čierna diera

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
jamess
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jamess »

gego napísal:...samozrejme ze to gravitacia nerobi sak svetlo je voci nej immunne
ked je svetlo voci gravitaci immune preco sa nedostane z gravitacneho pola ciernej diery?
lightman
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa lightman »

V tej knihe od Stephena Hawkinga som cital take nieco, ze kebyze je ta cierna diera neviem aka giganticky velka (mnohonasobne vacsia ako standardna cierna diera), tak by cloveka do seba vtiahla tak rychlo, ze by ho to ani nestihlo roztrhnut
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

cisto teoreticky - co by sa asi stalo, keby sa dve cierne diery nachadzali blizko seba, a boli by obe rovnako hmotne? Dajme tomu, ze by vznikli z nejakej specialnej dvojhviezdy... Asi by nevcucla jedna druhu...
i ked je jasne, ze takato situacia nemoze nastat... :D
"J"
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa "J" »

Mek napísal:cisto teoreticky - co by sa asi stalo, keby sa dve cierne diery nachadzali blizko seba, a boli by obe rovnako hmotne? Dajme tomu, ze by vznikli z nejakej specialnej dvojhviezdy... Asi by nevcucla jedna druhu...
i ked je jasne, ze takato situacia nemoze nastat... :D
Spojili by sa...jedna z teorii konca vesmiru je taka, ze sa spoja viacere cierne diery do jednej superobrovskej, a ta do seba polthi zvysok hmoty.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Jurislav napísal:Spojili by sa...jedna z teorii konca vesmiru je taka, ze sa spoja viacere cierne diery do jednej superobrovskej, a ta do seba polthi zvysok hmoty.
hm, vlastne mas pravdu... ma to svoju logiku, lebo kazda hviezda raz skonci, a vacsina skonci ako cierna diera a tak casom pohltia kazda kazdu :lol:
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Šu-Do »

dik za teoreticke poznatky... hrozne dobre sa mi to cita... vesmir ma vzdy zaujimal.. :)
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Nadeo »

ja som videl dokument ,
v strede ciernej diery je gravitacia taka velka ze sa to neda povedat :) , proste odstrani vsetko , vratane svetla a casu ....
Harun
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Harun »

Nadeo napísal:ja som videl dokument ,
v strede ciernej diery je gravitacia taka velka ze sa to neda povedat :) , proste odstrani vsetko , vratane svetla a casu ....
Ja by som skor povedal ze presne v strede ciernej diery je gravitacia nulova, tak ako u vsetkych telies :wink:
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

jamess napísal:ked je svetlo voci gravitaci immune preco sa nedostane z gravitacneho pola ciernej diery?
To si odporuje ...teda musí to mať na svetlo nejaký vplyv...:)
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

Jurislav napísal:Spojili by sa...jedna z teorii konca vesmiru je taka, ze sa spoja viacere cierne diery do jednej superobrovskej, a ta do seba polthi zvysok hmoty.
ale to nam (teda aspon mne) zase ponuka 2 otazky: 1-ako dlho to bude vcucavat, ak je vesmir naozaj nekonecny?
2-ked to vcucne, tak niekde to musi aj vyletiet. kde?
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Čierne diery sa nespoja do jednej. Sú od seba tak ďaleko, že sa navzájom neovplyvňujú (a to hovorím len o našej galaxii). Nakoniec to skončí pravdepodobne tak, že sa aj tie čierne diery "vyparia" (aj z čiernych dier uniká hmota).
Rammer
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Rammer »

ades napísal:ale to nam (teda aspon mne) zase ponuka 2 otazky: 1-ako dlho to bude vcucavat, ak je vesmir naozaj nekonecny?
2-ked to vcucne, tak niekde to musi aj vyletiet. kde?
vesmir nie je nekonecny
ades
Guru
Guru

Rammer napísal:vesmir nie je nekonecny
uz to niekto dokazal? alebo vyvratil? :wink: co sa tohto tyka, tak mne sa najviac paci teoria, ze je to kaoby na styl starych vesmirnych strielaciek: "vojdete" do steny a vydete z druhej :) tiez je zaujimava teoria, ze vesmir ma tvar ako futbalova lopta...
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

ades napísal:... ze vesmir ma tvar ako futbalova lopta...
Ak by platil tento výrok, tak zanikli priamky a boli už iba kružnice, alebo pokiaľ by sme brali v úvahu, že vesmír má nepravidelný, no uzavretý tvar, tak existujú iba uzavreté krivky / elipsy...
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

jin napísal:Ak by platil tento výrok, tak zanikli priamky a boli už iba kružnice, alebo pokiaľ by sme brali v úvahu, že vesmír má nepravidelný, no uzavretý tvar, tak existujú iba uzavreté krivky / elipsy...
ak by si stal na dostatocne velkej kruznici nevedel by si o nej povedat ci je priamka a ci kruznica
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

mastermind napísal:ak by si stal na dostatocne velkej kruznici nevedel by si o nej povedat ci je priamka a ci kruznica
To je jasné. Ja som sa iba odvolával na výrokovú logiku. Podstata by však bola, že slovo priamka by stratilo význam...
ades
Guru
Guru

mastermind napísal:ak by si stal na dostatocne velkej kruznici nevedel by si o nej povedat ci je priamka a ci kruznica
mam dojem, ze definicia priamky je, ze je to cast kruznice s nekonecne velkym polomerom, nie? opravte ma
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

ades napísal:mam dojem, ze definicia priamky je, ze je to cast kruznice s nekonecne velkym polomerom, nie? opravte ma
priamka je dana v rovine (tusim ax+by+z=0) alebo priestore (parametricky) svojou rovnicou. v jednoduchosti je v rovine urcena dvoma bodmi a nema ani zaciatok ani koniec. cize ma nekonecnu velkost

btw keby mala kruznica nekonecne velky polomer, tak potom to nie je kruznica :wink:
"J"
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa "J" »

Hm, neviem teraz ci ma niekto pochopi, bavime sa o tom s kamosom, ked mame trosku vypite, ale ta vec je najmensia castica. Co to je zac? Lebo delit nieco donekonecna...Stale sa da nieco rozdelit. Poviem to inak: najdite uplne najmensie cislo...Totiz aj cierna diera ma tzv. singularitu- nekonecne maly rozmer (to je to o com pisem) s nekonecnou hustotou.
A ja stale nechapem...ked nam na matematike tlacili do hlavy ze 0,999999999999999999999999999999999999999999999period.=1, a to nie je pravda, lebo stale je to o tu najmensiu ciastocku menej :idea:

Otazka pre filozofov: Keby ste stale delili nejaky predmet a dosli by ste (teoreticky) s najmensej castici, aky by mala tvar :?:
Gula to nie je, lebo kazdu gulu predelite na polovice, stvrtiny, osminy...
Napísať odpoveď