No vyberame spolu so sestrou nejaky fotak. Segra toho o foteni moc nevie, pochybujem ze bude pouzivat manualnu expo, ale mozno casom bude skusat. Mal by byt aspon 7 Mp ale hlavna je kvalita obrazu a optika a v optike nemam moc jasno, ktora je dobra. Vyhliadli sme si Panasonic Lumix DMC-LZ7EG. Co na neho hovorite? Ma ho niekto z vas? Mozte pls napisat ake ma vady, mozte upnut nejaku fotku nech vidim ako foti, najlepsie vonku, v izbe a v mensom pritmi s co najmensou citlivostou.
Pls poradte ci je tento good alebo sa poohliadnut po niecom inom.
Výber foťáku
-
Traktorista
Guru
- Kontaktovať používateľa:
1.Je tu neskutocne tem kde sa zaoberaju podobnym problemom,.. prestudoval si vsetky? Nebolo by hlupe sa pytat, nechat si od niekoho poradit a potom zistit, ze si si mohol lepsie vybrat?
2.ja som vyberal fotak do 8 litrov, cel som UZ,.. http://www.hojko.com/fotak-do-8-litrov-t72834.html
kupil som ten fuji s5700 a ako spokojnost,... kompakt, s ktorym sa da pohrat a spravi slusnejsie fotky aj v manualnom rezime a ma 10x opticky zoom,... a stal ma cca 7300sk,...
len teda je to trosku vacsie, nie je to holt klasicky kompakt, ale ten zoom za to stoji,...
2.ja som vyberal fotak do 8 litrov, cel som UZ,.. http://www.hojko.com/fotak-do-8-litrov-t72834.html
kupil som ten fuji s5700 a ako spokojnost,... kompakt, s ktorym sa da pohrat a spravi slusnejsie fotky aj v manualnom rezime a ma 10x opticky zoom,... a stal ma cca 7300sk,...
len teda je to trosku vacsie, nie je to holt klasicky kompakt, ale ten zoom za to stoji,...
no.. vo vsetkych tychto vyberoch chyba jeden zo zakladnych parametrov - a to ci chce clovek lahkoprepravny automaticky kompakt pre amaterske fotenie, alebo velku kravu s moznostami manualnych funkcii...
Uz sa opakujem.. ano fujifilm ma vybornu elektroniku, ale pre bezneho amatera je aj ten zoom zbytocny kedze nema stabilizator obrazu. Tiez k jeho nevyhodam by som zaradil jeho velkost - oproti LZ7 od panasonicu dost brutal.
Ak uz si chce niekto nechat poradit v kupe fotaku, tak by som uvital:
1) max cenovy strop
2) velkostna kategoria fotaku
3) kategoria uzivatela - uplny zaciatocnik, pokrocily, fotomaniak
4) pripadne blizsie poziadavky ako napr zoom, ci moznost manualneho ostrenia.
Honba za Mpx naozaj nema cenu, mat zasumenu nekvalitnu foto bez ostrych detailov s 8Mpx nie je ziadna vyhra oproti ostrej foto s detailami a bez rusenia s 3Mpx .. ale uznavam ze tento trend honby za Mpx a ISO zacali vyrobcovia fotakov a ludia im to zeru - marketing robi svoje
K tej LZ7 - dobra optika, horsia elektronika. V pripade dobrych svetelnych podmienok a ISO100-200 su fotky aj vdaka pouzitej optike super. Ale pri ISO400 sa prejavuje vyrazny sum, a nepodarena elektronika ktora sa ho snazi vyrazne potlacit potlaca aj detaily fotiek, nerobi z fotiek zrovna pozeratelne skvosty, aj ked pre tlac na 10*15cm sa to este zozrat da. O ISO800 a viac uz nema ani zmysel uvazovat, nepouzitelne.
Ak chces fotit prevazne v interieroch, a rad fotis bez blesku (predsalen blesk fotky zvykne kazit), tak ti panasonic urcite neodporucim, ale v pripade dobrych svetelnych podmienok v prirode (tj ides na vylet a pod) tak je viac nez postacujuci.
Sam som si panasonic vybral, ale len kvoli ultrazoomu, a tiez preto ze je malicky kompakt. V interieri bez blesku takmer nefotim, takze pre mna je pouzitelny. A co pre teba?
Uz sa opakujem.. ano fujifilm ma vybornu elektroniku, ale pre bezneho amatera je aj ten zoom zbytocny kedze nema stabilizator obrazu. Tiez k jeho nevyhodam by som zaradil jeho velkost - oproti LZ7 od panasonicu dost brutal.
Ak uz si chce niekto nechat poradit v kupe fotaku, tak by som uvital:
1) max cenovy strop
2) velkostna kategoria fotaku
3) kategoria uzivatela - uplny zaciatocnik, pokrocily, fotomaniak
4) pripadne blizsie poziadavky ako napr zoom, ci moznost manualneho ostrenia.
Honba za Mpx naozaj nema cenu, mat zasumenu nekvalitnu foto bez ostrych detailov s 8Mpx nie je ziadna vyhra oproti ostrej foto s detailami a bez rusenia s 3Mpx .. ale uznavam ze tento trend honby za Mpx a ISO zacali vyrobcovia fotakov a ludia im to zeru - marketing robi svoje
K tej LZ7 - dobra optika, horsia elektronika. V pripade dobrych svetelnych podmienok a ISO100-200 su fotky aj vdaka pouzitej optike super. Ale pri ISO400 sa prejavuje vyrazny sum, a nepodarena elektronika ktora sa ho snazi vyrazne potlacit potlaca aj detaily fotiek, nerobi z fotiek zrovna pozeratelne skvosty, aj ked pre tlac na 10*15cm sa to este zozrat da. O ISO800 a viac uz nema ani zmysel uvazovat, nepouzitelne.
Ak chces fotit prevazne v interieroch, a rad fotis bez blesku (predsalen blesk fotky zvykne kazit), tak ti panasonic urcite neodporucim, ale v pripade dobrych svetelnych podmienok v prirode (tj ides na vylet a pod) tak je viac nez postacujuci.
Sam som si panasonic vybral, ale len kvoli ultrazoomu, a tiez preto ze je malicky kompakt. V interieri bez blesku takmer nefotim, takze pre mna je pouzitelny. A co pre teba?
-
-CS[s]F-Squirrel_sK
Novice
No ten fotak by mal byt hlavne prenosny, bude ho nosit v kabelke kde inde takze nemusi byt velkosti ako napr CASIO EXILIM Z-70, tj kreditka, ale moze to byt o trochu vacsie ale samozrejme kompaktne. Co sa tyka cenoveho stropu uz ten panasonic je na cenovom strope cize cca 7000 SK. Zoom co najvacsi 6-10x s optickou stabilizaciou a nejakym lepsim objektivom, kvalita fotiek je prioritna, ale malo by to mat cca 7 Mpix, histogram by tam mal byt tiez. Uplne najlepsie by bolo keby sa dala nastavovat manualne clona a cas ale to asi od tejto cenovej kategorie nemozem cakat. Je to pre sestru nie pre mna, ona o foteni moc zatial nevie, ale ked uz fotak bude mat a uvidi ze s manualom sa daju robit krajsie fotky tak sa s tym zacne zaoberat. Poprosim skusenych fotografov, ktorych rukami uz presla spusta fotakov aby mi poradili pls
Diky moc vopred. KoCi ak by si sa na to mohol pozriet bol by som velmi vdacny.
-
jin
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Pokial Ti ide o prenosnosť a podľa všetkého, čo píšeš v tejto cenovej kategórii nič lepšie ako ten LZ7 nezoženieš. Sám fotím Lumixom (FZ50) a potvrdzujem Kociho slová o zrne. Na stovke aj dvestovke je šum takmer nebadateľný, no od 400 začína byť badateľný. A ešte jedna vec. Nikde sa mi nepodarilo nájsť aky obrazový procesor to má, ale pokiaľ je to VenusIII, tak si nastavuj redukciu šumu na minimum. Ja som s tým mal dosť problém pri mojej FZ50ke - dosť strata detailov. V tej VenusIIIke sú na potlačenie šumu strašne agresívne algoritmy a občas sa stane, že miesto kachličkovej dlažby na námestí tam máš impresionistické vodomaľbu. Keď som to dal na min. odvtedy s tým problém nemám. Na tvojom mieste by som šiel do toho Lumixu. Za zváženie by stál určite aj ten Fuji, sám som kedysi koketoval s S9600kou, ale odradila ma presne absencia stabilizácie. Ale čo som videl fotky z 5700ky, tak je to vážne dobrý stroj. Pokiaľ by sa segra vážne chcela hrať s manuálom, tak porozmýšľaj nad tým fuji, alebo našetri ešte peniaze