k prvemu odseku ... ide o to, ze je dobre nechat dietatu vonost nech sa rozhoduje, ale zakladnu skolu mu predsa vyberies len ty ...
k tomu druhemu ... vies co robi z cloveka krestana ? to ako sa sprava, sposob zivota akym zije, to, ze ci v skutocnosti veri, to ze ci si dokze stat za svojou vierou, to robi z cloveka praveho krestana. Preco je pre krestansky zivot nevyhnutuny ? To by si mozno trochu do tejto problematiky musel vidiet ... Krst zbavuje ludi dedicneho hriechu , hriechu , ktory ma kazdy jeden clovek uz pri narodeni. Je to ako dosledok neposlusnosti Adama a Evy , ked zjedli zakazane ovocie (okrem dedicneho hriechu bol trest aj vyhnanstvo z raja...) Krst je potrebny pre prijatie sviatosti zmierenia a sviatosti oltarnej (telo Jezisa Krista alebo tzv. hostia/oplatka ... ) a tiez je dolezity, lebo bez krstu a sviatosti oltarnej sa nemoze prijat sviatost birmovania (u grekokatolikov je priamo pri krste) ... je to sviatost pri ktorej dany clovek dosiahne dospelost vo viere, resp. vdaka tejto sviatosti ju moze dosiahnut a dostane dary ducha sveteho ... akoze terazked to citas tak si hovoris ze su to nejake blbosti, no pre mna su velmi dolezite a su velmi dolezite pre kazdeho katolika ... a ja ich chcem vytvorit moznost dietatu, aby ich ziskalo ... chapes ? Wink
ano zakladnu mu vyberiem zrejme ja, ale zakladna skola je s pohladu celeho vzdelavacieho systemu ta ktorej volba je prakticky irelevantna, kedze vsade sa uci podla takych istych osnou, medzi ziakmy nie je ziaden vyber (pokial vynechame skoly pre nadane deti), cize zalezi cisto na stasti ci sa dostane do treidy plnej podpriemerne inteligentnych hlupakov, alebo takej kde budu prevladat deti s nadpriemernou inteligenciou, cize nie je na zaklade coho vyberat, kedze to je vlastne uplne jedno...
add2, ja sa tiez zrejme spravam podla niektorych bodov desatora(ako som tu uz viac razy pisal) a za krestana sa nepovazujem, ale viem ako si to myslel...mozno sa budes divit, ale nehovorim si, ze su to blbosti a vsetko co si mi opisal mi bolo uz zname(od kamaratov) len som chcel vediet ako si to myslel, chapem preco to je pre teba dolezite a nemyslim si, ze je to blbost, ale z mojho pohladu uplna zbytocnost(pohlad ateistu)...podmienky dietatu aby islo cestou ktora si myslis, ze je spravna vytvaras tym ako pred nim prezentujes svoje nazory, svetonazor apod...