Je čierna a biela farba?
velice zaujimava diskusia. skoro ako o teorii relativity pod lampou ked som kukal
viaceri tvrdia, ze cierna nie je farba z pohladu farebneho spektra. s tym by sa dalo aj suhlasit. v skratke, ze cierna je nic. ale pozrite sa na to z druhej strany. kazdy z vas urcite videl uz projektor. ano tu vec, co premieta hokej v pube. premieta sa na biele platno. premieta to vsetky farby (ved ako by to bolo keby to odignoruje napriklad cervenu) a ked je na platne cierna farba, tak ju tam pekne vidno. takze mi vysvetlite ako projektor vytvori ciernu farbu? keby je naozaj cierna nic, tak potom by bolo vsetko co ma byt cierne bolo biele, lebo platno je biele. takze cierna v tomto pripade nemoze byt nic. takze cierna je v konecnom dosledku farba, lebo je mozne ju vyvolat
ak je nahodou tento prispevok totalny blud, tak sa nebudem cudovat...
-
mastermind
VIP
Ak sa nemylim, tak pojem farba vytvoril clovek, takze farba je to, co vnima clovek a s farebnym spektrom na obrazovkach a podobnych veciach to nema nic spolocne.
Biela, biela vznikla zmiesanim vsetkych farieb, tj je to farba, ak zmiesam modru a zltu, vznikne mi zelena a tiez to je farba
// Ako vlastne vyzeraju cierne veci, ked cierna udajne neexistuje?
Biela, biela vznikla zmiesanim vsetkych farieb, tj je to farba, ak zmiesam modru a zltu, vznikne mi zelena a tiez to je farba
// Ako vlastne vyzeraju cierne veci, ked cierna udajne neexistuje?
ale zoberme si to takto... kedze biela je vlastne zhluk vsetkych farieb, tak je v tom spektre aj cierna? rozbitie svetla hranolom je kazdemu jasne, ale teraz neviem ci je v tych farbach aj cierna... mozno toto by nam pomohlo dospet k jednoznacnemu zaveru, ci je cierna naozaj farba
btw fakt by som neveril, ze raz sa tu bude riesit takato vec...
-
mastermind
VIP
cierna nie je sucastou spektra. cierna je tam kde nie je ANI JEDNA cast spektra.turtlak69 napísal:ale zoberme si to takto... kedze biela je vlastne zhluk vsetkych farieb, tak je v tom spektre aj cierna? rozbitie svetla hranolom je kazdemu jasne, ale teraz neviem ci je v tych farbach aj cierna... mozno toto by nam pomohlo dospet k jednoznacnemu zaveru, ci je cierna naozaj farbabtw fakt by som neveril, ze raz sa tu bude riesit takato vec...
-
mastermind
VIP
ako farb mozme povazovat bud dane svetlo na istej frekvencii alebo povrch telesa, ktory odraza len to svetlo na nejakej frekvencii. takze subjektivne to ani moc neni, len sa treba rozhodnut o akej "farbe" je teda recmastermind napísal:samozrejme ze to farba je. problem v tejto teme je ten ze slovo farba je velmi subjektivne.
Pre tych co beru farbu ako povrch telesa: cierna aj biela je farbaturtlak69 napísal:nevyriesili. prave sa snazime dopracovat na rovnaku cestu, aby sme hovorili o tom istomheh niekto by tu mohol dostat aj hojko-nobelovku
za tieto prispevky
vid chrono, mastermind, a dalsi
Pre tych co beru farbu ako dane svetlo na istej frekvencii: cierna nie je farba, biela je
Teraz sa tu uz len mozeme prekrikovat, ktoru farby kto mysli, aj ked frekvenca svetla neni to co farba
-
uplink
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Cierna = uplna absencia svetla, cierna farba = farba ktora pohlcuje maximum svetla
Biela = maximalne zaplneny priestor svetlom, biela farba = farba ktora odraza maximum svetla
Vsetky ostatne farby = zalezi na typu povrchu [farby] ako odraza svetlo, ako moc dopada a odraza sa od isteho povrchu a ako moc pohlcuje alebo lame svetlo ten ktory povrch.
To ma len tak napadlo
...uz si fakt nespominam na optiku zo strednej 
Biela = maximalne zaplneny priestor svetlom, biela farba = farba ktora odraza maximum svetla
Vsetky ostatne farby = zalezi na typu povrchu [farby] ako odraza svetlo, ako moc dopada a odraza sa od isteho povrchu a ako moc pohlcuje alebo lame svetlo ten ktory povrch.
To ma len tak napadlo