"The most detrimental effect of Chernobyl was the forced relocation of residents. Ironically, the fallout from the accident emitted less radioactivity than the local soil."
Rádioaktivitu má každý doma- dajte si do Wikipédie prirodzená rárioaktivita a dačo by to mohlo vypľuť, proste obyčajná premena rádia na radón...
Čísla, neviem ale u nás platí maximálna ročná dávka 4 jednotky (myslím že rontgeny ale niesom istý), to by sa ti malo zapisovať napr. po rontgenovom snímku do karty.. Pre porovnanie na streche priľahlých budov bola rídioaktivita niečo vyše 1000 týchto jednotiek za hodinu. Každopádne určite dosťaneš na pobyt na krk dozimeter a odčítakú sa ti údaje akou dávkou si bol zasiahnutý
cital som reportaz z knihy Pekelne pribehy. sice si napamatam autorovo meno ale velmi sa mi ta reportaz pacila... on mal stastie ze bol novinar a dostal sa aj do elektrarne. a pisal o tom ze ked im zacali dozimetre pipat museli si nasdit plnynove masky a rychlo bezat do auta, takze asi ta radioaktvita nebude tak soft-core
Gangy napísal:Vola sa pripyat a pokial ja viem, je to najdalej ako sa moze obycajny civilista dostat. Priamo do oblasti maju pristup len ozbrojene jednotky, vyzkumnici a novinari so specialnym povolenim. Cize ak sa tam chces dostat, votri sa na par rokov do jednej z tychto zloziek
Myliš sa , do pripyatu sa robia práve aj tie zájazdy pre obyčajných ludí.
ta kniha: http://www.martinus.sk/?uItem=32910 je fakt dobra, nielen kapitola o cernobyle. je tam toho podstatne viac, ako si ludia zapametali z jojky ...ze vraj nemozete chodit po trave.
...tiez by som tam siel, ale 90$ za dnovy vylet s vyssie uvedenou cestovkou z Kijeva?
roman3x napísal:ta kniha: http://www.martinus.sk/?uItem=32910 je fakt dobra, nielen kapitola o cernobyle. je tam toho podstatne viac, ako si ludia zapametali z jojky ...ze vraj nemozete chodit po trave.
...tiez by som tam siel, ale 90$ za dnovy vylet s vyssie uvedenou cestovkou z Kijeva?
tiez ma strasne zaujimaju veci ohladom Cernobylu (mimochodom, toho roku sa narodila aj moja sestra )... celkom zaujimavy bol aj dokument o vybuchu (myslim sfilmovany pribeh ako sa to stalo (kto, co, kde, kedy, ako, preco, naco...))
je tu o tom este jedna tema, pohladaj
inak prave hore-vyssie linkovana kniha vo mne prebudila zaujem o cestovanie po Rumunsku ci byvalom ZSSR... staci uz len partia podone zameranych ludi, kedze zatial to vela penazi nestoji a v dohladnej dobe vacsina postsovietkych krajin ani nebude.
INDIGOcorp. napísal:hh ludia po roku skoro tam stale chcem ist cim dalej tym viac nieco treba vymysliet aj keby ma smecka zmutovanych psov hnala
skoro sme sa dahodli... len sa potom niektori rozutekali na vsetky kuty sveta...
uvidime co buduci rok da... siel by som aj do Delty ku malomocnym, alebo hadat tu dedinu zatopenu priehradou kdesi v Transilvanii...
jackb napísal:skoro sme sa dahodli... len sa potom niektori rozutekali na vsetky kuty sveta...
uvidime co buduci rok da... siel by som aj do Delty ku malomocnym, alebo hadat tu dedinu zatopenu priehradou kdesi v Transilvanii...
hh no mne staci pre zaciatok ten cernobyl , bola by sranda tam hrat airsoft ako stalker original