Práca + príjem

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa enter00 »

zuzkazuzka napísal:A to, že na tom má zásluhu aj vláda je už úplne iná problematika a ani ja ani ty to nevyriešiš...
tym, ze mame volny trh a teda cena je vysledom ponuky a dopytu? ak to myslis v rozmedzi nizkych platov, nemozes cakat, ze po 40 rokov sociku tu budu rovnake platy ako na zapade. to je dlhodoby proces.
prepac, ale toto je dost ....zvlastne... myslenie.

cena bytov - ano, su vysoke, ale to preto, ze cielom a ucelom podnikania je vykazovanie zisku a ked ho napr developerska firma moze dosiahnut, je iracionalne to nevyuzit. nepaci sa ti? nikto ti nebrani byt hore, cloveka determinuje v moznostiach len snaha a vytrvalost...
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

zuzkazuzka napísal:to pato83: ja nemám ani hypotéku ani lízing na auto... Hovorím to čisto teoreticky, uvažujem do budúcnosti, pretože keď si jedného dňa budem chcieť založiť rodinu, tak to nebude vôbec sranda. A to žijem v BA. To, že sú rozdiely medzi jednotlivými regiónmi mi je jasné a viem, že to niekomu môže trhať žily, keď počuje, aké sú zárobky v BA. Ale zase sa na to netreba pozerať len tak jednostranne. Tam kde sú nižšie platy sú aj nižšie náklady na život. Zober si napr. že byt v novostavbe v BA stojí aj 8 melónov a no to môžeš mať príjem aký chceš a aj tak si ho nemôžeš dovoliť. A to, že na tom má zásluhu aj vláda je už úplne iná problematika a ani ja ani ty to nevyriešiš...
Ja nevravim, že mi to trha žili, lebo viem ake su ceny bytov v ba, to tych 60000 je tak akurat, vlastne trochu lepšie. Ide len o to, že je strašne velký rozdiel medzi roznymi regionmi na Slovensku. A to sme len mala krajina, no a sice su naklady na byvanie v blave skutočne katastrofalne, no na určitej psychologickej hranici to konči kdekolvek na Slovensku, no platy neobmedzuje nič, ludia si nemozu vyberat, musia brat čo im davaju lebo nič ine nie je. Ty si mozes dovolit ten byt splacat, no clovek na vychode nemoze, kedze je neumerne nizka mzda oproti nakladam na byvanie, osatenie a pod.
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

pato83 napísal:...
nic ti nebrani sa do tej bratislavy prestahovat, len aby si potom nebol sklamany z relativne nizkeho platu oproti zivotnym nakladom
pato83
Addict
Addict

sundevil napísal:nic ti nebrani sa do tej bratislavy prestahovat, len aby si potom nebol sklamany z relativne nizkeho platu oproti zivotnym nakladom
Chces mi povedat, ze 60000 tisic mesačne je na Blavu malo?Rozumiem, že aj tam ludia zarabaju 15 až 20000, čo je fakt malo. To uz je o zivorení, no ja som skor narazal na tych 60000 a na to ako to bolo vysvetlené v Enter00-vom prispevku. Byt+auto+zivobitie=malo na BA. Inde byt/daky stary panelak/+auto/ziadne/+zivobitie=tragedia. Nie je pravda, že je pohodlnejsie mat 60000 v ba ako inde 10000 ?
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

pato83 napísal:Chces mi povedat, ze 60000 tisic mesačne je na Blavu malo?Rozumiem, že aj tam ludia zarabaju 15 až 20000, čo je fakt malo. To uz je o zivorení, no ja som skor narazal na tych 60000 a na to ako to bolo vysvetlené v Enter00-vom prispevku. Byt+auto+zivobitie=malo na BA. Inde byt/daky stary panelak/+auto/ziadne/+zivobitie=tragedia. Nie je pravda, že je pohodlnejsie mat 60000 v ba ako inde 10000 ?
a myslis, ze ti v blave hned kazdy da nastupny plat 60 litrov?
btw si myslis ze v blave su len nove panelaky?
/teraz beriem absolventa VS bez praxe
//akurat moj aktualny pripad
marcus-16
Star
Star

Príspevok od používateľa marcus-16 »

kupte si nove cislo profitu .. otazka platov, priemerne mzdy v roznych odvetviach atd. su tam rozpisane na 8mich stranach:)
takze:
priemerna mzda - 19766
bratislava primer - 24860(najviac)
presov priemer - 14087(najmenej)

priemerny nastupny plat programatora 23k..ale rychlo zo skusenostami rastie :)
priemerny plat vrcholoveho manazera v IT a telekomunikaciach - 210000..

..ale priemer nieje priemer ako "priemer".."nadpriemerne" zaraba len 38percent ludi..

//zdroj-profit č.9 8)

a aby som nezabudol..robim popri vyske u Mcdonadla:)..plat zacina pri 77sk/hod hrubeho a postupom vyssie stupa..
robim +-90 hodin mesacne..vypocitajte si :P
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

pato83 napísal:Chces mi povedat, ze 60000 tisic mesačne je na Blavu malo?Rozumiem, že aj tam ludia zarabaju 15 až 20000, čo je fakt malo.To uz je o zivorení, no ja som skor narazal na tych 60000 a na to ako to bolo vysvetlené v Enter00-vom prispevku. Byt+auto+zivobitie=malo na BA. Inde byt/daky stary panelak/+auto/ziadne/+zivobitie=tragedia. Nie je pravda, že je pohodlnejsie mat 60000 v ba ako inde 10000 ?
vsetko zalezi od toho, ci uz mas poriesene najvacsie investicie - byt/dom plus auto plus vybavenie bytu/domu.
ak mas a nie si teda zatazeny splatkami si uplne v pohode. (stale pocitame, ze nemas rodinu plus deti).
ak nemas, vzhladm na ceny bytov v novostavbach 40-45 tisic Sk bez dph a cene zivota v BA je to na hranici, ked si mozes tieto veci dovolit s adekvatnymi pozickami (hypoteka, leasing).
ano, je to pravda.
ale je lepsie mat 35 tisic na vychode ako 60 v BA.

P.S vsetky mzdy uvadzam ako ciste, imho je hruba mzda uplne irelevantny udaj, z dani sa nenajem.
pato83
Addict
Addict

enter00 napísal:vsetko zalezi od toho, ci uz mas poriesene najvacsie investicie - byt/dom plus auto plus vybavenie bytu/domu.
ak mas a nie si teda zatazeny splatkami si uplne v pohode. (stale pocitame, ze nemas rodinu plus deti).
ak nemas, vzhladm na ceny bytov v novostavbach 40-45 tisic Sk bez dph a cene zivota v BA je to na hranici, ked si mozes tieto veci dovolit s adekvatnymi pozickami (hypoteka, leasing).
ano, je to pravda.
ale je lepsie mat 35 tisic na vychode ako 60 v BA.

P.S vsetky mzdy uvadzam ako ciste, imho je hruba mzda uplne irelevantny udaj, z dani sa nenajem.
Ok, tak s týmto možem len plne suhlasit. Takto som to myslel aj ja v podstate a tým ze je lepsie mat 35 na východe ako 60 v Ba je mi jasne.
sundevil napísal:a myslis, ze ti v blave hned kazdy da nastupny plat 60 litrov?
btw si myslis ze v blave su len nove panelaky?
/teraz beriem absolventa VS bez praxe
//akurat moj aktualny pripad
Netušim, kde si vyčital, že som tvrdil, že každy v Blave, či je to upratovačka na stanici alebo manager ma nástupný plat 60 000, ja som sa vyjadroval k tomu, ako sa tu tie peniaze aj vzhladom na uroven Ba znehodnocovali. A k tým panelákom, tak ked tu bola spomenutá novostavba, tak som sa vyjadril k nej, to že v Ba su aj stare paneláky a nie je ich malo, predsa viem, Linkman sem hodil jedneho času krasne video o Petržalke. Osobne tam byvat ani zadarmo nechcem. Takže nemaj strach, že som spadol z oblakov. Tak si skus prejst tie prispevky este raz.
hezo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa hezo »

Pracujem vo firme, kde sa starám o všetky IT (cca 30 PC) a iné zariadenia, + pracujem v jednom špecifickom programe (ale to už je rutina). Plat cca. sa blíži k priemernej mzde v hrubom. 8)
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa peterkozel »

zivnostnik maser a neviem preco ste posrany zverejnit plat, ja to mam od hosti, niekedy nie je ani na najom, je to medzi 5000-20000 mesacne a tych 20papierov je fakt zriedkavo
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

peterkozel napísal:zivnostnik maser a neviem preco ste posrany zverejnit plat, ja to mam od hosti, niekedy nie je ani na najom, je to medzi 5000-20000 mesacne a tych 20papierov je fakt zriedkavo
poviem ti preco....vsade inde (mimo slovenska) sa ludia nerozpravaju o vyske prijmu z niekolkych dovodov. jednym z nich je fakt ze ked sa po firme zace vyhukovat: "ja som mal tento mesiac len 25 a fero mal 28, preco ma viac? sef je hajzel" pretoto. kazdy je individualne ohodnoteny a diskusiami o vyskach platov vznikaju spory. tu (na fore) je sice mala sanca aby dakto zacal dakomu zavidiet prijem. viem ze to beriete ilustracne.
ale...
vsade inde(uz aj pomalicky na slovensku, vo vacsich zahranicnych podnikoch) je jeden z bodov na pracovnej zmluve fakt, ze svoj prijem nebudes zverejnovat (aj koli konkurencnym firmam). to je kazdeho osobna vec myslim. tiez si tu neporovnavame vtakov ze :wink:
ked dakto chce zverejni, kto nechce pochopte to...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Stenky napísal:...
Presne tak, ja som parkrat povedal, kolko zarabam a uz ma brali inak, zacali kadejake narazky(aj ked brane ako vtip, ale ja tak ma to sralo) a tiez vznikla aj zavist od ludi od ktorych by som to necakal. A hned ma aj kazdy otravuje ci im neviem dohodit flek, ked poviem, ze sa to uz neda, tak si niektori urcite pomyslia, ze som skrob :-\
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

noo ale nehadz vsetko do jedneho vreca, mam xy kamosov ktory vedia kolko zarobim a viem zas kolko zarobia oni, takze asi mate na hovno kolektiv v robote a vsetci sa tam zeriete a zavidite si hmm vlastne asi ako vacsina slovakov, ty kokso no praveze je to uplne ubohe ked sedime niekde v podniku a bavime sa o robote a ty sa niekoho spytas kolko kde ako zarobi a on sa uplne ako pes vyhne odpovede

ozaj a ktomu zverejnovanie ved ano to je uplne v poriadku ale ved autor chcel odvetvie a sumu a niekto tu uz z toho spravil konkurencny boj firiem ci co, preboze ved to nie je nic strasne zverejnit sumu ved sa aj tak nepozname
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

nie kamarat robi pre jednu firmu uz rok a stale nikomu nepovedal kolko zaraba, ani rodicom. tak to ma byt. nie je to o tom ci si skrob. to je uz pomaly etika.
teraz viem kolko zarabaju z brigad kamosi a je mi to nanic. vacsinou to dopadne tak ze ked je malo penazi hned sa krici "ved ty zarabas dohod, si bohaty ti to moze byt jedno".
keby som vsak zarabal na TPP nepovedal by som.
viacmenej hovorit o tom nieje tabu, ale pytat sa je neslusne. tiez sa ale nevyhnes skatulkovaniu podla prijmu ked sa prekecnes... spolocnosti to nepomaha :)

hej nepozname sa tak ilustracne radovo v nasobkoch 5k sa to da. (tu na fore)

inac vo firme mame nenormalne dobry kolektiv o to sa neboj. a tam nas prave ucia aby sme si platy neporovnavali....a je to tak asi lepsie
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Myslim, ze je to normalne, ked ani kolega z prace s ktorym pracujete 10 rokov nepozna vas plat. Aspon nemame blbe pocity a predsudky, preco mate o par tisic viacej alebo menej.

peterkozel: Nemyslim, ze je to ubohe, ked sa vyhne odpovedi. Su tri alternativy preco to robi. Ta prva je, ze je plat maly a nechce ho preto povedat, pretoze su ludia, ktori sa mu budu smiat za to, ze maka cely den a zarobi ledva na prezitie. Druha moznost je, ze ma ten plat vyssi a nechce, aby ste ho povazovali za zbohatlika alebo co, hned by isto zacali narazky, aby zobral kolo v krme, kedze zaraba 2x tolko ako Fero. A tretia moznost je ta, ze mu to zakazuje pracovna zmluva.

Napokon nie sme v Amerike alebo inych statoch, kde sa tieto veci verejne zverejnuju, kde je mozne si vo firme zistit platy ostatnych, kde je mozne zistit si platy sportovcov a podobne. Takyto proces bude trvat este dlho, dlho rokov, ak sa vobec k niecomu takemu na Slovensku dostaneme. Predsav si, ze sa babky v chudobnych dedinach na Orave dozvedia, ze napriklad Uram zarabal v Slovane 300 tisic mesacne + premie. Vies si predstavit tu reakciu??? Ja teda nie!
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

stenky s tym ze to nevedia rodicia je to co ja ti viem take uz tvrde, to by som sa citil ako keby moji vlastny rodicia boli niekym cudzim

hojko - ved ano ale ja len tak ze medzi kamosmi mi to pride take divne, pretoze bereme to uplne v pohode pokecat si o robote prachoch ale na druhej strane je to tak ze to zostava v partii a fakt je svata pravda s tym co si napisal ze ved ty zarabas jak hovado tak zober po pive, ale zas nie su vsetci taky, je to taka obmedzenost niektorych ludi

//zuzka: dávam do pozornosti tlačidlo UPRAV
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

vsetci tu pisete o kamaratoch. kamarat ti nikdy nepovie, zober pivo, ty zarabas viac. ak ano, tak si iba myslite, ze to je kamarat. ani zo srandy. je vidno, ze niektori z vas su este mladi. priliz mladi. mozno o par rokov, budete riesit vasu buducnost, alebo buducnost niekoho ineho.
-pozicka, akehokolvek druhu
-ist za rucitela
-potrebovat rucitela

a chtiac, nechtiac zistite, alebo priatelia zistia kolko zarabate... :idea:
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

peterkozel napísal:noo ale nehadz vsetko do jedneho vreca, mam xy kamosov ktory vedia kolko zarobim a viem zas kolko zarobia oni, takze asi mate na hovno kolektiv v robote a vsetci sa tam zeriete a zavidite si hmm vlastne asi ako vacsina slovakov, ty kokso no praveze je to uplne ubohe ked sedime niekde v podniku a bavime sa o robote a ty sa niekoho spytas kolko kde ako zarobi a on sa uplne ako pes vyhne odpovede
Ja som to tiez tak robieval a bolo to v pohode, lenze to boli casy, ked sme zarabali priblizne rovnako. Bralo sa to tak, ze ten kto zaraba viac mal proste trosku viac stastia. Vtedy som aj ja nemal problem povedat prijem, lenze v momente, ked zacnes zarabat 5-7 krat viac ako ostatni rovesnici tak vznika velky priestor pre to, co napisal hojko par prispevkov pod tebou :-\
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

GothaR napísal:A hned ma aj kazdy otravuje ci im neviem dohodit flek, ked poviem, ze sa to uz neda, tak si niektori urcite pomyslia, ze som skrob :-\
vidite, ja som flek tu na fore ponukal a reakcie skoro nulove:)
micpu
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa micpu »

Este studujem a dufam, ze to tak najblizsie roky aj ostane, ale len tazko by sa dalo prezit bez daakeho toho financeneho prijmu sak to poznate :) ...no a ked nemam bohatych tatkovcou tak si to musiem zarobit sam..takze pracujem ako brigadnik ale zmluvu mam na cely rok...a pracujem ako predavac v jednom outdoorovom obchode v ba...praca za ktoru az tak vela nedostanem ale bavi ma to a je tam super kolektiv :)
Napísať odpoveď