Domaca siet

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
7iro
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Domaca siet

Príspevok od používateľa 7iro »

Rad by som si doma zosietoval 2 pc tak, aby na obidvoch isliel internek, aj ked bude jeden vypnuty. Co vsetko k tomu treba? Clankysom cital, viem, ale nenasiel som nic o tom ze ci pojde net aj ked bude jeden pc (na ktorom je net teraz) vypnuty...

Od suseda mam v tomto pc uz kabel (som s nim v sieti) - a od neho mi ide internet...
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

Zožeň si prepínač (vprípade, že Ti dá sused ešte jednu IP adresu) /smerovač (až nebude chcieť dať). Potom budeš potrebovať dva UTP alebo STP ethernetové káble s priamym drôtovým zapojením (v prípade smerovača s kríženým).

To Ti na začiatok bude stačiť pozháňať.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Potrebujes router. Kabel od suseda das do routeru, z routeru das kable doma do PC.
7iro
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 7iro »

s tym routerom sa mi to zda lepsie...
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

7iro napísal:s tym routerom sa mi to zda lepsie...
Áno, ale môžu sa Ti vyskytnúť (a aj sa zrejme vyskytnú) problémy, čo budú potrebovať nastaviť smerovač (a smerovač robí väčšie oneskorenie ako prepínač, lebo pracuje s tromi vrstvami, kdež to prepínač len s dvomi; ale poskytuje väčšie bezpečie, riadenie premávky).
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Mna by hlavne zaujimalo ako by si pripojil na switch WANku a dva kompy, ked si sa, napisal, ze switch (bezne) nepracuje na tretej vrstve.
mademan
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mademan »

tom4s3> o akom probleme hovoris? Ja osobne predpokladam ze sused mu dal do ruky koniec kabla s RJ45 konektorom ktory pichne do switchu a je hotovy... Ak ma sused zapnuty dhcp server, inak potom router...
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Pokial ma doma sused router, a z neho ma vyvedene kabel k 7iro, tak v tom pripade teda staci switch. Netusim ako to ma zapojene, kedze vacsina ludi tu na fore zvykne poskytnut skutocne vycerpavajuce informacie, z ktorych sa velmi jednoducho vydedukuje kde je problem a ako ho riesit (pre nechapavych - to bolo myslene ironicky). Staci nastavit na oboch kompoch IP, ktora prislucha LAN adrese tejto siete, spravnu Gateway a DNS servre. Alebo ako si spominal ak ma sused na routri rozbehnuty DHCP server, staci iba pospajat kable.
vladino001
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa vladino001 »

Mam dilemu :? budem mať od T-comu net cez ten jednoportovy modem ale doma mam dva PC. Stolný by bol v poho ale mam doma aj NB. tak otazka znie či ide že by som z toho modemu do AP-čka (AP ovislink 5460) a z toho AP by som zapojil jeden PC cez lan, NB cez WIFI, poprípadne by som mohol ešte jeden cez volny port na AP. je to reálne? a ak hej tak AP nastaviš ako Bridge?
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Presne takuto siet budem v blizkej dobe riesit doma. Z modemu kabel do APcka, AP nastavene v normalnom mode (Access-point). Na AP budes mat niekolko volnych kablovych portov + WiFi po dome. Hlavne to nenastavuj ako bridge.
Enduro3333
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Enduro3333 »

t0m4s3 napísal:Presne takuto siet budem v blizkej dobe riesit doma. Z modemu kabel do APcka, AP nastavene v normalnom mode (Access-point). Na AP budes mat niekolko volnych kablovych portov + WiFi po dome. Hlavne to nenastavuj ako bridge.
Ja to mam presne takto doma ja spravene.... funguje bez problemov...
vladino001
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa vladino001 »

ok nastavene ako AP a nastavenia ako DNS, Gateway? (to mate ako nastavene?) + iné nastavenia ktore ma nenapadaju.
Enduro3333
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Enduro3333 »

vladino001 napísal:ok nastavene ako AP a nastavenia ako DNS, Gateway? (to mate ako nastavene?) + iné nastavenia ktore ma nenapadaju.
Internet-*.*.*.*-ADSL router-10.*.*.*-Wifi router-192.168.1.*-PC stači ? NA PC nastavíš ako branu IP adresu routera čize 192.168.1.1 v mojom pripade maska 255.255.255.0 a DNS ti musí dodat/spytaš sa poskytovatela internetu......Happy ?
Kesoman
Star
Star

Príspevok od používateľa Kesoman »

Ja by som si DNS dal Open DNS t-com serveri su na pikacu open dns je rychly a zadarmo a mas ochranu proti phisingu

208.67.222.222
208.67.220.220
Napísať odpoveď