Výber foťáku

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
-CS[s]F-Squirrel_sK
Novice
Novice

Výber foťáku

Príspevok od používateľa -CS[s]F-Squirrel_sK »

No vyberame spolu so sestrou nejaky fotak. Segra toho o foteni moc nevie, pochybujem ze bude pouzivat manualnu expo, ale mozno casom bude skusat. Mal by byt aspon 7 Mp ale hlavna je kvalita obrazu a optika a v optike nemam moc jasno, ktora je dobra. Vyhliadli sme si Panasonic Lumix DMC-LZ7EG. Co na neho hovorite? Ma ho niekto z vas? Mozte pls napisat ake ma vady, mozte upnut nejaku fotku nech vidim ako foti, najlepsie vonku, v izbe a v mensom pritmi s co najmensou citlivostou.
Pls poradte ci je tento good alebo sa poohliadnut po niecom inom.
Traktorista
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Traktorista »

1.Je tu neskutocne tem kde sa zaoberaju podobnym problemom,.. prestudoval si vsetky? Nebolo by hlupe sa pytat, nechat si od niekoho poradit a potom zistit, ze si si mohol lepsie vybrat?

2.ja som vyberal fotak do 8 litrov, cel som UZ,.. http://www.hojko.com/fotak-do-8-litrov-t72834.html

kupil som ten fuji s5700 a ako spokojnost,... kompakt, s ktorym sa da pohrat a spravi slusnejsie fotky aj v manualnom rezime a ma 10x opticky zoom,... a stal ma cca 7300sk,...

len teda je to trosku vacsie, nie je to holt klasicky kompakt, ale ten zoom za to stoji,...
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

no.. vo vsetkych tychto vyberoch chyba jeden zo zakladnych parametrov - a to ci chce clovek lahkoprepravny automaticky kompakt pre amaterske fotenie, alebo velku kravu s moznostami manualnych funkcii...

Uz sa opakujem.. ano fujifilm ma vybornu elektroniku, ale pre bezneho amatera je aj ten zoom zbytocny kedze nema stabilizator obrazu. Tiez k jeho nevyhodam by som zaradil jeho velkost - oproti LZ7 od panasonicu dost brutal.

Ak uz si chce niekto nechat poradit v kupe fotaku, tak by som uvital:

1) max cenovy strop
2) velkostna kategoria fotaku
3) kategoria uzivatela - uplny zaciatocnik, pokrocily, fotomaniak
4) pripadne blizsie poziadavky ako napr zoom, ci moznost manualneho ostrenia.

Honba za Mpx naozaj nema cenu, mat zasumenu nekvalitnu foto bez ostrych detailov s 8Mpx nie je ziadna vyhra oproti ostrej foto s detailami a bez rusenia s 3Mpx .. ale uznavam ze tento trend honby za Mpx a ISO zacali vyrobcovia fotakov a ludia im to zeru - marketing robi svoje :)

K tej LZ7 - dobra optika, horsia elektronika. V pripade dobrych svetelnych podmienok a ISO100-200 su fotky aj vdaka pouzitej optike super. Ale pri ISO400 sa prejavuje vyrazny sum, a nepodarena elektronika ktora sa ho snazi vyrazne potlacit potlaca aj detaily fotiek, nerobi z fotiek zrovna pozeratelne skvosty, aj ked pre tlac na 10*15cm sa to este zozrat da. O ISO800 a viac uz nema ani zmysel uvazovat, nepouzitelne.

Ak chces fotit prevazne v interieroch, a rad fotis bez blesku (predsalen blesk fotky zvykne kazit), tak ti panasonic urcite neodporucim, ale v pripade dobrych svetelnych podmienok v prirode (tj ides na vylet a pod) tak je viac nez postacujuci.

Sam som si panasonic vybral, ale len kvoli ultrazoomu, a tiez preto ze je malicky kompakt. V interieri bez blesku takmer nefotim, takze pre mna je pouzitelny. A co pre teba? :)
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Presunute z "Volna diskusia".
-CS[s]F-Squirrel_sK
Novice
Novice

Príspevok od používateľa -CS[s]F-Squirrel_sK »

No ten fotak by mal byt hlavne prenosny, bude ho nosit v kabelke kde inde takze nemusi byt velkosti ako napr CASIO EXILIM Z-70, tj kreditka, ale moze to byt o trochu vacsie ale samozrejme kompaktne. Co sa tyka cenoveho stropu uz ten panasonic je na cenovom strope cize cca 7000 SK. Zoom co najvacsi 6-10x s optickou stabilizaciou a nejakym lepsim objektivom, kvalita fotiek je prioritna, ale malo by to mat cca 7 Mpix, histogram by tam mal byt tiez. Uplne najlepsie by bolo keby sa dala nastavovat manualne clona a cas ale to asi od tejto cenovej kategorie nemozem cakat. Je to pre sestru nie pre mna, ona o foteni moc zatial nevie, ale ked uz fotak bude mat a uvidi ze s manualom sa daju robit krajsie fotky tak sa s tym zacne zaoberat. Poprosim skusenych fotografov, ktorych rukami uz presla spusta fotakov aby mi poradili pls :) Diky moc vopred. KoCi ak by si sa na to mohol pozriet bol by som velmi vdacny.
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

Pokial Ti ide o prenosnosť a podľa všetkého, čo píšeš v tejto cenovej kategórii nič lepšie ako ten LZ7 nezoženieš. Sám fotím Lumixom (FZ50) a potvrdzujem Kociho slová o zrne. Na stovke aj dvestovke je šum takmer nebadateľný, no od 400 začína byť badateľný. A ešte jedna vec. Nikde sa mi nepodarilo nájsť aky obrazový procesor to má, ale pokiaľ je to VenusIII, tak si nastavuj redukciu šumu na minimum. Ja som s tým mal dosť problém pri mojej FZ50ke - dosť strata detailov. V tej VenusIIIke sú na potlačenie šumu strašne agresívne algoritmy a občas sa stane, že miesto kachličkovej dlažby na námestí tam máš impresionistické vodomaľbu. Keď som to dal na min. odvtedy s tým problém nemám. Na tvojom mieste by som šiel do toho Lumixu. Za zváženie by stál určite aj ten Fuji, sám som kedysi koketoval s S9600kou, ale odradila ma presne absencia stabilizácie. Ale čo som videl fotky z 5700ky, tak je to vážne dobrý stroj. Pokiaľ by sa segra vážne chcela hrať s manuálom, tak porozmýšľaj nad tým fuji, alebo našetri ešte peniaze :wink:
Napísať odpoveď