router v sieti LAN & FTP

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
filko
Medium Expert
Medium Expert

router v sieti LAN & FTP

Príspevok od používateľa filko »

rad by som vedel ako mam nastavit router ktory mam napojeny v sieti LAN (aby som vystupoval pod jednou IP v sieti), tak aby ked uzivatel z LAN by sa chcel napojit na mna na moje FTP ktore by sa nachadzalo na jednom z PC za routeerom tak aby ho to akosi presmerovalo tam.

Pre ozrejmenie: siet lan 192.168.1.0, IP routra v sieti 192.168.1.100, a a clovek z lan by sa napajal na tuto IP 192.168.1.100, s tym ze za routrom je nejaky PC na ktorom bezi FTP server.
mademan
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mademan »

port forward na routri portu 20,21 vzdy na 192.168.1.100
Enduro3333
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Enduro3333 »

mademan napísal:port forward na routri portu 20,21 vzdy na 192.168.1.100
Neni nahodou pre FTP protokol rezervovany port 80?

A pokial je nejaky FTP server v tom istom segmente siete(može byt aj v inom ale pokial je stale v JEdnej lan siety a nepripaja sa cez WAN ) cize ma v postate podobnu IP adresu tak ho moze volat rovno po jeho IPcke cize clovek v sieti napr. 192.168.1.50 a ftp server ma 192.168.1.80 tak priamo použije napiše Ftp://192.168.1.80 ..... pokial ja viem tak port forwardik sa použiva iba ked niekto pristupuje z vonku a dany FTPsetver sa schovava za NAT .... NAT brani priamemu end to end connection ako je pre FTP a ine protokoli a služby potrebne preto sa musi dat port forward .. ale pokial tam je priamo v tej istej lan sieti tak tam kludne vznikne end to end connection preto ho može volať priamo......
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

80 je standardny port pre web :wink:
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Plati to co napisal Enduro. Pokial chces komunikovat medzi dvomi PC, ktore su za routrom (teda predpokladam v jednej posieti 192.168.0.x napr) tak nepotrebujes nic forwardovat.
mademan
Light Star
Light Star

enduro,tom4s3> ten router je za nat-om, "ako mam nastavit router ktory mam napojeny v sieti LAN (aby som vystupoval pod jednou IP v sieti)"

EDIT>sekol som sa, ten server je za NATom, sorry :P
Enduro3333
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

mademan napísal: ten router je za nat-om,
Ako ze za NATom ? ved ten router ti vytvara NAT Router ma v podstate dve IPcky vonkajsu ktorou sa ti tvari von ked sa na neho pripajas a vnutornu ktorou vytvara ya sebou dalsiu LAN siet...... jedine na čo moze byt ešte použity router je na vytvorenie a oddelenie dalsieho segmentu siete ale to sa použiva iba ked mas radovo 100PC nemyslis skor ten ftp server ? ujasni si pojmi :wink: ..... tak vysvetli pripadne nakresli nech to pochopime ako to myslis lebo to čo si napisal s toho saj a vysomarit neviem....bud konkretnejsi kde čo a ako .... :wink:
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Tak este raz. Pokial je server zapojeny na tej istej sieti, tzn. za spolocnym routrom a maju spolocnu siet 192.168.0.X tak nepotrebujes nic forwardovat.
mademan
Light Star
Light Star

takto to chapem ja, asi som jediny
Prílohy
Enduro3333
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Otazka č1 ten mademan čo je pod žiarovkou (elektrotechnicka značka v schemach pre žiarovku kružok s X :lol: ) to ja dalsi router ze ?tak v tomto pripade to musis forwadnut.....
Otazka č2 prečo kua is tam daval router ? kludne by ti tam stačil obyčajny switch a nemusel by si to forwardnut FTP server by bol v tom istom segmente siete teda by mal rovnaku /podobnu ipecku a rovno by si ho mohol volat priamo po IPcke...
K+ za vzstižne vyzobrazenie internetu :wink:
mademan
Light Star
Light Star

enduro> vychadzam z cisco obrazkov, len som ich zplosnil :P
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Pokial to je tak ako na obrazku, tak sa nejedna o forwardovanie ale o plnohodnotne nastavenie routingu z jednej siete do druhej co je otazka dvoch riadkov.
mademan
Light Star
Light Star

zas som sa o*ebabral... ma.de.ma.n malo byt 192.168.1.x
Enduro3333
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

mademan napísal:enduro> vychadzam z cisco obrazkov, len som ich zplosnil :P
Pohoda ja iba zo srandy mi to pripomenulo časy na strednej :wink: a tuto kolega nadomnou ti odpovedal...
filko
Medium Expert
Medium Expert

Enduro3333 napísal:Otazka č2 prečo kua is tam daval router ? kludne by ti tam stačil obyčajny switch a nemusel by si to forwardnut FTP server by bol v tom istom segmente siete teda by mal rovnaku /podobnu ipecku a rovno by si ho mohol volat priamo po IPcke...
K+ za vzstižne vyzobrazenie internetu :wink:
Tkaze vychadzam z info ze treba forward kedze sa jedna presne o to ako to nakreslil MADEMAN.
preco nepouizt switch? pretoze od providera mam pridelenu jednu IP s ktorou sa napajam do LAN a doma chcem mat vlastnu siet PC ktora by vystupovala pod tou jednou IP
filko
Medium Expert
Medium Expert

t0m4s3 napísal:Pokial to je tak ako na obrazku, tak sa nejedna o forwardovanie ale o plnohodnotne nastavenie routingu z jednej siete do druhej co je otazka dvoch riadkov.
mozes upresnit ake by to mali byt prikazy?
Enduro3333
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

filko napísal:Tkaze vychadzam z info ze treba forward kedze sa jedna presne o to ako to nakreslil MADEMAN.
preco nepouizt switch? pretoze od providera mam pridelenu jednu IP s ktorou sa napajam do LAN a doma chcem mat vlastnu siet PC ktora by vystupovala pod tou jednou IP
Aha to som nevedel ze to je takto tak potom to je pochopitelne.....
V tomto pripade no by som to spravil radsej tak ze by ten router predstavovalo tvoje PC zo zakupenou verejnou IPckou (je to lepsie pre hranie zdielanie atd mat verejnu IPcku rovno na PC stoji tušim okolo 1000SK...a dat do PC druhu sietovú kartu ktora ti bude za PC vytvarat tebou požadovanu vlastnu LAN siet.*Samozrejme na tieto dve sietovky požit nejaky soft typu BRIGE ktory ti medzi ni spravi priame spojenie alebo sa pohrat v nastaveniach OS...ale to je iba moja fantazia ako by som to spravil :wink:
mademan
Light Star
Light Star

enduro> nejak zlozito mas sklon to riesit... kto hovori o hrani? :)
autor>kazdopadne jednoducho nastav, aby vsetko prichadzajuce na ftp porty routra posielal router na ftp porty servra, na kt. spustis na tych portoch sluzbu ftp ...

ako to urobit zavisi od konkr. modelu ktory mas, v tom pripade rtfm(port forwarding) :)

napr na linksyse to mam v zalozke "applications and gaming"-->"port range forward"
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

filko napísal:mozes upresnit ake by to mali byt prikazy?
Pokial by to bolo cisco tak IP ROUTE 192.168.0.x 255.255.255.0 192.168.0.y
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

t0m4s3: ...resp. IPTABLES :)
Napísať odpoveď