US zakladna v CR a v PL

Diskusie na politické témy...
p4ra
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Gul'dan, ale ved budme realni. Isiel by si ti riskovat svoj zivot do inej krajiny zadarmo? Samozrejme, ze nie. Logicky aj Americania nesli do Iraku len preto, aby mu pomohli. USA uz zachranovali krk mnohym statom tochto sveta, zacneme od Mogadiso, cez Kosovo po Irak. Nebyt Americanov, tak polka z nas nezije (ano, Hitler nemal rad Slovanov) a polka by hovorila po nemecky. Atd.. Iran prosil o zahranicnu pomoc, o zvrhnutie diktatora. Akonahle sa niekto nasiel (kto iny by si realne mohol aj dovolit, ze ano?), tak boli najstastnejsi. No teraz, ked za to nieco chcu naspat, tak Americania su taki, Americania su onaki. Mohol by som aj pokracovat, ale toto patri do inej temy..

Obranny dazdnik je len na dobro ludstva. To, ze tam bude stat, aj ked sa nikdy nepouzije neublizi nikomu, len zdvihne "varovny prst", ze take nieco je a bolo by lepsie si nezahravat.
jimino
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa jimino »

p4ra napísal:Obranny dazdnik je len na dobro ludstva. To, ze tam bude stat, aj ked sa nikdy nepouzije neublizi nikomu, len zdvihne "varovny prst", ze take nieco je a bolo by lepsie si nezahravat.
len aby sme prsty potom mali, ked zasiahne rusko
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

jimino napísal:len aby sme prsty potom mali, ked zasiahne rusko
Ty si asi tak deviatak na zakl. skole, ze ano? Alebo neviem, kde si zil poslednych 20 rokov.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

p4ra: Co tu trepes o tom, ze tento radar nikomu neublizi??? Myslis, ze takyto radar nema vplyv na okolie??? Skus si protim ta precitat clanok:

RADAR USA V ČR - POŠLETE DÁL

Co nám politici "zapomněli" říct?

René Bartošek(*1970. Sedm let žije v USA.) 25.1.2007

Podmínky americké vlády ohledně statusu své případné vojenské základny v České republice jsou de facto státem ve státě. Praha by neměla právo vstupu do základny, možnost kontroly jakýchkoliv aktivit americké strany. Navíc by zaměstnanci základny byli vyjmuti z jurisdikce soudů České republiky po celém uzemí státu. Takové právní imunitě se netěší ani diplomatický sbor zahraničních ambasád. Proč bychom na uzemí republiky měli připustit pro vojáky cizí mocnosti privilegia, která přísluší ústavním činitelům ČR? Jaké mají zkušenosti s americkou vojenskou přítomností v jiných zemích?

Nebylo by od věci podívat se trochu na historii základny USA Thule v Grónsku. Tato vojenská báze byla původně meteorologická stanice, tajně v padesátých letech přestavěná na vojenskou základnu v rámci projektu "Blue Jay". Nikdo se nikoho na nic neptal. V roce 1968 došlo v oblasti Thule k vážné nehodě, která mohla skončit katastrofou. Zřítil se do moře bombardér B-52 se čtyřmi vodíkovými bombami na palubě. Nikdo nikoho o ničem neinformoval. Naopak rozběhla se desinformační kampaň. V roce 1991 studie o radioaktivním pozadí podala exaktní důkazy o nadměrném množství plutonia, které se používá jako materiál pro iniciaci výbuchu vodíkové bomby v oblasti. Jedna z vodíkových pum nebyla nalezena. V komplexu základny byly tajně skladovány nukleární zbraně bez vědomí Kodaně. Teprve v roce 1995 Dánsko přiznalo vinu a zaplatilo odškodnění občanům Dánska a Grónska, kteří byli vystaveni radioaktivitě při práci na americké základně, šlo o sumu zhruba 15 000 000 dolarů. Proč bylo finanční odškodnění za americkou havárii a americké nukleární hlavice přeneseno na dánského daňového poplatníka nemám zdání? V roce 2001 se president Bush obrátil osobním dopisem na premiéra Grónska, aby intervenoval v prospěch modernizace radarů v Thule. Kodaň protestovala, protože Grónsko je mandátním územím Dánska. Odpovědí emisarů USA na "odborných konferencích" o "dvojité slabosti" Dánska bylo, že ..."Dánsko je slabá evropská ekonomika a člen NATO". Jistě povzbudivý signál z americké strany pro ČR nebo Polsko.

Teď se podívejme poněkud blíže na některé technické aspekty ohledně radarové techniky a z toho plynoucí rizika a dopady na život lidí. Třeba takový radar na stíhacích letounech se na zemi nezapíná mimo případy, kdy pozemní personál provádí testy a údržbu. V tomto případě je testující technik oblečen ve speciálním olověném obleku. Výkon tohoto zařízení je řádově v kW. Radar systému Aegis 4 na lodích US NAVY má pulzní výkon okolo 20 MW. Při bombardování v Kosově 1998 udělala obsluha radaru amerického křižníku USS CG- Siloh chybu a zapnula radar blízko italského pobřeží u přístavu Naples. Byla zničena některá technická zařízení meteorologických stanic a operátorů mobilní sítě, která byla několik dní mimo provoz. Jaké byly dopady na zdraví lidi, nám může přiblížit situace z Azerbajdžánu. Tajná služba Azerbajdžánu odmítla poskytnout informace ohledně možných zdravotních rizik při provozu dvou radarů US v oblasti Astara a Khizy. Studie šéfa Nezávislého centra pro výzkum životního prostředí uvádí, že devětkrát vzrostl výskyt rakoviny, třináctkrát onemocnění jater a devatenáctkrát vzrostl počet dětí narozených s vrozenými vadami. Nepodařilo se mě bohužel zjistit jaký radar tam je.

Specifikace radaru FSP=117 je 20-24 MW zářivého výkonu podle toho, jestli systém je mobilní nebo ne. Radar určený pro americkou základnu v ČR je kolos o pulzním výkonu 1000MW. To je 20 krát tolik než výkon radarů, o kterých byla řeč. Negativní dopady se projeví řádově v okruhu desítek km. Navíc i při bezchybném provozu může dojít k odrazu vln o ionosféru. Pro zajištění provozu je nutný zdroj energie okolo 5 MW. Na základně má být 200 lidí. Zdroj energie musí být nezávislý na okolí. Vezmeme-li v potaz ještě požadavky na bezpečnost a utajení objektu je téměř jisté, že půjde o podzemní atomový reaktor. Základní technické specifikace musí mít česká strana k dispozici, přesto o nich naše "svobodná nezávislá privátní média" neinformují. Obyčejní lidé jsou elitami degradováni na masu, která nemá být informována o negativních skutečnostech a už vůbec nemá mít právo být zapojena do schvalování tak závažného procesu jakým bezesporu je vybudování US vojenské základny mimo jakoukoliv pravomoc ČR.

Vláda ani parlament nemají mandát k takovému rozhodnutí bez referenda. Nemluvě o pozici vlády stojící na dvou přeběhlících a hlasech Strany zelných, která ve svém volebním programu slíbila podporu referenda a odpor vůči atomové energetice. Na základě volebních programů totiž voliči dávali své hlasy.

Záměrně jsem se vyhnul geopolitickým hlediskům ohledně toho, proti jaké hrozbě má být základna postavena. Samozřejmě na to mám názor, ale domnívám se, že jde o důležitý veřejný zájem, který by měl být vysokopostaven nad nějaké politikaření.

Uvědomme si, že Česká republika je malá hustě osídlená země. A radar o těchto technických parametrech bude mít značný negativní dopad na tisíce občanů Česka a my nebudeme mít možnost to vůbec ovlivnit. Mysleme na budoucnost. A budoucnost a bohatství každého národa jsou jeho děti!!!

S pozdravem

Stanislav Hudec
technik přípravy staveb
ČEZ Distribuce a.s.
Oddělení obnova sítí Střed-Inženýrink
Pracoviště:Zalužanská 1289/III
293 05 Mladá Boleslav

tel. : 311 115 361
mobil: + 420 602 316 504
fax. : 311 115 359
[email protected],[email protected]
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

hojko a takych clankov vyjde dalsich tucet. To je cista anti propaganda.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

P4ra:Chceš povedať, že keby ti to pražilo na hlavu, tak by si bol spokojný, pretože si v "bezpečí"? Pre človeka sú nebezpečné čo i len obyčajné vysielače mobilných operátorov.
-A čo keď je to antipropagácia? To ešte nedegraduje argumenty, ktoré boli v článku použité.
Tomasito
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Tomasito »

p4ra napísal:Ty si asi tak deviatak na zakl. skole, ze ano? Alebo neviem, kde si zil poslednych 20 rokov.
p4ra napísal: To je cista anti propaganda.
A ty ukazkovy demagog, ktoreho prispevky k teme maju nulovu vecnu hodnotu.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Tomasito napísal:A ty ukazkovy demagog, ktoreho prispevky k teme maju nulovu vecnu hodnotu.
O co som ja vacsi demagog, ako ty alebo ostatni, kt. hovoria, ake zle to je? Usudzujes, ze to je negativne a zle na zaklade toho, ze pan Hudec ma na to svoju teoriou a pohlad. Co, ked ceska vlada vyda vyhlasenie, kde ratala so vsetkymi negativnymi javmi na oblast a narod, v kt. sa poprie akykolvek problem a hrozba na dopad zdravia obyvatelstva? Jasne, ze budes na strane toho Hudeca, lebo si proti americky zalozeny, ako drviva vacsina ludi z tochto fora. Ja vam to neberiem, ale to, co tvrdi Hudec mozem tiez ja osobne povazovat za demagogiu, ako ty hovoris o mne, ze som demagog.
Tomasito
VIP
VIP

p4ra napísal:O co som ja vacsi demagog, ako ty alebo ostatni, kt. hovoria, ake zle to je? Usudzujes, ze to je negativne a zle na zaklade toho, ze pan Hudec ma na to svoju teoriou a pohlad. Co, ked ceska vlada vyda vyhlasenie, kde ratala so vsetkymi negativnymi javmi na oblast a narod, v kt. sa poprie akykolvek problem a hrozba na dopad zdravia obyvatelstva? Jasne, ze budes na strane toho Hudeca, lebo si proti americky zalozeny, ako drviva vacsina ludi z tochto fora. Ja vam to neberiem, ale to, co tvrdi Hudec mozem tiez ja osobne povazovat za demagogiu, ako ty hovoris o mne, ze som demagog.
Omyl. Pokial by si si precital aspon cast diskusie k teme, vedel by si, ze som tu poukazoval na uplne ine fakty ako su zdravotne rizika. BTW. zatial co vsak Hudec pouzil konkretne argumenty, ty si si popri svojich proamerickych dojmoch akurat stihol pomylit Iran s Irakom a oznacit clanok vyssie za anti-propagandu. To co tu zatial predvadzas si naozaj nezasluzi serioznejsiu reakciu.

PS: Je uplne nepodstatne, ci je niekto v teme naladeny proamericky alebo protiamericky, pokym sa diskusia vedie najma v duchu argumentov a protiargumentov.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Vsimol som si, ze som sa zmylil v statoch zmylil, ospravedlnujem sa. Ja som vyjadril svoj nazor nie na margo zdravotnych rizik, ale som vyjadril svoj postoj k tomu, co by sa stalo, ak tam bude. Ako mozem pouzit konkretne arguemnty, ked po prve nie som odbornik v oblasti jadrovych zbrani, anti radarov a pod. zalezitosti a taktiez nemam ziadne blizsie informacie, kde sa to bude presne stavat, ako sa to bude stavat, kto to bude stavat. Ty snad ano? Alebo pan Hudec snad ano? Nemyslim si. Ani jeden z vas nema ponatia, co sa tam bude stavat, a aka tam bude technologia, lebo pristup k takym informaciam nemate, ani logicky nikdy mat nebudete. Ja som vyjadroval svoj postoj, ako obcan, ako osoba, kt. sa to priamo, aj nepriamo tyka. A moju naladu a nazor na celu tuto zalezitost.
Tomasito
VIP
VIP

p4ra, pokusim sa este raz. Pokym sa k niecomu vyjadrujes, aspon zbezne si tuto tematiku nastuduj, inak je to praobycajna dojmologia. Mas tu niekolko stran diskusie, X relevantnych informacii a ich zdroje, X linkov na specialozovane stranky etc. Ako sa chces k niecomu vyjadrovat, ked namas ani len elementarne informacie? Aku hodnotu ma tvoja kritika vyssie uvedeneho clanku a jeho autora, ked si doteraz neponukol jediny (!) protiargument? Ja som sa tu v ramci dostupnych informacii vyjadril uz niekolko krat, dokonca sme so psychom zviedli zaujimavu diskusiu s konstruktivnym zaverom. Miesto jalovyn v podobe poukazovania na nejaky antiamerikanizmus mozes citovat konkr. prispevky s ktorymi nesuhlasis a ponuknut protiargumenty.

PS: Pokial ti to bude pohodlnejsie, zacat mozes napr. reakciou na otazky, ktore ti par postov vyssie adresoval uzivatel Frikso.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Ja to mam celkom nastudovane, aj ked nie z dennikov alebo webov, kt. tu spominate prave vy. Myslim si, ze v tom mam prehlad + som povedal svoj nazor na vec.

Press Online YU
Novosti
RTV
Nemyslim si, ze by Americania nieco schovavali.

Viem, ze tomu rozumiet nebudes, lebo je to po srbsky/chorvatsky, ale chcem ta len ubezpecit, ze sa tomu celkom venujem a citam si to, kedze sa to tyka nas vsetkych. A nehovor mi, ze o tom nic neviem a nemam pravdu, lebo som nepovedal, resp. nesuhlasim, co ste postli sem vy alebo co povedal napr. taky pan Hudec. Tomasito, ja nepochybujem o tvojej inteligencii, o zapaleni pre politiku a politicke problemy (vyjadrujes sa skoro do kazdej temy), ale taktiez by si mohol zacat pripustat aj nazory inych, ako ti tu bolo povedane. A nie sa ohrnat stale len tym, ako len ty mas fakty a argumeny a cokolvek poskytnu ostatni sa ti nezda relevantne.

Frikso, prosim ta o akom prazeni hovoris? Ten Hudec odkial vie, ze kde PRESNE to bude umiestnene? Kolko PRESNE nad zemou alebo pod zemou to bude? Ake zariadenie idu pouzit? Co ma pristup, ako som sa aj ja pytal vyssie pristup k tajnym informaciam? Ci si mylis, ze je vsetko 100% zverejnene, co sa tam bude robit. Prosim ta, nedaj sa vysmiat. Ak niekomu zalezi na uchovani tajomstiev ohladom vojenskeho arzenalu, tak to budu asi Americania.

Hovorit o tom, ze su mobily nebezpecne pre ludi je nonsense taktiez. Bolo jasne dokazane, ze mobily NESPOSOBUJU rakovinu, dokonca by NESPOSOBILI ani problemy na palubach lietadiel. Co sa tyka vysielacov samotnych, su nebodaj tak blizko teba, ze ti prazia na hlavu, ako to ty tvrdis?
Tomasito
VIP
VIP

p4ra, pls., vyuzi svoje zdroje k tomu, aby si vo svojich prispevkoch zacal miesto dojmov argumentovat konkretnymi faktami.
Sepiroth
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Sepiroth »

tak tie zdravotne problemy ma k tomu ani nenapadli, priznavam...
cesko nieje moja vlast, takze to hodnotim iba z pozicie akehosi pozorovatela...
Ja osobne by som bol jednoznacne PROTI vybudovaniu takejto základne na zvrchovanom území štátu, ktorý nazývam svojou vlastou, uz len zu princípu, ako som povedal-preco by sme MY mali dat IM kus nasej pôdy, aby si tam ONI postavili obranny system cisto pre SEBA? a MY z toho nebudeme NIC mat.
A tu je uplne jedno ci som zalozeny pro alebo protiamericky. Bol by som jednoznacne PROTI pokial by sa to tykalo ruska, polska, nemecka, iranu, USA....na tom nezáleží. A o to viac, ked to má mať takéto vplyvy na zdravie nasich spoluobcanov, i nás samotných!
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Tomasito, uhm a co to meni na veci, ak sem aj postnem nieco z argumentov, ako ty neustale opakujes, ked to aj tak moje dojmy a nazory ohladom postavenia radaru nezmeni?
Tomasito
VIP
VIP

p4ra napísal:Tomasito, uhm a co to meni na veci, ak sem aj postnem nieco z argumentov, ako ty neustale opakujes, ked to aj tak moje dojmy a nazory ohladom postavenia radaru nezmeni?
Napriklad to, ze po vecnej stranke bude mat tato diskusia ovela vacsiu hodnotu, pretoze to bude diskusia nie o dojmoch, ale diskusia, z ktorej si bude moct citatel utvorit nazor na zakladne porovnania konkretnych faktov. Do tretice je to snad uz jasne.

// Takze ani do tretice.
kj37
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kj37 »

Nesuhlasim s vybudovanim ziadnej protiraketovej obrany... Uz len z principu
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Tomasito napísal:Napriklad to, ze po vecnej stranke bude mat tato diskusia ovela vacsiu hodnotu, pretoze to bude diskusia nie o dojmoch, ale diskusia, z ktorej si bude moct citatel utvorit nazor na zakladne porovnania konkretnych faktov. Do tretice je to snad uz jasne.
A preco ma podla teba teraz mensiu hodnotu, lebo tam som nenapisal, ze ak sa vybuduje 5km alebo 10km pod zemou, tak to bude skodit 30 a nie 50 ludom? Lebo som nenapisal, ze radar ma dosah 200km a nie 300km? Pre mna ma vecnu hodnotu uz len preto, ze som vyjadril opakovane svoj nazor preco som za jej vybudovanie, lebo som poskytol svoj vlastny pohlad na vec a svoj vlastny nazor bez toho, aby som sa ohanal nejakymi technickymi detailmi, kt. aj tak nebudu zname ani jednemu z nas.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

p4ra napísal:Frikso, prosim ta o akom prazeni hovoris? Ten Hudec odkial vie, ze kde PRESNE to bude umiestnene? Kolko PRESNE nad zemou alebo pod zemou to bude? Ake zariadenie idu pouzit?
Ked sa bude stavat jadrova elektraren v tvojom okoli, bude ti zalezat na tom ci to bude 5m viac doprava alebo dolava?

Inak povolit si postavit Radar na svojom uzemi s tym, ze to spada pod jurisdikciu USA mi pride nenormalne. Na druhu stranu chapem pohnutky politikov, dnes je v mode byt napchany USA hlboko v zadnici, aby nezaostavali pozadu, kedze USA sa hra na panov vesmiru. A k pripomienke, ze vlada predlozila prehlasenie, ze prestudovali vsetky mozne aspekty a nedosli k nicomu co by branilo postaveniu radaru je nanajvys komicke, kedze kazdy sudny clovek vie co sa deje v Slovenskom a Ceskom bananistane.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Nie, nevadilo by mi to absolutne. Lebo sanca, ze sa stane v dnesnej dobe to, co sa stalo v Cernobyle pred 11 rokmi je taka, ako ze ty sa stanes prezidentom Slovenska.
Napísať odpoveď