Otazky o IT [Plan siete]

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
MuKkY
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Otazky o IT [Plan siete]

Príspevok od používateľa MuKkY »

cawte dostal som za ulohu vypracovat nasledovne otazky ak niekto vie nane spravne zodpovedat tak mi sem prosim napiste odpovede dakujem :)
tu su otazky :

1. Aké možnosti konfigurácie ponúka Deutsche Telecom svojim ISDN zákazníkom ?
2. Čo treba sledovať pri inštalácií So BUS ?
3. Akú úlohu majú ukončovacie odpory ?
4. Vysvetlite rozdiel jednobodovej a viacbodovej konfigurácie.
5. Aké existujú možnosti použiť súčasné analógové koncové prístroje na pripojenie ISDN .
6. Máte namontovaný viacprístrojový prípoj a prístroje, na čo musí byť bežný koncový prístroj naprogramovaný ?
7. Čo je to MAC adresa ?
8. Čo odlišuje ústredňu od HUB ?
9. Zostavte plán siete .
10. Menujte tri možné sieťové zapojenia ako aj ich výhody a nevýhody .
11. Čo znamená pojem zálohové spojenie ?
12. Aký protokol použijete vo Vašej sieti ?
13. Ako sa vykonáva identifikácia jednotlivých staníc LAN ?
14. Čo je PROXY server a aké má úlohy ?

Su to otazky tykajuce sa sieti a telekomunikacnych zariadeni ak dakto vie aspon jednu odpoved tak sem napiste diq.
saj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa saj »

Ak to chces odborne, polovicu ak nie vsetky najdes na google.sk :roll:

7. http://sk.wikipedia.org/wiki/MAC_adresa
14. http://www.fi.muni.cz/~kas/p090/referat ... proxy.html

Dalej haldaj sam :)
MuKkY
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

jjj uz som si tam nasiel mrte odpovedi ale tieto akosi neviem, tak sa pytam ci NAHODOu niekto nevie
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Traktorista »

tie ukoncovacie odpory nemaju nieco s terminatormi?
MuKkY
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Traktorista napísal:tie ukoncovacie odpory nemaju nieco s terminatormi?
hmm no to ti nepoviem pocujem to prvy raz, ale nevylucujem to :?
--==[ RA ]==--
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa --==[ RA ]==-- »

Ukoncovacie odpory plnia tu fciu aby ked sa signal dostane nakoniec vedenia tak aby sa neodrazil spat. Potom by doslo ku kolizii dat. Teraz sa uz nepouziva lebo sa to pouzivalo iba pri spajani PC cez koaxial teda typ siete BUS alebo ponasom zbernica.
Teraz sa pouzivaju siete typu star, tree a ich kombinacie.
Ciernym su napisane typy sietoveho zapojenia...
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Sorry za odpovede, ale niektore otazky su tak blbo formulovane, ze neviem, ako im rozumiet. A takisto sorry za moje odpovede, ale snazil som sa to napisat najlepsie a najjednoduchsie, ako som vedel po slovensky vlastnymi slovami. Snad to pomoze.

8. Ustredna je centralne miesto, kde je vsetko zapojene. Napr., ako jednoduchy priklad si mozes uviest ustredne, kt. pouziva T-Com. Je ich po meste niekolko. Ustredne su prepojene s hlavnym peeringovym centrom T-Comu a to je prepojene do celoslovenskeho peeringoveho centra SIX, kt. je prepojene do sveta. Cez ustredne sa vlastne dostava konektivita a informacie priamo k uzivatelom. Z ustredni sa rozvadzaju kable ku koncovemu uzivatelovi. HUB je aktivny prvok v LAN sietach. Je zakladom sieti s hviezdicovou topologiou. Je to zariadenie, kt. ked dostane nejaky paket, tak ho rovnako odovzda vsetkym portom a nezalezi, kt. pocitac si ich pyta. Su lacnejsie a menej bezpecne, ako switche.

7. Je cislo alebo spojenie cisel a pismen potrebnych pre identifikaciu sietoveho adaptera. Na zakl. MAC adresy je v ramci ethernetovej siete mozne identifikovat uzivatela jednoznacne. Su 48 bitove (najcastejsie), uvadzaju sa, ich podoba moze byt takato v 12 miestnej hexadecimalnej forme: 80:1C:26:85:7G:R9. Ani jedna MAC adresa na svete nie je rovnaka, preto je kazdy sietovy adapter unikatny.

11. Zalohove spojenie. Trosku divne polozena otazka, ale snad by to mohlo byt nieco v zmysle. Napr. velke korporacie, ako su InBev, Heineken a pod. maju velke internetove a intranetove siete. Ich pobocky su medzi sebou poprepajane cez frames - to su vlastne spojenia sietove medzi nimi. Ak niektory z tychto frameov vypadne, tak naskakuje zalohove/zalozne/back up spojenie bud vo forme ISDN alebo aDSL najcastejsie. Je to zalozna linka, kt. ma fungovat, ako dodatocny prisun konektivity, pokial sa framey nedaju dokopy. Ine vysvetlenie k zalohovemu spojeniu ma nenapada.

14. Proxy server sprostredkuva spojenie medzi klientom a serverom. Je to server urceny na nepriame pripojenie k inemu serveru. Najcastejsie sa pouzivaju pre anonymitu a ochranu vlastneho sukromia. Takisto su velmi bezne pre obchadzanie IP banov - obmedzeni zo strany internetovych providerov alebo administratorov. Mozu byt bud softwarove alebo hardwareove. Takisto sa pomocou nich analyzuju utoky na siet, kt. je za proxy servermi, pomahaju ochranit vnutorne siete pred hackermi, virusmi a inymi hrozbami z internetu.
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Traktorista »

--==[ RA ]==-- napísal:Ukoncovacie odpory plnia tu fciu aby ked sa signal dostane nakoniec vedenia tak aby sa neodrazil spat. Potom by doslo ku kolizii dat. Teraz sa uz nepouziva lebo sa to pouzivalo iba pri spajani PC cez koaxial teda typ siete BUS alebo ponasom zbernica.
Teraz sa pouzivaju siete typu star, tree a ich kombinacie.
Ciernym su napisane typy sietoveho zapojenia...
hej, presne toto som myslel,.. nazyva sa to "terminator" :)
MuKkY
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Tu mam este zadanie podla ktoreho by sa dala vypracovat otazka 12. Aký protokol použijete vo Vašej sieti ?
a este dodatocna uloha Vytvorenie planu siete.

tu je Zadanie : http://upnito.sk/imggal.php?viewImage=3 ... 25b403027e

a tu zariadenia s ktorymi budeme pracovat : http://upnito.sk/imggal.php?viewImage=f ... d1298502e9

ak niekto vie poradit tak plz napiste diq :)
vladino001
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa vladino001 »

pekne otázky ale tie prvé su dosť krute aspoň pre mňa ostatné je dosť lahké (načo to potrebuješ?) musíš byť dosť lenivý lebo všetky otázky su na wikipedia prípadne google iba otázku 9 a 12 by som sem dal. v 12 môžeš dať ISO/OSI alebo viac používaný TCP-IP
Traktorista : áno je to terminátor a má 50 ohmov
--==[ RA ]==--
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa --==[ RA ]==-- »

vladino001 napísal:pekne otázky ale tie prvé su dosť krute aspoň pre mňa ostatné je dosť lahké (načo to potrebuješ?) musíš byť dosť lenivý lebo všetky otázky su na wikipedia prípadne google iba otázku 9 a 12 by som sem dal. v 12 môžeš dať ISO/OSI alebo viac používaný TCP-IP
ISO/OSI model nemozes pouzit pretoze je to iba teoreticky model fungovania. Z neho potom vychadza TCP/IP model ktory je uz aj praktycky a pouziva sa vsade.
MuKkY
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

vladino001 napísal:pekne otázky ale tie prvé su dosť krute aspoň pre mňa ostatné je dosť lahké (načo to potrebuješ?) musíš byť dosť lenivý lebo všetky otázky su na wikipedia prípadne google iba otázku 9 a 12 by som sem dal. v 12 môžeš dať ISO/OSI alebo viac používaný TCP-IP
no potrebujem to vypracovat nato lebo idem na vymennu prax a tam budeme toto robit, profak nam to dal a nikto sme taketo daco nikdy nerobili a caka od nas ze sa to za 2 tyzdne vsetko naucime a dobre odreprezentujeme nasu skolu taakze tak. a tie otazky aj som niektore nasiel na wiki a gugl ale niektore su po anglicky a z toho som jelen takze sa vas pytam vidim ze tu je vela ludi ktori sa do toho dost vyznaju. mam aj viac dokumentacie k tomu ak by pomohlo vyriesit viac otazok :)
vladino001
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa vladino001 »

fuuuuha no nabyfliť sa to da rýchlo ale pochopiť a tak za 2 týždne henten okruh nooo tak to bude sila. v poho ak niektoré otázky ešte nemáš tak napiš ktore :wink:
MuKkY
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

takze este tieto otazky nemam vypracovane :)
dik za pomoc :?

1. Aké možnosti konfigurácie ponúka Deutsche Telecom svojim ISDN zákazníkom ?
2. Čo treba sledovať pri inštalácií So BUS ?
4. Vysvetlite rozdiel jednobodovej a viacbodovej konfigurácie.
5. Aké existujú možnosti použiť súčasné analógové koncové prístroje na pripojenie ISDN .
6. Máte namontovaný viacprístrojový prípoj a prístroje, na čo musí byť bežný koncový prístroj naprogramovaný ?
9. Zostavte plán siete .
10. Menujte tri možné sieťové zapojenia ako aj ich výhody a nevýhody .
12. Aký protokol použijete vo Vašej sieti ?
13. Ako sa vykonáva identifikácia jednotlivých staníc LAN ?
MuKkY
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

plan siete

takze spravil som plan siete a vas sa pytam ci som to spravil dobre podla tohto zadania : http://upnito.sk/imggal.php?viewImage=3 ... 25b403027e

ak mam nieco zle albe by ste mi poradili ako a co zmenit tam mi prosim pisnite diiq :)
Prílohy
plan siete
plan siete
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Teoreticky to mas zrejme dobre, ale...: Celkom jasne nechapem komentaru v zatvorke, pripada mi to tak, ze bude 5 serverov v boxe (napriklad klimatizovany box), ktory bude dajme tomu na poschodi X, kam sa budu zbiehat kable zo vsetkych piatich poschodi. Kabel zo switchu, ktory bude niekde pri tomto boxe bude pripojeny do datoveho servera a ten bude prepojeny s proxy serverom. Autor tohto zadania je idiot a mal by sa naucit pisat jasne a zrozumitelne zadania.

Podla mna najrozumnejsie riesenie by bolo, ze na kazdej chodbe by bol switch, najlepsie menezovatelny s priepustnostou 1gbit, aby sa predislo problemom do buducnosti.

Este by som sa vratil k tym otazkam, ktore na mna posobia opat divoko a pripadaju mi nie celkom presne definovane. O ISDNku nejdem pisat, to ti najdes niekde na nete alebo v robote...

10. Krutena dvojlinka (ak sa nemylim, tak najlepsi pripad je telefon, nevyhoda je, ze je to pomale, vyhoda ma nenapada), koaxialny kabel (podobne ak prva moznost, nutnost vyuzitia terminatora pri uzatvoreni obvodu, nie velka prenosova rychlost, asi len 10mbit/s, mozno maximalne 100mbit/s, viac pogooglis, navyse dvojlinka aj koax su zastarale technologie), opticky kabel (vysoka prenosova rychlost, spolahlivost, nevyhodou je vysoka cena)..., ale kam zaradit WIFI netusim a tak si myslim, ze to moze byt kludne stvrta moznost z tych troch (vyhoda: moznost pokryt takmer kdekolvek, nevyhoda: v mestach velke rusenie, nizsia bezpecnost).

12. Aky protokol - predsa TCP/IP :)

13. Pri identifikacii je viac moznosti, jedna z najjednoduchsich moznosti je kontrola MAC adresy (MAL - MAC adress list), pri WIFI by to moze byt kontrola MAC, WEP, WPA, WPA2... Neviem co je to presne za zadanie a ako je osoba, ktorej ho odozvdavas zdatna, ale ak chces trosku zamachrovat, tak v klude mozes spomenut, ze na svojej sieti pouzijes PPPoE (vytacave spojenie), kde je nutne zadat meno a heslo uzivatela, navyse je mozne priradit MAC adresu k danemu uzivatelskemu uctu, IP adresu pridelujes zo strany servera.
MuKkY
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

dakujem Hojko dakujem vsetkym ktory mi pomohli dnes som to odovzdal tak som zvedavy na reakcie :wink: potom dam vediet ako som dopadol :D
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Uhm, pozeram na ten obrazok. Tie podsiete. Proste tam mas naznacene, ze z 99iatkovej podsiete to ide len tak do 1, 2, 3, 4 a 5. To by nefungovalo. Lepsie by bolo hodit vsetky PC do jednej pracovnej skupiny/domeny a hodit vsetko do jednej podsiete. Tolko volnych IP adries tam mas.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

p4ra: Preco by to nefungovalo??? Myslim, ze tie IPcky rozdelil celkom dobre, takto ma aspon jasne odlisene kazde poschodie, aj ked tam tych PC urcite tolko nebude.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Logicka struktura by mala co najvernejsia kopirovat fyzicku strukturu, takze rozdelenie do podsieti, prip. VLAN, je nanajvys vhodne v tomto pripade.
Napísať odpoveď