Československo

Diskusie na politické témy...

Vnímate rozpad Československa pozitívne?

Áno
119
36%
Nie
137
41%
Neviem posúdiť
79
24%

Celkom hlasov: 335

tommy_ww
Amateur
Amateur
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa tommy_ww »

P3Bo napísal:A nemyslíš že ty tým dávaš všetko svinstvo na hlavu čechov ? Prepáč že sa pýtam tak dokonalého priamo až Božského národu ako je slovenský , ale nemyslíš že je to očividne až detinské hovoriť o čechoch ako keby tu stavali pre Slovákov koncentračné tábory ?
nehovorim ze sme bozski narod, no kde bol tazky priemysel, ktory zatazuje zivotne prostredie? a kde bol "lahky" priemysel? za I. CSR sme boli obilnicou CSR. a kto to riadil? praha, a kde je praha v cechach.

netvrdim ze tu stavala koncentracne tabory no po rozdeleny sa cast vyroby presunula tajne do ciech a zvysok sa vacsinou rusil. nezamestnanost po rozdeleny Cechy 4% Slovensko 10%. (to je urcity fakt)

Dialnice na slovensku skoro ani neboli, v cechach ich bolo kopec, v blave malo byt metro, no namiesto toho si ho postavili cesi, na slovenskiu bol nedostatok nejakeho tovaru, v cechach plne obchodi toho tovaru. Tak co je na tom dobre???
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

tommy_ww napísal:nehovorim ze sme bozski narod, no kde bol tazky priemysel, ktory zatazuje zivotne prostredie? a kde bol "lahky" priemysel? za I. CSR sme boli obilnicou CSR. a kto to riadil? praha, a kde je praha v cechach.
Jake greenpeac-ak :lol: a prečo ti nevadí slovnaft ? ružomberok ? myslím že vtedy nebolo znečisťovanie na takej úrovni ako je teraz ; )

my sme boli obilnicou ? Akože vtip však ? Slovensko so svojou obilnicou si v dnešnej dobe nedokáže pokryť vastné náklady a obyvateľstvo ...chceš mi povedať že my sme živili čechov v tej dobe raz tolko obyvatelov ? Pre tvoje info zivil nás práve ten ťažký priemysel = česi

tak toto ma dorazilo ...a aké malo byť hlavné mesto ? Odkiaľ sa to malo riadiť ? Aj slováci tam boli zastúpený neboj sa . Takže ich neschonosť je aj ich vina.
tommy_ww napísal:netvrdim ze tu stavala koncentracne tabory no po rozdeleny sa cast vyroby presunula tajne do ciech a zvysok sa vacsinou rusil. nezamestnanost po rozdeleny Cechy 4% Slovensko 10%. (to je urcity fakt)
A čím myslíš že je spôsobený ? žeby tým že slovensko je strašná diera ktorá zo strategického hľadiska nemá v európe ani existovať a tobôž to že tu je veľký počet nekvalifikovaných zamestnancov ? Fabriky musí pre tvoje info aj niekto riadiť nie len pracovať a po rozdelení sa tu zo západu firmy nehrnuli ako dneska ...s tým ste však ako slováci museli počítať.
tommy_ww napísal:Dialnice na slovensku skoro ani neboli, v cechach ich bolo kopec, v blave malo byt metro, no namiesto toho si ho postavili cesi, na slovenskiu bol nedostatok nejakeho tovaru, v cechach plne obchodi toho tovaru. Tak co je na tom dobre???
A opäť sa asi opakujem na Slovensku nikdy nič nebolo ale keď sme samý tak si na to našporíme pomalšie ako keď sme dokopy ...nechápem ináč čo si tym chcel povedať a to hneď z nikeľkých dovodov . Bratislava je umelo vystavané mesto komunistami ktorý postavili petržalku a nahrnuli tam ohromné kvantá populácie . V česku bola infraštruktúra už vtedy keď sme mi tu na slovensku objavili tajomstvo parného stroja . Naco by si staval metro v takej dedine ako je blava ? Vieš mi to vysvetliť ? Aby sa tam previezlo pár sedliakov nejakých sto metrov a potom vystúpilo ? Určite je to výhodnejsie postavit v Blave ako v prahe ...veď čo je to praha však ? Mesto ktoré uz za cias karola veľkého bolo svetovo známe mesto cekých králov a univerzity ktorá je najlepsia v strednej europe .pamiatky ani nepočítam určite sa ale nemôže zrovnať s Slovenskou bratislavou .
tommy_ww
Amateur
Amateur

greenpeac-ak nie som :) len neviem ci by ti vyhovovalo zit pri haldach z nejakych hut.
V prahe bolo tak malo slovakov, ze aj keby hlasovali proti, cesi by ich prehlasovali, a politika sa robila v UV vtedy a tam bolo malo slovakov. (rozhodovalo sa o nas s 2 nasincami :D )

s tou obilnicou som to prehnal, ale ti si robis vtip s tym, ze nas zivili cesi, ktory mali strasne malo tazkeho priemyslu u seba. (lepsie asi by bolo hut)

na otazku odkial sa to malo riadit len jedna odpoved Konfederacia :) .

A čím myslíš že je spôsobený ? žeby tým že slovensko je strašná diera ktorá zo strategického hľadiska nemá v európe ani existovať a tobôž to že tu je veľký počet nekvalifikovaných zamestnancov ? Fabriky musí pre tvoje info aj niekto riadiť nie len pracovať a po rozdelení sa tu zo západu firmy nehrnuli ako dneska ...s tým ste však ako slováci museli počítať.
Tomuto nechápem :)
A opäť sa asi opakujem na Slovensku nikdy nič nebolo ale keď sme samý tak si na to našporíme pomalšie ako keď sme dokopy ...nechápem ináč čo si tym chcel povedať a to hneď z nikeľkých dovodov . Bratislava je umelo vystavané mesto komunistami ktorý postavili petržalku a nahrnuli tam ohromné kvantá populácie . V česku bola infraštruktúra už vtedy keď sme mi tu na slovensku objavili tajomstvo parného stroja . Naco by si staval metro v takej dedine ako je blava ? Vieš mi to vysvetliť ? Aby sa tam previezlo pár sedliakov nejakých sto metrov a potom vystúpilo ? Určite je to výhodnejsie postavit v Blave ako v prahe ...veď čo je to praha však ? Mesto ktoré uz za cias karola veľkého bolo svotovo známe mesto cekých králov a univerzity ktorá je najlepsia v strednej europe .pamiatky ani nepočítam určite sa ale nemôže zrovnať s Šlovenskou bratislavou .
asi preto nic nebolo,lebo za Rakúsko-Uhorska (marie terezie) sa rozhodlo ze Uhry budu obilnicou R-U a Rakusaci s Cechmi budu mat fabriky :) nakoniec sa tu postavilo par podnikov, no neviem preco vravis ze tu nikdy nic nebolo? zeby sme len teraz odhodili krompace a prilakali nejakych investorov?
Dalsia svanda, s Dopravou. Cez nase uzemie viedla jantarova cesta, cize asi boli sme o nieco lepsie infrastrukturne vybaveny. a tato tema suvisi s priemyselnovanym ciech za cias R-U.Naco by si staval metro v takej dedine ako je blava ? Vieš mi to vysvetliť ? Aby sa tam previezlo pár sedliakov nejakých sto metrov a potom vystúpilo ? Určite je to výhodnejsie postavit v Blave ako v prahe ...veď čo je to praha však ?
Naco by si staval metro v takej dedine ako je blava ? Vieš mi to vysvetliť ? Aby sa tam previezlo pár sedliakov nejakých sto metrov a potom vystúpilo ? Určite je to výhodnejsie postavit v Blave ako v prahe ...veď čo je to praha však ?
Mohla sa za to postavit lanovka v tatrach alebo inak investovat.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

tommy_ww napísal:Dialnice na slovensku skoro ani neboli, v cechach ich bolo kopec, v blave malo byt metro, no namiesto toho si ho postavili cesi, na slovensku bol nedostatok nejakeho tovaru, v cechach plne obchody toho tovaru. Tak co je na tom dobre???
-dialnice: za socializmu bola prakticky iba jedna. viedla z prahy do blavy. pravdou je, ze jej dlhsia cast bola na uzemi ciech, ale kopec ich nebol. ak chces vidiet kopec dialnic, tak by si mal navstivit nemecko :wink:
-metro: metro zacali projektovat v prahe v roku 1941! vtedy bolo slovensko samostatne. to uz viac nepotrebuje komentar.
-za komancov boli nedostatkove tovary v oboch republikach :wink:
btw. tvoj nazor je spravny, ale pre argumentaciu v tejto teme si vyberaj ine priklady, aby si nevzbudzoval dojem, ze o danej teme nevies nic. :)
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

tomy ww : no tak pre ďalšie informácie Slovensko sa svojim absolútne neprirodzeným tvarom (ktorý sa nedá ani poriadne brániť ) nemá v strednej európe žiadny význam. Spomenul si jantárovú cestu. Je pravda že to nie je jediná významná križovatka ktorá cez naše územie prechádza ale aj napriek tomu to zahŕňa iba veľmi malé percento ciest , ktoré su fakticky nepodstatné oveľa viac by z toho mohli ťažiť taký poliaci a u nich to tiež nie je oveľa lepšie takže to samo o sebe nezaručuje , že musíme mať dobré cesty

Prepáč opravím sa - takmer nič tu nebolo .
krija napísal:-dialnice: za socializmu bola prakticky iba jedna. viedla z prahy do blavy. pravdou je, ze jej dlhsia cast bola na uzemi ciech, ale kopec ich nebol. ak chces vidiet kopec dialnic, tak by si mal navstivit nemecko :wink:
-metro: metro zacali projektovat v prahe v roku 1941! vtedy bolo slovensko samostatne. to uz viac nepotrebuje komentar.
-za komancov boli nedostatkove tovary v oboch republikach :wink:
btw. tvoj nazor je spravny, ale pre argumentaciu v tejto teme si vyberaj ine priklady, aby si nevzbudzoval dojem, ze o danej teme nevies nic. :)
K tomu treba dodať že infraštruktúra na úrovni nemecka je viac menej vo všetkých krajnách západnej európy + benelux dominuje .

Krija: čo všetko bolo projektované a nestalo sa tak . Všetci hovoríte tak ako keby jeho projektácia znamenala že sa už stavalo . Avšak aj teraz je naprojektované metro. A nestavá sa z rovnakých príčin ako aj vtedy - peňažné zdroje mohli byť využité aj užitočnejšie ,preto sa výstavba metra odsunula na vedľajšiu koľaj.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

najhustejsiu cestnu siet na svete ma madarsko :wink: .
s vystavbou metra sa v BA ale zacalo. bolo to v r.1985. lenze po pade komunizmu, "demokrati" prehodnotili priority mesta a stavba bola zastavena.
v prahe mal byt 1. usek metra otvoreny v r. 1950. ale prisiel prikaz zhora, a o5 to bolo zastavene. teraz nie kvoli vojne, ale kvoli zlej ekonomickej situacii. paradoxom, ale je, ze vystavba sa zacala v r. 1966 a nasa ekonomika na tom nebola ovela lepsie. a po vpade a okupacii vojskami varsavskej zmluvy, to bolo asi este horsie. a buducnost prazskeho metra:
2008 – otevření dalšího úseku metra C z dosavadní konečné do Letňan. Trasa C bude z Ládví prodloužena o tři stanice.
2013 – plánované dokončení linky D. Ta by měla být vybudována v letech 2009–2013 ve směru Hlavní nádraží–Náměstí Míru–Otakarova–Pankrác–Písnice.
v cechach to ide, u nas nie :?
tommy_ww
Amateur
Amateur

-za komancov boli nedostatkove tovary v oboch republikach Wink
hlavne nebolo na slovensku dostat vyrobky vyrabane v cechach, proste si mal problem dostat kondenzovane mlieko, cukroviny urcite, ale aj mlynceky. a boli este aj rozne obdobia ked nebolo nieco dostat. :)

to P3Bo radsej uzavrime temu, bo ty hovoris ze slovaci su omyl sveta :)
dobre a osparvedlnujem sa ked som povedal nejaku blbost, ale cesi nas aj dost "vykoristovali" a to treba uznat :D .
s vystavbou metra sa v BA ale zacalo. bolo to v r.1985. lenze po pade komunizmu, "demokrati" prehodnotili priority mesta a stavba bola zastavena.
jj viem. tak isto sa zacala stavat pred revoluciou pri gympli vo vrutkach telocvicna a po pade su z nej len nejake rujny. :( skoda ze sa mnohe veci nedokoncili pri prechode zo socializmu na demokraciu
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

tommy_ww :o Slovákoch som nikdy nič také nepovedal, iba mi príde vznik Slovenska nelogický -zbytočný. Tu u nás vo Svidníku si nemôžem zohnať priamo značkové oblečenie musím ísť až do PO, KE aby som si ho kúpil myslíš že ak by sa niekedy v budúcnosti Svidník oddelil od Slovenska hovorili by budúce generácie to isté čo ty ? že sa tu nedal zohnať tovar ? : P
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

prilozene prezentacie maju suvis aj s inou temou tu na fore, ale snad nebude vadit ak ich dam sem :wink:
tommy_ww napísal:hlavne nebolo na slovensku dostat vyrobky vyrabane v cechach, proste si mal problem dostat kondenzovane mlieko, cukroviny urcite, ale aj mlynceky.
rozhodne nesuhlasim. napr mlyncek na mak mame taky doma, ze este aj demokrati by dnes padli na prdel. pravdou ale je, ze je made in U.S.S.R.
tommy_ww napísal:a boli este aj rozne obdobia ked nebolo nieco dostat.
no s tymto suhlasit mozem v plnom rozsahu :wink:
Prílohy
spomienky.zip
(1.71 MiB) 181 stiahnutí
tommy_ww
Amateur
Amateur

nj , lenze tie to bolo hlavne tak myslene ze bolo raz obdobie, ked bolo malo mlyncekov atd.
Tu u nás vo Svidníku si nemôžem zohnať priamo značkové oblečenie musím ísť až do PO, KE aby som si ho kúpil
nj lenze to by sa nevyriesilo ani za CS to musi vyriesit si sam trh. ved ak je vo svidniku (len tak poviem) 3000 ludi, z toho 100 si mozu kupit znackove oblecvenie a to raz za uhorsky rok, tak sa to neoplati ziadnemu podnikatelovi.
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

tommy_ww napísal:nj , lenze tie to bolo hlavne tak myslene ze bolo raz obdobie, ked bolo malo mlyncekov atd.
nj lenze to by sa nevyriesilo ani za CS to musi vyriesit si sam trh. ved ak je vo svidniku (len tak poviem) 3000 ludi, z toho 100 si mozu kupit znackove oblecvenie a to raz za uhorsky rok, tak sa to neoplati ziadnemu podnikatelovi.
Myslím že si si sám odpovedal na otázku prečo na Slovensku takéto firmy nevznikali -->žiadnemu podniku sa tu neoplatilo investovať z dôvodov ako je chudoba , malý počet obyvateľstva , rozvíjali sa teda len väčšie mestá.

krija : neboli však obdobia nedostatku aj v Čechách ?
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

P3Bo napísal:neboli však obdobia nedostatku aj v Čechách ?
tak tomu ver, ze boli :wink:
master23
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa master23 »

ked sa rozdelilo ČS mal som 1rok 8) , vtedy mi to nevadilo, ani som to nijak moc nevnimal :D , ale teraz by som chcel aby sme boli jedna krajina, sak by sme boli sportova velmoc, teda si myslim, hokej by bola ina pecka, futbal tiez good by bol, a aj ine sporty
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

master23 napísal:ked sa rozdelilo ČS mal som 1rok 8) , vtedy mi to nevadilo, ani som to nijak moc nevnimal :D , ale teraz by som chcel aby sme boli jedna krajina, sak by sme boli sportova velmoc, teda si myslim, hokej by bola ina pecka, futbal tiez good by bol, a aj ine sporty
nato by stacila spolocna liga len neviem kolko slovenskych klubov v takom futbale by bolo konkurencieschopnych.
bax
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bax »

zelovoc napísal:nato by stacila spolocna liga len neviem kolko slovenskych klubov v takom futbale by bolo konkurencieschopnych.
on asi myslel skôr národnú reprezentáciu... a o spoločnej lige (hokejovej) sa rozpráva už dlhšiu dobu... ale mám taký pocit, že z českej strany o to moc veľký záujem nie je...
Spyder
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Spyder »

A opäť sa asi opakujem na Slovensku nikdy nič nebolo ale keď sme samý tak si na to našporíme pomalšie ako keď sme dokopy ...nechápem ináč čo si tym chcel povedať a to hneď z nikeľkých dovodov . Bratislava je umelo vystavané mesto komunistami ktorý postavili petržalku a nahrnuli tam ohromné kvantá populácie . V česku bola infraštruktúra už vtedy keď sme mi tu na slovensku objavili tajomstvo parného stroja . Naco by si staval metro v takej dedine ako je blava ? Vieš mi to vysvetliť ? Aby sa tam previezlo pár sedliakov nejakých sto metrov a potom vystúpilo ? Určite je to výhodnejsie postavit v Blave ako v prahe ...veď čo je to praha však ? Mesto ktoré uz za cias karola veľkého bolo svetovo známe mesto cekých králov a univerzity ktorá je najlepsia v strednej europe .pamiatky ani nepočítam určite sa ale nemôže zrovnať s Slovenskou bratislavou .
Nechapem, preco sa vyjadrujes k Bratislave, ked zijes vo Svidniku a pravdepodobne si tu ani nikdy nebol. Aj ked sa hovori, ze Bratislava metro nepotrebuje (toto tvrdenie sa zaklada asi na udaji o pocte obyvatelov - 430tis), staci vyjst rano ci podvecer do ulic a zistis presny opak. Dopravna situacia v Bratislave je katastrofalna, a bude sa zhorsovat. A nezachrani ju ani ziadna elektricka, nech si kazdy hovori co chce, metro je nenahraditelne. Preto osobne povazujem za velku skodu, ze sa zacalo stavat az tesne pred padom rezimu, pretoze vzdy lepsie metro sovietskeho typu ako ziadne.

Mimochodom, Bratislavu by som narozdiel od niektorych inych slovenskych miest (Nove Mesto a pod) nepovazoval za umelo vystavane mesto. Petrzalka bola jej castou este pred prichodom socializmu, a povedzme si uprimne, Praha ma tiez mnoho megalomanskych sidlisk - Jizini Mesto, Letnany a pod.
Don_Pipino
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Don_Pipino »

Podľa mna nastal najväčší zvrat ešte za druhej SV, kedy nejaký pán Hitler postavil na Slovensku obrovske množstvo továrni či už zbrojárskych alebo iných...........živili sme celu jeho ríšu..........Slovensko bolo jeho továrňou ako pre jedlo,odev tak pre priemysel a dokonca nebolo zničene z druhej svetovej pokial nerátam to že nás Rusi oslobodili od Nemcov " no oslobodili :lol: " (nehovorím , že za komunizmu bolo zle, lae predsa to nebola vlada Slovákov, centralne sa to riadilo z Moskvy) a sabotáže slovenských partizánov..................chcem tým len povedať, ze sme sa t vedy stali najpriemyselňejšou krajinou v EU (oproti krajinam co boli vo vojne)..................a to že sme sa potom po vojne spojili s Čechmi bola najväščia blbosť aku sme mohli spravit.....bo neskor po rozpade nas akurát tak osrali o všetky naj podniky a zase sme boli na štartovacej čiare.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

1. Slovenska republika podla teba zbrozjila, zivila a satila nemecku vojnu? to mas pls z kade? lebo s niecim tak absurdnym som as uz fajne dlho nestretol :roll:
ale s tou druhou castou suhlasim, ukradli nam vsetko co mohli: od sportovych uspechov, cez prominentnu letecku znacku (OK) az po medzinarodne meno, kedze, ako je vseobecne zanme, "Slovensko" nikomu nehovori nic,ale Cesko, ako zaciatok Ceskoslovensko ano.
Don_Pipino
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Don_Pipino »

jackb napísal:1. Slovenska republika podla teba zbrozjila, zivila a satila nemecku vojnu? to mas pls z kade? lebo s niecim tak absurdnym som as uz fajne dlho nestretol :roll:
ale s tou druhou castou suhlasim, ukradli nam vsetko co mohli: od sportovych uspechov, cez prominentnu letecku znacku (OK) az po medzinarodne meno, kedze, ako je vseobecne zanme, "Slovensko" nikomu nehovori nic,ale Cesko, ako zaciatok Ceskoslovensko ano.
nie nie urcite nie :lol: Slovesko nezivilo cele nemecko........oki prerhnal som to :oops: , pravdaze najvyznamnejsie zavody mali u seba.......ale u nas bola zaloha vseho a chcel som tym len tolko povedat ze nasa ekonomika bola vdaka tomu omnoho lespia ako v ostanych statoch , kde prevladala vojna priamo na ich uzemiach, kde bola bieda atd., mno nechcem to tu rozpytvavat, ale dufam, ze teraz uz budes vediet co som tym chcel povedat :)
Styphnos
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Styphnos »

No ja mam na morave a v cechach rodinu, takze som nevnimal pozitivne, ked sme sa rozpadli, ale teraz , ked sme v EU tak je uz lepsie. Ale aj tak bral by som celkom, keby sme boli jeden stat.
Napísať odpoveď