Slovenská Komunita v zahraničí.
Slovenská Komunita v zahraničí.
Čo si myslíte o tom,ako by si mali ľudia žijúci alebo pracujúci v zahraničí pomáhať ? ma zmysel tvoriť nejakú tzv.Slovenskú Komunitu? nemyslím to ako oficiálne ale skôr ako nejakú vzájomnú pomoc v zahraničí,ako vybavovanie rôznych dokumentov,potvrdení atď...
ja som v Irsku a vsimol som si ze slovaci tu sa okamzite adaptuju a hned zabudnu na to odkial su...kaslu na ostanych v pripade ze sa im dari..a ak sa im nedari tak chcu pomoc...co uz....mna sa tiez zo zaciatku vobec nedarilo..ale veci sa pomalicky dali do pohybu s pomocou Slovakov...zaujimave...ale takyck ktorych som poznal uz pred tym nez som sem dosiel...ale ja by som pomohol hocikedy..ked vidim ze si to clovek zasluzi..a komuntity us podla mna zbytocne..clovek sa potrebuje najprv adaptovat..a cim menej ma po ruke slovakou...tym to ide lepsie
-
misokgb
King
- Kontaktovať používateľa:
Weiterstadt/Darmastadt, 30km od Frankfurtu nad Mohanom... Je nas tu tusim 10 slovakov, vsetko v poho partia, ja samozrejme najmladsi namornik posadky, jako inak
Akurat vo Frankfurte sme stretli tak skupinku 10 slovakov, ktori isli autobusom na SK, ked som odprevadzal segru na bus... Inak som tu vo Weiterstadte videl dve slovenky s jednym slovakom. Ale hned bolo videt, ze su to inej narodnosti nez nemeckej, take JEBACKY !!! Och, to sa tu len tak nevidi, a hola, boli to slovenky
Ale inak tu spojenie s nikym nemame... Nejak to nevyhladavame, nemalo by to asi moc zmysel, len tie zeny slovenske by to chcelo
Ja tu koncim o chvilu, radsej SVK za ten kes... Ale inak si pomahame medzi sebou ako inak 
sorry ludia ale podla mna je to blbost...skratka aj ked slovaci pracuju v zahranici to ich asi vobec nenuti zakladat nejake komunity zahranicnych slovakov...a ked o takom dacom pocujete tak su to len podvodnicke firmy ktore zarobia pekny balik a potom zmiznu a hotovo
aj keby nieco take bolo tak by tu komunitu niekto musel vytvorit, riadit, starat sa onu a venovat tomu dost svojho casu...skratka si myslim ze taky napad by moc neuspel...ale ktovie mozno take organizacie existuju...
este to mozno autor tejto temy myslel tak ze ci tu maju pisat slovaci ktori ziju v zahranici a stretli tam inych slovakov...
aj keby nieco take bolo tak by tu komunitu niekto musel vytvorit, riadit, starat sa onu a venovat tomu dost svojho casu...skratka si myslim ze taky napad by moc neuspel...ale ktovie mozno take organizacie existuju...
este to mozno autor tejto temy myslel tak ze ci tu maju pisat slovaci ktori ziju v zahranici a stretli tam inych slovakov...
Urcite by mali spolu drzat.A taketo komunity existuju..Len slovaci niesu v tomto nejak"dobry".Taky poliaci-ty drzia pohromade,klobuk dole..Pomahaju si navzajom absolutne naznami ludia.Vacsina slovakov sa"hra na vlastnom piesocku".Ale napr. v Manchestri je dokonca bar a tam sa normalne konaju ceskoslovenske diskoteky,no a vtedy tam nepustaju okrem cechov a slovakov nikoho 
podla teba to je blbost? take komunity existovali, existuju a aj budu existovat... vies co je to slovenska liga a clevelandska dohoda? bez takejto podpory zahranicnych slovakov, ktori apelovali na USA by sme asi tazko vytvorili prvy cs stat...Sheep napísal:...
nie kazdy vie hned jazyk a rec a preto taketo komunity dokazu cloveku v novej zemi bez priatelov pomoct v novom zaciatku... ked vycestujes bez znalosti jazyka a niecoho ineho, pochopis
nechcem zakladat novu temu, a dufam, ze sa to tu bude hodit:
potrebujem zakladne informacie a rady ako zacat v Irsku: najvyhodnejsieho mobilneho operatora, ake oblecenie potrebujem na zvladnutie zimy v severozapadnej casti ostrova... jednoducho prakticke rady vsetkeho druhu v suvislosti s touto krajinou a zivotom v nej.
idem tam asi 23.8. a uz teraz koli tomu nespim
potrebujem zakladne informacie a rady ako zacat v Irsku: najvyhodnejsieho mobilneho operatora, ake oblecenie potrebujem na zvladnutie zimy v severozapadnej casti ostrova... jednoducho prakticke rady vsetkeho druhu v suvislosti s touto krajinou a zivotom v nej.
idem tam asi 23.8. a uz teraz koli tomu nespim
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
som v UK, byvam s 3ma slovakmi/slovenkami, v kazdom pripade sa neizolujeme ako podaktori...Poznam tu este jednu skupinku, ktora nevyjde von z domu ani zaboha,okrem cesty do roboty nikam nechodievaju, ziadna kultura, ziadne kluby, kino, atd, pracuju s poliakmi, takze ich jazyk sa nejako extra nezlepsuje...v podstate len spia a pracuju, to je vsetko. Aj takto sa da spravit komunita, lenze nie je to najlepsi sposob...
no "posobim" v Irsku. asi 80km na sever od Dublina. V lavo je cely nazov toho miesta
Komunita Slovakov? no poznam celkom dvoch: kolegynu a este jedneho typa , tusim z Cadce,ale v robote (v supermarkete) som pocul viac ludi po slovensky hovorit... tu sa skor zaradujem ku polskej komunite, kedze v robote sa bavim len s Poliakmi, s jednym byvam takze viac ako anglicke skilly mi nabiehaju tie polske... ale ma to velku vyhodu: mozes nadavat na sefa aj ked je vedla teba
Komunita Slovakov? no poznam celkom dvoch: kolegynu a este jedneho typa , tusim z Cadce,ale v robote (v supermarkete) som pocul viac ludi po slovensky hovorit... tu sa skor zaradujem ku polskej komunite, kedze v robote sa bavim len s Poliakmi, s jednym byvam takze viac ako anglicke skilly mi nabiehaju tie polske... ale ma to velku vyhodu: mozes nadavat na sefa aj ked je vedla teba