Kliešť
Kliešť
Mal ho už niekto?
Fakt ma to nasralo. Včera bolo dosť teplo, čiže som sa dosť často sprchoval keď som došiel domov, takže predpokladám, že som ho mal z prechádzky pri Dunaji (v BA). Mal som ho na hrudi. Vôbec nesvrbel, našťastie som si ho všimol.
A dnes ešte objavím doma na zemi asi ďalšieho. Je to tiež kliešť?
(tak nič)
Aké skúsenosti máte vy s kliešťami? Svrbelo vás to?
Fakt ma to nasralo. Včera bolo dosť teplo, čiže som sa dosť často sprchoval keď som došiel domov, takže predpokladám, že som ho mal z prechádzky pri Dunaji (v BA). Mal som ho na hrudi. Vôbec nesvrbel, našťastie som si ho všimol.
A dnes ešte objavím doma na zemi asi ďalšieho. Je to tiež kliešť?
(tak nič)
Aké skúsenosti máte vy s kliešťami? Svrbelo vás to?
-
vendo
Guru
- Kontaktovať používateľa:
-
miki690
Medium Professional
niekedy staci len uterak namoceny do vody a kurzit s nim po kliestovi tiez proti smeru a kliest sa pusti ... Mal som uz kopu kliestov este ked som bol v prvom stupmi na ZS a od vteda nejako uz nastastie nemam aj ked chodim do prirody ...p4ra napísal:Mal som jedneho. Mamka nahodila nejaky olej, chytila pinzetu, do protismeru a isiel dole.
-
p4ra
Redeemer
Ja som si dal kvoli paintballu, lebo tam sme vela v prirode tiez. A pre zaujimavost:
Najjednoduchšou a najrýchlejšou osvedčenou metódou je však odstraňovanie kliešťa pomocou hustej mydlovej peny. Pri použití tejto metódy sa kliešť svojou prirodzenou aktivitou uvoľní sám a vyhnete sa jeho poškodeniu alebo vytlačeniu obsahu jeho tela do rany. Postupujete týmto spôsobom: Vatový tampón navlhčite vodou, priložte na toaletné mydlo a krúživý pohybom naberte hustú penu. Tampón s penou priložte na miesto s prichyteným kliešťom a niekoľkokrát s ním kliešťa pošúchajte. Kliešť sa o niekoľko sekúnd sám uvoľní. Postihnuté miesto opláchnite vodou a vydezinfikujte Jodisolom alebo iným dezinfekčným prostriedkom. Výhodou tejto metódy je jej dostupnosť. V prípade núdze, keď nemáte poruke vatový tampón, postačí aj navlhčený prst.
Včasné odstránenie kliešťa chráni síce pred boreliózou nie však pred kliešťovou encefalitídou.
Johooo... tak tych uz bolo. Kedze pravidelne chodim do hory s hafanom, neraz sme si obaja priniesli "spolocnost". Tych, co mi piju krv je kazdorocne hadam aj dve desiatky (na hafanovi, to je taka mesacna kvota:)). Nerobim s tym ofuky.Neberiem ani mydlo, ani nic podobne. Na prst vytlacim trochen modrej indulony a hram sa s nim (s kliestom myslim:)). 8. z 10. sa pustia sami. A ked nejdu, tak jednoducho pinzeta a "gerade aus".
Samozrejme, ze zakazdym to miesto, kde bol tento ektoparazit sledujem. Zcervenat troska moze, ale zacervenanie nesmie mat ostre hranice. Ked zcervenanie troska ustupi a zacne to zvrbet jak spina, tak to je dobre, lebo sa to hoji. Takze tak. Ale ak si netrufate na kliesta sami, chodte za lekarom.
A este mala finta, ak sa chce niekto naucit, ako vyberat kliestov, kupte si psa a trenujte.
2 iwo1222: 50. rocna slivovica na kliesta!? OMG! mohol by byt na mne pricucnuty aj jelen, radsej bych tu slifku s jazykom zoznamil : )
A este mala finta, ak sa chce niekto naucit, ako vyberat kliestov, kupte si psa a trenujte.
2 iwo1222: 50. rocna slivovica na kliesta!? OMG! mohol by byt na mne pricucnuty aj jelen, radsej bych tu slifku s jazykom zoznamil : )