mno prave som dočítal túto diskusiu, najprv som nechcel nijako reagovať a ani to znova rozoberať ale nadalo mi to
v skrate, prispevkov je dosť, dorbých nazorov a rád je málo a blbostí vela...
čo ma dosť zatazilo je že vela ludí odporúčalo ako bojové umenie muai thai, myslím že polovica z vás vlastne ani nevie čo to poriadne je, nie sú to len lakte a kolená je to celkovo iný pohlad na boj ako taký, ano patrí medzi najefektívnejšie ale určite nie je také jednoduché ako sa zdá, ako hovoril jeden známi "naučím vás muai thai ale zbrojný pas vám na to nedám" takže s MT opatrne fakt ani nebudete vedieť ako a neštastník to neprežije.
btw. ak máte "nadváhu" a ste viac silnejší ako rýchlejší uvažujte skôr o bojových umeniach typu: "judo" kt. je efektívne a v podstate humánne, alebo agresívnejšie "sambo"
osobne si myslím, že vždy treba konflikt riešiť najpr slovami ale často k slovám ani nedojde a vtedy je nadlôležitejší faktor rozum, ak spanikárite znižujete si šancu na úspešný koniec. Potom je tu sila/rýchlosť v podstate je jedno či ste rýchly alebo silný ak dokážete svoju výhodu maximalizovať a využiť ste na dobrej ceste.
potom "zbrane" typu boxer, obušok alebo nôž sú dosť nebezpečné vtedy si už fakt rozmyslite čo urobíte... napr. zoberte prvé čo máte po ruke(stolička, kameň...) a drbnete to po útočníkovy a dovi dopo padampadam
na ulici nie sú pravidlá sú tu "len" zákony
ked chcete zlepšit svoj skill, výborná vec je sparing s priatelmi v ktorom si určíte jasné pravidlá (bacha na zakomplexovaných nervákov)
neviem či tu niekto vie ale jedno z najlepší a najjednoduchších bojovich umení "krav maga" má korene v Bratislave (teste pred 2. svetovou vojnou) a myslím si že to je tá najlepšia voľba pokial to neberete profesionalne a chcete sa vedieť aspon ako tak braniť
dalej by to bolo nadlho...
čakam odpovede