router v sieti LAN & FTP
router v sieti LAN & FTP
rad by som vedel ako mam nastavit router ktory mam napojeny v sieti LAN (aby som vystupoval pod jednou IP v sieti), tak aby ked uzivatel z LAN by sa chcel napojit na mna na moje FTP ktore by sa nachadzalo na jednom z PC za routeerom tak aby ho to akosi presmerovalo tam.
Pre ozrejmenie: siet lan 192.168.1.0, IP routra v sieti 192.168.1.100, a a clovek z lan by sa napajal na tuto IP 192.168.1.100, s tym ze za routrom je nejaky PC na ktorom bezi FTP server.
Pre ozrejmenie: siet lan 192.168.1.0, IP routra v sieti 192.168.1.100, a a clovek z lan by sa napajal na tuto IP 192.168.1.100, s tym ze za routrom je nejaky PC na ktorom bezi FTP server.
-
Enduro3333
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Neni nahodou pre FTP protokol rezervovany port 80?mademan napísal:port forward na routri portu 20,21 vzdy na 192.168.1.100
A pokial je nejaky FTP server v tom istom segmente siete(može byt aj v inom ale pokial je stale v JEdnej lan siety a nepripaja sa cez WAN ) cize ma v postate podobnu IP adresu tak ho moze volat rovno po jeho IPcke cize clovek v sieti napr. 192.168.1.50 a ftp server ma 192.168.1.80 tak priamo použije napiše Ftp://192.168.1.80 ..... pokial ja viem tak port forwardik sa použiva iba ked niekto pristupuje z vonku a dany FTPsetver sa schovava za NAT .... NAT brani priamemu end to end connection ako je pre FTP a ine protokoli a služby potrebne preto sa musi dat port forward .. ale pokial tam je priamo v tej istej lan sieti tak tam kludne vznikne end to end connection preto ho može volať priamo......
-
Enduro3333
Medium Professional
Ako ze za NATom ? ved ten router ti vytvara NAT Router ma v podstate dve IPcky vonkajsu ktorou sa ti tvari von ked sa na neho pripajas a vnutornu ktorou vytvara ya sebou dalsiu LAN siet...... jedine na čo moze byt ešte použity router je na vytvorenie a oddelenie dalsieho segmentu siete ale to sa použiva iba ked mas radovo 100PC nemyslis skor ten ftp server ? ujasni si pojmimademan napísal: ten router je za nat-om,
-
Enduro3333
Medium Professional
Otazka č1 ten mademan čo je pod žiarovkou (elektrotechnicka značka v schemach pre žiarovku kružok s X
) to ja dalsi router ze ?tak v tomto pripade to musis forwadnut.....
Otazka č2 prečo kua is tam daval router ? kludne by ti tam stačil obyčajny switch a nemusel by si to forwardnut FTP server by bol v tom istom segmente siete teda by mal rovnaku /podobnu ipecku a rovno by si ho mohol volat priamo po IPcke...
K+ za vzstižne vyzobrazenie internetu
Otazka č2 prečo kua is tam daval router ? kludne by ti tam stačil obyčajny switch a nemusel by si to forwardnut FTP server by bol v tom istom segmente siete teda by mal rovnaku /podobnu ipecku a rovno by si ho mohol volat priamo po IPcke...
-
Enduro3333
Medium Professional
Tkaze vychadzam z info ze treba forward kedze sa jedna presne o to ako to nakreslil MADEMAN.Enduro3333 napísal:Otazka č2 prečo kua is tam daval router ? kludne by ti tam stačil obyčajny switch a nemusel by si to forwardnut FTP server by bol v tom istom segmente siete teda by mal rovnaku /podobnu ipecku a rovno by si ho mohol volat priamo po IPcke...
preco nepouizt switch? pretoze od providera mam pridelenu jednu IP s ktorou sa napajam do LAN a doma chcem mat vlastnu siet PC ktora by vystupovala pod tou jednou IP
-
Enduro3333
Medium Professional
Aha to som nevedel ze to je takto tak potom to je pochopitelne.....filko napísal:Tkaze vychadzam z info ze treba forward kedze sa jedna presne o to ako to nakreslil MADEMAN.
preco nepouizt switch? pretoze od providera mam pridelenu jednu IP s ktorou sa napajam do LAN a doma chcem mat vlastnu siet PC ktora by vystupovala pod tou jednou IP
V tomto pripade no by som to spravil radsej tak ze by ten router predstavovalo tvoje PC zo zakupenou verejnou IPckou (je to lepsie pre hranie zdielanie atd mat verejnu IPcku rovno na PC stoji tušim okolo 1000SK...a dat do PC druhu sietovú kartu ktora ti bude za PC vytvarat tebou požadovanu vlastnu LAN siet.*Samozrejme na tieto dve sietovky požit nejaky soft typu BRIGE ktory ti medzi ni spravi priame spojenie alebo sa pohrat v nastaveniach OS...ale to je iba moja fantazia ako by som to spravil
enduro> nejak zlozito mas sklon to riesit... kto hovori o hrani?
autor>kazdopadne jednoducho nastav, aby vsetko prichadzajuce na ftp porty routra posielal router na ftp porty servra, na kt. spustis na tych portoch sluzbu ftp ...
ako to urobit zavisi od konkr. modelu ktory mas, v tom pripade rtfm(port forwarding)
napr na linksyse to mam v zalozke "applications and gaming"-->"port range forward"
autor>kazdopadne jednoducho nastav, aby vsetko prichadzajuce na ftp porty routra posielal router na ftp porty servra, na kt. spustis na tych portoch sluzbu ftp ...
ako to urobit zavisi od konkr. modelu ktory mas, v tom pripade rtfm(port forwarding)
napr na linksyse to mam v zalozke "applications and gaming"-->"port range forward"