad tym odkial pochadzas... o tej cirkvi s tebou uplne suhlasimOpak napísal:ja v boha neverím lebo ma ešte nepresvečil o tom že existuje...
a cirkev len zdiera naivných ľudí a staré babky...je to pi*ovina
inac niekto tu uz povedal, ze modlitba nie je ako automat na colu, ale je to ROZHOVOR, btw. ja som svoj pomyselny milion uz mnohokrat dostal, ale nie vzdy som bol nakoniec rad...takze asi tak, Ten hore asi vie, preco nam ho niekedy neda...
-
Vesper
Professional
Vcera som bol na pohrebe a jedna stara babka tam zacala nahlas odriekat ruzenec co ma donutilo zamysliet sa (aj tak som nic ine nemohol robit)... zamysliet sa o zbytocnosti motlitby v tomto vyzname... povazujem sa za krestana ale ked som ju tam pocul ako si dvadsat minut opakuje niekolko naspamat naucenych fraz tak som zauvazoval nad tym ci sa este vobec zamysla nad tym co hovori a ci to mysli tak vazne ako mozno kedysi... lebo podla mna pre mnohych ludi (vratane mna) su motlidby uz len nejakym stereotypom dookola omielanym a nic nehovoriacim... podla mna ovela lepsi sposob komunikacie s Bohom je ked svoje myslienky vyjadrime vlastnymi slovami niekde v klude a nie naucit sa odslova doslova nejaku ´riekanku´ 
Vesper pekne si to napisal a uplne s tebou suhlasim.
Bohu by si mal povedat vsetko co ta trapi, co ti robi radost... Mal by si mu dakovat za to co mas, prosit za nieco, chvalit ho.
Modlidbu ako odriekanie niecoho nad cim sa vobec nezamyslas (prazdne slova) neuznavam ani ja. Radsej kratsie a uprimne ako nejake dlhe litanie.
Bohu by si mal povedat vsetko co ta trapi, co ti robi radost... Mal by si mu dakovat za to co mas, prosit za nieco, chvalit ho.
Modlidbu ako odriekanie niecoho nad cim sa vobec nezamyslas (prazdne slova) neuznavam ani ja. Radsej kratsie a uprimne ako nejake dlhe litanie.
-
miki690
Medium Professional
Suhlasim. No aj naucena modlitba moze byt dobra, ked ku hovoris uprimne a nie len odvretlikujes ... A este ma napadlo , asi pred dvomi rokmi mi zomrela prababka a z pohrebu som odchadzal taky strasne znechuteny ... nie koli tomu ze zomrela (aj ked to teraz vyznie morbidne) ale koli tym ludom, ako vsetci veriaci skoro vsetci plakali ... a ja doteraz nechapem preco. Prababka pred smrtou velmi trpela, dostala rakovinu hrubeho creva... podla mna a podla mojej viery isla jej dusa na lepsie miesto, niekam kde nieje ziadna bolest, ziadne starosti, len pokoj. Tak preco dokelu vsetci plakali ? Este aj ludia, ktorych som povazoval za vzor vo viere ma sklamaliVesper napísal:Vcera som bol na pohrebe a jedna stara babka tam zacala nahlas odriekat ruzenec co ma donutilo zamysliet sa (aj tak som nic ine nemohol robit)... zamysliet sa o zbytocnosti motlitby v tomto vyzname... povazujem sa za krestana ale ked som ju tam pocul ako si dvadsat minut opakuje niekolko naspamat naucenych fraz tak som zauvazoval nad tym ci sa este vobec zamysla nad tym co hovori a ci to mysli tak vazne ako mozno kedysi... lebo podla mna pre mnohych ludi (vratane mna) su motlidby uz len nejakym stereotypom dookola omielanym a nic nehovoriacim... podla mna ovela lepsi sposob komunikacie s Bohom je ked svoje myslienky vyjadrime vlastnymi slovami niekde v klude a nie naucit sa odslova doslova nejaku ´riekanku´
-
Vesper
Professional
Zas toto je celkom pochopiteľné... Ja som síce tiež na pohrebe mojej prababky neplakal a dosť ľudí okolo hej ale ked si predstavím že raz mi zomrie mama a otec tak už teraz viem že len tak nasucho to nezoberiem... Presne viem čo hovorí viera ale podľa mňa nikto (alebo len málokto) to dokáže brať hned tak že ten dotyčný človek pojde na lepšie miestomiki690 napísal:Suhlasim. No aj naucena modlitba moze byt dobra, ked ku hovoris uprimne a nie len odvretlikujes ... A este ma napadlo , asi pred dvomi rokmi mi zomrela prababka a z pohrebu som odchadzal taky strasne znechuteny ... nie koli tomu ze zomrela (aj ked to teraz vyznie morbidne) ale koli tym ludom, ako vsetci veriaci skoro vsetci plakali ... a ja doteraz nechapem preco. Prababka pred smrtou velmi trpela, dostala rakovinu hrubeho creva... podla mna a podla mojej viery isla jej dusa na lepsie miesto, niekam kde nieje ziadna bolest, ziadne starosti, len pokoj. Tak preco dokelu vsetci plakali ? Este aj ludia, ktorych som povazoval za vzor vo viere ma sklamali
-
lekoklatik
VIP
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
prababka je prababka ale mama, otec, sestra, brat, zena to je trosku ine. tam su ine vztahy, omnoho silnejsie a preto ludia placu. lebo pohreb je veeelmi smutna zalezitost.miki690 napísal:Suhlasim. No aj naucena modlitba moze byt dobra, ked ku hovoris uprimne a nie len odvretlikujes ... A este ma napadlo , asi pred dvomi rokmi mi zomrela prababka a z pohrebu som odchadzal taky strasne znechuteny ... nie koli tomu ze zomrela (aj ked to teraz vyznie morbidne) ale koli tym ludom, ako vsetci veriaci skoro vsetci plakali ... a ja doteraz nechapem preco. Prababka pred smrtou velmi trpela, dostala rakovinu hrubeho creva... podla mna a podla mojej viery isla jej dusa na lepsie miesto, niekam kde nieje ziadna bolest, ziadne starosti, len pokoj. Tak preco dokelu vsetci plakali ? Este aj ludia, ktorych som povazoval za vzor vo viere ma sklamali
-
JaJeNiektoIny
Light Professional
-
peterkozel
Medium Professional
-
peterkozel
Medium Professional
hmm dieta moje vidis a napriek tomu je na svete viac tych co v nieco veria ako tych druhych, inak vies co je zaujmave vacsinou sa neznazi vnutit vieru ten co veri ale ten co neveri, rad sa hada a dava otazky ako sak ho nikto nevidel..., ja len ze uz ked to tych co neveria vobec nezaujma preco sa stale staraju a snazia sa presadit tu svoju pravdupoharvody napísal:ja si viem predstavit ze by neexistovala cirkev! cirkev mi nic nedava... a ani boh...hh uz len to by mi chybalo aby nieco co ludia vymysleli niekedy v stredoveku by ma niecim naplnalo:D achjaj deti moje:P
ale mna to zaujima...co vas vedie k tomu aby ste verili?rodina?skola? alebo len tak aby ste v nieco verili,v nieco co ma vyssiu moc a ste tou mocou chraneni? skuste presvedcit tych co neveria,ale prosim nejakymi slusnymi argumentami,co stoja za premyslenie...nie len to ze viem ze existuje lebo to tak citim...bibliu som necitala,mozno by som zmenila nazor ale nemyslim...