Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

krija
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

Stoporko napísal:Krst malych deti je vec divna, nijaky prakticky vyznam v nej nie je. Poznam kopec ludi co boli ako deti pokrsteni a teraz su prinajmensom ateisti. Nejde o to, ci sme boli krsteni ako deti, ale ci ako rozumni ludia (vo veku kedy uz chapeme svet okolo) spravime iste rozhodnutie.
reakcia:
SRneC napísal:to tu uz zaznelo milion krat ale niekto stale musi vrtat lebo sa uz asi nema coho chytit :roll:
nebudem vrtat, ale je sa coho chytit!
jezis nazaretsky sa dal kedy pokrstit janom krstitelom? dala ho pokrstit matka? a teraz som zvedavy, ako z tohoto vykorculujete :wink:
Lolofon
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Lolofon »

SRneC napísal:nie znevazujuco ale odveci bavime sa o krste ked je decko male a ty sem das to ako si si vybral SS :roll: no offense ale preco si to sem napisal o tej SS
miki hovoril ze skolu za nas vyberaju rodicia nie,? tak som napisal
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

LOLO: skolku a zakladnu ked si este decko... nevravel o strednej ale to je jedno ser na to
krija: a kto ho mal pokrstit? sak neviem o tom ze krst bol aj predtym ...ked mal jezis 8 dni tak ho obrezali ale krst sa nepraktizoval pokial viem
pHysIQ
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pHysIQ »

SRneC napísal:LOLO: skolku a zakladnu ked si este decko... nevravel o strednej ale to je jedno ser na to
krija: a kto ho mal pokrstit? sak neviem o tom ze krst bol aj predtym ...ked mal jezis 8 dni tak ho obrezali ale krst sa nepraktizoval pokial viem
Krst sa praktizoval uz aj v Starom zakone cize pred Jezisom Kristom. J.K. sa nechal pokrstit v rieke Jordan Janom Krstitelom. A vtedy z neba zazneh hlas: ,, Toto je moj milovany syn..." Sväty Duch sa vtedy zjavil v podobe holubice.

Aj v Matusovom evanjeliu je o krste zmienka. ,, Chodte a ucte vsetky narody a krstite ich v mene Otca i Syna i Sväteho Ducha. (Mt 28,11)

SRneC :wink:

EDIT Chcel som len doplit rukolapne dokazy. Nechap ma prosim ta zle.
SRneC
Addict
Addict

pHysIQ napísal:Krst sa praktizoval uz aj v Starom zakone cize pred Jezisom Kristom.
o tomto som nevedel stacilo napisat toto nechapem preco si mi daval citacie z noveho zakona lebo to nijak neodporuje mojmu postu :)
Fall
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Fall »

k prvemu odseku ... ide o to, ze je dobre nechat dietatu vonost nech sa rozhoduje, ale zakladnu skolu mu predsa vyberies len ty ...

k tomu druhemu ... vies co robi z cloveka krestana ? to ako sa sprava, sposob zivota akym zije, to, ze ci v skutocnosti veri, to ze ci si dokze stat za svojou vierou, to robi z cloveka praveho krestana. Preco je pre krestansky zivot nevyhnutuny ? To by si mozno trochu do tejto problematiky musel vidiet ... Krst zbavuje ludi dedicneho hriechu , hriechu , ktory ma kazdy jeden clovek uz pri narodeni. Je to ako dosledok neposlusnosti Adama a Evy , ked zjedli zakazane ovocie (okrem dedicneho hriechu bol trest aj vyhnanstvo z raja...) Krst je potrebny pre prijatie sviatosti zmierenia a sviatosti oltarnej (telo Jezisa Krista alebo tzv. hostia/oplatka ... ) a tiez je dolezity, lebo bez krstu a sviatosti oltarnej sa nemoze prijat sviatost birmovania (u grekokatolikov je priamo pri krste) ... je to sviatost pri ktorej dany clovek dosiahne dospelost vo viere, resp. vdaka tejto sviatosti ju moze dosiahnut a dostane dary ducha sveteho ... akoze terazked to citas tak si hovoris ze su to nejake blbosti, no pre mna su velmi dolezite a su velmi dolezite pre kazdeho katolika ... a ja ich chcem vytvorit moznost dietatu, aby ich ziskalo ... chapes ? Wink
ano zakladnu mu vyberiem zrejme ja, ale zakladna skola je s pohladu celeho vzdelavacieho systemu ta ktorej volba je prakticky irelevantna, kedze vsade sa uci podla takych istych osnou, medzi ziakmy nie je ziaden vyber (pokial vynechame skoly pre nadane deti), cize zalezi cisto na stasti ci sa dostane do treidy plnej podpriemerne inteligentnych hlupakov, alebo takej kde budu prevladat deti s nadpriemernou inteligenciou, cize nie je na zaklade coho vyberat, kedze to je vlastne uplne jedno...

add2, ja sa tiez zrejme spravam podla niektorych bodov desatora(ako som tu uz viac razy pisal) a za krestana sa nepovazujem, ale viem ako si to myslel...mozno sa budes divit, ale nehovorim si, ze su to blbosti a vsetko co si mi opisal mi bolo uz zname(od kamaratov) len som chcel vediet ako si to myslel, chapem preco to je pre teba dolezite a nemyslim si, ze je to blbost, ale z mojho pohladu uplna zbytocnost(pohlad ateistu)...podmienky dietatu aby islo cestou ktora si myslis, ze je spravna vytvaras tym ako pred nim prezentujes svoje nazory, svetonazor apod...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

jj, Jan kazal a krstil: priblizilo sa Kralovstvo nebeske. Dnes sa krsti z dvovodu dedicneho hriechu (k tomu sa nemienim vyjadrovat lebo ma obvinia z kacirstva :D ) a predpokladam ze pre ten dobry pocit rodicov, ze ak by sa nebodaj ich malemu nieco stalo, tak aby islo Tam Hore. "...ten kto uveri a bude pokrsteny, bude spaseny..." to je jeden z dovodov "dolezitosti" krstu. No treba rozlisovat krst vodou a krst Duchom Svatym (prijatie casti Boha do seba, nieco ako podkozny implantat :D ). Pavol pise, ze nikto nemoze zabranit pokrstit VODOU tych, ktori uz prijali Ducha. To je z casti aj odpoved na otazku Jezisovho krstu. V dnesnych cirkviach (nie NABOZENSTVE - krestanstve) - aspon u evanjelikov je to na baze dobrovolnosti: rodicia babo mozu ale nemusia dat pokrstit. Osobne verim, ze o osude umreteho novorodenca bude Pan rozhodovat so svojou mudrostou a mam k Nemu doveru. Otazku dedicneho hriechu krstom vodou neriesim a pokrstenie Duchom svatym babatko...to mi prijde dost divne. VOda je pri krste len symbol - ocistenie od "dedicneho hriechu" a ide v nom hlavne o Ducha Svateho. Ano, vyberiem detom skolku, ZDS, ale o viere nech si rozhodnu samy. Ale ved toto sa tu uz rozoberalo...

posunme debatu dalej: Je Boh krestanstva ten isty ako Allah, Velky Duch indianov, Buddha a pod. ?
pHysIQ
King
King
Kontaktovať používateľa:

Stoporko napísal:posunme debatu dalej: Je Boh krestanstva ten isty ako Allah, Velky Duch indianov, Buddha a pod. ?
Existuje len jeden Boh, ziaden alah a ani budha.
Takmer kazde nabozenstvo je zalozene na robeni dobrych skutkov.
Budhisti (ak sa nemylim) ich robia aby sa dostali do vysej kasty (levelu).
Krestanstvo - v Biblie sa pise ze mame milovat aj svojich nepriatelov.
Nabozenstvo by malo ludi spajat a nie rozdelovat a vytvarat medzi nimi napätie, bariery a vzajomnu neznasanlivost.
...
Expert
Expert

Príspevok od používateľa ... »

pHysIQ napísal:Krst sa praktizoval uz aj v Starom zakone cize pred Jezisom Kristom.
No...rozhodne nie v takom vyzname, ako krestansky krst. U Zidov, resp. jednej ich sekty - esejcov, existoval isty ritual ocistenia vo vode ("mikvah"), ale to sa vztahovalo napriklad na kontakt s necistym masom a pod., a teda ho bolo mozne vykonat opakovane.
Oproti tomu krst v krestanstve je mozne prijat len raz a jeho vyznamom je okrem zaclenenia do spolocenstva Cirkvi hlavne ocistenie od dedicneho hriechu. Toto u Zidov nikdy nebolo a nie je.
pHysIQ
King
King
Kontaktovať používateľa:

SRneC napísal:o tomto som nevedel stacilo napisat toto nechapem preco si mi daval citacie z noveho zakona lebo to nijak neodporuje mojmu postu :)
Ja ta vobec ale vobec nechapem. :roll: Ja opravim tvoje mylne informacie a este ty ma zdr a poucuj aku dlzku maju mat moje prispevky a co do nich mam/nemam pisat. Nabuduce sa radsej opytam. OK? :) :aasmile27:

To pHysIQ -K
hh hovoris to akoby to bola pravda?trapik taketo vymysly...duch sa zjavil v podobe holubice:Dto nieje z nejakeho filmu? sry nepodpisem sa bo by si mi asi dal minus karmu,tak niekedy nabuduce:)

Neznamemu chcem len dodat ze informacie cepram z biblie. Ak mi neveri moze si to overit na strane 2139-2140 -( Mt 3, 13-17) Ak si to nemas z kade overit mozem to tu aj napisat. :smt048

Ak si myslis ze to nie je pravda uved preco + uved svoje zdroje. Mozes aj prostrednictvom 3. osoby kedze sa za seba hanbis. :wink:

EDIT Jasne tu vidiet preco ma byt karma anonymna. Lebo deti by kazde - odmenovali dalsim minuskom. Je mi vas luto. :smt056

EDIT2 SRneC veke kulove o tom vie ten co mi dal k-. :lol:
SRneC
Addict
Addict

Ja som to tak vobec nemyslel ze by som ti gibicoval do postov ale zas si si zobral co ti vyhovovalo ..vies ked mi tam davas zakladne veci o krste v jordane vyzera to akoby som o tom vedel kulove :) (dost OT, no offense)
shortak
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa shortak »

hh, svoje všetky svoje názory sem radšej písať nebudem, také ako že katolík si môže vybrať slobodne či bude katolíkom - A S I si môže vybrať keď má dva tyždne a idú ho krstiť či chce byť pokrstený kresťan .... :idea:
Mno, ale inak som bol veriaci tych 17 rokov, ale odkedy som presiel na strednú a tam to náboženstvo... Čím viac nám toho tam navysvetľuje, tým menej verím :cry: , to už lepšie argumenty majú vo filmoch MATRIX a ALIEN vs. PREDATOR ... :oops:
safan
Star
Star

Príspevok od používateľa safan »

... napísal:Ano? Ja by som povedal, ze pre cloveka, ktoremu viera a krestanstvo nic nehovori, sa jedna vyhradne o par kvapiek vody na celo, ktore nic neznamenaju. Azda sa mylim a aj ty veris, ze ten ukon ma nejaky hlbsi duchovny zmysel?
to nepochopis.pokrstenie citim ako pospinenie,skratka ako keby som bol znasilneny.zase raz ma jamess pravdu.k+ prenho a ty si to skratka neuvedomis.inak nejako sa vam rozpada ta krestanska sudrznost v tejto teme :lol:
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

safan napísal:to nepochopis.pokrstenie citim ako pospinenie,skratka ako keby som bol znasilneny.zase raz ma jamess pravdu.k+ prenho a ty si to skratka neuvedomis.inak nejako sa vam rozpada ta krestanska sudrznost v tejto teme :lol:
znasilneny? znie to akoby ta nasilu vytrhli z matkinych ruk a nasilu ta ofrkali tou vodou...
ak mas problem s tym ze si pokrsteny, mal by si nadavat najma svojej matke a otcovi. To oni ta nechali "pospinit"
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa peterkozel »

safan napísal:to nepochopis.pokrstenie citim ako pospinenie,skratka ako keby som bol znasilneny.zase raz ma jamess pravdu.k+ prenho a ty si to skratka neuvedomis.inak nejako sa vam rozpada ta krestanska sudrznost v tejto teme :lol:
dalsi s prikladov toho ze nevies vlastne o com hovoris, ved ked raz odmiatas cirkev,nabozenstvo,krestanstvo papeza tak preco by ti to pokrstenie malo vadit, myslel som si ze to beries lahostajne a robis si z toho akurad tolko ze ved co tak ma ofrkali vodou a co teraz - hmm a zrazu pises ze ta krstom pospinili, takze to beries ako nieco co ma pre teba zmysel a veris v podstatu krstu alebo co? protirecis si a zas a znova to nema hlavu ani patu!
SRneC
Addict
Addict

ale safan sa uz nema coho chytat ani najmensej slamky tak sa liape po krste
ze mu na to reagujete ... to radsej tí koho urazil ked nazval krst spinou by mu mali nejaku tu k- poslat (joke)

napada ma tu trochu rozvirit vodu novou temou ...

co myslite preco boh stvoril zem ak ju stvoril, preco nam ju dal, preco spravil nebo a nas aby sme zili podla jeho predstav a potom nam da vecny zivot, obetoval syna to je nespocetne mnozstvo darov a prichadza pointa ..
co z toho ma?? nic? alebo len to ze veriaci v neho veria a ziju tak ako sa mu to paci? podla mna my mu nemame co poskytnut a on nam dava tolko veci ..co z toho ma? naco to robi ..viem ze sa tu budu pisat len uvahy nic ine sa ani neda mozno to bude zaujimave :)
lekoklatik
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lekoklatik »

Nechapem preco sa bavite o krste. Je to jedna bezviznamna, bezcenna a zbytocna vec o ktorej sa neoplati hovorit. Ze ocistenie od dedicneho hriechu? :lol: . No ktory hlupak uz len toto siril po svete :x
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

lekoklatik napísal:Nechapem preco sa bavite o krste. Je to jedna bezviznamna, bezcenna a zbytocna vec o ktorej sa neoplati hovorit. Ze ocistenie od dedicneho hriechu? :lol: . No ktory hlupak uz len toto siril po svete :x
Ja tom ten hlupak co to sirim ! a aj svoje deti dam pokrstit a teba do toho nic nieje ... Ja by som mohol povedat, ze ktory hlupak neda pokrstit svoje deti, aby ich zbavil dedicneho hriechu, mohol by som tu zacat urazat druhu stranu , ale naco je to dobre ? takymto stylom uplne dobabres celu diskusiu :roll:
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

miki ma pravdu, ak sa ti nepaci krst, nedavaj krstit svoje deti... je len nasa vec, ci verime na vyssie ucinky krstu ako to, ze dieta bude vrieskat lebo mu bude po cele tiect mierne osolena voda...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

SRneC napísal:

napada ma tu trochu rozvirit vodu novou temou ...

co myslite preco boh stvoril zem ak ju stvoril, preco nam ju dal, preco spravil nebo a nas aby sme zili podla jeho predstav a potom nam da vecny zivot, obetoval syna to je nespocetne mnozstvo darov a prichadza pointa ..
co z toho ma?? nic? alebo len to ze veriaci v neho veria a ziju tak ako sa mu to paci? podla mna my mu nemame co poskytnut a on nam dava tolko veci ..co z toho ma? naco to robi ..viem ze sa tu budu pisat len uvahy nic ine sa ani neda mozno to bude zaujimave :)
moj nazor: aby nebol sam, mal s kym kecat, mat si z koho robit srandu (v dobrom :D ), aby mal mat koho rad. Mne by tiez nebolo ktovieako fajn byt celu vecnost sam.

p.s. v mojej odpovedi uvazujem nad stvorenim akychkolvek rozumnych bytosti, nie len na nasej planete. To kvoli rypalom a im podobnym
Napísať odpoveď