uz toho vela na srdci nemam, co by som zdelil v tejto teme (slay si urcite vravi: chvala bohu). takze posledny post v tejto teme. najviac ma ale stve, ze vraj to myslim dobre, ale pravdu nemam

. pritom po precitani slayovych prispevkov, zacinam o sebe pochybovat a myslim si pravy opak: mam pravdu, ale myslim to zle.

na skodu pre mna, ze slay pise neustale to iste, co slovakom tlacil do hlavy dzurinda. proste sa nedozviem nikdy nic nove.
prv som pisal, ze pride rad na ekonomiku. tak tu je moj pohlad.
zhodli sme sa, ze meciar nas tu nechal behat v trenirkach. ale ja osobne som mal pocit, ze dzurinda mi z tych mojich chce vytiahnut gumu. a to som ho dva krat volil.
ak aj pripustim potrebu privatizovat strategicke podniky, tak ale malo k tomu dojst transparentnym, zodpovednym a hlavne ziskovym sposobom.
slay, iba maloktory zahr. investor sa uspokoji so 49%. ty to dobre vies, tak nechapem preco tu zahmlievas?
o tzv. reformach som uz pisal v teme antifico. nechcem to aj tu rozpisovat. napisal som tam, ze preco sem prichadzaju zahranicni investori a, ze vobec nezalezi na vlade, alebo premierovi. dokonca niektorym investorom nezalezalo ani na prebiehajucich reformach alebo lacnej pracovnej sile. islo im iba o jedno: a to vysku statnej pomoci (stimuly). pisal som o vw a ich danovych prazdninach. tie iste danove prazdniny dostali aj USSteel kosice a pravdepodobne mnohi dalsi. z vytvoreneho zisku nesla a zatial ani nejde, ani koruna do statneho rozpoctu. lenze na slovensko prichadzali dalsi investori, ktori tiez pozadovali stimuly. slavne neslavny hankook, v july roku 2005. jednalo sa o takmer 3 000 novych pracovnych miest. zo zaciatku pozadoval 3 mld. korun. sdku a kdh si postavilo hlavu. rusko rokoval z hankookom. dohodol najprv 2 mld. sk. s sdku a s kdh to nepohlo. rusko to skusil este raz. dohodol znizenie vyšky štátnej pomoci z 15 % na 10 % v priamych vydavkoch. a zase nic. zaujimave bolo vtedy pocuvat nasho oceneneho ekonoma, ako tvrdi, ze ak by pristupili na vysku stimulov pre hankook, nezostali by vlade financie na stimuly pre ostanych investorov. zarazajuci je ale pri tom fakt, ze uz od februara toho isteho roku mali na ucte 840 milionov eur za predaj 66% podielu
se. vydalo by na stimul pre hankook, aj keby bolo euro za 4 (slovom styri) koruny.
miklosovi a palkovi ruplo v bedni. islo im iba o jedno: zistit kto ma vo vlade gule a vacsi k*k*t!
a uz vobec im neslo o to, ze takmer 3 000 ludi by malo pracu a hankook neziadal danove prazdniny! dnes po cca dvoch rokoch je prijemne citat, ze hankook v madarsku zamestnava aj slovakov!
len v kratkosti sa vyjadrim k jednotnej (rovnej) dani. nad danami si lamali hlavy ini matematici (nominanti na fieldovu medailu). a aj napriek tomu sa bluesmani tvaria akoby objavili ameriku. matematici sa zhodli, ze rovna dan je najoptimalnejsia, ale ani z daleka nie dokonala.
tak casto chvaleni ekonomovia vo vlade sa vyfarbili pred poslednymi volbami, ako na tom vlastne su s ich vedomostami.
po zavedeni rovnej dane, ceny tovarov a sluzieb stupli iba mierne. stat z nej mierne profitoval. padla otazka zavedenia 15% dane. ceny tovarov a sluzieb by klesli, mzdy by mierne stupli a stat by tento pokles o 4% takmer nepocitil.
podstatou, ale je, ze toto gesto by urobilo dobry dojem na volicov a dnes by po ficovi ani pes nestekol.
no a bankovy sektor. vstupujeme do slayovho rybnika

na uvod sa ta iba opytam, ci suhlasis s nasledovnou vetou? ak nie tak ani dalej citat nemusis.:
ozdravenie bankoveho sektora bez vonkajsich
zdrojov nie je mozne. no a teraz tie zdroje. zahranicny investori prichadzajuci a etablovani na slovensku maju ucty v bankach sidliacich na slovensku. napr. VW BA ma ucet v tatra banke. na zaklade tohto mohli banky manipulovat, pravdepodobne pre nich s nevidanym objemom penazi. ale so zahranicnymi investormi prisli aj zahranicne bankove subjekty. s nimi prisla kvalita a v neposlednom rade rozum a poriadok. (minimalizacia zlych uverov atd). ak ma moje dejepisne schopnosti neklamu tak pociatok bankovnictva siaha do 17. storocia. kto z vas si tu mysli, ze po viac ako 300 rokoch je mozne este nieco nove v bankovnictve vymysliet a toboz to nazyvat reformou? a k tomu tu u nas na slovensku? ozdravenie mozno, pardon urcite. ale za tym nestoji ani meciarova vlada, ani dzurindova a ficova tiez nie. ozdravili ho zahranicny investori. a teraz si poviete, ved tych sem pritiahol dzurinda a spol. ano prisli, ale to si pride aj opica v zoo po banan
nikde a nikdy som netvrdil, ze sa nemame lepsie ako do roku 1998. respektujem vase nazory, a voci niektorym nemam vyhrady. proste je nam lepsie a dufam, ze bude este lepsie. ale spominal som uz, ze podla mna za priliz vysoku cenu.
brm, prepac mi ak budem teraz priliz osobny

v inej teme si pisal, ze rozmyslas o kupe bicykla. cena pre mna nie je podstatna. ale ak by bolo vsetko koser s tymi nasimi politikmi, tak ten bicykel si podla mna mohol kupovat uz okolo roku
2004. malo by pre nas byt dolezite sa mat dobre, ale aj to aby sme sa mali dobre cim skorej
apropo venezuela. aj investori prichadzajuci do ciny sa boja znarodnenia, ale aj napriek tomu sa tam hrnu!
slay uz len par citatov.
Na čom šetrí pravicová vláda?
SR rovnako ako ČR zaznamenali takmer rovnaké schodky štátnych rozpočtov – okolo 3%. Znamená to, že vlády nešetrili. Podiel celkového zadĺženia SR k HDP je dokonca na Slovensku ešte vyšší ako v ČR. Ľavicové vlády v ČR sú - zdá sa zodpovednejšie.(2005, ale ten pomer SR k CR sa meni iba pomaly)
Záver:
Nedá sa povedať, že by ČR zaznamenávala horšie ekonomické výsledky, ba práve naopak. Investori sa sem stále neprestávajú hrnúť. S výškou investícií na obyvateľa sa stále drží ČR na prvom mieste V4.
ČR je podľa Eurostatu krajinou, v ktorej je najmenej ľudí pod hranicou chudoby. Zdá sa, že priority našich vlád sú veľmi odlišné – slovenská vláda sa snaží o lepší život pre „úspešných ľudí“ a tá česká – pre všetkých.
no a na sami zaver jeden link, kde sa pise:
Kdy česká ekonomika při současném tempu dohoní zbytek Evropy? "Srovnáváme-li hrubý domácí produkt na obyvatele měřený v paritě kupní síly, pak je dnes Česko na necelých třech čtvrtinách průměru evropské pětadvacítky," říká prorektorka Vysoké školy ekonomické v Praze Stanislava Hronová. "Chceme-li se přibližovat průměru pětadvacítky, pak by to pro Česko znamenalo udržet dlouhodobě tempa růstu kolem pěti až šesti procent ročně. A průměr unie by se musel dál vyvíjet pomaleji. I tak bychom mohli průměru pětadvacítky dostihnout asi do deseti let, to moc optimisticky nezní," vysvětluje Hronová. Snadno podle ní dostihneme Řecko, Kypr či Slovinsko. "A daleko větší úsilí v závodu s Evropou budou muset vyvinout Maďarsko, Polsko, Portugalsko, Slovensko či Pobaltí," dodává prorektorka.
Kód: Vybrať všetko
http://www.euroskop.cz/18001580/clanek-zpravodajstvi/
a dokaz o tom, ze ani v minulej vlade geniovia nesedeli:
Exminister životného prostredia a poslanec SMK László Miklos obhajoval postup minulej vlády tým, že elektrárne nepredala, iba prenajala, čo podľa neho umožňovali právne analýzy, ktoré jej poskytol privatizačný poradca.
24hod.sk
/// 2 anonym, naozaj si to presiel letmo, lebo inak by si si vsimol, ze tento je posledny